Trzeba być ponad 2 razy silniejszym by podpisali pokój, na oryginalnym AI nie zaatakują od 8/10 wzwyż. na innych AI moga zaatakować nawet przy 10/10. Nowy dfs naprade polecam - poprawia wiele w zachowaniu AI.
Wersja do druku
Trzeba być ponad 2 razy silniejszym by podpisali pokój, na oryginalnym AI nie zaatakują od 8/10 wzwyż. na innych AI moga zaatakować nawet przy 10/10. Nowy dfs naprade polecam - poprawia wiele w zachowaniu AI.
niemcy zdradliwe? jak się jest potęgą wojskową to są grzeczni jak aniołki... w mojej kampanii walczę obecnie z Nowogrodem przeciw Kijowowi. Mam sojusz z Niemcami, bo głupie Węgry z nimi podpisały. Na tym nowym pliku jak jest się silnym krajem to na vh/vh żadne AI nie chce walczyć. Trzeba samemu wypowiadać wojny i myślę, że o to chodzi - piłeczka jest po naszej stronie. Dlatego póki co polecam Polską na vh/vh pierwsze 20 tur zbierać kasę, rekrutować tanie wojsko, które potrzebne jest tylko do podbicia rebelii (ja zająłem Czechy, Gdańsk, Rygę, Visby i... Upsalę :O), w 20. turze zaczynamy mieszać dyplomacją - płacić wspomniane trybuty frakcjom, z którymi chce się grać. W moim przypadku Węgry, HRE, Dania i Nowogród były grzeczne, Kijów nie. No i od 20 tury kujemy elitarne wojsko na potęgę, z tury na turę skaczemy automatycznie w rankingu (ale kasa się powoli kończy fakt), ja około 30 tury byłem 6-10 i dostałem sojusz z HRE, Węgrami, Nowogrodem. Z Węgrami musiałem poszaleć wcześniej, bo podpisali soj z HRE, ok. 15-20 tury ożeniłem księcia z Dunką (przy 4/10, inna sprawa, że po mariażu stosunki spadają dalej, no chyba, że jest wspólna wojna, ale o tym później), na szczęście (nieszczęście, he, hje) królik mój umarł z powodu burzy w Visby, więc szybko drugi gościu hajtnął się z Węgierką. Niemców podpłaciłem i gdy Dania napadła Niemcy to mi się kliknęło zerwanie z Dunami soja, trochę szkoda, bo miałem nadpisanego save'a z tym, a sprawdziłbym jak się zachowują Węgry wobec mnie gdy zrywam soj z HRE. Obecnie czekam na ekskomunikę po którejś stronie konfliktu "o Holsztyn";) (jakby nie było Brema przechodzi fajnie z rak do rąk) i tego zaatakuję. Czyli impas z pomysłem zaorania Niemców, bo Węgry. :D wybiłem obecnie resztki cienkiego woja na Rusi odbijając Wilno i idę na wschód 2 flagami elitarnego woja, co się równa zaoraniu Ruskich. Nowogród, uwaga, podpisał ze mną soja przy 4/10 :O (ale byłem 6. krajem na mapce, wybuchła wojna Now-Kij, gdzie Kijów był w pierwszej piątce) po czym wypowiedziałem wojnę napadając na Wilno i z automatu stosunki 8/10. W perspektywie moich planów dość średnio zapowiada się moja współpraca z Węgrami, bo ci już walczą z Wenecją, do której mi daleko... Mając 4-5 flag elitarnego woja (jedna w Czechach czeka na akcję na Wiedeń, druga w Uppsali na atak na Dunów, trzecią sformułowałem właśnie w Gnieźnie i okolicach, a dwie idą na ruskich) wchodzę na głęboki minus jeśli chodzi o stan skarbca, stąd planuję szybkie wojny, niestety elastycznie, w zależności od tego, kogo ekskomunikuje popek oraz co zrobią Węgry. Chciałem podbić Niemcy, ale na razie widzę, że czeka mnie podbój Rusi, to dla mnie niezbyt ciekawe, bo chciałem na wschodzie stworzyć silne państwo, które padnie na Mongołach, ale je osłabi, a samemu wejść sobie w Niemcy, potem Włochy. Tak czy inaczej morderca już idzie do Watykanu, a z kolei ruskich będę wypuszczał bezustannie, czy podbiję im prowincję to jeszcze nie wiem, ale na razie mam zamiar złamać ich militarnie, by zniwelować koszty utrzymania wojska (powinno być tak że w ranku powinienem nadrobić ilością poddanych na rzecz woja by utrzymać wysokie miejsce, ale zobaczymy czy załamka militarna sprawi, że zajmę miejsce Rusi Kijowskiej w top5). Reasumując na vh/vh trzeba patrzeć na ranking, oceniać ile frakcja ma woja w stosunku do nas - daje to nam odp na to czy będą chcieli z nami gadać - słabsi/porównywalni, ale otoczeni wojną gadają i w tym tkwi piękno tego modu.
Sorki, że chaotycznie, ale na szybko.
Siemka mam problem nie działa mi ;/
Medieval II wersja PL v1,3 --- następnie Kingdoms v1,5 ENG, potem BellumCrucis v6,3 part 1,2 i bugfixer.
Potem chce włączyć gre z pliku "BellumCrucis6.bat" ładuję gre... robi sie czarny ekran i warca na pulpit.... POMOCY co zrobiłem nie tak ?
Wyjdź z Windowsa, uruchom ponownie i spróbuj odpalić. Jaki system? gre zainstalowałeś poza dyskiem systemowym? I masz legalną grę? Jak nie to w Bellum nie pograsz i kup oryginał.
Edit: Jak masz oryginał to spróbuję coś pomóc.
1) Pirat, a system to WIN 7 PROF 64BIT, czy może być przczyną że MEDEK jest PL aa KINGDOMS w ANG ?
(dodatek Kingdoms zaskoczył mi na polskiej podstawce ponieważ z rejestrze zmieniłem na english)
2) Medieval .exe PL/ Teutonic.exe ENG / Americans.exe ENG/ Crusaders.exe ENG/ British.exe ENG odpala sie normalnie
ale Kingdoms.exe ENG - czarny obraz i pulpit
niemam kasy aktualnie ale i tak wspieram TOTAL WAR bo mam orginalny Rome i Shogun 2 :)
Ten mod na piracie nie chodzi ? wczesniej grałem w SS 4.1 i było ok :)
Bellum na piracie nie chodzi z tego co mi wiadomo. Skoro masz pirata to raczej nie da rady nic zrobić. Generalnie nie pomagamy ludziom z nielegalnymi wersjami gry. Takie zasady na Forum i prawo.
Aha oki dzieki :) ale już chyba wiem jak sie z tym uporać musze znaleźć Podstawke w wersji ENG bo bez craków umiem uruchomić gre wystarczą obrazy w Daemonie ;]
Albo kupienie oryginalnego Medka z Kingdoms za 20 parę złotych w pierwszym lepszym Empiku...
Ludzie grają na piratach, ponieważ Sega uraczyła nas SecuRomem, który powoduje blokadę płyty Kingdoms, problem szeroko opisywany na wszystkich forach, również na tym. Pomoc techniczna olewa problem z czym się osobiście zetknąłem. Jestem przeciwny piractwu ale jeśli się posiada legalną grę to można korzystać z plików zastępczych.
Bellum działa na każdej wersji, trzeba tylko wejść w rejestr po instalacji podstawki (regedit/ Sega /) i przestawić język z polish na english. Potem zainstalować Kingdoms. Będzie działać.
Cytat:
Zamieszczone przez nocny
O tak, ja to rozumiem, ale....TRZEBA NAJPIERW MIEĆ ORYGINAŁA! A kolega powyżej oryginalnej gry nie posiada, skoro ma różne wersje językowe.