Re: Wasze psiaki, kociaki i inne zwierzaki
A ja mam kota-samca, który uwielbia polować w lesie. Jak jeszcze był młodszy, to czasem nie było go nawet kilka dni. Najlepsze jest to, że on poluje na... wiewiórki! A przecież las jest domem wiewiórek, nikt inny nie potrafi tak skakać po drzewach. Raz widziałem jak mój kot był na 1/3 wysokości drzewa i ukatrupił jedną taką wiewiórę. Czasem też przyniesie na ogród jakiegoś jeża (!!), ptaka czy szczura. Z jednej strony jestem dumny, że mam takiego prawdziwego kota, z drugiej żal mi się robi widząc jeszcze w pół-żyjące zwierzęta leśne w jego pysku. O dziwo nadal poluje, ale teraz już tylko w ciągu jednego dnia. Rano znika w lesie, a pod wieczór pojawia się z jakimś zwierzakiem. Obecnie ma jakieś 10-12 lat. Jeszcze jest taka śmieszna sprawa, że jak wychodzę po południu z psem, to on mnie śledzi (ciekawe na czyje polecenie :D). Idzie, idzie, a jak zobaczy, że go obczaiłem, to od razu się zatrzymuje i się tak śmiesznie rozgląda na boki, jakby mnie wg. nie widział :lol:.
Zwierze domowe polujące w lesie i nikt go jeszcze np. myśliwy nie odstrzelił? Szacunek dla kotka.
Nikt go nie odstrzelił, bo u mnie nikt nie poluje na zwierzęta. To jest dość małych rozmiarów las, który jest zaraz za moim płotem, więc kot nie wędruje kilometrów w znalezieniu większego. Ponadto, myśliwi nie mają na co polować. Faktycznie, od czasu do czasu pojawią się jakieś dziki, ale to jest rzadkość. Tak to można tylko wiewiórki i ptaki spotkać. Pewnie w to, że mój pies bawił się z małymi warchlakami też nie uwierzysz? :D. Nic nie poradzę, że mam takie nietypowe zwierzaki ;).
Cytat:
Zamieszczone przez Arrim
(...) Pewnie w to, że mój pies bawił się z małymi warchlakami też nie uwierzysz? :D. (...)
Ja uwierzę ... ale ciekaw jestem : warchlakami - jaki gatunek rasa (domowe, dzik, miniaturki? czy jakieś egzotyczne
He he, u mnie nie znajdzie się warchlaków rasy egzotycznej :). Miałem na myśli małe dziki.
Pytałem bo mój dawny sąsiad ma bodajże wietnamskie (takie "krótkie" z czarną sieścią). A dziki - "hodowlane " (tez mam w okolicy przypadek) czy leśne?
To są leśne. Szczerze mówiąc nie słyszałem nawet, że dziki można hodować :mrgreen:
W sensie ustaw to nie wiem , pewnie można jakoś obejść. W sensie praktyki - ponoć coś jak pies , tylko pędrakami glebowymi i roślinnością , zwłaszcza korzeniową i opadłymi "owocami" się żywi . Nie wiem tylko czy aportuje.
Ja mam spike dobermana to bydle raz sąsiadce kury zagryzło oj była awantura.... :twisted:
[youtube:23jdotjn]http://www.youtube.com/watch?v=m54xAdI5cj8[/youtube:23jdotjn]