Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 8 - EGIPT
Ja również się czuje jak w "Szkole Ateńskiej" :D i ciekawych rzeczy się dowiedziałem.
Sam jestem za tym aby gra była historyczna, ale również nie zapominam o zasadzie TW, którą mało kto ją pamięta i widniała na jednym pudełku( z tyłu) któregoś z egzemplarzy, :,,...gracz samy tworzy historie" . Dlatego lekko sobie zaprzeczając, popieram Voitka, który dobrze przytacza przykłady odpowiadające, że to jest gra, na którą to my mamy wpływ, a nie, np. "wędrówka ludów"
Większość tych "obrońców" historyczności chcę pokazać...., nie wiem nawet co chcą, ale wydaje się to strasznie głupie, gdyż po części ich wiedza wygląda na "wyrwaną" z zeszytu albo z "encyklopedii". Nie mówię, że Ja posiadam wielką "wiedzę", bo sam nie przepadam za tym okresem, ale uwierzcie po niektórych z was widać wasze żenujące zachowanie grania historyka.
Sensowne pisze również Kr.Rozprawa, który też nie daje się ponieść temu czemuś i próbuje nie którym z was przemówić do rozsądku.
To jest moje zdanie i proszę nie brać tego zbytnio do siebie ;) :)
"gdyż po części ich wiedza wygląda na "wyrwaną" z zeszytu albo z "encyklopedii"."
Dokładnie to chciałem powiedzieć odpowiadając kuroiowi, że jesteśmy idiotami (on to słowo użył :P, więc za tak ostre stwierdzenie wtedy przepraszam). Z moich obserwacji wynika, że TYLKO KLA naprawdę dużo wie o historii, a reszta mu ślepo przytakuje, bo nawet nie mają pojęcia czy akurat to nie on się w czymś myli (bo nawet jak wie, nie jest nie omylny :P).
Widzę, że sporo przegapiłem. Muszę nadrobić zaległości i przeczytać parę stron dyskusji.
Może niektórzy z Was to już widzieli. Wczoraj na TWC zamieściłem przeróbkę screena. Oczywiście był duży atak, często nieuzasadniony i poparty wiedzą z Asterixa Misja Kleopatra. ;)
Napisałem, że wystarczy, że tak by zrobili i byłoby OK:
- usunięcie makijażu godnego faraonów i bogów;
- dodanie kilku hełmów macedońskich, bo te czapki są zbyt jednolite i przypominają armię klonów, a o takiej uniformizacji nie mogło być mowy;
- dodanie zarostu niektórym, bo to nie dawni faraonowie.
Najlepsze jest to, że Lusted podał źródła (jeśli to można nazwać źródłami - screen z EB2 i zdjęcie figurek), a i tak to spartolili.
Każdy z 3 punktów jaki wypisałem był na źródłach jakie podał Lusted, a mimo to zrobili po swojemu tworząc klony z makijażem jak Ozyrys.
Moja przeróbka:
http://img834.imageshack.us/img834/8...yptpikemen.jpg
Jack Lusted wkleil-
Najlepsze jest to, że 90% userów na TWC pisze, że makijaż jest fajny, bo klimatyczny, a poprawność historyczna powinna być w modach (a w grze jednostki ciekawe) :D
Napisałem posta i chciałem dać Ci REPka, ale internet ciął, wiec chyba nie doszło, bo dziś rano swojego posta nie zauważyłem.
Było już gdzieś zamieszczone.
Cytat:
Zamieszczone przez tomciopogromcio
Z moich obserwacji wynika, że TYLKO KLA naprawdę dużo wie o historii, a reszta mu ślepo przytakuje
Wypraszam sobie takie stwierdzenia.
Na poprzednich kilku stronach zrobiliście sobie nagonkę na ludzi, którzy starają się wam pokazać różne nieścisłości i wymysły CA dotyczące bądź co bądź gry historycznej. Gry, którą Wy kupicie za spore pieniądze, a ja niekoniecznie (ETW,NTW i STW2 nie kupiłem bo raz, że nie moje czasy zainteresowań, a dwa, że uważam te gry po prostu za słabe). Nie zdajecie sobie sprawy, że moglibyście otrzymać znacznie więcej za właściwie tą samą cenę... Ja natomiast nie ulegam hucznym zapowiedziom i bardzo ładnej grafice. Wiem co obiecywali i jakie są dzisiejsze możliwości produkcji gier, więc ciągle ich rozliczam za to co pokazują oraz chętnie zapoznaje się z tym co inni zauważyli - głupie niedoróbki. Wiem że jestem w mniejszości, ale nie martwię się tym bo wiem, że oczekuję dojrzałego "jabłka" a nie zielonego... Z pewnością CA zrobi Rome II nie tak jak obiecywało bo ich lenistwo i bezczelność (wcześniejsze zapowiedzi i w sumie cały czas utrzymywane, sprzeczne z tym co pokazują), uchodzą im bez konsekwencji, gdyż na TWC ciągłe zachwyty i większość zamierza kupić grę w ciemno...
I ja się teraz pytam - Kto tu jest fanatykiem? Kto zamierza kupić tą grę mimo, że ciągle ucinają i zmieniają dowolnie zawartość jej w porównaniu z tym jak była na początku zapowiedziana? Kto przyjmuje z aprobata dobór frakcji w podstawowej grze, wiedząc, że dają niewiele bo reszta będzie w DLC by wyciągnąć z nas jak najwięcej kasy, niewielkim kosztem pracy.
Nie zamierzam nikogo obrażać tak jak Wy. To wasza sprawa na co czekacie. Ja natomiast oczekuję tylko tego co obiecywali i aby było to zrobione dobrze. Nie zamierzam robić z siebie dojnej krowy by CA mogło pić ciepłe mleko, a ja jeść suche siano... ( taka metafora :mrgreen: )
Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Choć niewielka to bardzo udana przeróbka, KLA. W końcu bardziej widać wpływy kultury helleńskiej. Zdecydowanie wolę Twoją jednostkę niż tą od CA
"Egypt Pikemen"...
http://wiki.totalwar.com/images/7/77/EgyptPikemen.png
To tylko reklamowanie firmy.
Szczerze to najchętniej widziałbym pomieszanie poprawek KLA z jednostką CA :P . To znaczy usunąłbym makijaż,dodałbym zarost ale resztę zostawił jak jest. W sumie ta jednostka jest wykonana całkiem dobrze gdyby nie ten nieszczęsny makijaż.....
[quote=krwawa_rozprawa]
Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Cytat:
Zamieszczone przez "krwawa_rozprawa":2v6fk4qs
Cytat:
I oto właśnie chodzi. Chwalą się, że to będzie najbardziej historyczna gra, a robią takie numery, że głowa boli.
Jakie elementy powinna zawierać
gra historyczna?
Napisz kilka podpunktów.
1. Starannie dopracowana mapa, w której granice państw i podział prowincji pasuje do omawianej epoki.
2. Odpowiedni dobór frakcji - najważniejsi gracze epoki, nie jakieś podrzędne plemiona, w stylu Vaccaei, Celtiberi, Iceni, Pictones, Aedui czy Suebi.
3. Starannie dopracowane jednostki, balans tych pasujący do realiów epoki.
4. Odpowiednie nazwy jednostek, prowincji, państw/plemion i miast.
Masz tutaj "parę podpunktów". Inni mogliby dopisać jeszcze kilka.
Napisz konkretnie.
1. jak powinna wyglądać "starannie dopracowana mapa" - rozpisz nam wg geografii historycznej
2. jakie frakcje - konkretnie
3. jakie to jednostki
4. jakie to nazwy[/quote:2v6fk4qs]
Oto meritum, KLA. Skomentuj, proszę.