W końcu zniknął ale przez około 150 lat miałem co chwila kilkunasto a czasem nawet kilkudziesięciotysięczne bunty. Naprawdę utrudniało to podboje.
Wersja do druku
W końcu zniknął ale przez około 150 lat miałem co chwila kilkunasto a czasem nawet kilkudziesięciotysięczne bunty. Naprawdę utrudniało to podboje.
Chyba ciekawe oferty ;):
49,99R$ http://www.nuuvem.com.br/produto/126...universalis-iv
59,99R$ http://www.nuuvem.com.br/produto/126...xtreme-edition
1 real brazylijski = 1,3171005 złotego polskiego
Cytat:
Zamieszczone przez Besuchov
Jak widać EU4 jest kolejnym niedopracowanym produktem.
Ledwo wyszła gra, a już dają patch. W planach kolejny fix.
Paradox ponownie w pada w stare koleiny.
EU4 niestety jest nazbyt odlotową grą, słabo oddającą realność strategicznej rozgrywki osadzonej w danej epoce.
Więc dlatego dobrze poczekać trochę czasu, a może przy okazji dadzą polską wersję. ;)
Jakoś grając nie odniosłem takiego wrażenia - wręcz przeciwnie.Cytat:
Zamieszczone przez exNowy
Nie o wrażenia tu chodzi, a o proste fakty.Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Gra miała premierę m.w. przed tygodniem, a już dają spore poprawki.
Ponoć potrzebny jest kolejny fix. Zatem Paradox niedopracował gry skoro już ją poprawia.
Na tym zapewne się nie skończy, bo na oficjalnym formum ludzie podają kolejne problemy.
Podobnie było z innymi grami tego producenta. Zatem Paradox w tej kwesti jedzie starą drogą.
Jeśli masz inne wrażenia to najwyraźniej tego nie dostrzegasz.
Po za tym o swoich wrażeniach możemy pisać tu
viewtopic.php?f=533&t=13680&p=315947#p315947
Teraz praktycznie każda gra jest łatana po premierze, więc nie demonizujmy tak gier Paradoxu. Znalazłem też stronę gdzie fani tłumaczą różne gry, w tym Europa Universalis IV. Podaje linka dla zainteresowanych http://grajpopolsku.pl/forum/viewtopic.php?f=37&t=2034
Zgadzam się z przedmówcą, czasy gdy gry wychodziły niemal doskonałe minęły razem z rozwojem tej gałęzi przemysłu rozrywkowego. Wszystko wynika z różnic w warunkach:Cytat:
Zamieszczone przez exNowy
- Dostępność komputerów, niegdyś mniejsza to i o klienta trzeba było jednak trochę bardziej dbać.
- Brak powszechnego internetu zmuszał do wydawania zbiorczych patchy raz na kilka miesięcy. Gracze przez ten czas obywali się bez nich albo zaopatrywali z jakiejś płyty dołączonej do gazety, rzadko kiedy ściągali.
- Wyparcie modemów sprawiło, że producenci zaczęli wypuszczać więcej łatek, niekoniecznie mniejszych. Czyli łatania gry niemal na bieżąco, gdy tylko rozwiążą jakiś problem.
- W dniu dzisiejszym najbardziej idealną formą patchowania jest automatyczne ściąganie aktualizacji przed grą, co zapewnia np.: steam. Osobiście nie lubię tej platformy, ale doceniam fakt, że nie muszę śledzić na bieżąco wypuszczanych patchy do tych kilku gier które mam i nie oglądać okienka z błędami czy napisu o braku synchronizacji.
- Jakby dla ułatwienia tym mniej ogarniętym, zmniejszenia ilości powtarzanych wciąż pytań o rozwiązanie problemu, który od którejś tam wersji już nie występuje, unifikacji podczas gier multiplayer, EU4 jest tylko w wersji cyfrowej.
Wypada mi również zgodzić się z przedmówcą.
Dodam jedynie, że Paradox wydał kolejny fix.
Cytat:
Second hotfix is out. This is a small one that mainly fixes some OOS errors, makes it easier to search for games via using the tags field and fixes some bugs with the invite steam friend to game feature.
We are continuing to work on improving and updating the game, including work on optimization and game balance and you will see more updates in the not so distant future.
If steam doesnt autoaupdate your game, restart steam.
1.1.2
- Filter on tags now works
- Fixed issues with joining/inviting friends from friends list
- Server requests password if it ain't provided
- Fixed dedicated server not displaying the correct version
- Fixed sorting on server names
- Improved joining server status message
- Keep server browser scrollbar position when adding new servers to the lis
- Fixed a better oos-message. The client now gets an error-code so we can know what it was that went oos. (revision 8323)
- Supply, demand, total_produced, num_supply_provinces and num_demand_provinces for tradegoods are now saved in savegame (fixes hotjoin OOS).
- Fixed pause-bug on standalone server.
- Added better information for the client during hotjoin-request.
- Connection popup no longer in front of password popup
- You no longer get password rejected message when getting an invite to a password protected game
- No longer possible to filter on empty tag, either all servers or some tags
- If you search for a tag, steam will now return a global search enableing any player to find any game if his searching for the tag
http://forum.paradoxplaza.com/forum/sho ... cbc49b323e
mi się bardzo podoba eu4, choć trochę przepakowali handel, przez co gra jest zbyt prosta ale w końcu tworzą nam się realni przeciwnicy, których nie doprowadzimy do upadku wciągu jednej wojny jak to było w poprzednich numerkach europy universalis