-
Alessio
Zapadł na to na co wielu mieszkańców tego miasta,czyli na śpiączkę, stało się to moment po wypiciu wody. Mamy teorię że w jakiś sposób roznosi ona zarazę - powiedział szeptem - udałem się z tym do Ciebie żeby paniki nie wzbudzać ale dobrze będzie jak przestaniesz ją serwować.
-
Alessio Contrarini:
Eee, wylać całą? A co z następną dostawą?
Techniczny:
Nie taki moment po, prawie godzina zdążyła minąć.
-
Alessio
A skąd ja mam to wiedzieć? Śledztwo jest w trakcie, ja cię tylko ostrzegam o ewentualnych konsekwencjach,decyzję pozostawiam Twojemu sumieniu.
-
Alessio Contrarini:
A jak sprawdzić taką dostawę czy trefna, czy nie? Chędożona w rzyć gildia, jak tak dalej pójdzie, to przyjdzie mi karczmę sprzedać.
-
Anna de Loiret
Karczmarzu - rzekła w staroświatowym - myłeś się wczoraj lub dzisiaj? Muszę wiedzieć, czy mogę kąpiel wziąć bo nie wiem czy można zapaść na chorobę tylko poprzez wypicie wody czy i kontakt z nią.
-
Alessio
Nie ma innej metody jak ją wypić, może z jakimś zwierzęciem spróbować? Nie to bez sensu, nie widziałem żeby jakiekolwiek zwierzaki na tą chorobę zapadły - myślał głośno.
-
Karczmarz odrzekł w staroświatowym Myję ręce przed przygotowaniem posiłku, kąpiel tydzień temu brałem. Woda jest dość droga w tym mieście.
-
Anna de Loiret
Zamyśliła się i rozejrzała po karczmie.
Techniczny
Są tu jacyś inni klienci?
-
Techniczny:
Przy innym stole rozmawia sobie cicho ludzka para. Przy pasie kobiety wisi rapier, za pas zaś zatknięty ma pistolet. Mężczyzna zamiast pistoletu ma potężny korbacz. Oboje popijają wino. Kobieta jest dość bogato ubrana, mężczyzna znacznie skromniej, choć nie biednie.
-
Anna de Loiret
W myślach - bez honoru kobieta, gdyby nie to, ze mam nie cierpiącą zwłoki sprawę to nie zaszczyciłabym jej swym spojrzeniem i słowami...
Po chwili namysłu podeszła do pary i rzekła w staroświatowym - jak zapewne wiecie, w Miragliano szaleje zaraza a ja wiem, przez co ona się roznosi i muszę wam zadać nietypowe pytanie z tym zwiazane ekhem... Można? Spytała podpierając się rękoma o stół. A na imię mi Anna - dodała.