Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 8 - EGIPT
Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
Szczerze? To jest po prostu śmieszne co tutaj wypisują tzw. "znawcy historii" z ospreyów i innych pdf'ów. Nie widzę żadnego powodu, dla którego w samym tylko Lacjum powinno być kilkanaście miast a jakaś jednostka powinna mieć brązowe gacie z niebieską nitką bo jakiś czytelnik ospreya zobaczył tak na ilustracji. O ile w symulatorze typu Il2 czy DCS odwzorowanie parametrów ma decydujące znaczenie i jest w zasadzie kluczowe dla gry o tyle w RTW nie ma to znaczenia żadnego.
Nie trzeba być "znafcą" żeby zauważyć błędy CA. O ile temat koloru gaci jest dyskusyjny, to niektóre rzeczy nie podlegają dyskusji, np. to że Ptolemeusze nie używali na polach bitew rydwanów, które tymczasem twórcy gry mają zamiar wepchnąć. Granice państw też wołają o pomstę do nieba.
Uważasz że odwzorowanie parametrów nie ma żadnego znaczenia? A to ciekawe, to może zróbmy tak żeby legioniści i dajmy na to jakaś piechota arabska miała takie same parametry. A co, niech będzie po równo, sprawiedliwie. W końcu gracz prowadzący Nabatejczyków czy Sabee powinien mieć takie same szanse jak ten który gra Rzymem.
... a skąd pewność, że nie używali? Rejestry królewskie z 246 pne wyraźnie mówią o wozach bojowych, czyli rydwanach. Poza tym jak chcesz napisać algorytm, który uwzględni dwóch wojowników uzbrojonych identycznie z tym, że jeden - rzymski - koniecznie musi wygrać. Przecież to absurd. Domorośli tzw. znawcy ospreyów w ogóle nie powinni mieć żadnego, najmniejszego wpływu na to jaki produkt stworzy firma, bo wtedy wyjdzie mega g. Wcześniej zadałem pytanie o kilkanaście miast w samym Lacjum, chciałbym usłyszeć jak miałaby wyglądać mapa Europy, Azji i Afryki i w ogóle jak powinna wyglądać gra, o którą - według hipsterskiej zasady "miesienależy" - krzyczą potencjalni nabywcy (zakładam, że 100% z was kupi oryginał, oczywiście nie zapłacicie za niego więcej niż 200 pln, bo niby dlaczego miałby kosztować np. 899 pln za tzw. "historyczność" ).
Wykonanie działania 2+2=5 kosztuje tyle samo ile 2+2=4, jeśli oczywiście zna się podstawy matematyki. Zrobienie helmu zgodnego historycznie i hełmu fantasy też kosztuje tyle samo, oczywiści jeśli się ma odpowiednią wiedzę.
Jeśli mam ambicje napisać podręcznik z analizy matematycznej, ale nie posiadam wiedzy, to będzie wszystko fajnie (do czasu gdy na moje dzieło nie spojrzy ktoś kto się na tym zna (np będzię wiedział że całka z e nie równa się log)) i będę mógł mówić że to jest świetna książka o matematyce. Jeśli zaś mam ambicje zrobić grę historyczną, ale nie posiadam wiedzy, to będzie wszystko fajnie, (do czasu gdy na moje dzieło spojrzy ktoś kto się na tym zna (np będzie wiedział kto miał rydwany z kosami)) i będę mógł mówić, że to jest świetna gra historyczna.
Ale (nawiązuję do kosztów) czy w tych przypadkach było by słuszne, gdybym argumentował, że książka jest bublem matematycznym, no tak, ale kosztuje 200 zł a jak by była dobra to by kosztowała 900!? Chyba nie. Podobnie jest tutaj, albo afiszujecie się Panowie z CA, że robicie grę historyczną i taką robicie, albo takiej nie robicie i się tym nie afiszujecie.
Tak jak z produktem na półce, niech etykieta odpowiada zawartości i jak jest napisane, że kiełbaska jest z drobiu 80% mięsa, to niech nie będzie z wieprzowiny 70% mięsa. Bo przecież może być wieprzowa, proszę bardzo, ale niech produkt będzie opisany zgodnie z prawdą. Gra nie musi być historyczna w 100%, niech tylko opis będzie zgodny z prawdą.
Jak tak patrzę, to jesteśmy podzieleni: tomciopogromcio, voitek i krwawa rozprawa zdecydowanie popierają działania CA, Grongmir'owi nie podoba się mapa, ale to toleruje, a reszta - ja, KLA, Wald, Poliorketes i inni uważamy tą grę za niedorobioną.
Krwawa, taki ton wypowiedzi jaki prowadzisz jest dość kontrowersyjny, radziłbym ci spuścić z tonu. Tomcio tak samo. Gromgmir mimo, że sprzeciwia się naszej krytyce, nie robi to tak obraźliwie, jak wy. Mam nadzieję, że zwracając im uwagę, nie łamię regulaminu i nie denerwuję administratorów czy modernatorów.
Tessali, masz całkowitą rację. Jak coś ma być zrobione historycznie, i to najlepiej z serii, tak ma być zrobione. Nic ich nie kosztuje ta praca, a niewątpliwie poprawiliby sobie reputację.
Cytat:
Zamieszczone przez krwawa_rozprawa
... a skąd pewność, że nie używali? Rejestry królewskie z 246 pne wyraźnie mówią o wozach bojowych, czyli rydwanach.
Tak, dokładnie 2 tys. wozów bojowych. Tylko przytocz mi proszę choć jeden fragment ze źródeł w którym wspomniano o użyciu rydwanów na polu walki. W 217 BC Ptolemeusz wyruszający przeciw Antiochowi zabrał ze sobą co się dało, słonie najemników, nawet kazał uzbroić Egipcjan czego nigdy ze względów bezpieczeństwa nie praktykowano na większą skalę, a jakoś o rydwanach zapomniał. Druga wielka bitwa pod Panion i znowu brak wozów bojowych w szeregach armii Ptolemeuszy.
Cytat:
Poza tym jak chcesz napisać algorytm, który uwzględni dwóch wojowników uzbrojonych identycznie z tym, że jeden - rzymski - koniecznie musi wygrać. Przecież to absurd.
Jesteś już drugim użytkownikiem po Dagoradzie, który sugeruje mi że chcę stworzyć jakiś utopijny algorytm :lol: Nie zrozumiałeś mnie. Pisałem nie o dwóch równorzędnych rywalach, tylko o tym że piechota części z frakcji jest kijowa i w rzeczywistości dostawała łomot o legionistów. Przecież są punkty za pancerz, morale. To wystarczy. Chyba nie powiesz mi, że jakiś obdartus z ręcznikiem na głowie i wiklinową tarczą w ręku może równać się z zakutym w kolczugę i chronionym przez duże scutum legionistom?
Cytat:
Domorośli tzw. znawcy ospreyów w ogóle nie powinni mieć żadnego, najmniejszego wpływu na to jaki produkt stworzy firma, bo wtedy wyjdzie mega g.
Uspokoję cię. Ani miłośnicy ospreyów ani profesorowie nie mają najmniejszego wpływu na produkcję. Jak czytam niektóre opinie to odnoszę wrażenie, że przeciwnicy "historycznych oszołomów" wyobrażają sobie, że ludzie z CA czytają nasze opinie a potem z łzami w oczach biorą nadgodziny, żeby poprawić niedoróbki, które im wytykamy na forach :lol: Oczywiście odbije się to na cenie gry, wszak za nadgodziny trzeba płacić. O tym że premiera Rome 2 z między innymi mojej winy zostanie przesunięta na czerwiec 2015 roku nie wspomnę
Cytat:
Wcześniej zadałem pytanie o kilkanaście miast w samym Lacjum, chciałbym usłyszeć jak miałaby wyglądać mapa Europy, Azji i Afryki i w ogóle jak powinna wyglądać gra, o którą - według hipsterskiej zasady "miesienależy" - krzyczą potencjalni nabywcy (zakładam, że 100% z was kupi oryginał, oczywiście nie zapłacicie za niego więcej niż 200 pln, bo niby dlaczego miałby kosztować np. 899 pln za tzw. "historyczność" ).
Na hipsterach się nie znam, nie mam ani iphona, ani nawet kubka ze starbucksa, więc wytłumacz mi na czym polega zasada "miesienależy".
Za grę zapłacę. Darmo mi jej nie dadzą. A skoro płacę to mam pewne oczekiwania. Czego chcę? Porządnego odwzorowania granic państw w momencie startu gry, historycznych jednostek, przyzwoitego Al na polu bitwy i dobrego na mapie kampanii. Sensowej dyplomacji. Czemu uważasz że historyczna gra miałaby kosztować 899 zł? Aż taką wartością dla ciebie jest historyczność? Przecież praktycznie zrobienie gry historycznej a takiej jaką do tej pory robi CA zajmuje tyle samo czasu.
A dlaczego chcesz uniemożliwić graczowi używanie rydwanów? Co mnie obchodzi, że Ptolemeusz ich akurat ze sobą nie wziął?
Na tej samej zasadzie trzeba zablokować ekspansję wszystkim frakcjom poza Rzymem tylko dlatego, że one basenu Morza Śródziemnego nigdy nie podbiły.
Po co w ogóle robić grę? Niech leci tylko pokaz slajdów i lista wydarzeń, na które się nie ma wpływu.
Oni robią co chcą, mówią tobie co zrobili i ty decydujesz czy to kupujesz czy nie. A nie ty im mówisz, że kupisz, więc im mówisz jak mają to zrobić bo to kupisz.
UP. Genialne stwierdzenie :). Skoro mieli wozy, tylko ich nie zabierali na bitwę, to jest to idealnie odzwierciedlone w grze, możesz rekrutować taką jednostkę, ale nie musisz :).
Voitek czy chcesz żeby Rzymianie mieli w rosterze rydwany?
A co ma jedno do drugiego?
Cytat:
Zamieszczone przez tomciopogromcio
Oni robią co chcą, mówią tobie co zrobili i ty decydujesz czy to kupujesz czy nie. A nie ty im mówisz, że kupisz, więc im mówisz jak mają to zrobić bo to kupisz.
UP. Genialne stwierdzenie :). Skoro mieli wozy, tylko ich nie zabierali na bitwę, to jest to idealnie odzwierciedlone w grze, możesz rekrutować taką jednostkę, ale nie musisz :).
Ta, jasne. Klient to klient, ma prawo wymagać.
Tak samo jest z książkami, piosenkami czy filmami, to jest taka sama twórczość. Nie wyobrażam sobie, żeby ogół tworzył tekst piosenki dla piosenkarza, albo miał wpływ na fabułę książki itp. zanim ta wyjdzie. Ja nie wiem, jak można tego nie rozumieć.