Niczym. Ale wbrew woli wyznawców katolickiej ideologii to właśnie ona, w połączeniu z tępym nacjonalizmem i ksenofobią zagraża naszej demokracji.
Wersja do druku
Niczym. Ale wbrew woli wyznawców katolickiej ideologii to właśnie ona, w połączeniu z tępym nacjonalizmem i ksenofobią zagraża naszej demokracji.
Choćby tym, że odmienną opinię nikt Ci głowy nie zetnie.Cytat:
Zamieszczone przez chochlik20
Po prostu nie przesadzajmy! Można nie lubić chrześcijaństwa, może irytować, może mieć sporo "za uszami" ale jak chcesz je porównywać z Islamem to tak jakbyś porównywał przeziębienie z rakiem.
Poza tym ile masz tych Tatarów? Zwróć uwagę, że problemy z muzułmanami zaczynają się gdy ich liczba wzrasta. Inna sprawa, że Tatarzy to bardziej "Tatarzy" niż muzułmanie :P
Może też nie przesadzajmy z argumentacją, że świat islamu to sami mordercy, bo odnosimy się tylko do rzeczywistości znanej nam z doniesień prasowych czy telewizyjnych. Praktycznie każde państwo islamskie rządzi się swoimi prawami, bo każdy inaczej interpretuje to co jest napisane w Koranie. Dla jednych Koran nawołuje do mordowania, każdego kto nie przyjmie wiary w Allacha, dla drugiego to samo będzie mówić by krzewić wiarę za pomocą słów nie miecza. To jak wygląda obecnie ich sposób pojmowania świata nie różni się niczym o tego w jaki sposób patrzyli ich ojcowie i dziadowie. To jest największa przyczyna różnego rodzaju niesnasek.Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Zauważ, że Koran mówi o traktowaniu ludów księgi - czyli chrześcijan i Żydów z godnością, a nie o ich mordowaniu. Wieki wojen o podłożu religijnym, zmieniły sposób patrzenia zarówno jednych jak i drugich. Koran w dużej mierze, opiera się na Starym Testamencie, gdzie cudzołóstwo było karane śmiercią. Obie religie mają wiele wspólnego - islam i chrześcijaństwo - choćby sposób postrzegania ludzi innych religii czy poglądów.
Problemy zaczynają się wówczas gdy Ci ludzie nie mają pracy, i zaczynają żyć we własnych społecznościach zamkniętych na resztę świata. Tak samo jak w każdym mieście w Polsce, możesz nawet przypadkiem wejść na blokowisko, gdzie dominuje nędza i dostać w gębę za nic.
Oczywiście znów mi się dostanie, że bronię "dzikusów", ja wskazuję jedynie przyczyny ich zachowań.
Możesz mi wytłumaczyć ostatni zwrot w Twojej wypowiedzi:
Cytat:
Inna sprawa, że Tatarzy to bardziej "Tatarzy" niż muzułmanie :P
Ty jak zwykle odjeżdżasz w swój świat.
Nie każdy nazista zabił żyda.Cytat:
Może też nie przesadzajmy z argumentacją, że świat islamu to sami mordercy
Gdzie demokracja to mit, gdzie tępi się odmienność, gdzie zabójstwa "honorowe" są na porządku dziennym, gdzie śluby pedofilskie są normą, gdzie za "obrazę" islamu się ginie. To ostatnie jest praktykowane nawet w krajach nieislamskich gdzie islam zaczyna mieć jakieś wpływy.Cytat:
Praktycznie każde państwo islamskie rządzi się swoimi prawami
Też właśnie! Mamy takie zacofanie, mamy ludzi wierzących ślepo w islam, mamy tych mądrzejszych którzy nimi manipulują - system totalitarny.Cytat:
To jak wygląda obecnie ich sposób pojmowania świata nie różni się niczym o tego w jaki sposób patrzyli ich ojcowie i dziadowie.
Ale nadal masz w islamie że należy zabijać i oszukiwać niewiernych by szerzyć jedyną słuszną wiarę. Poza tym szczerze, na papierze wiele rzeczy wygląda pięknie, a w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie - komunizm.Cytat:
Zauważ, że Koran mówi o traktowaniu ludów księgi - czyli chrześcijan i Żydów z godnością, a nie o ich mordowaniu.
Problem jest gdy ich zaczyna pojawiać się więcej. Przychodzą skuszeni socjałem, żyją w tych społecznościach - prawda, ale dopiero jak ich zaczyna być więcej, gdy zaczynają domagać się specjalnego traktowania, gdy wywierają presję i zmieniają zasady pod siebie to robi się problematycznie. To teraz wina leży po stronie państw - które prowokują, czy po stronie ludzi wyznających islam - bo takie mają zasady i nimi się kierują? I tak się dzieje w Anglii, Danii, Szwecji, Francji itd.Cytat:
Problemy zaczynają się wówczas gdy Ci ludzie nie mają pracy, i zaczynają żyć we własnych społecznościach zamkniętych na resztę świata.
Gdzie niby masz takie straszne blokowiska? Masz takie, gdzie karetka nie wjedzie bez obstawy policji? Bo w Szwecji masz, nazywają się dzielnicami muzułmańskimi. Poza tym w gębę za nic to możesz dostać wszędzie, margines zawsze się znajdzie.Cytat:
Tak samo jak w każdym mieście w Polsce, możesz nawet przypadkiem wejść na blokowisko, gdzie dominuje nędza i dostać w gębę za nic.
We Francji i w Belgii i w Niemczech oraz w WB gdy było niewielu muzułamnów to byli potulni jak baranki. Gdy nagle zrobiło się ich 3-4 mln zaczęli podnosić łeb i wołać o swojej ,,prawa" kosztem cudzych. Proszę, wskaż mi w którym momencie chrześcijaństwo nawoływało (tylko tak realnie, żeby to szło przynajmniej w setkach tysięcy wiernych,a nie pojedynczych przypadkach) do absolutnego przestrzegania Biblii w każdym calu? Chrześcijaństwo w Europie aktualnie nikomu nie zagraża, bo jakoś nie przypominam sobie żeby chrześcijanie latali z maczetami po ulicy i wyrzynali się nawzajem w biały dzień.
Co do Tatarów, to oni są w pełni spolonizowani, nie to co ci we Francji gdzie strach do niektórych dzielnic wejśc bo to są praktycznie getta. Byłem, widziałem więc wiem. Bez noża czy pistoletu nie ma co tam wchodzić. Także adriankowaty, jak tak bardzo przeszkadzają Ci nacjonaliści chrześcijanie ( :roll: ) to zapraszam, pojedź do Brukseli, Paryża czy Londynu i idź szukaj oświeconych amatorów kóz, którzy kochają naszą demokrację ponieważ to właśnie ona pozwala mniejszości narzucać się tym co reprezentują większość. Demokracja pełną arabską gębą ;)
Pampalinex, każda religia i każdy nacjonalizm są zagrożeniem dla wolności i demokracji. Dlaczego? Religia zakłada dogmatyzm, nie toleruje innowierców i zwalcza "heretyków". Słowem, ogranicza wolność słowa i przekonań. A jak takie klechy dorwą się do władzy, to już w ogóle mamy cyrk. Przykładem jest Irlandia za poprzednich lat, współczesna Hiszpania, państwa islamskie, etc. Z kolei nacjonalizm (a szowinizm i faszyzm to już w ogóle) zakłada przewagę jednej nacji i represjonowanie innych. Efektem jest agresja mniejszości narodowych i koło idzie w ruch...
Nacjonalizm zakłada przewagę jednej nacji nad drugą? Pierwsze słyszę. Z tego co wiem, to nacjonalizm to dążenie tylko i wyłącznie do dobra narodu, oddanie państwu (nie mylić z rządem) pamięć o bohaterach i wspólnej historii. Oraz naród jako interes najważniejszy(no chyba że definicję bierzemy z wikipedii, wtedy faktycznie, nacjonalizm to normalnie gorzej niż nazizm). Nigdzie nie jest powiedziane że inne nacje są gorsze czy też nie ma mowy o poddawanie represjom, po prostu dlaczego mamy się zajmować najpierw mniejszościami?... :roll: Tu już wchodzi parszywy nazizm. A i raz już chyba Tobie mówiłem, oducz się mówić ,,klechy". Mleko masz pod nosem a czujesz się lepszy od nich. I nie broń się znowu że to regionalizm bo to bullshit jakich mało. Po prostu pisz księża, chyba to nie takie trudne? Kolejna rzecz, gdzie te stosy na innowierców? Z tego co widziałem to nawet był odważny marsz ateistów, i nikt ich nie palił :roll: I ostatnia rzecz, z tym dorwaniem się do władzy grubo przesadzasz. Są ludzie i ,,ludzie", nie można przypisywać wszystkiego do jednej grupy społecznej.
Kto ustala co jest dobre dla narodu?Cytat:
Z tego co wiem, to nacjonalizm to dążenie tylko i wyłącznie do dobra narodu
nacjonaliści :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Witia
Chciałbym zobaczyć marsz ateistów a Arabii Saudyjskiej... albo tam w innym islamskim kraju, oj by się działo...