Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 8 - EGIPT
tomciopogromcio > Zachowujesz się jak typowy czytelnik cdaction. Również chyba całe zrozumienie gier video i branży czerpiesz z tego pisemka.
Cytat:
Czekam tylko aż wprowadzą DRMy jak to zrobiło EA w Sim City...
Nie wprowadzą bo steam służy jako taki DRM.
Trochę nie zaglądałem do tego tematu i o rany co tu się dzieje. Coś o socjalizmie, gospodarce, prawnikach!
No nie wprowadzą, ale jakby to była gra Ubisoft czy wymagająca Games for Windows Live to musiałbyś mieć i Steama i konto Uplay. Steam nie eliminuje innych systemów DRM. Dla jednych gier jest to DRM sam w sobie jak piszesz, a dla drugich jest to tylko platforma dostarczenia "subskrypcji" gry.
Na TWC wyczytałem jakąś niepotwierdzoną pogłoskę o 117 frakcjach. Oczywiście ogółem, nie grywalnych.
Wiecie może coś więcej na ten temat?
Cytat:
Wiem, że ktoś na pewno jeszcze jest i w starszych częściach
od razu widać,że nigdy nie grałeś w RTW (2004!) i M2 (2006), tam "zawsze" jest dużo ludzi i serwery są pełne. A zobacz ile to już lat minęło do wydania.
Kuroi: Wspominano kiedyś,że nie będzie czegoś takiego jak "Buntownicy", więc te dziury trzeba czymś zapełnić.
Ciekawe. Ale o czym może to świadczyć? W Rome (jedynce, podstawce) było 11/19 dostępnych frakcji, co daje 58% (0,579) ogółu frakcji. W Medieval II było to 19/22 , czyli 86% [0,8(63)]. W Empire już 10/`50 (wliczając frakcje efemeryczne, wersja bez uwzględnienia DLC, płatnych kampanii, preorder'ów), co daje 20% (0,2), w Napoleonie tylko (wg tych samych zasad, co Empire) 5/`30 - 17% [0,1(6)],a w Shogun 2 9/`40 (tak jak Empire) - 23% (0,225). Jeśli pogłoska o 117 frakcjach się potwierdzi, to 8/117 = 7% (0,0684). Jak widać, od czasu nieszczęsnego Empire'a proporcja frakcji grywalnych do niegrywalnych maleje (wyjątek - Shogun II, wzrost o 6 pkt. proc. względem Napoleona).
Moim zdaniem duża liczba grywalnych frakcji (jak w Medievalu 2) była dobra i wprowadzała rozmaitość. To,że w S2 jest tylko 9/40 można tłumaczyć tym,że wszystkie były identyczne ;) a to że w R2 będzie tylko 8/117 wynika z usunięcia buntowników (ale to pogłoska a nie pewnik) choć i tak powinno być więcej grywalnych.
8, jak już, poza tym, i tak nie spełnia to planowanego wymogu dobierania frakcji wedle znaczenia - odliczając te 3 frakcje barbarzyńskie, mamy 5 frakcji o dużym znaczeniu spośród 16, które by pasowały.
Pasowały według Ciebie... Mi tam nie przeszkadza, że zamiast samych potomków Diadochów do dyspozycji są frakcje barbarzyńskie, które zapewnią inny rodzaj rozgrywki i inne cele (zjednoczenie plemion itd). Twoja statystyka jest już w ogóle z czapy, bo jak rozumiem lepiej by było, jakby wszystkich frakcji było 20 jak w Rome 1, masa buntowników i 11 grywalnych? Wtedy mamy piękną liczbę 58%, ależ się CA postarało! :lol: Ja wolę jednak 8 grywalnych od początku, masę potencjalnych konkurentów na mapie (a nie szarych buntowników), pewnie kolejne 6 frakcji z DLC i kilkadziesiąt odblokowanych modami... No ale pewnie CA mnie przekupiło, żebym tak pisał. ;)
Edit:
Cytat:
Jak widać, od czasu nieszczęsnego Empire'a proporcja frakcji grywalnych do niegrywalnych maleje
No nie mogę tego nie skomentować jeszcze raz... przecież to dowodzi tylko i wyłącznie tego, że CA poszło po rozum do głowy i zamiast beznadziejnie słabych i niehistorycznych buntowników dostaliśmy prawdziwe frakcje, z którymi można handlować i zawierać pakty, a i podbić je trudniej. No i mody odblokowały i dopracowały sporo z nich. Ale i tak Empire było w tym względzie "nieszczęsne".,. :D
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Pasowały według Ciebie... Mi tam nie przeszkadza, że zamiast samych potomków Diadochów do dyspozycji są frakcje barbarzyńskie, które zapewnią inny rodzaj rozgrywki i inne cele (zjednoczenie plemion itd). Twoja statystyka jest już w ogóle z czapy, bo jak rozumiem lepiej by było, jakby wszystkich frakcji było 20 jak w Rome 1, masa buntowników i 11 grywalnych? Wtedy mamy piękną liczbę 58%, ależ się CA postarało! :lol: Ja wolę jednak 8 grywalnych od początku, masę potencjalnych konkurentów na mapie (a nie szarych buntowników), pewnie kolejne 6 frakcji z DLC i kilkadziesiąt odblokowanych modami... No ale pewnie CA mnie przekupiło, żebym tak pisał. ;)
Aha... Czyli według Ciebie większa liczba grywalnych frakcji wyklucza brak buntowników i dużą liczbę pomniejszych frakcji?
Ciekaw jestem w jaki sposób. Proszę, wyjaśnij mi to, bo mój ptasi móżdżek tego nie ogarnia.
Może i to się nie wyklucza, ale mimo wszystko jest postęp. Mimo wszystko lepiej mieć 8 świetnie dopracowanych grywalnych nacji na 100, które to również będą dość dobrze odwzorowane, i można z nimi dyplomatyczne interakcje prowadzić. Niż mieć 11 beznadziejnych grywalnych frakcji na 20 i mnóstwo bezsensownych "buntowniczych" miast.