To zależy od tego, jaką trasę obierzesz, skąd wypływasz, jaką załogę masz (piechota spowalnia ruch) itp.
Podejrzewam, że chodzi ci o rok, w którym jest event "Ziemia jest okrągła". Jest on w 1400 roku, jeśli dobrze pamiętam.
Wersja do druku
To zależy od tego, jaką trasę obierzesz, skąd wypływasz, jaką załogę masz (piechota spowalnia ruch) itp.
Podejrzewam, że chodzi ci o rok, w którym jest event "Ziemia jest okrągła". Jest on w 1400 roku, jeśli dobrze pamiętam.
chodzi mi tylko o dfatę odkrycia ameryki bo póki co ni mogę wypływać za daleko od brzegu jakie trzeba mieć wymogi by dopłynąć do nowej ziemi
Datę odkrycia Ameryki ustalasz Ty lub (nie jestem tego pewien) inne frakcje komputerowe. Po evencie (1400 rok) "Ziemia jest okrągła) możesz rozwinąć doki w tzw. suche doki i masz możliwość konstruowania okrętów zdolnych do rejsów po Atlantyku.
Dzięki :D
co to jest za błąd medieval II: napotka ?
To jest normalny błąd, przy którym gra wychodzi do pulpitu. Ja miałem go przy ładowaniu bitew po wypakowaniu Medievala unpackerem.
można go jakoś usunąć bo obecnie gram portugalią podbiłem prawie cały półwysep Iberyjski została mi jeszcze tylko jedna prowincja hiszpanów i mój problem tkwi w tym iż w momencie zaatakowania ostatniego generała hiszpanów wyskakuje mi ten błąd
i jeszcze jedno kiedy będę mógł wybudować zakon santiago? byłem raz ekskomunikowany przystąpiłem do krucjaty buduje wszędzie kościoły a santiadzy się nie pojawiają
Rycerze Santiago jak i inni bracia zakonni mają swoje siedziby, trzeba poczekać aż taka okazja nadejdzie, a data jest różna.
jak działa pancerz i atak jednostek?? Jeśli jedna jednostka ma 10 punktów pancerza to wytrzyma dwa ataki jednostki która ma 5 ataku?? tzn. każdy atak zabiera obrone(pancerz+skill+tarcza) równą wartości ataku?? czy może jest to szansa na zabicie (dzieli się atak na obrone) np. 1/2 . Ta druga teoria wydaje mi się mało prawdopodobna bo nie widzialem jakiejś super jednostki ktora ma "pecha" i np. ginie od 1 strzały a powininna wytrzymać 3-4. A pierwsza dziwna bo jeśli np. ataki zza pleców omijają obrone tarczą i jedna jednostka atakuje druga zabierając jej (załóżmy że ma 5 tarczy i 15 armoru) 10 obrony i potem sie obraca to znowu nic z tego atakowania zza pleców nie ma bo zostało mu jeszcze 10 obrony gdy stoi twarzą do przeciwnika a 5 plecami... Może mi ktoś wyjaśnić ten mechanizm :P?
Mechanizm? Po prostu im lepszy pancerz tym bardziej wytrzymała jest dana jednostka, ale uderzenie w plecy kończy się zazwyczaj i tak śmiercią niezależnie od zbroi ale jednak jest szansa że ochroni posiadacza. Nie ma czegoś takiego jak "zabieranie obrony". To czy uderzenie zabije czy nie zależy od ataku, broni i zdolności oraz pancerza uderzanego wojownika.