A, chyba ze tak.Poradnik przegladalem,myslalem ze robi jakiegos konkretnego moda. Tylko czy Rome 2 moze byc jeszcze lepszy ? ;-)
Wersja do druku
A, chyba ze tak.Poradnik przegladalem,myslalem ze robi jakiegos konkretnego moda. Tylko czy Rome 2 moze byc jeszcze lepszy ? ;-)
He, dal linka i jest w grupie ludzi co chca odblokowac wszystkie nacje. A to juz nie odblokowali tych nacji? A to jakis problem jest? Zawsze to byl pierwszy mod jak sie komus chcialo pogrzebac w plikach:DCytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Ej a ja jestem w grupie ludzi co wysylaja emaile z krytyka i wykazem bugow do CA, dzieki mnie macie pacze:D
P.S. Watpie zeby Umbrecht , to robil ;);)W sumie nawet sie obawiam,ze nie mielibyscie paczy do dzisiaj jakby sie jego sluchali;);)
Rozumiem, że nie każdy ma możliwość używania polskich liter, ale na bogów! Prawidłowe używanie kropek, przecinków, wielkich liter oraz poprawna budowa zdań znacznie ułatwia czytanie, a przede wszystkim: zrozumienie.
Cytat:
Zamieszczone przez adi
Tłumaczyłem to nie raz, widzę że trzeba dalej wbijać do głów. Jeśli mam coś do zakomunikowania jako moderator używam koloru zgodnego z kolorem mojej funkcji. Jeśli chce coś napisać od siebie to piszę normalnie. Nie będziecie czynić zła, to nie będę miał powodów do jego używania. Nie podoba się? Twój ból. Bolą oczy? I dobrze.
Przejrzyj wszystkie moje posty i zrozumiesz dlaczego z politowaniem uśmiecham się na zdania pokroju: "Daj przykład i zacznij od siebie." Chcesz mnie pouczać? Popracuj nad nad sobą i pokaż tego rezultaty, a potem porozmawiamy. W tej chwili nie widzę, żebyś miał do tego prawo.
Kolejny raz napiszę (do wszystkich): To jak piszesz nie tylko świadczy o Tobie, lecz także o szacunku do pozostałych czytelników.
PS. Adi, za odpisanie na post z uwagą moderatora dostajesz ostrzeżenie.
PS2. Bojaki za odpisanie na post z uwagą moderatora dostajesz ostrzeżenie ustne.
PS3. Jakieś problemy? Załóżcie sobie temacik gdzie indziej, prywatne wiadomości wysyłajcie, ale nie produkujcie dalszego spamu, za który wyciągnę konsekwencje.
PS4. Pampa, ostrzegam przed takim odpisywaniem siedząc na płocie legalności. :)
Informacje z ostatniej chwili:
- Tomasz otrzymuję ostrzeżenie ustne za spam.
- Adiego nie będzie przez tydzień z nami. Dostał skierowanie do okulisty w karcerze. Może zmądrzeje przez ten czas od czytania pisemek w poczekalni.
:lol: Hej , właśnie sobie wpadłem na moment po pracy na forum zobaczyć co słychać, widzę że dyskusja w toku.
@UP +Mod AFP
Jeżeli o mod All Factions Playable chodzi to pomagam Ghaziemu opracowywując informacje o frakcjach etc (np wszystkie na A a było ich trochę, aktualnie co czas da to robię te na B) , żadna to wielka robota, zwyczajnie interesuję się starożytnością i to dość ciekawe zajęcie.
I dla siebie to robię bo mnie interesuje perspektywa Rome2 z ogromną ilością charakterystycznych frakcji, a że przy okazji inni tez skorzystają to fajnie. Szkoda mi pieniędzy na kupno 15 dlc z frakcjami , których i tak będzie pewnie o 80 mniej niż w "naszym" modzie a już z pewnością nie będą zawierać niektórych ficzerów.
Do tego samo CA wspiera robotę na odblokowaniem frakcji i samo udziela tutków jak niektóre rzeczy można modyfikować.
Ghazi podobnie, Izanagi natomiast stworzył możliwość odblokowania w grze wszystkich frakcji, my wypełniamy resztę "flakami", na chwile obecną jest chyba 4-5 osób i ciągle dochodzą nowe.
Sama modyfikacja będzie w stanie gotowym do pełnego polecenia w okolicach grudnia, już teraz można w nią normalnie grać ale część frakcji nie posiada specyficznych bonusów, traitów, misji czy celów kampanii.
Jeżeli zaś chodzi o jednostki, budynki specyficzne dla frakcji, Ghazi zrobił póki co pack dla plemion nomadów, na podobnej zasadzie istnieje i jest tworzonych przynajmniej kilka modów dodających jednostki dla niektórych frakcji.
Co do prostego "poradnika" o modowaniu jaki dałem zaraz po premierze, postaram się (czasu mam teraz naprawdę mało na zrobienie tego sensownie) po 19 października do 1 listopada zrobić 2 część i na chłopski rozum opisać jak parę rzeczy zmienić/wzbogacić etc (np. dodać własny bonus frakcji do moda AFP, własną misję etc, ale w tym celu muszę na spokojnie porozmawiać z Ghazim) etc.
Jak zaznaczałem nie mam się za pro modera czy coś w ten deseń, bardziej dzielę się tym co wiem/potrafię zrobić z innymi, podobnie mało zaawansowanymi graczami jak ja i podobnie robi mnóstwo osób pomagając nam jak umieją tworzyć ten mod. Bo to nie jest mod tego czy tego autora ale całego community.
Do tego jego instalacja i odinstalowanie to prosta sprawa, nie trzeba żadnych readme przekopywać, można przez mod managera, można "ręcznie" , w sumie to 1 plik główny AFP + 1 plik na ilość tur na rok (2,4...,12).
Polecam i zapraszam kto chce niech pomoże jak umie, im nas więcej tym robota pójdzie sprawniej i efekt będzie bogatszy.
- Dodatkową zaletą moda jest to, że nie pobieramy go z TW CENTER , które działa "jak krew z nosa" tylko z serwisu SourceForge (bez żadnego logowania), link do moda i temat o modzie, w którym staram się zamieszczać info o aktualizacjach znajduje się w dziale MODYFIKACJE pod Rome2 na tym forum.
Dla niecierpliwych podaję link do pobrania bezpośrednio: http://sourceforge.net/projects/twr2all ... rce=navbar
Na samym TwCenter.net w dziale Rome2/Mod Threads znajduje się temat o modzie z linkiem do powyższego adresu oraz aktualnymi informacjami a także dyskusją, gdzie najszybciej można uzyskać odpowiedzi na pytania.
@UP2 + Rome2
Z racji na to, że poza graniem mam pełne ręce roboty zawodowej a przede wszystkim jak najwięcej czasu spędzam z rodziną nie traktuję Romka2 czy serii TW (jednej z wielu gier w jakie pogrywam, jak mam czas) zbyt personalnie etc.
Dla mnie to tylko gry, jeden z wielu sposobów na miłe i fajne spędzanie wolnej chwili.
Choć z serią jestem od początku i widzę trochę braków uważam w dalszym ciągu, że Rome2 jest bardzo dobrą grą, minęło ponad miesiąc z małym hakiem od premiery i mamy już 4 patche znacznie poprawiające vanillowe błędy.
Moim ideałem byłaby gra łącząca warstwę dyplomatyczną i parę ficzerów ogólnego designu Europy Universalis 4 z atrakcyjnością gameplayową (bitwy, agenci, wizualne przedstawienie świata, okres historyczny etc.) Rome 2
A ogólnie to na tym forum najatrakcyjniejszy jest dla mnie dział gdzie inni userzy polecają sobie wzajemnie książki dot . starożytności, z listy kupiłem już ze 4 i to chyba największa wartość dla mnie :)
Fajne są też informacje w dziale patchy, czy niektóre naprawdę ciekawe posty grających z których coś można wyciągnąć fajnego.
@ Niesmiertelnik i jego haluny
"Niesmiertelnik pisze: Podobnie jak pochwalne peany płatnych pachołków, których nicków nie wymienię, ale wszyscy i tak wiedzą o kogo chodzi - ze trzech jest i się pocą jak tu z gówna bicz upleść."
Pisząc o płatnych pachołkach kogo masz na myśli konkretnie ? Sugerujesz, że ktoś płaci osobom mniej lub bardziej ukontentowanym Romkiem2 za pisanie, że dla nich gra jest ok?
Z całym szacunkiem ale zalecam rozmowę z jakimś specjalistą, może z zakresu paranoi ( querulatoria i inividia) typu DSM-IV z elementami ICD-10, kolega specjalizujący się w temacie, z boku podpowiada że ok 100 zł wystarczy na konsultację.
A moderatorom polecam jakiś okresowy banik albo ostrzeżenie dla Nieśmiertelnika za prostackie obrażanie innych, do tego oparte na jakiś chorych teoriach, zresztą odkąd pamiętam wypowiadasz się w tym tonie na prawie każdy temat.
Do tego jeszcze się nie spotkałem z faktem abyś kogoś przeprosił za to co napisałeś, a wypadałoby od czasu do czasu skoro tak często Cie ponosi.
Nie do końca rozumiem, czemu obrażasz innych ludzi, którzy mają zdanie inne od Twojego na tak bzdurny temat jak gra komputerowa, jeszcze byłbym w stanie zrozumieć emocje w wypadku dyskusji na tematy ostateczne?
Przez takich ludzi jak Ty Nieśmiertelniku, część zwykłych userów olewa aktywność na tym forum lub całkiem rezygnuje z obecności na nim.
Sam przez wiele lat tylko przeglądałem to forum a jednym z powodów dla którego postanowiłem się w końcu zarejestrować na nim był okresowy brak Twoich wypocin.
I tak ogólnie czy kupiłeś grę skoro o niej się wypowiadasz głosząc ostateczne prawdy? Czy swoje doświadczenia opierasz na forumowych wypowiedziach niektórych userów tego czy innego forum?
Czytając Twoją opinię o Shogunie 2 i inne, wybrane Twoje posty na tym forum, nachodzi mnie podejrzenie, że uwielbiasz cierpieć i dzielić się tym cierpieniem z innymi bo daje Ci to jakąś formę perwersyjnej przyjemności :lol:
Szczerze to żal mi Ciebie, nic więcej. Nawet mogę udawać ,że zabawny jesteś czasem ale jak już chcesz kogoś obrazić to chociaż wymień nick konkretny.
A tu jest link do listy Twoich postów na tym forum jako potwierdzenie, po serii jedziesz od ETW cały czas w tym samym stylu, i te twoje akcje "petycyjne" ;) :
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&author_id=265&s tart=320
wybrane cytaty:
"Jak to miło poczytać, że są jeszcze ludzie, którzy ślepo wierzą w słowa rzucone na wiatr przez marketingowa prostytutkę CA/SEGA Kierana Bridgena :lol: Napoleon ma być dużo bardziej zróżnicowany pod tym względem bodajże jednostki będą robione na 4 różnych modelach twarzy i do tego mają być różnego wz..." (odnośnie Napoleona TW)
Powiem tak, lepsza jak to mówi teraz młodzież "beka" od niektórych filmów na YouTubie i skeczy niektórych kabaretów bo prawdziwa i ciągnie się od 2009 roku, dosłownie 18 stron doskonałego humoru.
Szczerze polecam zainteresowanym, bo wygląda na to że od circa 4 lat pocisz się aby podkreślać jak to jest źle :lol:
A łoisz w Rome 2 już 35 godzin, to chyba Ci się podoba co? Ja przegrałem 81 do tej pory i to naprawdę dużo ;) ale mnie to sprawia przyjemność, no wiesz taką zwykłą bez bólu :? . W Empire przegrałeś 254 godziny, sado maso :lol: ?
Dej se spokój Waść :) Trochę mniej hipokryzji ;)
Na koniec dedykuję Ci Twój własny cytat:
"Forum jest od wyrażania opinii i tak długo może spełniać tą funkcję, jak długo przestrzega się praw użytkowników i nie forsuje się jednej i jedynie słusznej opinii którą sie potem amplifikuje w stadnym pokrzykiwaniu zgodnych w wierze onanistów"
Zatem amplifikuj swoje marszczenie freda bez obrażania innych.
Pomimo, że jesteś "sarmatą" z "sarmackiego klanu" chyba zrozumiałeś?
Nie wiem co robisz zawodowo ale chyba miałeś naciąganą tróję z logiki, a Twe "filozowania" pachną jakimś narcystycznym bełkotem nieopierzonego absolwenta.
Np. Ja bym Cię osobiście nie zatrudnił, bo już nie chodzi o Twoje prawdopodobnie marne kwalifikacje ale o bijący z niektórych Twoich wypowiedzi charakter, a tego się nie da spatchować.
I wiedz ,że mi lata co odpiszesz a że odpiszesz to wiem bo to jest jedna z cech profilu DSM-IV , jeśli trzymać się tej konwencji czarnego humoru.
Także możesz se darować chłopie albo się poskarż komuś.
@Rome 2 Grafika + wydajność
Nie wiem czy tylko mi się wydaje czy gra bez moda GEM (przestałem go używać, bo jednak STEAM w grze jest dla mnie ważniejszy) działa i wygląda szybciej/ładniej po ostatnich 2 paczykach?
Mapa kampanii przesuwa się tak szybko i płynnie, że musiałem włączyć vsynca do tego widzę że bardzo dopakowano staty barbarzyńskich jednostek w multi (Arverni, Swebowie, Iceni).
Włączam przed chwilą grę i jakie było moje zdziwienie gdy moim oczom ukazało się coś takiego - http://i.imgur.com/AOmqFO3.jpg
W opcjach już patrzyłem i nie ma takiej opcji żeby włączyć/wyłączyć osobiste prowadzenie bitew.
Panowie ratujcie! Co mam zrobić żeby znowu samego grać bitwy?
Odnośnie płatnych pachołków, peanów i innych związanych z R2 to mam pewien filmik na wesoło ;):[youtube:2awzpvne]http://www.youtube.com/watch?v=n0zVIjtKJ1k&feature=youtu.be[/youtube:2awzpvne]
Myślę, że patch 5 zadecyduje o ostatecznej reakcji na DLC płatne. Patch 3 i 4 spotkały się raczej z pozytywnymi reakcjami więc jeżeli patch 5 będzie kontynuował ten trend to ja jak i zapewne wielu innych fanów będzie skłonna zakupić płatne DLC by wspierać dalej rozwój gry. CA powoli odpokutowuje swoje winy i teraz najważniejsze by tego trendu nie przerwać ani za szybko nie przejść do inkasowania dalszych pieniążków na ładne oczy. A co wy o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Co prawda do tej pory poprawie uległa optymalizacja, walki trwają nieco dłużnej, ale nadal AI w bitwach wygląda marnie, na mapie kampanii jest nadal dość pasywnie, nie radzi sobie z obroną miast i głodem. System rodów jest kompletnie nieprzemyślany i bezużyteczny, więc moim zdanie do poprawy jest jeszcze sporo i do odpokutowania win przez CA jest dość daleko wątpię żeby łatki 5 i 6 poprawiły to w znaczący sposób. Na obecną chwilę na moje pieniążki CA nie ma co liczyć :)Cytat:
CA powoli odpokutowuje swoje winy i teraz najważniejsze by tego trendu nie przerwać ani za szybko nie przejść do inkasowania dalszych pieniążków na ładne oczy. A co wy o tym sądzicie?
Wszystko sie starzeje, tempus fugit, aeternitas manet.
Seria TW i jej twórcy także, pamiętajmy jednak o tym, że gry od CA to jedynie gry i służą do grania a nie amplifikowania.
System "rodów"/ "stronnictw" do poprawki (rozbudowy - w chwili obecnej to w zasadzie zwykła lista z pojawiąjącymi się losowo Gienkami - NUDA!!! ), system kontrolujący AI podczas bitew przy oblężeniach do poprawki (całkowitej), zmiana systemu flag na polach bitew (zbyt często prowadzi do idiotycznych sytuacji), wzbogacenie opcji dyplomatycznych - to rzeczy, które najbardziej mnie drażnią, reszta jak dla mnie jest znośna a niekiedy nawet świetna.
Alleluja! Umbrecht,oczom nie wierze :shock: kiedy gra byla w wersji 1.0 mowiles ze to cudnomiodny twor a teraz po czterech latkach dostrzegasz wady?