Re: Historyczne Bitwy - Wydawnictwo Bellona
Cytat:
"Kampanie Langiewicza 1863" Wojciecha Kalwata
Słabe niestety
Ale jeśli ktoś się interesuje kamapnią Langiewicza to polecam Dzieje roku 1863 Walerego Przyborowskiego, no i oczywście Gesketa-Puzyrewskiego Wojenne diejstwia w carstwie polskim
Cytat:
Z tego co pamiętam Sikora miał zarzuty tylko co do składu szarży Połubińskiego, jego zdaniem Nagielski zawyżył ich liczbę
Nie jego zdaniem-przytoczył odpowiednie źródła, a więc wykazał że Nagielski zawyżył liczbę, coś tam jeszcze było o nadinterpretacji któregoś ze źródeł
A co do rozstąpienia się rajtarów-miano tego dokonać przed pierwszym hufem polskim, drugi szarżował z pewnym opóźnieniem
Dzięki za polecenia :) Wczoraj kupiłem "Bzura 1939", a Kampania Langiewicza, czeka u mnie na półce :P
Ja zamówiłem sobie jeszcze Tannenberg 1914 i Charków - Donbass 1942. Obie ponoć bardzo dobre.
Co do Sedanu - faktycznie słaby. Myślałem, że to są jaja z wykorzystywaniem przez autora wikipedii ale jednak nie. No i te ciągi nazw korpusów i ich dowódców, bez komentarza jakimś słowem, które by rozmiękczyło tą tyradę - na stronę, 2 nie rzadko. :) Źródła to głównie gazeta warszawska albo poznańska, wikipedia, z rzadka coś przeplecione egzotyką nie polską.
Poza tym - nie zrozumiała przeze mnie koncepcja napisana książki o dość bogatym w źródła konflikcie jako przekroju wydarzeń, miast skupić się na samej bitwie, która w tej książce ma chyba 11 stron - a chyba ona tu miała być na pierwszym planie. Rozumiem takie zabiegi z starożytnością - gdzie tych źródeł faktycznie nie ma za wiele ale tutaj? Szkoda, może go puszczę na allegro, jakiś łoś może odkupi ;)
Cytat:
Nie mam żadnego HBeka o XX wieku. Jakoś format 200 stron i tak skomplikowane operacje jakie miały w tamtych bitwach miejsce nie idą ze sobą w parze. Ale to tylko moje zgadywanie ;)
Czy ja wiem, da radę napisać dobrą książkę jeśli się wie o czym pisać i wie jak to napisać. Ja śmiało mogę polecić Siedmiogród i Budapeszt Sowy. W zasadzie jedno jest dopełnieniem drugiego, przez co się dostaje działania na Węgrzech od połowy 44r do wiosny 45r na ponad 400 stronach, chociaż małego formatu ale za to za mały hajs. Jak dla mnie bardzo spoko - czytałem to dawno ale wspominam pozytywnie.
Imo sztuką jest wynalezienie w tych HBkach dobrych autorów, którzy piszą ciągiem na temat, który dobrze znają. Niestety są i tacy jak pan od Sedanu, którzy pisać nie umieją.
Cytat:
Czy ja wiem, da radę napisać dobrą książkę jeśli się wie o czym pisać i wie jak to napisać. Ja śmiało mogę polecić Siedmiogród i Budapeszt Sowy. W zasadzie jedno jest dopełnieniem drugiego, przez co się dostaje działania na Węgrzech od połowy 44r do wiosny 45r na ponad 400 stronach, chociaż małego formatu ale za to za mały hajs. Jak dla mnie bardzo spoko - czytałem to dawno ale wspominam pozytywnie.
To z chęcią zobaczę kiedyś :)
Ja ostatnio skończyłem Saratoga - Yorktown, Somosierrę i Wagram, aktualnie na warsztat wziąłem Waterloo.
Co do tej pierwszej...Książka pisanacałkiem dobrym językiem,od samego początku mamy opis działań wojennych i tak już do końca, bez przydługich opisów stron, przyczyn wojny itp. Minusy? Autorka o ile przed bitwami wspomina o udziale milicji, to przy opisie strat już chyba nie, bo nie raz z opisu bitwy możnaby wnioskować, że Anglicy osiągneli wielki sukces, a przy opisie strat wychodzi na to, że w najlepszym wypadku mieli takie same straty jak Amerykanie...
Co do drugiej...Dobra książka o naszej słynnej sżarży i tyle :) Mnie akurat bardziej interesowały ogólne działania w Hiszpanii, ale dla osób, które chcą poczytać o samej sżarży pozycja w sam raz.
Co do trzeciej...Autor pomija opis stron, odsyłającdo swojego wcześniejszego Marengo. Resztę mogę ocenić podobnie, czyli 5+ za bardzo przystępny styl i wciągające opisy.
Czwarta w trakcie. Jak na razie na minus mała ilość mapek, a duża nazw miast :(
Skończyłem jakiś czas temu zamówione przeze mnie HBki i obydwa bardzo fajne.
W sumie co do Tannenberga to właściwa bitwa opisana rzeczowo, dzień po dniu, rzuciłem okiem na bibliografię i sporo niemieckojęzycznych i anglojęzycznych pozycji, więc można wywnioskować, że autor się postarał i dysponuje odpowiednim 'warsztatem'. Co do samej książki czasem opisy trochę nieczytelne, mieszają się nazwy dowódców i jednostek, trzeba się posiłkować mapą by 'ogarnąć' wszystko, jakość map też mogłaby być lepsza - ale to bolączka serii, nie spotkałem HBeka z dobrymi mapami. Bitwa nad jeziorami mazurskimi opisana skrótowo ale i autor musiał skracać by się zmieścić z materiałem, generalnie warta kupienia książeczka, zwłaszcza, że ten temat w polskojęzycznej wersji leży, po Polsku to nie wiem czy coś dobrego na ten temat można dostać. Polecam.
Druga książeczka bardzo dobra, za wyjątkiem map - które są kompletnie nieczytelne to się raczej nie ma do czego przyczepić. No może mogłaby być dłuższa ;) Autorem książki jest gostek z forum dws o nicku Morden ;)
Obydwie polecam
Jakie HB, zaliczacie do swoich ulubionych?
Jakiś czas temu zadałem podobne pytanie, ale od tamtego czasu upłynęło kilka miesięcy; zawsze ktoś przeczytał inne, doszedł ktoś nowy na forum ;P
Mimo różnego poziomu autorów wszystkie poświęcone starożytności. Ostatnio np VERCELLAE.