Ja gram ze swoją (być może w przyszłości) żonką. Innej opcji by to zaakceptowała nie istnieje. :)Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Wersja do druku
Ja gram ze swoją (być może w przyszłości) żonką. Innej opcji by to zaakceptowała nie istnieje. :)Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Albo jak zajarzy że po sesji giercowania spędzasz z nią czas intensywniej to znaczy CAŁĄ UWAGĘ i koncentrację myślową JEJ poświęcasz, wysłuchujesz jej (naprawdę jej słuchasz ze zrozumieniem , z obecnością ciałem i duszą, albo prztynajmniej bardzo się starasz ją zrozumieć).
[spoiler:12b8twil]http://lubimyczytac.pl/ksiazka/47933...obiety-z-wenus[/spoiler:12b8twil]
witam,
mam problem z laptopem i w sumie już ręce mi opadają.
Kuzynka podrzuciła mi laptopa (Asus x54c) żebym zobaczył co mu dolega bo się "popsuł". Laptop pracował na win 7 home. Z tego co mówi, włączyła go i po chwili się wyłączył. Po ponownym włączeniu wyświetliły się takie opcje:
[spoiler:2k1mohrq]http://obrazki.elektroda.pl/5091195800_1314036660.jpg[/spoiler:2k1mohrq]
jednak po wyborze którejkolwiek z opcji windows niby się ładuje ale po chwili wyświetla się blue screen z opisem:
[spoiler:2k1mohrq]http://i55.tinypic.com/9liipv.jpg[/spoiler:2k1mohrq]
jednak w tech info najczęściej jest opis:
STOP: 0x0000000A (0xB7B3D6D8, 0x00000002, 0x00000001, 0x8B4CC368)
lub też z opisem zamiast "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" jest "BAD_POOL_HEADER"
STOP: 0x00000019 (0x00000003, 0x8EAF458C0, 0x8EF458c0, 0x8EF45800)
lub
STOP: 0x0000007F (0x0000000,...)
Postanowiłem więc przywrócić system z partycji recovery którą to też ma zrobioną na płytach. Postępowałem zgodnie ze wskazówkami ze strony asusa jak przywracać system jednak po chwili od rozpoczęcia procesu mam blue screena z opisami i błędami jak powyżej. Kiedy chce zrobić to samo z płyt dzieje się identycznie.
Dodam jeszcze ze czasem laptop po wciśnięciu przycisku włączania nie uruchamia się, tzn zapalają się jedynie diody od zasilania na panelu obok touchpada i to wszystko, ekran pozostaje czarny a dioda od hdd pozostaje martwa.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Tak sobie myslę jednak, że bez oddania go do serwisu się nie obejdzie.
Wygląda na problem sprzętowy. Może być właściwie wszystko, ale skoro dioda od twardziela nie pali się to masz pierwszy trop. Sprawdzałeś w biosie czy go wykrywa? Można też spróbować diagnostyki odpowiednim programem (np MHDD, chociaż nie wiem jak z obsługą na lapku).
Pewnie nie, ale próbować zawsze można. ;)Cytat:
Tak sobie myslę jednak, że bez oddania go do serwisu się nie obejdzie.
A próbowałeś bootować z krążka?? Jak się da zrób test twardziela -PEŁNY GRUNTOWNY SKAN. Tym co napisał przedpiszca, i/lub HD tune, albo chociaż systemowym.
Obstawiam fizyczne uszkodzenie twardziela w obszarze początkowym, może nawet sam boot sector.
Jak dasz radę (o ile NIE ma plomb gwarancyjnych spróbuj twardziela wyciągnąc (pewnie wyciągniesz kasetkę, wyłuskaj go z niej i podepnij pod PC, tylko przypilnuj w BIOS żeby testowany twardziel nie stał się startowym. To ułatwi testy.
Tak z płyt też próbowałem i chwile po wyświetleniu ekrany "starting windows" mam blue screena.
Nie mogę zrobić skan, gdyż windows w ogóle nie startuje. Po włączeniu najpierw wyświetla się czarny ekran w dwoma opcjami do wyboru (w pierwszym poście wstawiłem screena) a gdy wybiorę jakąkolwiek opcję po chwili ładowania wyświetla się niebieski ekran.
Laptop gdyby był mój to z chęcią bym do niego zajrzał ;) poza tym, kuzynka ma na niego jeszcze gwarancje.
Jak jest gwarancja producenta to nie ma na co czekać, tylko trzeba kontaktować się z serwisem. Jeżeli problemem jest faktycznie boot sector tak jak pisze kirlan, to podejrzewam nie obejdzie się bez wymiany twardziela na nowy.
MHDD odpalasz z dysku startowego, więc system działać nie musi.
CZy jesteś PEWNY że w BIOS laptopa bootowanie z krążka (albo all / any other devices) ma pierwszeństwo przed twardzielem??
To trzeba sprawdzić i w razie potrzeby przestawić (NIE wpływa na gwarancję).
Może się okazać że pójdzie system z krążka i że uda się naprawić błędne dane dzięki kopii zapasowej.
NIe wiem jak z licencją - mozliwe że konieczny będzie reinstal systemu PO naprawie błędu na twardzielu. Jesli to błąd zaraz ZA boot sektorem to może uda się samodzielnie. JEśli jeszcze w obrębie boot sektora to to ciut trudniejsze.
====================
Natomiast jeśli mimo FAKTYCZNEGO bootowania z krążka nadal jest TEN SAM problem to ... przyczyna NIE leży w twardzielu.
Możliwe że nie obejdzie się bez wymiany jakiegoś podzespołu.
===============================
Tak czy inaczej ..
SPRZĘT NA GWARANCJI = ZMARTWIENIE SKLEPU SPRZEDAJĄCEGO / SERWISU GWARACYJNEGO a nie twoje.
I faktycznie nie dłub bo zabiorą gwarancję / będą mieli wymówkę żeby obciążyć kosztami NAWET jeśli to nie przez twoje działanie sprzęt ma awarię.
W biosie ustawiałem bootowanie z płyt jako pierwszwe i efekt ten sam, niebieski ekran. Sprawdzałem nawet kilkakrotnie te ustawienia gdyż myślałem ze może bios nie zapisał zmiany botowania.
Bardzo dziękuje wam fen1r oraz kirlan za zainteresowanie i chęć pomocy. ;)
Będzie musiała go oddać do serwisu niestety.
Albo na szczęście bo coś czuję że się skończy wymianą czegoś na nowy podzespół (na koszt gwaranta!!!).