Cytat:
Wskaż mi cytat z Biblii, że Bóg wspominał o mieście Rzymie jako miejsca zarządzania Kościołem przez św. Piotra
Nie ma, bo i ten cytat ma charakter raczej symboliczny. Jest to przekazanie "pałeczki" św. Piotrowi i znak, że to on wiedzie prym w Kościele Katolickim i to on nim od teraz zarządza. Idea Rzymu jako stolicy apostolskiej zrodziła się po samej śmierci św. Piotra. Kilka okoliczności zaważyło o tym, że Rzym stał się największym centrum katolicyzmu.
Cytat:
I może wyjaśnisz, dlaczego dziś katolicyzm oficjalnie uznaje wersję dekalogu zmienioną przez człowieka - z usuniętym drugim przykazaniem zabraniającym czynić rzeźby i obrazy i oddawać im czci, i z ostatnim przykazaniem podzielonym na dwie części?
Dobre pytanie... Myślę, że to kwestia samych wiernych. Ludzie i tak pewnie czcili obrazy, więc zakaz i tak nic nie skutkował. Oczywiście można zadać drugie pytanie: Dlaczego, w takim razie nie zniesie się przykazania nie zabijaj, bo wkońcu ludzie i tak zabijają. To jest rzeczywiście odstępstwo od normy, ale czego wymagasz od katolicyzmu. To Luteranie chwalą się tym, że są w zgodzie z Biblią w każdym calu.
Też mi się to nie podoba, bo w Piśmie jest: "Jeśli mnie miłujecie, przykazań moich przestrzegać będziecie".
Natomiast z ostatnim przykazaniem się czepiasz. Sens jest ten sam, tylko musieli wypełnić lukę po drugim przykazaniu i rozbić na dwie części.
Cytat:
Dzisiejsza Grecja, Macedonia, Albania, Serbia, Bułgaria, część Chorwacji i południowe Włochy były prawosławne, nie katolickie. Podlegały patriarsze Konstantynopola, a nie biskupowi Rzymu.
Zgoda, bo powinienem dodać Europa Zachodnia. Jednak, ja prawosławie traktuję inaczej niż protestantyzm. Katolicka część Europy oczywiście toczyła wojny z prawosławiem, jednak w chwili zagrożenia potrafili się zjednoczyć. Gdyby się zastanowić to tak dużo nas nie dzieliło, jak np. z protestantyzmem. Szkoda, że pozwoliliśmy na upadek Konstantynopola.
Cytat:
Do XI wieku biskup Rzymu nie był zwierzchnikiem Kościoła w dzisiejszym znaczeniu, tylko biskupem "pierwszym wśród równych". Czy w związku z tym twierdzisz, że katolicyzm powstał dopiero w XI wieku?
Stwierdzenie, że był pierwszym wśród równych - już daję mu pozycję uprzywilejowaną w stosunku do innych.
Cytat:
Czy to znaczy, że dokonanie jednej zmiany powoduje, że katolicyzm przestaje nim być?
Zależy, jak wielka byłaby to zmiana.
Cytat:
Natomiast dążenie do zmian nie jest obce i ortodoksji.
Ortodoksja czasami dąży do zmian przed samym wprowadzeniem zmian. Do tzw. stanu pierwotnego i przez to są czasami zbyt ortodoksyjni w swej ortodoksji :)
Cytat:
Od Krk też nieco owieczek ostatnimi czasy odeszło.
Bo Kościół przeprasza za wszystkie grzechy świata, a nie walczy o duszę wiernych. Ludzie nie widzą w takim Kościele przyszłości, bo widzą jego słabość.
Cytat:
Bez jaj... celibat jest dla kasy i nie ma co sobie oczu mydlić pismem świętym,
W Piśmie są tylko luźne nakazy. Nie ma jednogłośnego zakazu i przez to jest trudno uzasadnić sens takiego celibatu.