Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 8 - EGIPT
Rome 1 był grą która podbiła moje serce na lata. Nowsze części nie przypadły mi do gustu, mimo kilku fajnych ulepszeń.
Mam nadzieje że Rome2 da mi podobną frajdę.
Co do przewidzianych ulepszeń np. typów przemarszu. trzeba je najpierw sprawdzić jak się działają, grając. Ponieważ unowocześnienia nie zawszę działają
zgodnie z zamiarami autorów i/lub życzeniami graczy. Np. budynki poza miastem palone notorycznie przez 1 zbłąkany odział kompa. (w drugą stronę to nie działało)
Jedyne co można oceniać to zaprezentowane jednostki i frakcje.
Co do Nacji to nie podoba mi się że są kretyńsko okrojone z posiadanych terenów w imię jakiegoś balansu do kompani online. Ktoś pisał porównywał wcześniej te zabiegi do strzelanek i aspektów które mają wpływać na wyrównanie rozgrywki po przez celność, odrzut, szybkostrzelność broni.
Uważam że ograbienie nacji z ich ziem historycznych to pójście po najmniejszej lini oporu. Mają przecież tyle innych możliwości na wyrównanie szans że szkoda gadać. Ale jak trzeba: kasa na starcie + dochód, zadowolenie w miastach, bonusy ze świątyń; od rodów, morale wojsk, sojusze i układy początkowe początkowe, itd.
Dobra, większość narzeka, ale i tak rzuci się na stoisko z grami jak Cezar na Kleo w dniu premiery, aby jak najszybciej tę grę nabyć.
Jak widać gówno można ładnie opakować, z połowy frakcji zrobić DLCa a i tak kupią. Ponarzekają, potupią nóżkami, ale nabędą. I tak się robi biznes.
Cytat:
Rome 1 był grą która podbiła moje serce na lata
W imię tej słusznej tezy idę ratować Cesarstwo Zachodnie przed klientami z północy i wschodu.
Ja chcę grację ale mi się nie śpieszy bo i tak muszę kupić nowego kompa bo na tym mi rome 2 nie pójdzie, a teraz nie mam tyle kasy by kupić sobie naprawdę porządnego. Zresztą zbieram na motor, a gra nie ucieknie. Stanieje, wydadzą dodatki, naprawią błędy w grze i wtedy człowiek kupi. Co do screena. Większość ludzi nie zna historii na tyle by wiedzieć, że ci mają złe hełmy, ci mają makijaż za ostry, a u tych zbroja jest za luźno założona. Bądźmy realistami, ta gra jest robiona dla kasy, a nie dla lekcji historii. Zresztą jakby zrobili wszystko dobrze to co by ludzie modowali? Jednak ten makijaż u tych żołnierzy to przesada. Historyk ze mnie marny ale pierwsze co pomyślałem o screenie Egiptu to: Ooo faraon posłał konkurentów do tronu na wojnę albo jakiś innych krewnych. Ci kolesie wyglądają jakby to była jakaś rodzina królewska(czy jak to się w Egipcie nazywało). Miejmy jednak nadzieję, że Egipt będzie taki jaki powinien być czyli tak jak wszyscy wspominają z jednostkami ewidentnie hellenistycznymi.
Cytat:
Zamieszczone przez Aecjusz Flawiusz
Dobra, większość narzeka, ale i tak rzuci się na stoisko z grami jak Cezar na Kleo w dniu premiery, aby jak najszybciej tę grę nabyć.
Jak widać gówno można ładnie opakować, z połowy frakcji zrobić DLCa a i tak kupią. Ponarzekają, potupią nóżkami, ale nabędą. I tak się robi biznes.
Kupią, kupią... bo nie mają wyboru. Kto - oprócz CA - robi turowe strategie z bitwą w czasie rzeczywistym? Moją złotą zasadą jest: nigdy nie kupować DLC. Takie monopolistyczne praktyki dobrze nie mówią o CA. Nie liczy się, że klienci mają wymagania wobec gry - AI, które wali z balist/dział we wzgórze, które ma problemy z poprowadzeniem jednostki przez miasteczko na polu bitwy, bo z byle powodu jednostka "gupieje", które śle po 1 regimencie prosto na twój szyk liniowy - fakt faktem, ale to jest absurdalne.
pewnie że kupię a jeśli ktoś z Was tu się od dawna poci i obnaża się tym że nie kupi to tylko dlatego że albo nie ma pojęcia o czym pisze albo robi własną grę która okaże się większym hitem.
No cóż!
Niektóre rzeczy w życiu są nieprzyjemne.
Naprawdę, mogą doprowadzić cię do szaleństwa!
Ale czasem nie pozostaje nic, jak tylko patrzeć na jasną część życia!
Pogwizdując sobie wesoło.
Tak, wtedy na pewno będzie lepiej, nie kłamię.
Nie bądź głupi!
Zaciśnij usta i gwizdnij- w tym sęk.
Faktycznie, robienie żołnierzom ptolemejskim makijażu
dodatkowo nakładając im na głowy hełmy z przed 300 lat
Może wydać się, nie ma co kryć - nieprzyjemne!
A jest tak dlatego, że życie to czasem naprawdę absurd!
Czasem może wydać się naprawdę niedorzeczne
Ale przynajmniej pożegnaliśmy regularne oddziały szamanek
i oddziały wojowniczych świń.
Jest lepiej, a mogło być gorzej!
Czekam tylko aż wprowadzą DRMy jak to zrobiło EA w Sim City...
Ja tez poczekam dwa lata, wtedy będzie gierka ze wszystkimi poprawkami i DLCkami.
Coś a`la EUIII ze wszystkimi dodatkami za 20 zł:D :lol:
Tylko wtedy będzie kolejna część TW i nikt nie będzie grał online w tą, no i co będziesz robił przez te 2 lata, jak całe otoczenie będzie grać w tą grę?
"Kto - oprócz CA - robi turowe strategie z bitwą w czasie rzeczywistym?"
Wcześniej sam wymieniałem tutaj sporo tytułów, inni podawali jeszcze inne, teraz najpopularniejsza i najlepsza mimo wszystko po TW jest "Król Artur", bo generalnie gry tego typu nie mają startu do TW. Swoją drogą ciekawe czy na forum tamtych gier też piszą tutejsi krytycy, że jednostki są niehistoryczne, albo coś innego jest złe, bo przydałoby się wzmocnić konkurencję wtedy CA samo będzie się wzmacniać :P.
Tomcio! Ludzi do dziś można spotkać na multi Rome'ka, nie pisz bzdur. :)
Chyba nie ma co wspominać o 2010 - Napoleon (około 10 serverów +), Empire... 3 letnim pełnym graczy Shogunie. ;)
Bo nic po Shogunie nie wyszło jeszcze z TW. Wiem, że ktoś na pewno jeszcze jest i w starszych częściach, zawsze lubię nieco wyolbrzymić to co chcę powiedzieć :P.