Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
A ja mam zamiar dokopać Wenetom ! W sumie nic mi nie zrobili mam z nimi umowę handlową i pakt o nieagresji ale Wielki But jest mój a oni wyraźnie siedzą na północy i jest im dobrze.
Pognałem Etrusków i Syrakuzy a także Luzytanów przybłędy jedne. I rozumiecie szykuję armie wielkie i niezwyciężone żeby ich zgładzić ( gram Rzymem ) ale wcześniej do nich se myślę zajrzę po szpiegować..... a tam bida aż piszczy; armie mało i z czachą czerwoną co znaczy że nikt im nie płaci aż mi się żal zrobiło.
.......Może jakie pieniądze żeby se chociaż coś do żarcia kupili im dać ? Może niech se siedzą, dużo miejsca nie zajmują.....
hmm........grandi scelte di grandi uomini.......
O. juz wiem skad ten pomysl w Romku ,ze armia moze przemieszczac sie przez morze bez floty;
"Jednostki lądowe nie potrzebują statków, aby przekraczać morza!
Bardzo wcześnie na drzewku technologii otrzymują automatyczną umiejętność,
dzięki czemu po skierowaniu ich na pole z wodą, zamieniają się w statki i
płyną tam, gdzie im każesz. A potem wyładowują się u celu".
Ciwilizacja 5 :)
Taaa, bo to taki unikalny pomysł, faktycznie.
Sama idea jest świetna, na pewno lepsza niż władowywanie 10 tys wojska na jeden okręt, jak w poprzednich częściach i brak desantów ze strony kompa. Jakby osłabić transportowce, to wszystko byłoby ok, no bo nie powiecie, że w rok armia nie jest w stanie zbudować sobie okrętów?
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Taaa, bo to taki unikalny pomysł, faktycznie.
Sama idea jest świetna, na pewno lepsza niż władowywanie 10 tys wojska na jeden okręt, jak w poprzednich częściach i brak desantów ze strony kompa. Jakby osłabić transportowce, to wszystko byłoby ok, no bo nie powiecie, że w rok armia nie jest w stanie zbudować sobie okrętów?
Oj tam,taka ciekawostka.Chociaz dla mnie to taki maly dowod,ze Romek byl robiony byle szybko i prosto;skopiowanie z civ 5 tego transportu. Mogli sie postarac(CA) i sami cos wymyslic:). Np. specjalny rodzaj statkow, ktory moze transportowac wojska.Jeden statek=jedna jednostka. Ale o czym ja tu marze:)W kazdym razie jest fajna zasada Mp odnosnie transportu armii. Jeden statek kupiecki robi za statek transportowy(Szogun2) moze jedna jednostke przewozic. Oczywiscie mozna sobie rozne wariacje tej zasady wprowadzac.
P.S. No ale jak wspomniales; wszystko gra, niech bedzie ale te transportowce robiace za flote wojenna, to zbyt dalekie uproszczenie. Ale od czego sa gracze i ich wyobraznia. Mozna ten problem okielznac jakimis zasadami;)
Chyba w panzer general tez tak mozna bylo wojsko transportowac:) (armia moze przemieszczac sie przez morze bez floty)
Cytat:
no bo nie powiecie, że w rok armia nie jest w stanie zbudować sobie okrętów?
Kilka czynników:
- Jak duża armia?
- Czy mają specjalistów od budowy okrętów? Innych ogarniętych ludzi?
- Dostęp do budulca i narzędzi.
- Umieszczenie ludzi to jedno, a wozy? Konie? Woły? Szeroko pojęte materiały wojenne? Żywność? Pasza? Łupy? :)
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Chyba w panzer general tez tak mozna bylo wojsko transportowac:) (armia moze przemieszczac sie przez morze bez floty)
W Steel Panthers oddziały także pokonywały powoli przeszkody wodne bez użycia transportowców (z nimi szło to szybciej). Zakłada to jednak że dane oddziały zostały wyposażone w sprzęt albo mają do dyspozycji pododdział saperów.
O, na taka recke natrafilem w necie o Romku 2, recka zaczyna sie od 7.50 min ;
[youtube:2acl5bvr]http://www.youtube.com/watch?v=XgU7hqX0KAQ&t=7m48snot[/youtube:2acl5bvr]
Niestety po eng. Ogolnie autor skupia sie nie na bledach w grze co na podejsciu CA do fanow serii i calej tej otoczce marketingowej. No i takze poruszyl temat dziwnych ocen gry w roznych recenzjach. To co wiemy; przyznawanie pkt. od 9 do 10 i calkowite przemilczenie w nich bledow Romka 2.
P.S. Teraz juz wiem czym sie zajmuje Umbrecht zawodowo; pisaniem recek Romka 2 na roznych portalach ;););)
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Cytat:
no bo nie powiecie, że w rok armia nie jest w stanie zbudować sobie okrętów?
Kilka czynników:
- Jak duża armia?
- Czy mają specjalistów od budowy okrętów? Innych ogarniętych ludzi?
- Dostęp do budulca i narzędzi.
- Umieszczenie ludzi to jedno, a wozy? Konie? Woły? Szeroko pojęte materiały wojenne? Żywność? Pasza? Łupy? :)
Od kiedy seria Total War wchodzi w takie szczegóły jak pasza dla koni, czy transport łupów? ;) Musiałoby mieć to odniesienie nie tylko do transportu morskiego, ale i lądowego. Przy budowie machin oblężniczych w żadnych inżynierów też się nie bawimy. Jedyny z czynników, jaki wymieniłeś i mógłby ewentualnie mieć zastosowanie w tej sytuacji to dostęp do budulca i odpowiednio do tego wydłużyć czas (tzn nie na więcej niż rok, ale o mniejszą odległość mogłyby się te okręty przemieścić w następnej turze)/koszt budowy okrętów.
Z tego co wynika z historii to Rzym podczas 1 wojny punnickiej zbudował flotę od podstaw w 2 miesiące, więc nie widzę problemu by nasze armię w rok nie zdążyły zbudować dla siebie 20 transportowców.
Cytat:
Zamieszczone przez TheFox
Z tego co wynika z historii to Rzym podczas 1 wojny punnickiej zbudował flotę od podstaw w 2 miesiące, więc nie widzę problemu by nasze armię w rok nie zdążyły zbudować dla siebie 20 transportowców.
A pokaz jakies zrodlo skad ta wiadomosc masz.
Jest mi w stanie ktoś powiedzieć kiedy otrzymamy poradnik, który obiecali nam przy zamówieniu Roma na muve.pl? Przepraszam, jeżeli wybrałem niewłaściwy temat, ale nie wiedziałem gdzie napisać, a nie chciałem tworzyć nowego tematu ;)