Re: Mecze / rozgrywki - wasze komentarze, opinie, analizy, i
Dzisiaj powinni Iberyjczycy pokonać Gallów ale po wyrównanej grze. Co do tytułu to Niemcy mam nadzieje że rozbiją się o Anglików którzy grają coraz lepiej i widać że bez wielkich gwiazd wreszcie tworzą zespół a potencjał mają taki że mogą wygrać turniej. ;)
Dlaczego wszyscy mają taką niechęć do Niemcow??? :?
Cytat:
Tak, znowu się zacznijcie podniecać jak dwa lata temu, gdy Giermańce pokonały Anglię bez formy i Argentynę bez trenera, a gdy przyszedł czas na klasowego rywala, czar prysł. Choć trzeba przyznać, że nie widzę drużyny która stanowiłaby prawdziwy monolit i byłaby pewniakiem do pokonania Teutonów. No ale pożyjemy, zobaczymy. Liczę na Włochów.
Ciekawe czemu? Może dlatego że Niemcy prezentują poziom światowy, są skuteczni w każdym punkcie, mają doświadczenie, zawodników z najlepszych klubów, rewelacyjnego trenera? Nie wiem, zgaduje.
Jak nie znoszę CR7, tak zostałem dzisiaj zmuszony kibicować Portugalii. No żesz k**** jego mać. Nie kumam co się stało z Francją. Jak można przeciwko Hiszpanii wyjść na pole z nastawieniem defensywnym? Nie kumam, ale to już nieistotne. Byli lepsi i może faktycznie wygrali zasłużenie.
Ja nie przepadam za rep. Niemiec ze względu na to, że grają w nim piłkarze z całego świata. Szlag trafia jak widzę niemieckiego murzyna (żeby było jasne, nie wściekam się na niego, tylko na jego obecność w rep. :P). Ja wiem, że wielu imigrantów ciągnie do wysoko rozwiniętych Niemczech, ale bez przesady. Jak już brać kogoś do repry, to kogoś, kto czuje się prawdziwym Niemcem. Faktem jest też, że chyba wszyscy zawodnicy u nich grający urodzili się gdzieś w Niemczech, no ale kiepsko się ogląda taką reprezentację. Ciekawe jakie mielibyście odczucia, gdyby, załóżmy, to Polska była krajem wysoko rozwiniętym i naszymi Orłami byliby Chińczycy, Rosjanie, Anglicy czy Nigeryjczycy :D. W takiej sytuacji trudno być piłkarskim patriotą.
Cytat:
Ciekawe czemu? Może dlatego że Niemcy prezentują poziom światowy, są skuteczni w każdym punkcie, mają doświadczenie, zawodników z najlepszych klubów, rewelacyjnego trenera? Nie wiem, zgaduje.
A czy ja temu przeczę? Ja tylko przestrzegam przed zbędnym podniecaniem się, po wygranej ze słabą reprezentacją. To samo było dwa lata temu, po rozgromieniu słabej Anglii i Argentyny, nastąpiło wielkie zachłyśnięcie się Niemcami i każdy już był pewien, że Hiszpania nie ma szans. Boisko zweryfikowało i Niemcom po raz pierwszy przyszło grać z dobrze poukładaną drużyną i po prostu wypadli na jej tle blado. Dziś na ich korzyść przemawia kilka rzeczy, m.in większe doświadczenie ( którego brakowało dwa lata temu i w półfinale chłopaki się po prostu spalili ) oraz mimo wszystko brak poważnego rywala, bo każda z pozostałych jeszcze reprezentacji ma swoje większe bądź mniejsze problemy. Będąc szczerym, jeżeli miałbym stawiać wielkie pieniądze na czyjś triumf, to pewnie postawiłbym na szkopów.
Jeszcze raz powiem, chodzi o zachowanie rozsądku. Już niektórzy zbłaźnili się, wyliczając ile to Rosja nakopie bramek naszym kopaczom ( padało nawet 8:0 ).
Cytat:
Jak można przeciwko Hiszpanii wyjść na pole z nastawieniem defensywnym? Nie kumam, ale to już nieistotne. Byli lepsi i może faktycznie wygrali zasłużenie.
Popatrzmy. Hiszpanie świetnie grają z pierwszej piłki, potrafią świetnie podawać i dzięki temu szybko przenieść się z akcję pod bramkę rywala. Co sprzyja takiej grze? Dużo miejsca na boisku. A kiedy Hiszpania będzie miała go więcej? Z jedenastoma piłkarzami w polu karnym, czy gdy większość zostaje złapana na kontrę?
Wystarczy przeanalizować grę Barcelony w ostatnich latach i widać, że jeżeli już przegrywali w tych najważniejszych momentach i rozgrywkach, to z drużynami, które stawiały przysłowiowy autobus w polu karnym. Nawet gdy Barca przechodziła dalej jak po słynnym półfinale z Chelsea, to było widać, że taka skomasowana defensywa sprawia im kłopot. Klepią wtedy tą piłkę, mają po 70% posiadania, ale nie wynika z tego żadne zagrożenie.
Inna sprawa, że Francja nie postawiła jakiegoś muru nie do przejścia.
Na wymianę ciosów z tak grającą drużyną, może iść tylko ktoś pewny swoich atutów w przodzie oraz żelaznej defensywy. Chyba tylko Niemcy są dziś na odpowiednim poziomie.
Portugalia i tak wygra, proste 8-)
Powiem tak: założyłem się z kolegą o 3 slapy która drużyna wygra Euro. On obstawił Francję i Chorwację, ja Włochy i Hiszpanię. Dzisiaj jego drużyn nie ma w turnieju!
Ale kiedy jednak patrzę na mecze Hiszpanów to wydaję mi się, że ich gra niewiele się zmieniła i dalej wygrywają te mecze z dobrymi drużynami w tym samym, co najwyżej średnim stylu. Takie mam jakieś dziwne odczucie. Co do Niemców to wydaję mi się, że każda drużyna musi kiedyś przegrać i 15 wygranych z rzędu o stawkę to może już dość co? :D
Francuzi wczoraj grali jak Polacy z Czechami mieli jakieś przebłyski ale nic z tego nie wychodziło a Hiszpanie w zasadzie 2 setki i 2 gole karny w 88 minucie był wątpliwy ale sędzia wiedział lepiej 8-)
Co do Niemców grają ładnie ale jakoś nie przepadam za nimi, kibicuję Portugalii i Anglii choć jak Wygrają Hiszpanie to płakać nie będę. ;)