Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Ok dzięki Marko. Zacząłem tez Polską około 100 tury mam, na razie zero ctd. Ale w polu z Rusią Włodzimierską nie walczyłem jeszcze, z Nowogrodem tez nie, ale zaczynam właśnie. Jednostki Rusi, zdaje się nie były zmieniane poza milicją, która poprawił patch nr 2.
Edit: Marko, w submodach TATW mnie niekiedy wywala z bitwy, jak za szybko klikam na cele ataku, albo i za często i za szybko, może coś w tym jest. Jak wydaję rozkazy spokojnie, to jest ok.
Z moich obserwacji bellum w ogóle nie lubi za dużo klikania i sprawdzania wielu rzeczy po rząd wtedy właśnie wyskakuje błąd z grafiką ale to nie jakiś duży problem bo zwykle można zrobić quic seva i po wczytaniu wszystko jest ok. Odnośnie błędu z Nowogrodem testowo zaatakowałem ich Norwegią i ctd też nie miałem. A kampania Polską już dobiega 300 tury i ogólnie ze stabilnością jest ok. Megasubmod III i oba patche wgrane:)
Super bo zacząłem się martwić.
Po MEGASUBMODZIE III bez żadnych patchów i dodatków dla Królestwa Jerozolimy zaczynam Polskę z patchem 1 i 2 + dodatki 1,2,3, Dla Królestwa Jerozolimy nie maiłem problemów, poza tym, że nie udało mi się z nikim zawrzeć sojuszu na średnim poziomie trudności, dzielnie się broniłem przeciw wszystkim islamistom w okolicy, nawet odebrałem 2 miasta Syrii, ale nie miałem szans na rozwój z konieczności wydawania całej kasy na armię do obrony zamków i miast, a koszt rzeczywiście urosły i bez darmowego utrzymania jednostek nie miał bym szans. Osobiście mam taki pomysł, który może kiedyś ktoś zrealizuje lub ja sam spróbuję - utrzymanie jednostek dać niemal identyczne (z tym że konnica i tak 2 razy droższa od piechoty), a różnicować zdecydowanie koszty rekrutacji - będzie to motywować do używania jednostek drogich tylko w decydującym momencie bitwy, jednocześnie rozwiązanie jednostki taniej w rekrutacji nie będzie nastręczać wątpliwości. Dla piechoty dał bym utrzymanie 100 (chłopstwo i mieszczanie) lub 150 (rycerstwo), a konnicy 200 (lekka) lub 300 (ciążka), tylko nie wiem jak na to zareagują algorytmy np. ciężkozbrojna konnica polska kosztowała by wtedy nie 1500 i utrzymanie 500, ale dajmy na to zakup 2500 i utrzymanie 300. Co sądzicie o tej koncepcji ujednolicenia kosztów utrzymania i większego zróżnicowania kosztów zakupu?
Ps. W MEGASUBMODZIE III oddziały łucznicze mają zdolność tworzenia muru tarcz zamiast kręgu włóczni jak wcześniej, czy to efekt zamierzony i dlaczego?
Wrzucam wszystko co opisywałem wcześniej. Czyli w skrócie mapa do zatoki perskiej, prusy itd. Cierpliwi mogą czekać na instalke, a dla niecierpliwych link.
Wkleić do BC i nadpisać. Skasować plik map.rwm z kampami full i light ( takie działają) Jak będą pytania czy problemy to postarm się... ale lepiej by nie było :D
Usuwam link bo jest nowsza wersja.
Radax, Twój pomysł przywróciłby ekonomię z podstawki, bo to koszta utrzymania hamują nieograniczony dopływ kasy do kieszeni gracza ;) Teraz ma właśnie strategię, bo dysponujesz ograniczonymi zasobami, koniec z rozwijaniem miast w trakcie wojny, albo walczysz, albo budujesz, nie ma zmiłuj :) Po prostu ciężko się przerzucić po innych modach do tego stylu grania ;P Tutaj faktycznie możesz wygrać każdą bitwę, ale zremisować wojnę z braku funduszy ;P Oddziały już i tak cenowo często sięgają po 2500. Strać połowę takiego oddziału to masz 1250 denarów w plecy. Masz wybór, stawiasz na drogą w rekrutacji i utrzymaniu elitę, albo opierasz się na lekkich formacjach, które magicznie nawet koło 100 tury ciągle znajdują zastosowanie, właśnie dzięki trudnej ekonomii, ale też dzięki specjalnym zdolnościom jak pale itd.
Co do ściany tarcz, jest to historyczniejsza formacja dla włóczników i lepiej pasująca do tego jak takie formacje walczyły. Ściana tarcz wzmacnia włóczników także w starciu z piechotą co tym lepiej oddaje defensywny charakter tej formacji. Natomiast krąg "pik" został przypisany jednostkom elitarnym z mieczami i toporami. Dzięki temu takie spieszone rycerstwo gdy zbytnio zapuści się w pościg za wrogiem i będzie otoczone to ta formacja zapewni im skuteczną obronę przed ostrzałem i szarżami na tyle długo, żeby dotarła odsiecz.
Mietek77, czy to będzie kompatybilne z Megasubmodem III po patchach, akie zmiany poza mapą? Coś w campaign_script?
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Mietek77, czy to będzie kompatybilne z Megasubmodem III po patchach, akie zmiany poza mapą? Coś w campaign_script?
Zmiany są w wielu plikach w campaign_script również. Napewno trzeba będzie zacząc kampanię pd nowa, dlatego dugeruje zrobić kopie zapasowe.
K A M 2150 dzięki za wyjaśnienia, jestem jak najbardziej za historycznymi realiami co do "ściany tarcz" i "kręgu pik". Co do rekrutacji to oczywiście można by jej koszty podnieść skoro tak logicznie to uzasadniasz i w MEGASUBMODZIE III się to sprawdza - chodziło mi tylko o to, aby koszty utrzymania były ujednolicone, a różnica polegała by tylko na cenach rekrutacji, bo wydaje mi to racjonalne tzn. na początku płacisz za uzbrojenie, a potem już tylko żołd i żywność.
Ale w średniowieczu państwo takiemu rycerstwu uzbrojenia nie opłacało ;) Do tego jedne klasy społeczne chcą mieć większy zysk z wojaczki. Stąd właśnie ujednolicone koszta ani by nie był racjonalne, ani historyczne :)