Re: Pytania początkujących moderów
mam pytanko ,zesztą ktoś już chyba je zadal ale nie uzyskał odpowiedzi otóż :w trybie Własnej Bitwy dostepne są jednostki którch w normalnej kampanii nie można rekrutować np.Polska ma Spieszona Litewską Jazde ,HRE - Spieszonych Gotyckich Rycerzy itp itd ,jak zrobic zeby dało sie takimi jednostkami grać w tybie kampanii????
To znów ja :P mam pytanie odnośnie kopalni. Po zrobieniu własnego moda nie mogę wznosić kopalń w prowincjach w których jest węgiel i żelazo. Proszę o w miarę szybka porade.
Pozdrawiam
Sprawdź czy nie usunąłeś tych surowców z listy "kopalnych".
Nie usunąłem ich. Gdyż edytowałem tylko pliki odpowiedzialne za rekrutacje jednostek. A na podstawce medka wszystko dobrze śmiga.
Odnośnie dodawania już istniejących jednostek niedostępnych w kampanii:
Wystarczy edycja export_descr_buildings. Np. kopiujesz wpis dotyczący jednostki Zweihanders i zmieniasz nazwę na Dismounted Gothic Knights. I już np. w armoury(zbrojowni) możesz rekrutować gotyckich jeśli grasz HRE. To samo robisz z konnymi łucznikami dla Anglii i Francji (tutaj spieszeni) oraz ze spieszoną konnicą litewską dla Polski (dodajesz linijkę do łuczarza i gotowe). Trochę więcej jest roboty z dodaniem Husytów ale warto - wyborna piechota strzelecza!
działa dzięki Hellbert :D
Mam pewien kłopot z rekrutacją w modzie SS6.1. Dodałem sobie jednostkę rycerzy feudalnych do Polski. W custom battle wszystko jest ok. Jednak gdy rozpoczynam kampanię zaczyna się chrzanić. Mianowicie, rycerzy feudalnych można rekrutować przy upgreadzie zamku. Gdy wybuduję upgreade od razu stają się dostępni (tak być powinno więc niby jest ok), lecz w następnej turze już nie można ich rekrutować (jest ikonka, ale pod nią jest napisane ,,no more units availible'' coś takiego). Problem dotyczy również jednostki armored sergeants i dismounted feudal knights, które też wrzuciłem. Proszę o pomoc.
Gram w Stainless Steel RR/RC i chciałem zmienić rok odkrycia prochu na znacznie późniejszy. W descr_events natrafiłem na linijkę, w której można to zmienić :
; ------------ CORE GAME EVENT --------------
;event historic gunpowder_discovered
;date 2 4
Ale nie wiem co to jest to 2 4 i na co to zmienić :roll: :?: Pomożecie ?
EDIT : Już nieważne poradziłem sobie ;)
Dzięki hellbert. Już mi się to udało ale z tymi Husytami niestety sobie nie radzę :(
Husyci w grze:
Zaczynasz od edycji battle_models
8 hussites
1 4
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod0.mesh 121
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod1.mesh 900
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod2.mesh 2500
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod3.mesh 6400
1
5 slave
72 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_rebels.texture
72 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_normal.texture
53 unit_sprites/slave_Peasant_Crossbowmen_ug2_sprite.spr
1
5 slave
67 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_slave_diff.texture
67 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_slave_norm.texture 0
1
4 None
13 MTW2_Crossbow
15 MTW2_Non_Shield 1
21 MTW2_Crossbow_Primary 1
18 MTW2_Sword_Primary
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
I jedziesz zgodnie z poradnikiem dodawania jednostek: Zwiększasz ilość frakcji (poland, slave=2), kopiujesz wpisy i podmieniasz teksturki na polskie, są i działają w vanilli więc nic extra szukać nie trzeba.
8 hussites
1 4
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod0.mesh 121
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod1.mesh 900
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod2.mesh 2500
52 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/hussites_lod3.mesh 6400
2
5 slave
72 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_rebels.texture
6 poland
72 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_poland.texture
2
5 slave
67 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_slave_diff.texture
67 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_slave_norm.texture 0
6 poland
68 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_poland_diff.texture
68 unit_models/AttachmentSets/Final European CB Gun_poland_norm.texture 0
1
4 None
13 MTW2_Crossbow
15 MTW2_Non_Shield 1
21 MTW2_Crossbow_Primary 1
18 MTW2_Sword_Primary
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
I taki ma być efekt. Jak ktoś chce to może sprite-y podmienić także, np. na te od ee_crossbow_militia_ug1
Dalej już standardzik, czyli dodanie ownership w export_descr_unit oraz ścieżka rekrutacji w export_descr_buildings.
I znowu - najprościej skopiować wpis np. litewskich łuczników i zmienić nazwę na hussites i po sprawie. Dodatkowo w katalogu data/ui kopiujesz ikonki i opis husytów w katalogach units i unit_info ze slave do poland i masz już opisy i ikonki. To tylko jeden ze sposobów. Albo skopiować opisy od crossbowmen z Danii to kolorki będą bardziej podobne, tylko przechrzcić te opisy i ikonki na hussites!
Tylko pamiętajcie że husyci to wymiatacka jednostka, najsilniejsi kusznicy w grze, mocniejsi nawet od aventuriers!