Był, w Afganie 79-89 :lol:
Wersja do druku
Był, w Afganie 79-89 :lol:
Narod, a w zasadzie jego większość. Nie może być tak żeby jakieś lobby miało więcej do powiedzenia jak to jest w tym momencie niestety. Swoja drogą to nacjonalisci, jako kochający ojczyznę raczej będą chcieli dla niej dobrze czy nie? W każdym bądź razie jezeli chodzi o jakże straszne represje ze strony chrześcijan, to jak widzimy nie mają one miejsca bo jeszcze nikt nie został polamany kołem, więc chyba nie jest tak źle. Oczywiście wiem ze według multikultorowcow to islam jest postępem a chrześcijaństwo zasciankiem, no ale niestety jakoś u nas nie chce sie przyjąć :cry:
W Krakowie latają i się wyrzynają od dobrych kilkunastu lat, jak to mówił prezes, ta zdrowa tkanka narodu :DCytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Oczywiście nie jest to żadne usprawiedliwienie dla fundamentalistów islamskich kierujących się zupełnie innymi pobudkami.
Nacjonalizm to wypaczenie patriotyzmu. Zdecydowanie NIE! Gdzie tam oni chcą dobra narodu? Chyba tego co sami sobie nazywają narodem według własnych zasad, a reszta może się schować. Mając na uwadze dobro wspólnie/państwa/narodu nigdy nie oddałbym władzy nacjonalistom.
Tylko, że oni nie mordują w imię Biblii :P Ale w sumie chyba sam to dopisałeś, przynajmniej w ogólnym wydźwięku.Cytat:
W Krakowie latają i się wyrzynają od dobrych kilkunastu lat, jak to mówił prezes, ta zdrowa tkanka narodu :D
Ty też masz swój świat, i nie jest to żaden argument na rozpoczęcie cywilizowanej dyskusji. :?
Volomirze uważasz, że w krajach arabskich jest szansa by wprowadzić demokracje na sposób europejski? Z wyborami, cała tą sieczka? Mamy to zrobić na sposób USA wjechać czołgami, dać im urny i powiedzieć wybierzcie prezydenta w wyborach bo my tak chcemy? Nie rozśmieszaj mnie. Tego nie da się zrobić, ludzie od wieków żyją tam w taki sposób i im to nie przeszkadza, zresztą wraz z demokracją przyszły by większe prawa dla kobiet, a wraz z nimi równouprawnienie. A tego zrobić się nie da. Z prostej przyczyny:
Patriarchatu :!:
Najbardziej fundamentalistyczni oraz fanatyczni wyznawcy islamu boją się, że stracą pełnię władzy nad kobietą, którą daje im Koran. Uważasz, że skąd islam zaczerpnął "zabójstwa honorowe", kamieniowanie zgwałconej kobiety? Koran daje co prawda, kobiecie obronę gdy przedstawi 4 świadków, czyli musieliby się zgłosić sami gwałciciele. Ze Starego Testamentu :!: Islam poszedł znacznie dalej z pojęciem roli kobiety, która jest całkowicie podporządkowana mężczyźnie, nie zapominajmy o tym, że rola kobiet w społeczeństwie europejskim nie wiele się różniła od tego co działo się i dzieje w krajach islamskich. W Europie wraz z rozwojem technologicznym szedł rozwój społeczny i pojmowanie, że kobieta też ma prawa (sufrażystki, które walczyły o to). Na śluby pedofilskie godzi się Koran święta księga, w Europie przecież też kiedyś praktykowano ożenek dużo młodszej kobiety z dużo starszym mężczyzną. Tyle, że zmieniło się to z biegiem lat pod wpływem właśnie rewolucji technologicznej, które szła również z rewolucją społeczną. Największym problemem by zwalczyć zabójstwa i pedofile jest brak wykształcenia u zwykłego muzułmanina. Większość z nich kończy tylko szkoły przy meczetach gdzie w zależności od imama wbija im się do głowy sposób patrzenia na świat, część czytała tylko w życiu jedynie Koran i z jego punktu widzenia patrzy na świat.
Katolicy uważają, że jedyną słuszną wiarą jest chrześcijaństwo, reszta to herezja, podobnie jak w islamie. To, że zmienił się sposób narzucania swoich poglądów religijnych nie znaczy, że zmieniło się podejście ludzi do samej religii, która traktowana jest jak sakrum, ale ludzi bądź postacie z nią związane traktowane są bardzo serio. Większość nie podchodzi do tego na sposób "luzacki", tylko obraża się nawet za najmniejszą krytyczną wzmiankę. W islamie utną mi głowę, w Polsce podadzą do sądu za obrazę uczuć, metody końcowe różne, ale sposób pojmowanie religii ten sam.
Wina w gettach leży po obu stronach, już dawno to pisałem. Z jednej strony mamy wysoki socjal, który zapewne nie starcza im do końca miesiąca bo żyją na wysokiej stopie życiowej, z drugiej strony mamy hordy niewykształconych, nie znających języka, kultury, ani swych praw imigrantów. Większość ludzi, która rodzi się w takich gettach nie chodzi do szkoły, uczą ich imamowie przy meczetach. Tu jest największy problem, który należy zwalczyć. Czemu Tatarzy w Polsce żyją w zgodzie? Bo są częścią społeczeństwa, znają Koran ale też naszą kulturę, obyczaje, chodzą do szkół, na uniwersytety. Tak długo jak edukacja nie wejdzie tam, tak długo będzie istniał problem.
http://www.fronda.pl/a/na-niedziele-szw ... 36166.html
Czy na przykład poprzez kształcenie przyszłych imamów na europejskich uczelniach, nie uda nam się zmienić muzułmanów w Europie? Niektórzy oczywiście będą krzyczeć, że jest to islamizacja Europy...
Barso odpisałem Volomirowi, ale napiszę jeszcze raz to samo. Metody różne, ale sposób postrzegania ludzi inaczej patrzących na świat ten sam. Tam mnie zlinczują, tu usłyszę, że mam wyjeżdżać na Białoruś.Cytat:
Zamieszczone przez Barsa
Nie mogę... serio zaczynam Cię uważać za trolla forumowego.
Fajnie jak nie masz argumentów to robisz coś w stylu "chyba ty" :mrgreen: Tak, żyjesz w swoim świecie, co widzą chyba wszyscy w tym temacie. Dlaczego? Bo w swej niechęci do KK/chrześcijaństwa/katolicyzmu nie potrafisz zrozumieć jak zacofany w jest islam. A to dziwne, bo niby widzisz to, wnioskując po tym co piszesz, a jednak nadal twardo przyrównujesz te dwie religie. Inny świat po prostu.Cytat:
Ty też masz swój świat, i nie jest to żaden argument na rozpoczęcie cywilizowanej dyskusji. :?
Nie i nie wiem po co ten wywód? Ja na ten temat nic nie pisałem, a jeśli nie potrafisz poprawnie odnieść się do tego co napisałem to cóż...Cytat:
Volomirze uważasz, że w krajach arabskich jest szansa by wprowadzić demokracje na sposób europejski?
:mrgreen:Cytat:
Katolicy uważają, że jedyną słuszną wiarą jest chrześcijaństwo, reszta to herezja, podobnie jak w islamie. To, że zmienił się sposób narzucania swoich poglądów religijnych nie znaczy, że zmieniło się podejście ludzi do samej religii, która traktowana jest jak sakrum, ale ludzi bądź postacie z nią związane traktowane są bardzo serio. Większość nie podchodzi do tego na sposób "luzacki", tylko obraża się nawet za najmniejszą krytyczną wzmiankę. W islamie utną mi głowę, w Polsce podadzą do sądu za obrazę uczuć, metody końcowe różne, ale sposób pojmowanie religii ten sam.
po pierwsze: przecież o to chodzi w religii! Moja jest prawdziwa, inne się mylą. Nie jest to nic nowego.
Po drugie: za obrazę uczuć religijnych już praktycznie się nie karze, a i tak za jakiś czas zostanie to zniesione.
Po trzecie: oczywiście że traktują ją jako sacrum! A jak mają ją traktować?
Po czwarte: z tym, że większość traktuje bardzo serio to przesadzasz.
Po piąte: i o to, kur****de chodzi! Jest inny sposób narzucania poglądów! Chrześcijaństwo po krucjatach, inkwizycjach itd. dojrzało do i wraz ze społeczeństwem. O islamie tego nie można powiedzieć.
Nie leży po obu stronach. Kwestia jest taka, że te kraje z wysokim socjałem jedynie przyciągnęły sobie problem na głowę. Wina leży tylko i wyłącznie po stronie muzułmanów. Tak, muzułmanów, bo nie mamy gett katolików, protestantów czy żydów. Również inne narodowości nie tworzą takich miejsc. Inni potrafią się dostosować. Przejrzyj sobie statystyki, kto z popełnia przestępstwa - znacząca większość to islamscy imigranci.Cytat:
Wina w gettach leży po obu stronach, już dawno to pisałem. Z jednej strony mamy wysoki socjal, który zapewne nie starcza im do końca miesiąca bo żyją na wysokiej stopie życiowej, z drugiej strony mamy hordy niewykształconych, nie znających języka, kultury, ani swych praw imigrantów. Większość ludzi, która rodzi się w takich gettach nie chodzi do szkoły, uczą ich imamowie przy meczetach. Tu jest największy problem, który należy zwalczyć.
Może dlatego, że żyją w Polsce dłużej? Inna sprawa, że wybierasz sobie kilku-tysięczną grupkę Tatarów wobec milionów islamskich imigrantów w Europie.Cytat:
Czemu Tatarzy w Polsce żyją w zgodzie? Bo są częścią społeczeństwa, znają Koran ale też naszą kulturę, obyczaje, chodzą do szkół, na uniwersytety. Tak długo jak edukacja nie wejdzie tam, tak długo będzie istniał problem.
No jeszcze im pomagajmy... Czy Ty na prawdę wierzysz, że oni coś zmienią? Inną sprawą jest to czy oni sami będą chcieli zmieniać. Masz masę spraw, gdzie niby wychowywani w cywilizacji zachodniej muzułmanie przeprowadzają zamachy, wyjeżdżają na jihad itd. Zrozum, problemem jest islam, nie Europa.Cytat:
Czy na przykład poprzez kształcenie przyszłych imamów na europejskich uczelniach, nie uda nam się zmienić muzułmanów w Europie? Niektórzy oczywiście będą krzyczeć, że jest to islamizacja Europy...
To musi być straszne! Usłyszeć takie słowa od 70 letniej dewotki!Cytat:
Tam mnie zlinczują, tu usłyszę, że mam wyjeżdżać na Białoruś.
Mam prośbę do użytkowników forum. Ja wiem, że lubicie kategoryzować, szczególnie ateistów, wrzucać do jednego wora. Ale jak chochlik pisze coś, to rozpatrujcie to jako to co napisał chochlik. Czy to w temacie o kk/ateizmie/islamie, nie chcę trafić do wora z napisem "głos ateistów według chochlika". Bo to co on wypisuje to woła o pomstę... do nieba :P
Dlatego według mnie każda religia jest zła. Owszem, islam jest o wiele gorszy od chrześcijaństwa - ale sztuką jest wybieranie dobra, a nie tylko mniejszego zła.Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Ale ja również tak uważam Asuryanie;) Tylko jak pisałem to jest wybór między grypą a rakiem.
W ogóle do czego to doszło, żebym musiał bronić chrześcijaństwa :P
Volomirze, zauważ, że stwierdziłem tylko, że każdy ma swój świat, a raczej jego obraz wykreowany przez swój sposób patrzenia na niego. Jedni uważają, że coś jest naganne, inni uważają, że ten sam fakt jest ok. Moja niechęć odnosi się tylko do KK jako instytucji, nie zaś to samej religii to po pierwsze. Widzę zacofanie islamu, i dostrzegam też jego przyczyny, z którymi należy walczyć. Nie przyrównuję dwóch religii do siebie, odniosłeś mylne wrażenie, ja stwierdzam po prostu, że część ich wyznawców w taki sam sposób odbiera sferę religijną, jako część nienaruszalną, której dogmaty są święte i należy je stosować wobec każdego, bez względu na jego światopogląd czy wyznawaną religię. Możemy się śmiać z czegoś co dla jednych jest świętością, ale gdy ktoś naruszy naszą świętość stajemy od razu przeciwko niemu.
Napisałeś, że demokracja to mit, a ja wymieniłem czemu nigdy ona nie zaistnieje tam.
Co do Twoich podpunktów. Hm.
Nie chodzi mi o ot czy się karze, czy się nie karze w naszym kraju. Chodzi mi o sam kontekst, z jakim ludzie podchodzą do wiary w choćby sztuce. W temacie było wielkie oburzenie, że muzułmanie pragnęli głowy człowieka który ośmielił się narysować krytykę Mahometa, u nas nie jest podobnie? Wystarczy choćby narysować coś nie tak, nakręcić coś co godzi w katolików by zaraz wszyscy podnieśli wielkie larum. Mierzmy może tak katolików i muzułmanów jedną miarą, biorąc za kryterium sposób postrzegania przez niż rzeczy uważanych za święte. Chrześcijaństwo po krucjatach i inkwizycji zmieniło swój sposób narzucania wiary bo większość świata była wówczas chrześcijańska, większość herezji została zniszczona, a z tymi, którymi nie udało się to spróbowano ich nawrócić słowem skoro nie dało mieczem.
Islam zauważ, że dopiero tak naprawdę otwiera się na świat, ludzie, którzy żyli w izolacji w świecie tylko islamskich nagle przyszło im zobaczyć świat, gdzie ludzie żyją w odmienny od nich sposób. Większość krajów islamskich to kraje postkolonialne, gdzie rewolucja technologiczna nagle im się objawiła, a wraz z nimi inny świat. Tam gdzie islam od dłuższego czasu stykał się z mocniejszymi wpływami z Europy mamy inny sposób patrzenia na ludzi innych religii, tam gdzie żyli w izolacjonizmie, nagle serwuję się koktajl z kultury zachodu. Fanatycy uważają, że jedyną metodą obrony i ochrony dotychczasowego sposobu życia jest walka i wyrzynanie ludzi innych wyznań.
To winna leży w końcu po jednej ze stron czy po obydwu, bo już sam nie wiem.
A w USA większość przestępstw popełniają czarni, młodzi nie wykształceni ludzi, dla których ulica jest domem.Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Uważasz, że czemu nie mamy gett katolików, protestantów czy żydów? Bo Ci ludzie są zasymilowani z kulturą europejską, są wykształceni, znają języki, żyją tu od wieków.
Statystyczny muzułmanin, który przyjeżdża do Europy nie zna języka, obyczajów, kultury a jedyną jego rodziną są podobni mu ludzie. Dostają socjal, a urzędników nie obchodzi czy chodzą do szkół, uczą się języka, chłoną kulturę. Pozostawia się ich samych sobie - żyjta jak chceta - wychowują ich i uczą imamowie mieszkający obok nich, których wpływ jest przeogromny. Czemu nie ma problemów z muzułmanami żyjącymi pośród innych? Bo się zasymilowali, jak Tatarzy w Polsce.
Według Ciebie co powinniśmy z nimi zrobić? Utworzyć obozy, zamknąć ich? I tak już żyją w izolacji. Problem nie leży w islamie, tylko w sposobie jego nauczania i interpretacji. Jeżeli nie spróbujemy zmienić to się nie dowiemy. A ilu muzułmanów wychowanych w Europie pragnie żyć w spokoju, nie pragnie dżihadu? Patrzenie na jakąś tam liczbę fanatyków zaślepia patrzenie na całą sprawę. Równie dobrze mógłbym powiedzieć, że problemy KK wynikają nie z postawy kapłanów ale z chrześcijaństwa.
Możesz uważać mnie za trolla, ale nie mam zamiaru zmienić swojego patrzenia na świat tylko dlatego, że większość wypowiadających się w temacie mówi jednym głosem. Według Ciebie problem leży w islamie, według mnie problem nie leży tylko w nim, ale w sposobie jego nauczania.
Volomirze to, że zostałeś uznany za najlepszego dyskutanta na forum, nie świadczy to tym, że mam się zgadzać, ze wszystkim co piszesz. Twoje posty również nie zawsze pachną jak dla mnie mądrością, i jakoś muszę z tym żyć.
Zamiast mnie obrażać argumentuj i czytaj za zrozumieniem to co piszę. Nie twierdzę, że moje poglądy głoszone w tematach przez Ciebie wymienionych są głosem wszystkich podobnie myślących.
Nie mam słów...
Na prawdę to porównujesz?Cytat:
W temacie było wielkie oburzenie, że muzułmanie pragnęli głowy człowieka który ośmielił się narysować krytykę Mahometa, u nas nie jest podobnie? Wystarczy choćby narysować coś nie tak, nakręcić coś co godzi w katolików by zaraz wszyscy podnieśli wielkie larum.
Nic takiego nie napisałem.Cytat:
Nie twierdzę, że moje poglądy głoszone w tematach przez Ciebie wymienionych są głosem wszystkich podobnie myślących.
Ok, ja odpadam, nie mam sił i ochoty dyskutować z kimś kto nie widzi różnicy między stratą życia a oburzeniem innych osób.