Re: pytania początkujących
Cytat:
Zamieszczone przez ProNoob
Jak przeciwnik miał dużo konnicy to robiłem sobie czasem max 2 jednostki chłopów na oddział, żeby zatrzymywały szarżę konnicy, bo miecznicy mogli nieźle od niej dostać, a tak poza tym ich nie rekrutowałem.
Znana taktyka ze świata multiplayera, gdzie przeciwnik traci impet na rozganianiu chłopów, a w tym czasie w całym zamieszaniu, wpada na nich oddział piechoty lub jazdy, czyniąc spustoszenie w szeregach. Inny motyw jaki widziałem to posłanie ich na pierwszą linię, ściągają na siebie ogień wszystkiego co strzela, a w tym czasie za nimi posuwają się nienękane główne siły. Jednakże ta taktyka działa tylko przy broni palnej.
Cytat:
Zamieszczone przez Lwie Serce
ProNoob pisze:. Zrób sobie pojedynek spieszeni feudalni vs. chłopi i zobaczysz prawdziwą siłę chłopów.
No i może chłopi położą feudalnych co? Stratują? Zniszczą? No bez żartów bo to nie centrum humoru, gdzie chłopi mogą się równać do rycerzy :D
Szczerze? To w sprzyjających okolicznościach może to być gwóźdź do trumny - atak od tyłu, flanki, zmieszanie szyków przed atakiem konnicy. Lecz 1 vs 1 to nie jest możliwe by rycerze pękli, musieliby być mocno przetrzebieni, okrążeni, smutni przez śmierć generała i w ogóle z niskim morale. :)
Dlatego traktuję to jako ironię. xD
Ach, przepraszam ProNoobie, nie wiedziałem że to ironia :D
Samick, w pełni się z Tobą zgadzam ale atakami od tyłu i to na przetrzebiony oddział można byle czym pokonać największe coś ;)
Mam następujący problem,gra wywala przy rozpoczęciu kampanii ,chwilę ładuję się normalny obrazek,potem zmienia na inny i jest czarny ekran
Żadnych komunikatów? Nic więcej? Mi to wygląda na błąd z "Medieval naptka" o czym jest osobny temat w tym dziale.
Witam,
W wersji 1.3 oryginalnej podstawki MTW2 mam problem z jednostkami. W czasie bitwy nie wykonują moich rozkazów; nie atakują (szyk oddziału rozchodzi się, walczy tylko parę jednostek na krawędziach oddziału, pozostałe stoją parę metrów dalej), biegają po mapie zamiast udać się we wskazane przeze mnie miejsce. Co muszę zrobić żeby naprawić ten feler? Jest to kwestia opcji gry, sterowników czy może brak nowszej wersji patcha?
Pozdrawiam,
Szpaq
Ustawienia Ekranu Bitwy MTWII
Witam
Chciał bym się dowiedzieć ja zrobić w ustawieniach tak aby mieć na ekranie bitwy wszystkie potrzebne elementy na dole ekranu , to jest mapę, jednostki i konsole rozkazów tak jak na tym obrazku
http://www.sztab.com/tapety/Medieval-II ... 5546,1.jpg
dzięki za pomoc jak coś to proszę info na forum lub na priv gg 3267408
Dekmax, otrzymujesz ustne ostrzeżenie, za tworzenie tematu z tą sama treścią, co w Twoim poście tutaj.
NAPISANIE CHOĆBY MILIONA NOWYCH TEMATÓW NIE PRZYSPIESZY OTRZYMANIA ODPOWIEDZI, ZA TO NIEPORÓWNYWALNIE ZMNIEJSZY SZANSE NA JEJ OTRZYMANIE. MODERATORZY NIE LUBIĄ TAKIEGO GŁUPKOWATEGO TOKU MYŚLENIA I ROZDAJĄ ZA NIE BANY.
Tyle z ogłoszeń parafialnych. Wiedz, że nie zasługujesz na odpowiedź po tym numerze.
Podczas gry naciśnij Esc - wyświetli się menu, wybierz Opcje UI i tam zaznacz HUD bitwy. Będziesz miał pełny interfejs. Powodzenia!
Witam, mam kilka pytań :)
1.Od czego zależy poziom nędzy w miastach, i jak z nią skutecznie walczyć?
2.Jak skutecznie szarżować, ponieważ czasem, gdy szarżuję konnicą, nie wyciągają kopii, tylko lecą z mieczami na przeciwnika przez co nie ma efektu taranowania. czy można taką szarżę poprowadzić określoną ilość razy w bitwie, czy może ma to jakiś cooldown?
3.Dalej odnośnie szarży. Czasem w feworze walki nie ma miejsca na rozpędzenie się piechotą, więc po rozkazie szarży, biegną na wroga jak tak jak podczas normalnej szarży, ale zamiast wbić się w szeregi przeciwnika, zatrzymują się zaraz przed jego linią. Czy to bug, czy może muszą być ustawieni w jakimś konkretnym kierunku do przeciwnika?
4.W jakiej pozycji skutecznie ustawiać strzelców ponieważ często zamiast strzelać w kierunku wroga, strzelają w górę powodując "deszcz strzał" który jednak jest rozproszony na dużym obszarze, i mało skuteczny.
Z góry dziękuję, i przepraszam jeżeli były już takie tematy, jednak nie grzeszę umiejętnością wyszukiwania potrzebnych mi informacji. :)
Cytat:
Zamieszczone przez Maharradzia
Cześć.
Cytat:
1.Od czego zależy poziom nędzy w miastach, i jak z nią skutecznie walczyć?
Dziwne pytanie. Tam gdzie nie ma bogactw, tam zawsze jest bieda. :)
Szlaki handlowe i wszelkie budynki poprawiające dochód oraz zdrowotność.
Cytat:
2.Jak skutecznie szarżować, ponieważ czasem, gdy szarżuję konnicą, nie wyciągają kopii, tylko lecą z mieczami na przeciwnika przez co nie ma efektu taranowania. czy można taką szarżę poprowadzić określoną ilość razy w bitwie, czy może ma to jakiś cooldown?
Co do skutecznej szarży odsyłam do FAQ.
Cytat:
3.Dalej odnośnie szarży. Czasem w feworze walki nie ma miejsca na rozpędzenie się piechotą, więc po rozkazie szarży, biegną na wroga jak tak jak podczas normalnej szarży, ale zamiast wbić się w szeregi przeciwnika, zatrzymują się zaraz przed jego linią. Czy to bug, czy może muszą być ustawieni w jakimś konkretnym kierunku do przeciwnika?
Ustaw ich frontem do przeciwnika, pozwól uporządkować szyk i dopiero zaszarżuj.
Cytat:
4.W jakiej pozycji skutecznie ustawiać strzelców ponieważ często zamiast strzelać w kierunku wroga, strzelają w górę powodując "deszcz strzał" który jednak jest rozproszony na dużym obszarze, i mało skuteczny.
Najlepiej wyżej i przed własnymi szykami. Niestety, fizyka udowadnia: żeby daleko strzelić z łuku czy kuszy, musimy unieść pod odpowiednim kątem.
Cytat:
Z góry dziękuję, i przepraszam jeżeli były już takie tematy, jednak nie grzeszę umiejętnością wyszukiwania potrzebnych mi informacji. :)
A szkoda.... :(
Jak kawalerzyści nie wyciągają kopii to znaczy że są za blisko przeciwnika, lub w zbyt wąskim terenie, ewentualnie jak mają wysoko pod górę. Dlatego rada : jazdę do miasta pchaj tylko gdy wróg broni się na placu bo tylko tam będą mogli skutecznie szarżować.