Mam 2 karty , zintegrowana i GF650 , karty działaja gdyż robilem testy 3dmark06 , uruchomołem program TECHPOWER GPU i tutaj mam temperaturki grafy jak należy , tylko dlaczego w HWmonitor ich nie ma?
Wersja do druku
Mam 2 karty , zintegrowana i GF650 , karty działaja gdyż robilem testy 3dmark06 , uruchomołem program TECHPOWER GPU i tutaj mam temperaturki grafy jak należy , tylko dlaczego w HWmonitor ich nie ma?
Siemka , szukam laptopa do 3000zł +\-. Laptop ma służyć do szybkiego przeglądania internetu,oglądania filmów oraz grania w gierki ;)
Póki co znalazłem dwa interesujące modele ;)
http://www.ceneo.pl/19522552#tab=click
Lenovo Y580
http://www.komputronik.pl/product/18457 ... 07XPL.html
MSI GE60
Może macie godne polecenia inne modele :>?
Siema. Ja mam laptopa z GF650Gt i SH2 chodzi na ultra bardzo płynnie. Te laptopy co podałes maja jeszcze lepszą kartę GF660Gt więc będziesz zadowolony. Poszperaj po allegro może znajdziesz coś z GF670Gt , choc za 3k raczej nie.
Karta musi pracować, żeby HWmonitor czytał temperatury. Ja po prostu odpalam 3d Marka (właściwie może być cokolwiek co spowoduje uruchomienie karty dedykowanej), minimalizuje i dopiero wówczas odpalam HWmonitor. Niestety wciągniecie HWmonitora na listę programów działających razem z kartą nvidia nic daje. Podobnie rzecz się ma z menu kontekstowym "uruchom z procesorem graficznym".Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Już mi działa , windows się zaktualizował bo miałem nowy i juz działa.
Mam taki problem i kilka pytań z nim związanych...
Kilka dni temu czyściłem komputer z kurzu i wymieniałem pastę na procesorze. Od tamtego czasu temperatura procesora w "stanie spoczynku" wynosi 45-60 °C. A gdy włączę jakąś grę do dochodzi do 105 °C :shock: . Bios natomiast po włączeniu komputera oszacował temperaturę na 94 °C. Efektem tego jest fakt iż w grze, gdzie wcześniej było 45-60 FPS, teraz jest 15-35 FPS. Różnica bardzo zauważalna. Procesor to Intel Core i3-540 3.06 GHz
I teraz moje pytania:
1.Co może być przyczyną tego wzrostu temperatury?
2.Czy grając kilka godzin przy takiej temperaturze, procesorowi może się coś w końcu stać? :?
Jeśli ktoś ma jakieś porady to proszę pisać ;)
Co do pierwszego pytania,to może pasta jakaś trefna?A,i nie podkręcałeś procka ani nic takiego?
I tak,może coś mu się stać,na przykład BS'y ci zacznie walić,system postara się aby się nie przegrzewał i dlatego BSy by ci wyskakiwały,albo i coś jeszcze gorszego z tego wyjdzie.
Powiedz jakiej pasty użyłeś i jakiego chłodzenia używasz.Ja nie wiem co by tu ci pomóc,więc od takich banałów zaczniemy :D
Strzelam że z pozbyciem się kurzu dałeś radę to najwyraźniej musiałeś spieprzyć sprawę z tą pastą na procku. Albo ty coś źle zrobiłeś albo jakiś kicz użyłeś.
Czy coś się procesorowi może stać hmm... w starych ps3 od takiej temperatury (dzięki ekolodzy) spoiwa układu się topiły, potem stygły i tak w kółko aż pękały czy nie były poprawnie na miejscu. Jakoś tak.
Jeżeli nie masz spierdzielonych czujników temp. To komputer by uratować się przed samozapłonem będzie się wyłączał bez ostrzeżenia. Chyba że masz jakieś piszczałki ;)
Procesor nie był podkręcany - nie znam się na tym i nigdy nic w nim nie zmieniałem.
Jeśli chodzi o pastę - to była jakaś pasta silikonowa, którą kupiłem około rok temu. Poprzednim razem gdy jej używałem nie było takiego problemu. :|
Nie wiem w jaki sposób mógłbym opisać chłodzenie, którego używam :| Dotychczas wszystko dobrze się chłodziło, więc myślę że raczej ono nie ma większego wpływu.
No chyba, że się coś zepsuło, ale z tego co widziałem to wszystkie wiatraczki się obracają :lol: .
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale obudowa mimo takiej temperatury nie jest ciepła, a komputer nie chodzi głośniej niż zwykle.
BS - rozumiem że to jest BlueScreen?
Edit:
Włączyłem na 3 minuty Skyrima, użyłem kilku czarów i zminimalizowałem grę, aby pokazać co się dzieje gdy w coś gram. Może zobaczycie tu coś, na co nie zwracam uwagi:
[spoiler:a723imu8]http://oi43.tinypic.com/n5rhwn.jpg[/spoiler:a723imu8]
Tak,BS to Blue Screen.
Jak pasta z przed roku to raczej nie ma co się dziwić :lol: niech jeszcze powie,czy dobrze ci teraz doradze: kup inną,lepszą.Nie wiem jaką ani nic z tych rzeczy,nigdy nie bawiłem się tymi pastami.Jak dobrze doradziłem,to niech ktoś poleci mu jakąś dobrą paste,albo poszukaj se w googlu :D