Nie tylko w "Pieśni o Rolandzie" jest mowa o rycerzach-biskupach:
https://www.battlemerchant.com/Books...mb43ls9nnhmq22
Kolejny serial osadzony w Średniowieczu już wkrótce na History Channel:
Wersja do druku
Nie tylko w "Pieśni o Rolandzie" jest mowa o rycerzach-biskupach:
https://www.battlemerchant.com/Books...mb43ls9nnhmq22
Kolejny serial osadzony w Średniowieczu już wkrótce na History Channel:
Tylko pieśń o Rolandzie nie jest źródłem historycznym. To tylko pieśń.
Serial też nie jest historyczny, postać Ragnara znamy głównie z legend.
Mam nadzieję że z tych templariuszy nie zrobią znowu mokrego snu gimbów o teamcie ,,zakonnice i alfonsi" w tym wypadku zakonnicy i hmmm kurtyzany. Seks jest pchany do seriali na siłę, i wygląda obrzydliwie (patrz Wikingowie).
Ale dlaczego oni wszyscy muszą wyglądać tak samo?! Takie pierdyliardy dolarów idą na te seriale a oni wciąż nie są w stanie zamówić więcej niż 2 rodzaje kostiumów...
Fakt, pod względem kostiumów wygląda to tak, jakbym grał w Medka 2, ale tak biedną wersję, że każdy pojedynczy żołnierz wyglądałby tak samo (ten sam krój ubioru etc.)
Za to z polskich seriali (by nie było tylko tego, że są jedynie zagraniczniaki) nadchodzi "Belle Epoque" (coś o XIX wieku, okres między wojną Niemiec z Francją, a I WŚ) - kryminał z Małaszyńskim w roli głównej. Z jednej strony mamy ciekawy pomysł na fabułę i znanych w naszym małym kraju aktorów, z drugiej mam spore obawy, by nie wyszło z tego jakieś romansidło i doliczmy do tego muzykę, o którą się boję, że będzie nieklimatyczna. I mimo, że TVN'u nie oglądam, a tylko wtedy zdarza mi się włączyć ten kanał, gdy jest jakiś ciekawy film, tak tu sądzę, że może się do tego serialu przekonam (tym bardziej, że ostatni polski serial dobry widziałem... kilka lat temu i było to wbrew pozorów "1920 Wojna i Miłość" z Globiszem w jednej z ról oraz "Pitbull" Patryka Vegi):
I tak, wiem, że pozrzynali z wielu zachodnich seriali, ale cóż. Zobaczymy niedługo, czy ta zrzynka się opłaci twórcom ;)
Nie wiem, jak mam porównanie z Tabu - to już widzę jaka bieda to bedzie ;) Te ujęcia wyglądaja jak z biednego Larpa. No i Małaszyński czyli męska wersja drewno-orderu Foremniak. Nie, z tego nie ma prawa wyjść nic dobrego ;)
Słuchajcie, legendy legendami, ale ja znam biskupa wojownika z późneijszego okresu - Hermana z Tartu, który zakonem krzyżackim, kawalerami miecozwymi i biskupstwem Dorpatu w walce z wojskami nowogrodzkimi Aleksandra Newskiego w bitwie na jeziorze Pejpus 1241. Pewnie to było inspiracją.
Biskup z Wikingów to postać historyczna. Heahmund zginął w bitwie (871), więc może rzeczywiście coś w tym jest... Jednak w tym serialu jest i tak wiele błędów historycznych np. Harald, Ragnar i Rollon żyjący w jednym czasie, jak i wizualnych np. legioniści rzymscy, jeźdźcy renesansowi w jednym stuleciu.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com...a4473be1ba.jpg
Co do Tabu i Belle Epoque pisałem na filmwebie - jest dużo podobieństw by sądzić że twórcy tego drugiego mocno inspirowali się pierwszym. Sam wygląd bohatera - cylinder, zarost, rozpięty płaszcz, jak i sama fabuła - bohater wraca do rodzinnej miejscowości po śmierci rodzica (w Tabu ojca, w BE matki). Pewnie na tym podobieństwa się kończą, bo jak kręcili BE to był już trailer Tabu i stąd wzięli inspirację nie znając całkiem fabuły Tabu.
Zapomniałeś dodać, że wikingowie wyglądają jak wojownicy Xeny ;)
W ogóle to Torvi nie miała być martwa a żyje?