Czy to nie jest jakiś błąd ? albo ja nie wiem o Historii Rosji i amazonek .
http://img155.imageshack.us/img155/1771/amazong.jpg
Wersja do druku
Czy to nie jest jakiś błąd ? albo ja nie wiem o Historii Rosji i amazonek .
http://img155.imageshack.us/img155/1771/amazong.jpg
To było poruszane nie raz.
Nie jest to błąd, a rzecz występująca u wszystkich tylko w tamtym terenie. Najwyraźniej smaczek od twórców dla tej kobiecej części gry - w końcu nie jeden raz walczyłem z wielką ilością rydwanów Amazonek. Bezwzględnie mi wybijały żołnierzy jeśli nie przygotowałem odpowiednich jednostek. Ale kto wie? Może w Australii mało wiedzą o historii Europy i dopiero w Empire się douczyli i nie dali Polsce Eskimosów.
Hej jak przenieść świtę do innego generała ? :geek:
Trzeba mieć wybranych generałów w jednym miejscu armii/osadzie. Otworzyć opis jednego z nich i przytrzymując lewy klawisz myszki przeciągnąć danego członka świty na portret innego dowódcy.
Wie ktoś może czy jest możliwość zmiany w którymś z plików żeby wojska kartagińskie liczyły 100 żołnierzy (skala duże) a nie 82? Jeśli tak to jak to zrobić?
Raczej się nie da ponieważ taki jest silnik gry .
Da się jakoś uzupełnić szeregi najemników? Mam kilka doświadczonych oddziałów kreteńskich łuczników, których bym chciał uzupełnić.
EDIT:
Pytanie dodatkowe. Mam reformę Mariusza. Co mogę zrobić z oddziałami sprzed reformy? Liczba osób w doświadczonych oddziałach spada, a ja nie wiem jak ja uzupełnić. Mam je rozwiązać? Oddziały, które mają gold/gold??
W pliku export_descr_unit wyszukujesz jednostkę i dajesz im wielkość na 50(zamiast 40). Wtedy na dużych ustawieniach będą mieli 100 żołnierzy + oficer + kapitan(ewentualnie)Cytat:
Zamieszczone przez rafa704
nie da się, koniec kropka, są już przeszłością, nie rozwiązuj oddziałów, tylko masz elitarne mięso armatnie, czas na podboje tymi jednostkami!Cytat:
Zamieszczone przez sefko1
Mam pytanie: czy gra pozwala na to ze mozna dodawać jednostki z moda do podstawki? i w jakich plikach trzeba wprowadzić zmiany? tzn chodzi mi o to czy zmiany trzeba zrobic tylko w pilkch w descr_buildings i descr unit czy gdzies jeszcze?
TO Ci powinno pomóc ;)
kuroi
dzięki:D następnym razem napisze od razu do Ciebie bo zawsze Ty mi odpowiadasz jak mam problem lub pytanie.thx
Po prostu sprawdzam, czy już czegoś na dany temat nie było na forum, spora cześć pytań/zagadnień się już pojawiała :) Tak jak tu, pomyślałem, że taki poradnik być powinien. Patrzę na kuźnię - O kurka! Jest! :PCytat:
Zamieszczone przez rafa704
Gram Macedonią. Stoję przy moście niedaleko Patavium. Atakują mnie Galowie. Ja ustawiam się koło mostu i na nich czekam, a Oni czekają na drugim brzegu. Czas mija, a Oni przegrywają. WTF??
Gram na poziomie h/m.
najwyraźniej AI jest na tyle mądre, by nie szarżować wąskim mostem na gotowych do walki pikinierów :)Cytat:
Zamieszczone przez sefko1
W to akurat nie wierzę, bo:
1) Komp nie jest na tyle inteligentny.
2) Nie atakuje nawet jak odejdę od mostu.
3) Nie sądzę, żeby miał zaprogramowaną porażkę, a tym kończy się bezczynność.
Edit:
4) Obok jest bród i tez nie próbuje przez niego przechodzić.
Widocznie jakiś bug, takie rzeczy się zdarzają. :P
ludzie mam do was pytania czego miasta srodziemnomorskie zawsze maja wielu mieszkancow a inne maja czasem mniej niz 1000 wy macie cos takiego
Tak. Miasta nad morzem są z reguły bogatsze.
Muszę napisać bo mam problem.
Gram Juliuszami i zdobyłem juz całą Galię, teraz została jedna prowincja Hiszpanii, poza tym prowadzę jeszcze wojnę z Kartaginą. I teraz gdy mam już taką ilość armii nie radzę sobie z finansami dochodziło że miałem nawet 50k złota, a teraz ledwo co mi starcza pod koniec tury na jakieś budowy, chodzi o to że coraz więcej miast jest na minusie, gdy patrzę w informacje o wiosce wynika to z tego że jest korupcja, oraz za utrzymania wojska. Nie mogę sobie z tym poradzic, co robić?
Zwolnij niepotrzebne wojsko. W niezagrożonych miastach trzymaj tylko chłopów.Cytat:
Zamieszczone przez Tizo
ja w takich sytuacjach w każdej edycji Total War po prostu "pozwalam sobie" - niech walczą, niech giną, niech zdobywają, ale nie produkuję już nowego wojska.
Oczywiście w miastach trzymam minimalną ilość wojska, byleby się nie buntowali (w Romku czasem trzeba dać się im zbuntować).
Znazałem inny sposób. W mieście nie zostawiam żadnego wojska. Następnie ustalam jak największy podatek. Czekam parę tur aż buntownicy przejmą osadę, potem ja zajmuję ją znowu, wybijam ludność. i NIe dość że osada jest mniej zaludniona przez co mniej płaci na utrzymania wojsk to jeszcze zdobywam złotko
Sorki za głupie pytanie, ale niemal każda jednostka ma jakąś tam premię szarży. Jak się wykonuje szarżę w Rome i BI? W Medku o ile słyszałem klika się dwukrotnie na przeciwniku, a tutaj?
Tak samo.Cytat:
Zamieszczone przez konieczko
Dzięki. :) No proszę, zawsze można nauczyć się czegoś nowego. :lol:
możliwe że gdzieś na forum jest odpowiedż na moje pytanie ale nie moge jej znależć. na yuotube widziałem że w dodatku SPQR w jednym oddziale jest 160 legionistów. u mnie tylko 63. dlaczego ? jak zwiększyć ilośc żołnierzy?
pozdrawiam
Opcje->>Opcje Grafiki->>Opcje Zaawansowane->>Skala jednostek.
Jak się pomyliłem to niech mnie ktoś poprawi.
w ustawieniach kamery są wielkości jednostek ;)
W Medku tak, ale w Romku to jest w ustawieniach grafiki ;)Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
spoko.znalazłem. teraz jest ok. dzięki za info.
mam jeszcze jedno pytanko. czy jest może jakiś patch który by poprawiał inteligiencje wrogiej armii? bo w bitwie są strasznie przewidywalni jak na razie.
noji żeby to działało w modzie SPQR
pozdrawiam
Ja zawsze chciałem wiedzieć ile jest max tur w rome i co w tych dalszych turach dzieje się... ale doszedłem tylko do drugiego wieku n.e.
Czy ktoś mugł by mi powiedzieć ile tych tur jest i czy można w nich spotkac coś innego... orginalnego... czego nie było wcześniej?
Po czasie określanym przez twórców, nie następują żadne wydarzenia, więc bez obaw nic cię nie ominęło.
Jak robic screeny ?
Wiem że są w folderze TGAS ale jak otwieram gimpem to jest czarny ekran , wiem że ktoś robił to.
ja też robiłem że były screeny dobre ale jak to się robiło ?
a czy to prawda że w kampanii można grać bohaterami(Achilles,Scypion Afrykański,Spartakus)?...słyszałem że np.po zdobyciu Grecją całej mapy dostajesz Achillesa(jako generała),czy to prawda?
Pierwszy raz słyszę o takich cudach. Z mojego doświadczenia i stanu wiedzy, który aktualnie posiadam mogę Ci powiedzieć, iż informacje te nie są prawdą.
Gdzieś wyczytał takie sensacyjne nowiny? ;)
Może pomyliłeś RTW z grą Rise & Fall: Civilizations at War. Tam można było się wcielić w Kleopatrę itd., RTW kładzie nacisk na realizm (z różnym skutkiem, ale jednak).Cytat:
Zamieszczone przez kemot1
A czy czasem nie było napisane na pudełku, że można wcielić się w te historyczne postacie? Nie mam go przy sobie ale coś mi się takiego gdzieś przed oczami przewinęło...
no niestety była taka ściema, mnie tez to nurtowało, czy tak trudno było zrobić, że ok. roku 80 pojawia się np. Cezar, Antoniusz i tak dalej?
Mój problem chyba nie za bardzo nadaję się do tego tematu, ale coś w tym początkującego będzie. A zatem zaczynam. Gram Brutusami, zaszedłem już dość daleko, ale skupiłem się na podboju azji, toczyłem wojnę z Egiptem, i jakoś mi to szło, na początku oni mnie szturmowali, ale potem ja się wybiłem i zająłem parę miast. Niestety Senat stwierdził że nie jestem dobrym sojusznikiem i nie nadaję się na przyjaciela Rzymu, no i atakują mnie Juliusze oraz "ci niebiescy", nie wiem co mam robić bo niebiescy gromadzą w okół Capua niezłe wojska. Juliusze zdobyli już moje dwa miasta na północy. No i czy mam teraz wojnę z Egiptem odłożyć, i zająć się podbojem Rzymu? Albo na odwrót umocnić zachód i zniszczyć Egipt. Dodam także, że Tracja też zaczyna mnie atakować.