Pewnie masz rację :) Mój błąd.
Wersja do druku
Pewnie masz rację :) Mój błąd.
Piękny rydwan :)
Dokładnie Anabasis, I, VIII. Tak, według Ksenofonta opisywane rydwany miały kosy pod pudłem skierowane w dół.Cytat:
Zamieszczone przez Zarrr
To żeś mi KAM dał niezłą zagwozdkę na niedzielę. Teraz będę siedział i myślał. Masz może jakiś odnośnik do tego w literaturze?Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
EDIT
Cofam pytanie, poszperałem w źródłach i nie ma tam żadnych scytyjskich rydwanów, widać to oszukał mnie własny mózg, któremu Scythed kojarzy się z Scythian ;)
A co do zasadności obecności rydwanów z kosami w grze, to są jak najbardziej uzasadnione. Poza wspomnianym Antiochem III Wielkim jeszcze król Pontu, Mitrydates VI Eupator używał rydwanów. Między innymi w bitwach z Bityńczykami nad rzeką Amnias i z Rzymianami pod Cheroneją w 86 p.n.e.
Rydwany bardzo ładnie wyglądają, ale chyba były robione za opisem Ksenofonta. Liwiusz trochę inaczej opisał rydwany scytyjskie ( z kosami?), które były pod Magnezją. (...) koło dyszla miały sterczące z przedniej poprzeczki zaprzęgowej dziesięciołokciowe ostrza niby rogi, żeby mogły przebijać wszystko, cokolwiek by stało na drodze. Z końców zaś tej poprzeczki wystawały po dwie zakrzywione kosy; jedna poziomo na wysokości poprzeczki, druga pod nią skierowana ku ziemi; tamta dla ucinania wszystkiego, co by podeszło pod nią z boku, ta dla dosięgania leżących i czołgających się po ziemi.Również u osi kół przymocowane były z obu stron po dwie kosy w tak samo różnym ułożeniu" - Liwiusz, tylko nie pamiętam która księga.
Tak jak wspominałem wcześniej to jest jeden z dwóch modeli dla tej jednostki :)
Tu nie o źródła i literaturę poszło, a o tłumaczenie języka angielskiego :D Kolega wyżej też nie twierdził, że tych rydwanów nie było, tylko chodziło mu o to, że Scytowie z nich nie korzystali ; DCytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Aaaa, w takim razie wszystko w porządku, ach ten zdradliwy angielski :)
Coś mnie wczoraj przerosła ta rozmowa ;)
Nowe drzewka i roślinki. W tym konkretnym przypadku oaza ;)
https://pbs.twimg.com/media/BapL5sQCQAAoHp7.jpg:large
A pod tym linkiem więcej przykładów
http://forums.totalwar.org/vb/showth...post2053563489
Te nowe tekstury roślinności są świetne! Gra wygląda dzięki temu o wiele świeżej.
Podzielam zdanie Poliorketesa. Bardzo ładnie to wszystko wygląda.