Re: Ogniem i Mieczem II: Nihil Novi
To mocno po bandzie poleciałeś, zwłaszcza, że nawet przekroczyłeś limity statów xD (Max łącznie 63 ataku i 63 obrony)
Jak ktoś chce się pobawić to tutaj nowa husaria, jednak trzeba brać pod uwagę, że u mnie pikinierzy też maja już inne statystyki, także po prostu przekopiowanie jej do siebie nie da takich efektów jak u mnie, zresztą wprowadziłem też zmiany w descr_mount.
type winged_hussars
dictionary winged_hussars ; Polish_Knights2
category cavalry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_cavalry
banner holy crusade_cavalry
soldier Polish_Knights, 32, 0, 1
mount late husaria horse
mount_effect elephant -4, camel -4
attributes sea_faring, hide_forest, very_hardy, can_withdraw, can_formed_charge, freighten_foot, freighten_mounted, knight
move_speed_mod 1.3
formation 1.3, 1.3, 3, 3, 3, square
stat_health 2, 3
stat_pri 12, 25, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr ap, long_pike, area
stat_sec 12, 6, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 15, 25, 0, metal
;stat_armour_ex 8, 9, 0, 0, 5, 4, 4, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 4
stat_ground 0, -2, -4, 0
stat_mental 15, disciplined, highly_trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 4000, 1200, 130, 100, 4000, 4, 210
armour_ug_levels 0
armour_ug_models gusar_n
ownership poland, slave
era 1 poland
era 2 poland
;unit_info 13, 0, 17
Oto moja propozycja drobnego liftingu mapy (przed przetrzebieniem lasów)
http://images48.fotosik.pl/570/676f47cbeafabf08.jpg
http://images42.fotosik.pl/742/ba6c687eda2bb0e3.jpg
Wrzucałem to kiedyś, w poprzedni wątek, ale zbyt mało osób mi pogratulowało :D
EDIT: Jeśli mi ktoś wytłumaczy, dlaczego po wstawieniu między dwa znaczki IMG obrazki się nie wyświetlają, to będę mu wdzięczny.
Poprawiłem, kopiowałeś odnośnik do strony ze zdjęciem, a nie samego zdjęcia :D - K A M 2150
EDIT: Dzięki!
Nie róbcie zbyt wysokich statów, bo się będą z nas śmiali. Husarię wykończyła coraz skuteczniejsza broń palna (również taktyka użycia) i niezdolność do szybkiego odtworzenia strat i to powinno być w modzie. Nie uważam, że powinna być jakaś szczególnie droga, prędzej zrozumiem 5 tur "produkcji". Co do jednostrzałowych pistoletów, to proponowałbym jeżeli to możliwe dać bardzo długi czas ładowania, jeżeli oddział pójdzie na tyły na odpoczynek powinien mieć możliwość kolejny raz wystrzelić.
Zastanawiałem się też w jaki sposób ukazać cechy wojsk tatarskich. Może genkom dać doży bonus do poruszania się i ucieczki przed walką z silniejszym przeciwnikiem (odskok po zaatakowaniu). Jak utrudnić podbicie Krymu- teren 4x zwalniający ruch? Powodujący nieopłacalność zagłębiania się w step? dzięki genkom nie dotyczyłoby to tatarów. Wielka twierdza Astrachań prawie nie do podbicia, lub bardzo małe przychody na etnicznych terenach tatarskich, przez co nie opłacałoby się to podbijać - droższe wojsko do utrzymania.
Tatarzy mieliby tam produkcję regionalnych jednostek o minimalnych kosztach? Gdyby podbili inne państwa nie można by ich tam produkować, bo zrobiłby się spam.
Także myślałem w bitwie dać im dużą szybkość i wytrzymałość, oprócz wspomnianego wcześniej płoszenia koni. Inaczej będzie łatwe państwo do podbicia i nie będzie stałego zagrożenia przez tatarów, co byłoby bardzo passe dla odtworzenia realiów tamtej epoki.
Dla mnie bomba. KAM chce chyba zrobić tak, jak piszesz, czyli generałowie tatarscy z bonusami do ruchu.
Cytat:
Zamieszczone przez Stary Marcin
Nie róbcie zbyt wysokich statów, bo się będą z nas śmiali. Husarię wykończyła coraz skuteczniejsza broń palna (również taktyka użycia) i niezdolność do szybkiego odtworzenia strat i to powinno być w modzie. Nie uważam, że powinna być jakaś szczególnie droga, prędzej zrozumiem 5 tur "produkcji". Co do jednostrzałowych pistoletów, to proponowałbym jeżeli to możliwe dać bardzo długi czas ładowania, jeżeli oddział pójdzie na tyły na odpoczynek powinien mieć możliwość kolejny raz wystrzelić.
To nie czytałeś zbyt dobrze tego tematu. Wraz ze statami husarii będą zmienione staty innych jednostek. Polecam zapoznać się z moimi statami w modzie MXL, gdzie najlepsze jednostki jazdy mają tylko minimalnie mniejsze staty od podanych przeze mnie statów husarii, a jednak można się przeciwko nim bronić. Odtwarzanie strat też już było omawiane i to parokrotnie. I tak, powinna być szczególnie droga, zwłaszcza, że ekonomia będzie zrobiona od nowa. Długi czas ładowania nie wchodzi w grę, bo AI tego nie ogarnie. Pamiętajcie zanim coś napiszecie, że naszym przeciwnikiem jest komputer, dla którego jakaś bardziej abstrakcyjna taktyka i wykorzystanie jednostek nie wchodzi w grę, więc trzeba dążyć do kompromisu, który już prawie idealnie udało mi się opracować.
Cytat:
Zamieszczone przez Stary Marcin
Zastanawiałem się też w jaki sposób ukazać cechy wojsk tatarskich. Może genkom dać doży bonus do poruszania się i ucieczki przed walką z silniejszym przeciwnikiem (odskok po zaatakowaniu). Jak utrudnić podbicie Krymu- teren 4x zwalniający ruch? Powodujący nieopłacalność zagłębiania się w step? dzięki genkom nie dotyczyłoby to tatarów. Wielka twierdza Astrachań prawie nie do podbicia, lub bardzo małe przychody na etnicznych terenach tatarskich, przez co nie opłacałoby się to podbijać - droższe wojsko do utrzymania.
Tatarzy mieliby tam produkcję regionalnych jednostek o minimalnych kosztach? Gdyby podbili inne państwa nie można by ich tam produkować, bo zrobiłby się spam.
Było już o tym mowa. Tatarzy będą poruszać się szybciej oraz będą mieć bonusy do plądrowania. Nie da się dodać ucieczki przed silniejszym wrogiem. Teren zwalniający 4x stwarzałby jeszcze więcej trudności do dodania i zbalansowania, tym bardziej, że jeżeli Tatarzy mieliby jakoś normalnie po tym terenie chodzić to oznaczałoby, że po jego opuszczeniu mogliby aż zbyt daleko się przemieszać.
Skoro jesteśmy przy Chanacie, może warto przemyśleć użycia skryptu BC jaki mają kupcy morscy? Odpływają gdzieś dalej, a po pewnym czasie pojawia się ikonka ładunku, za który u siebie dostaje się spory trzosik. Użycie go w Chanacie odzwierciedliłoby branie jasyru i powszechne niszczenie kraju. Przy okazji wodzowie tatarscy mogliby powodować minusy do wzrostu ludności i dochodów na nieprzyjacielskich terenach.
Warto pomyśleć czy armie będące w polu nie powinny tracić stanów osobowych - przemarsze, choroby, dezercje, warunki pogodowe. Szczególnie silnie odczuwane by to było w przypadku jednostek wolontarskich oraz milicyjnych tudzież w przypadku posiadania skarbu na minusie. Skoro skarb na minusie to dlaczego nie zrobić tak, by armie będące poza miastami miały ileś tam procent szans na bunt.
Kolejna sprawa to data startowa i relacje między państwami. Warto zastanowić się czy w 1618 roku prowadzono tyle wojen, jak to zrobiono w modzie i czy w tymże roku nie zawarto pewnego pokoju. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Skoro jesteśmy przy Chanacie, może warto przemyśleć użycia skryptu BC jaki mają kupcy morscy? Odpływają gdzieś dalej, a po pewnym czasie pojawia się ikonka ładunku, za który u siebie dostaje się spory trzosik. Użycie go w Chanacie odzwierciedliłoby branie jasyru i powszechne niszczenie kraju. Przy okazji wodzowie tatarscy mogliby powodować minusy do wzrostu ludności i dochodów na nieprzyjacielskich terenach.
Akurat skrypt z tymi generałami mógłby być ciekawy, tylko ja go na bank nie dodam, bo nie potrafię. I czy nie będzie on działał na wszystkich generałów? Co do minusów do wzrostu ludności i dochodów na terenach wroga to nie da się na to wpłynąć. A to ostatnie jest już standardowo w grze, jeżeli jakakolwiek armia stoi długo w miejscu, jednak nie wiem czy istnieje możliwość wpływania na to, że jeden generał skuteczniej robi "czarną ziemię" wokół siebie niż inny.
Cytat:
Warto pomyśleć czy armie będące w polu nie powinny tracić stanów osobowych - przemarsze, choroby, dezercje, warunki pogodowe. Szczególnie silnie odczuwane by to było w przypadku jednostek wolontarskich oraz milicyjnych tudzież w przypadku posiadania skarbu na minusie. Skoro skarb na minusie to dlaczego nie zrobić tak, by armie będące poza miastami miały ileś tam procent szans na bunt.
Strat armii będących w polu nie potrafię dodać i chyba nikt tego do dziś nie opracował. Tym bardziej nie da się tego dodać do jednostek wolontarskich i milicyjnych. A nawet gdyby to AI by tego nie ogarnęło i komp traciłby armie łażąc sobie po mapie.
Nie wiem co wpływa na dezercję armii nie posiadających generała, więc dezerterować mogą generałowie z niską lojalnością. Jak ktoś to ogarnia to niech się zgłosi z pomocą.
Doceniam waszą pomysłowość i propozycje, ale apeluję, nie zgłaszajcie propozycji, które wymagają rzeczy, jakich dotąd nikt w modach do TW nawet nie wymyślił! To jest tylko submod i naprawdę nie będzie niczym więcej niż spełnionymi postulatami z pierwszej strony.
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez Ursus Regnavit
Proponuję dodać trochę więcej piechoty, bo brakuje mi w OiM2 takiej szlachty, czy kozaków walczących głównie szablami. Jednostki te mogłyby wystrzeliwać z pistoletów po jednym pocisku przed szarżą (takie jednostki walczyłyby lepiej od pikienierów, ale obrywały mocniej od kawalerii, podatni na pociski). Chłopi uzbrojeni w samopały i widły też by się przydali - niech się buntują przeciw szlachcie. Słabo wyszkolone, nadrabiające liczebnością mięso armatnie też jest potrzebne (dodaje realizmu).
Przykro mi, ale jedyną próbą i udaną, stworzenia piechoty szlacheckiej była ta z czasów Batorego. Niestety szlachta niechętnie wstępowała do niej i uważał pieszą walkę za coś poniżej jej godności. Stąd zamiłowanie do koni czy uprzywilejowana pozycja jazdy.
Oczywiście gdyby zmienić datę startową i sprowadzić odgórne ograniczenie ilości takich rot, można byłoby pokusić się o nich. Uzbrojeni w długą broń palną z lepszymi statystykami przy walce i obronie wręcz.
No dobrze, ale spójrzmy szerzej na sprawę, bo koń nie wszędzie może wejść, a i zapewne nie zawsze był pod ręką. Szlachta, jak to szlachta, lubiła szabelką rozwiązywać część sporów. Taki spieszony oddział można przedstawić jako zaskoczony oddział szlachecki lub urażona szlachta. Leniwi to oni byli zawsze, ale mieli też swoje ego, a co za tym idzie szable szły w ruch.
Z resztą to nie musi być szlachta, a jakiś pieszy regiment. Skoro szlachta maszerować nie chciała, to na 100% zwalała to na innych. Jak dla mnie, to jednak pojedynki na szable po wystrzale to esencja szlachty, a że łazić się nie chce nie oznacza, że machać się nie umie.
Hmm, nie wiem czy ta opcja jest dalej, ale w którejś części medka była opcja "Can dismount before battle" -może da się ją zastosować ? Przydałoby się zarówno dla szlachty, jak i husarii. Na pewno były sytuacje w których konie zostały rozgonione przez przeciwnika lub nie można było ich użyć, a walczyć trzeba było. W końcu czasem trzeba robić to co się musi by życie ratować.
Fajnie byłoby husarzami móc np. mury zdobywać lub ich bronić (statystyki nie muszą być jakieś super- mogą sporo ucierpieć, ale można wziąć pod uwagę, że to były swego rodzaju jednostki specjalne). Taka opcja schodzenia z konia dodałaby dużo elastyczności. Ekwipunek husarii był raczej bogaty, bo to nie tylko lanca i szabla. Jakiś powód tego być musiał, zapewne właśnie elastyczność. Nie oznacza to, że byli doskonali we władaniu wszystkimi rodzajami broni które posiadali, ale pewne standardy spełniać musieli. Myślę, że mała kusza lub topór w miejsce lancy/kopii dla pieszej husarii (chyba że szablę i topór na raz, tj. po sztuce do ręki) byłoby ciekawym rozwiązaniem.
Spójrzmy teraz na inne jednostki, np. kozackie. Kto oglądał film Ogniem i mieczem, widział w jakich okolicznościach husaria przegrała bitwę. Samopały były, ale szarża na szable też. Jednostki jakie proponuję by dodać, to właśnie takie, które słabo strzelają, a dobrze machają oraz ich ekwiwalent dla Polski.
Gra na pewno z powodu obecności takich jednostek nie ucierpi, przynajmniej z mojego punktu siedzenia :)
Oczywiście zrobicie, jak będziecie uważali za słuszne. Ja tylko dzielę się z Wami swoimi spostrzeżeniami.
Ale Kozacy już takie jednostki maja, najpierw strzelają, potem szarżują
Schodzenie z koni było w pierwszym medievalu i wróciło dopiero w Empire. Nie da się tego tutaj dodać.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Ale Kozacy już takie jednostki maja, najpierw strzelają, potem szarżują
Schodzenie z koni było w pierwszym medievalu i wróciło dopiero w Empire. Nie da się tego tutaj dodać.
Spieszona szlachta, czy jakkolwiek to nazwać, mogłaby walczyć podobnie. Kozacy chcieli przywileje, tj. być jak szlachcice (naśladować ich). Z czegoś to wynikało, że walczyli jak walczyli, a i z kogoś przykład brali. Utarczek na linii szlachta - kozacy też brakować nie mogło. Większa różnorodność w jednostkach nie zaszkodzi.
Dzięki za info odnośnie opcji "dismounted". Jej brak oznacza konieczność tworzenia osobnych jednostek -trochę szkoda.