Re: Pytania początkujących graczy
Ja mam pytanie o sparte. Przejrzalem ten temat ale jasnej odpowiedzi nie znalazłem. jak z tym handlem? :p bo nie chodzi o to że inne nacje nie chcą podpisać że mną tylko że tą opcja jest nie dostępna wogóle.(symbol umowy handlowej jest na czerwno dla każdej nacj oprócz aten) Mam podbita apolonie i rozwinięty port ale nic to nie dało,jakieś pomysły? :p
Cytat:
Zamieszczone przez ruszti
Ja mam pytanie o sparte. Przejrzalem ten temat ale jasnej odpowiedzi nie znalazłem. jak z tym handlem? :p bo nie chodzi o to że inne nacje nie chcą podpisać że mną tylko że tą opcja jest nie dostępna wogóle.(symbol umowy handlowej jest na czerwno dla każdej nacj oprócz aten) Mam podbita apolonie i rozwinięty port ale nic to nie dało,jakieś pomysły? :p
Pisałem o tym wcześniej, więc postaram się pomóc. U mnie możliwość handlu z większą ilością frakcji pojawiła się dopiero po zdobyciu całej prowincji Hellas - a szczególnie po zdobyciu Aten. Do tego zdobyłem całą prowincję Macedonia. Teraz prowadzę handel z 5 frakcjami. Czyli na chłopski rozum - konieczne jest chyba zdobycie stolicy prowincji.
Pozdr
Ok dzięki :) to zabieram się za ateny :)
Nie. Konieczne jest zdobycie portu. W Sparcie portu nie ma, więc nie możesz handlowca z nacjami, z którymi nie graniczysz bezpośrednio. Początkowo Sparta graniczy tylko z Atenami, więc nic dziwnego, że prawie z nikim nie da się handlować.
@kuroi - no dobrze, ale kiedy zdobyłem Apollonię, Pellę, czy też Kretę - (w których były porty) też nie mogłem handlować - więc jak to wytłumaczysz?
A jaki rodzaj portu wybudowałeś w Apolloni ? Pewnie port rybacki albo szkutnika :P
Port w Apollonii był HANDLOWY - natomiast w Atenach po których zdobyciu mogłem handlować z większą ilością frakcji był RYBACKI.
Pozdr
Przecież to jest proste jak konstrukcja cepa. Otwierasz okienko dyplomacji w którym jak byk widać że stolicą (znaczek frakcji) Twojej nacji jest region Sparty. Przez Ateny nie masz połączenia z żadnym ze zdobytych portów - a więc dopóki takiego połączenia nie będziesz miał przez zdobycie Aten lub zmianę stolicy* - z nikim innym nie pohandlujesz, bo region Sparty sąsiaduje tylko z regionem Aten.
*poprzez pozbycie się dotychczasowej stolicy (np wywołanie buntu).
Jest jakieś drzewko rodowe? W ogóle jak mam ożenić przywódcę frakcji? Mam do wyboru tylko: Zabezpiecz awans i zabójstwo. Małżeństwo pojawia się przy innych rodach (co wzmacnia ich pozycję). W karcie postaci generała jest napisane, że nie ma żony, ale inne frakcje mogą złożyć mi propozycje. W dyplomacji też patrzyłem i nie mogę nikomu zaoferować małżeństwa. W ogóle żadnej kobitki nie widziałem w tej grze ;/
Jak polepszyć dany parametr wojska np. atak ulepszyć? bo w Total War z 2004r. można było w pliku tekstowym polepszyć parametr danego rodzaju wojska, a tutaj są inne rodzaje plików.