Re: Hearts of Iron II - Dyskusje Ogólne
Początkowo eventów było malutko, ale wraz z DLC to się pozmieniało (o modach nie wspominam). Dodano jeszcze jeden fajny bajer w postaci "eventów bitewnych". Przykładowo jeśli grając Niemcami dojdę pod Moskwę i w wyniku bitwy zajmę stolicę wyskakuje okienko z eventem opisującym wydarzenie historyczne, oraz informacją, że dostaję mały bonus do morale na jakiś czas. Podobnie jest z Tobrukiem, Singapurem, Honkongiem, paroma bitwami morskimi itd.
Ogólnie gra jest historyczna. AI zawsze zajmuje Niemcami Austrię i Czechosłowacje, w okolicach połowy 1939 atakuje Polskę (event, są też oczywiście eventy z Gdańskiem, gwarancjami aliantów itp.). Jeśli samemu nie dołączysz Polską do Osi, lub Japonią do komiternu, to wszystko leci cacy historycznie.
Dodatkowo jest opcja ustalenia 15 warunków zwycięstwa dla każdej frakcji przed rozpoczęciem, typu "zajmij Moskwę", "skłoń Włochy do dołączenia do Osi", "jeśli jest co najmniej 1943 zajmij Normandię" itp, dzięki czemu AI postępuje historycznie (chyba, że ustawisz niehistoryczne, lub takie, które się nie wydarzyły np. Lew Morski. Sam tego nie ustawiam, bo Niemcy zazwyczaj dość szybko desantują się na wyspy i rozgrywka jest niehistoryczna).
Re: Hearts of Iron III - Dyskusje Ogólne
Imo komputer gra jak debil flotami.
Anglicy też słabo wysp bronią.
Różnie z tym bywa, z każdym DLC niby jest coraz lepiej.
Ofensywa w Birmie utknęła w martwym punkcie przez braki w zaopatrzeniu. W tym czasie Niemcy zaatakowały ZSRR i wbrew mojej woli się przyłączyłem, a ponieważ nie miałem obstawionej granicy to Rosjanie doszli mi do Pekina i zrezygnowałem. Wojska w połowie drogi, reszta bez zaopatrzenia. Teraz spróbuję zagrać Komunitycznymi Chinami, albo Republikańską Hiszpanią, żeby moc walczyć po stronie Kominernu.
Jak chcesz wrócić do HoI2 to zakup Darkest Hour jest tam DH light czyli zwykła dwójka na sterydach oraz DH Full tytułowy DH. W DH grać można, ale na patchach i najlepiej z modami, bo gra ma dużo błędów i kilka dziwnych usprawnień.
HoI3 jest zdecydowanie najlepszy, ale z dodatkiem TFH. Jak nie boisz się mikro zarządzania, albo tysięcy prowincji to Ci się spodoba. Chociaż jest jeden mankament, którego nie trawię, otóż nie ma oddzielnych doktryn dla państw, a jednostki wszędzie mają takie same statystyki, więc nie zdziw się jak Armia Czerwona w 41' będzie miała takie same morale i organizacje jak Wehrmacht. Jedyna nadzieja, że wojsko będzie przestarzałe.
Technologii nie ma różnych (minus, naprawiany w modach) co najwyżej nazwy się lekko różnią (a może i lekko staty? nie wiem), ale unikalnych jednostek trochę już jest, szczególnie broni pancernej.
Z jednej strony co do piechoty masz rację, z drugiej Rosja z racji ilości piechoty stawia bardziej na doktryny "ataku masy", a Niemce na "blitzkrieg". Do tego ruscy potrzebują więcej PP na modernizacje, nie jest tak źle ;)
Cytat:
Zamieszczone przez WielkodusznyBezduszny
Jak chcesz wrócić do HoI2 to zakup Darkest Hour jest tam DH light czyli zwykła dwójka na sterydach oraz DH Full tytułowy DH. W DH grać można, ale na patchach i najlepiej z modami, bo gra ma dużo błędów i kilka dziwnych usprawnień.
HoI3 jest zdecydowanie najlepszy, ale z dodatkiem TFH. Jak nie boisz się mikro zarządzania, albo tysięcy prowincji to Ci się spodoba. Chociaż jest jeden mankament, którego nie trawię, otóż nie ma oddzielnych doktryn dla państw, a jednostki wszędzie mają takie same statystyki, więc nie zdziw się jak Armia Czerwona w 41' będzie miała takie same morale i organizacje jak Wehrmacht. Jedyna nadzieja, że wojsko będzie przestarzałe.
Dzięki za wypowiedzi. :) Może pamięć mnie zawodzi, ale czy przypadkiem w HoI 2 państwa nie miały też tych samych technologii/doktryn do wynalezienia, a jednostki miały takie same statystyki (w teorii), co nie przeszkadzało odwzorować chociażby eventami mizernego stanu Armii Czerwonej po czystkach? Pamiętam, jak na jednym, nieco niemiecko-centrycznym modzie (III Rzesza miała najwięcej eventów, ale bilans był ok), którego nazwy nie pomnę, Armia czerwona miała w 39 roku organizację na poziomie kilku punktów, ale z każdym kolejnym rokiem i toczonymi wojnami sytuacja się poprawiała (eventy w stylu Wielka Reorganizacja Armii Czerwonej na koniec każdego roku), co dawało bardzo fajny efekt - przed 43 rokiem ciężko było zrobić coś innego, niż tylko wycofywać się z jak najmniejszymi stratami przed Wehrmachtem, ale potem moneta powoli się odwracała. ;)
Jednostki wszędzie miały takie same statystyki, w przeciwieństwie do HoI 1( o ile mnie pamięć nie myli :D ), ale w dwójce za to były technologie. Były takie dla Osi, Aliantów, Sowietów itp. Oczywiście ZSRR mógł porzucić swoją doktrynę i przerzucić się na Niemiecką, ale zespoły badawcze nie miały tych komponentów, dodatkowo sowieci mieli wyjątkowo słabe zespoły co skutkowało, że nie opłacało się tego robić. Sowieci mieli niską organizację i szybko się poddawali, ale mieli najwyższe morale dzięki czemu szybko ta organizacja wzrastała. Do 43' techy były słabe, ale potem pokazali pazur. Szczególnie +50% morale dla zmechanizowanej i czołgów jak dobrze kojarzę :D
Cóż, zachęciliście mnie na tyle Panowie, że zaopatrzyłem sie w HoI 3 z dodatkiem. ;) Pierwsze pytanie - czym się różni custom games od historical start w menu wyboru kampanii? ;)
Historical Start to cztery scenariusze, gdzie część kompetencji przekazujesz AI.
NP. grasz Niemcami kontrolując same wojsko, Japonią walcząć na Pacyfiku, lub USA kontrolując samą gospodarkę. Podobnie masz w scenariuszach bitewnych, tam na części mapy kontrolujesz tylko wojsko.
Daj znać jak Ci się podoba, dla mnie tak genialnie rozbudowanej gry dawno nie było ;)