Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Łucznik bohater to kozak. Ostatnio udało mi się nim wykosić dwie jednostki łuczników konnych z minimalnymi stratami.
Polecam! ;D
Chcę jeszcze dopowiedzieć, iż kawaleria z rusznicami to komedia - ultracelna (na wysokim poziomie), wysokie morale (da się ulepszyć), baaardzo duża ilość, szybkie przeładowanie.
Jeżeli nie masz kawalerii, możesz przegrać bitwę z cwaniakiem z tą jednostką bez żadnych strat po jego stronie.
Ponadto, radzę decydowanie uważać podczas używania kawalerii z garłaczami - mają problemy psychiczno-fizjologiczne i gdy spróbujemy przydzielić im strzał we wrogą jednostkę potrafią długo iść w jej stronę wypalając salwę dopiero po wejściu w nią (co powoduje stratę połowy ludzi, obniżenie morale).
Aha - na fotsiarzy polecam spam kawalerii plus no dachi (kawaleria to kawaleria, no - dachi po wlączeniu banzai NIE UCIEKAJĄ).
Pozdrawiam!
Kawalerię z rusznicami i garłaczami używam w bitwach mniej więcej na zmianę i masakrują wszystko co się pod lufę nawinie. U rusznic dobrze jest dokupić zasięg, a u tych z garłaczami jest to konieczność.
Co do rusznic to praktycznie wszystko co ważne napisałeś, dodam tylko, że na salwę potrafią pół oddziału jazdy z yari zdjąć.
Jazdą z garłaczami gra się trochę trudniej, wymaga dużo czasu i microwania. Prawie co salwę trzeba się nią naklikać, żeby odejść od przeciwnika, dlatego najlepiej ostrzeliwać nią od tyłu jednostki w zwarciu, ale jak warto trochę z nimi potrenować, bo w praktycznie każdej bitwie się zwracają.
Ogólnie jak ich używam na 5 (wyżej imo się nie opłaca ich awansować) poziomie to mają 100-250, a rzadko nawet bliżej 300 zabitych na liczniku. Poza tym idealnie nadają się do zdejmowania odsłoniętego generała i bohaterów.
Na FotSowców, nie zaszkodzi zrobić sobie żywej tarczy przed armią z ashigaru, żeby swoim głównym siłom zmniejszyć straty.
mam pytani9e odnośnie strategii.
Od zawsze miałem jakieś skrzywienie w kierunku używania artylerii.Zawsze posiadałem jej odział, czasem 2.Natomiast w shogunie długo nie mogłem znalezć odpowiedniej dla mnie artylerii, aż zacząłem używać rakiet zapalających.
1. Czy używanie odziały -2 artylerii ma sens?
2.Jakie są najlepsze jednostki artylerii?
3.Czy używanie rakiet zapalających jest opłacalne?
Rakiety zapalające są niezbalansowane i radzę ich nie używać, ze względu na równość podczas bitew (są one aż nazbyt skuteczne, fantasy :D ).
Na multi ogólnie rzecz biorąc, artę odradzam (z mongolelami trzeba kampić).
1.Jeżeli mówisz o singlu - używanie 2 artylerii ma sens na oblężeniach. No chyba, że mówimy o rakietach - one są wspaniałe również na zwykłe bitwy, możesz brać nawet z 4.
2.Wszystkie mają swoje plusy i minusy (jest ich mało) - mongolele ma zasięg, ale małą calność, nie można ich ruszać. Rakiety mają dość mały (choć zdecydowanie wystarczający) zasięg, są mobilne, celne i bardzo silne (30 rakiet naraz około leci). Ich minus to amunicja. Moździerze Mają duży kąt wystrzału (?) , są dość silne, mają zasięg chyba podobny do rakiet. Mało skuteczne do rozwalania murów, raczej nie polecam. Działa (armaty) są celne, dobre na mury, a przy zmasowanym ostrzale i na piechotę. Nie ruszają się. D:
3. Tak ;)
No wlasnie niby statystyki celności to 25 ale czy są skuteczni?
Np.ile ludzi zabije 1 odział rakiet np.ashigaru?Mam obecnie problem z komputerem i nie moge sprawdzić.
Czy bardziej juz zwykli łucznicy nie są skuteczni?
Rakiety miażdżą morale. A to, czy zabiją więcej niż łuki sam se możesz sprawdzić. ;d
grając ostatnio zastanawiałem się jak wykonać taki manewr:
płynny ruch formacji po łuku?(tak,tak po łuku)
P.S. nie chodzi mi o ruch po łuku w sensie iż po idealnym kole, tylko ruch w którym muszę zakręcić(tak jakby) i co zrobić bym nie musiał naciskać co chwilę przycisku tzn. Czy można wprowadzić takie "punkty do których jednostka dojeżdża i później jedzie do następnego.
Czy zasięg broni palnej nie jest zaniżony a zasięg łuku zawyżony?
Czemu samuraje z naginatami mają lepszy pancerz od samurajów z katanami?Czy ma to jakieś potwierdzenie w historii?
Jak wygląda rozmiar jednostek w narodzinach samurajów?Są wielkościowo podobne do shoguna 2?
Pisaliście o jeździe z garłaczami... Powinni tę jednostkę zablokować. Jest przesadzona na wszelkie możliwe sposoby. ;/
Powie mi ktos jak na multi bitwe z innym graczem rozpoczac ? bo dobieram jakies bitwy i zadnego gracza wyszukac nie umie.