-
5 załącznik(ów)
Nie wiem czy ktoś o tym pisał, ale ludzie na oficjalnym forum mówią, o ukrytych zmianach w ostatnich patchach. Ponoć dodali fortyfikacje dla oblegających w historycznej bitwie o Kartaginę oraz nieco zmieniono wygląd Szermierzy w Kolczugach (Thorax Swordsmen) i Hypaispiści (pewnie źle to napisałem ale chodzi o Royal Peltast). Tutaj parę screenów:
Kartagina
Załącznik 138Załącznik 139Załącznik 140
Thoraxy:
Załącznik 142Załącznik 143
Czy ktoś zauważył jeszcze jakieś inne ukryte zmiany?
Pozdrawiam
-
@UP
Królewscy peltaści i hypaspiści(pewnie też źle napisałem) to 2 różne jednostki.
-
-
Właśnie pobrało mi małą łatkę 56,1 mb wie ktoś co ona zmienia?
-
Na pewno nie optymalizację na mapie kampanii ani żaden z innych ważnych aspektów gry...Przypuszczam, ze chodzi o to:
http://forums.totalwar.com/showthrea...-(Patch-13.1)?
-
Ogólnie zmiany w Odrysach są fajne. Peltastom ulepszą walkę wręcz, a piechota z rhompaią dostanie bonus na słonie. W końcu będzie sens zakupu peltastów, bo ci słabsi oszczepnicy wygrywali w stosunku cena/jakość. Do tego jeszcze do garnizonów dojdą wojownicy. Szkoda, że kampanię nimi już mam za sobą, ale pierwsza część zmian na multi się przyda.
Spoko, że Nerwiowie dostaną nagich wojowników, bo lubię tą jednostkę, a niedługo chcę nimi pograć.
Na minus można dać utrudnienie konnicy odklejania się od piechoty.
-
A ja mam ich jeszcze przed sobą (Odrysów), a zmiany te dotyczą też Tylis czy wszystkich Bałkanów?
-
O Tylis nic nie było, ale ilirijscy hoplici dostaną falangę, poza tym ilirian raiders (nie pamiętam, którzy to w wersji PL) dostaną inne okręty. U Daków piechota z falxami też dostanie antysłoniową broń i naprawią im jakieś bugi.
Mógłby ktoś sprawdzić, czy ci peltaści te statystyki mają jakieś sensowne, czy to tylko taki bajer i ile teraz kosztują, bo na razie nie mam dostępu do gry?
edit:
Zapomniałem, że Tylis też ma trackich wojowników, czyli im także wpada bonus na słonie, ale patrząc pod kątem kampanii to nieduża zmiana.
-
Dla tych co nie doczytali, patch 14 przechodzi właśnie ostateczny wewnętrzny test i niedługo pojawi się jako beta do pobrania.
Jednym z powodów wydania update'u jest także nowość na mapie kampanii w postaci dodatkowych zdarzeń losowych (event'ów), opartych na historycznie zaistniałych antycznych uroczystościach. Wszystkie grupy frakcji będą miały takie dwa wydarzenia, zaś Grecy trzy. CA nie chce więcej powiedzieć, nie chcąc psuć niespodzianki.
Jeden z graczy prowadząc kampanię Syrakuzami, odnotował wystąpienie event'u związanego z tym świętem:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tesmoforie
-
Z peltastami nawet fajnie im wyszło. Cena jest bez zmian (480), a można teraz nimi, po wyczerpaniu amunicji, skutecznie flankować.
Warto dodać, że indyjskie słonie w zbrojach podrożały do 2100 i może być ich tylko 1 oddział w armii. Nie wiem jak z afrykańskimi, nie zwróciłem na nie uwagi.