... ale do rozbudowy lub przebudowy są tylko stacjonarki.
Wersja do druku
... ale do rozbudowy lub przebudowy są tylko stacjonarki.
Ja tam tylko co najwyżej słyszałem,że ludzie wymieniają dysk z laptopa na nowe albo dokupują ramu,nic więcej :D jak Samick powiedział,do rozbudowy i przebudowy tylko stacjonarki.
Co do lapka to wiekowy...Ogólnie jak zaintalujesz na nim winde to co się dziwisz że tak się dzieje :D porada taka,zainstaluj Linuxa bo on jest idealny do pracy na takim dosyć słabym sprzęcie.Arch Linux na przykład,dystrybucje sobie znajdź jakąś co ma gotowce wszystko ale b.mało zużywa ramu i procka.Bo takie zwyczajne dystrybucje to od 512 do 1gb normalnie zżerają ramu przy wielu otwartych kartach w przeglądarce i takie tam.Albo jak chcesz to sobie zwykłego Arch Linux zainstaluj,ale to ciężkie jest dla nowych więc sobie nie poradzisz,więc szukaj szukaj.Ja nie jestem ekspertem w Linuxie więc ci nie pomoge przy instalacji zwykłego Archa.Najlepiej to dokup z 2 gb ramu jak jest taka możliwość,wtedy się pomyśli co tu zrobić aby się nie mulił aż tak.Jeszcze wpadłem na pomysł żeby ci odchudzonego mocno XP polecić,ale nie wiem czy tylko do pracy jest ci on potrzebny.
1) KONIECZNIE sprawdź co robi przycisk "wyłącz" - czy naprawdę system jest ZAMYKANY (!!!powinien być!!!); Jak system jest tylko hibernowany to masz kolejną wręcz GŁÓWNĄ przyczynę zwiech. TAki numer czasem robi sie w PC-tach ale w laptopach bywa wręcz nagminny skutek: zwiechy przy otwieraniu choćby pliku txt z 1 linijką tekstu. Dopilnuj aby guzik "power" naprawdę zamykał system (panel sterowania >> opcje zasilania>>zaawansowane).
2) generalnie zgadzam sie z przedpiszcami że mozliwości rozbudowy nie masz zbyt wielkich i cudów one NIE dadzą,
ale DLACZEGO nie dadzą to już inna bajka.
3) Dołóż RAM albo zmień na większy - o to pytaj hardwerowca z jakiegoś serwisu czy ma jakąś używaną żeby dołożyć / wymienić
(z tego co widzę płyta dźwignie 1 GB RAM-u ale nie napisali czy dodatkowa kość = wolne gniazdo , czy kość do wymiany = większa niż standardowo zamontowana.) Jestem PEWNY że poczujesz różnicę, ale to może być za mało.
4) NAJWAŻNIEJSZE w twoim przypadku to wyczyścić twardziela, podzielić na 2 - 4 partycje i od nowa wgrać system- najlepiej XP, podczas instalki zrezygnuj ze zbędnych funkcji systemu, instaluj tylko konieczne programy, NIE instaluj wersji DirectX wyżej niż 9.0c - OPTYMALNA to 9.0c (a może i starsza :roll: , ale chyba 9.0c będzie najlepsza)
TO JEST PRZYCZYNA ZWIECH: zatkany system operacyjny, źle skonfigurowany, ZBYT NOWE WERSJE oprogramowania no i pliki (i foldery) trzymane NA PULPICIE (na pulpicie powinny być TYLKO skróty do plików i programów w tym skróty systemowe: "mój komputer" , moje dokumenty, kosz., zatkany źle skonfigurowany system to przyczyna ważniejsza niż słaby komp
5) hardcorowo możesz spróbować Windows 98 SE (ale nie ma sterowników np do wielu nowych urządzeń jak modemy; jak nie potrzebujesz nowych urządzeń, ani kontaktu z netem to wybierz ten system) izainstalować wersje okrojoną ... będzie śmigać szybciej od Win8 na 8 GB RAM-u
6) zainstaluj dobry MAŁO OBCIĄŻAJĄCY antywirus - Avast, F-Secure, ESET, ewentualnie BIT-Defender, unikaj Pandy i Nortona, Kasperek ujdzie; Reszty NIE POLECAM . Antywirusa tak skonfiguruj żeby była ochrona w trybie rzeczywistym ale pełne skany żeby robił TYLKO gdy mu "ręcznie:" każesz. Jeśli jest taka opcja w trakcie gry przełączaj antywirusa w "tryb gry" albo niech sam wykrywa "aplikacje pełnoekranowe" i niech tym aplikacjom nie przeszkadza.
------------------------
To co linux ma dziś - "lekkość", Windows miał w wersji 98 i jeszcze ciut w wersji XP - możliwość pominięcia zbytecznych składników i niepotrzebnych funkcji, a przez to ulżenia sprzętowi.
No i jeszcze jedno: Linux ALBO granie w Totalwar (którąkolwiek część).
Chyba że dasz radę z "sambą" i będziesz miał systemowego "twixa" (no ale te "systemowe batony" naprawdę się różnią)
==============
Powodzenia! MIłej Gry! Napisz co wykonałeś i jaki był rezultat.
No cóż,nie napisał do czego mu komputer będzie no to poleciłem Linuxa :D
Linux to nie jest najlepszy wybór do gier,ponieważ on prędzej wyrzuci z nerwów laptopa przez okno niż uda mi się coś tam odpalić z tych gier "nie indie" przez Wine czy tam Playonlinux itp.a gry na Linuxa to głównie Indie oraz inne takie tam mało sławne gry tworzone przez te studia co mają kase na to itp.więc nie wiem czy będzie mu się chciało w to grać.Ja Linuxa tylko mu do pracy polecam jak pisanie dokumentów czy programowanie(programowanie tym bardziej).
Na tym sprzęcie uruchomi co najwyżej tetris , więc linux jak najbardziej :DCytat:
Zamieszczone przez Jakub123
Wow, dzięki za tak rozbudowane porady :D Cóż może ujmę to tak komputer wiekowy to prawa, ale służy tylko i wyłącznie do pisania, czytania i przeglądania zasobów internetowych, (do gier pc wiernie mi służy) a ze jego cena nie była wygórowana to się zdecydowałem. Na razie kusi mnie szczególnie dokupienie ramów jako ze wiadomo nie są drogie a może pomogą. Dzięki wielkie jeszcze raz, jak przeprowadzę jakieś modyfikacje dam znać jak poszło ;)
Ooooo pardąsik!! :!:Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Shogun (1) będzie śmigał, a i Medek 1 też nie powinien sprawiać problemów, z Rome (1) i Medieval (2) będa problemy ale jak obetnie bajery to może się da grać.
że nie wspomnę o :
[spoiler:1sadebw4]Red Alert2 ; Majesty (1) PL, Eage of Empires 1 i 2 , Stronghold (Twierdza) 1 , Civilization: Call to Power, Diablo 1 i 2 - chyba nawet z dodatkiem)
BaldursGate (1) Atlantis 2, Settlers 3 , Colin MC RAe 2.0 , Emperor: Battle for Diune , Gunman: Chronicles, Unreal (1) , Doom - bodajże do 3 włącznie , Gothic 1 na pewno i chyba 2 też ; Silent Hunter 1 i 2 przy odrobinie szczęścia 3 też , Might & MAgic 6, 7 i 8 ; Heroes Chronicles - wszystkie 4 tematy ; Fallout - np "tactics: Brotherhood of Steel" chyba nawet Morrowind nie będzie sprawiał kłopotów
....
Ja mogę tak długo wymieniać :!: :D 8-)
...
A to wszystko są świetne gry!!!
Same legendy - terris - a jakże!! też należy do legend, klasyka klasyki, niektóre klasy same dla siebie, nic poniżej 7/10 w CD-Action, większość dziewiątki i dziesiątki , bajeczna grywalność , klimat ... , a niedoskonałości grafiki możesz nie poczuć tak akcja wciąga, gry znakomite i zapisane w kulturze ...
choć wiadomo: NIE NAJNOWSZE
więcej patrz np:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=24&t=10402
i tutaj:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=25&t=12456[/spoiler:1sadebw4]
Taki komp spokojnie dźwignie Corela - tyle że wiadomo: 9 albo 10 a nie 14 !!; Office-y - 2003 i starsze powinny śmigać jak Neo w Matriksie, Corel Photopaint 9 i najnowszy Gimp nie powinny nawet się na moment przyksztusić.
------------------
No ale najpierw trzeba mu dopieścić system i konfigurację.
---------
edit:
A te dodatkowe pół giga RAM-u zrobi wyraźną różnicę.
Cześć wszystkim.Mam problem z nowym kompem , a mianowicie w programie HWmonitor nie mogę znaleźć karty graficzne , pewnie jest jakoś uśpiona , wiecie co z tym fantem zrobic?
Jaką masz kartę, zintegrowaną? Sterowniki zainstalowane?
Gdyby karta nie działała, to prawdopodobnie nawet byś kompa nie odpalił.
A co widzisz w systemowym menadżerze urządzeń?
Nie masz przypadkiem WYŁĄCZONEJ karty.
----------
komputer NIE potrzebuje karty graficznej do działania (nawet tej "wbudowanej".
Ruszy z rozdzielczością VGA (640 x480) albo SVGA (800 x 600) - zależnie od generacji.
TE minimum grafiki mieści się w innym miejscu - zauważ BIOS porozumiewa sie (oprócz bipów) także obrazem !!!
No ale chyba byś wyczuł słabszą jakość??
--------------------
daj screena z menadzera urzadzeń