Marat, a co gdy ktoś straci swoje pierwotne państwo? Nadal nie będzie mógł grać w pełni tym przejętym?
Wersja do druku
Marat, a co gdy ktoś straci swoje pierwotne państwo? Nadal nie będzie mógł grać w pełni tym przejętym?
Takie małe nubskie pytanko. Można jak rozumiem zawierać sojusze w grze z państwami nie sterowanymi przez człowieka? Taka możliwość wydaje mi się trochę...
W regulaminie nic o tym aspekcie nie było zdaje się.
Można zawierać sojusze, nikt na to nie patrzy, a w czym ci to przeszkadza?
Wojska sojusznicze "żywego gracza" są wspierane przez wojska komputerowego (akurat w moim przypadku rozchodzi się o okręty). No cóż, trochę mi to wadzi :P, jeszcze lepiej będzie jak zaczną się wspomagać na lądzie :lol: .
Coz, trzeba bylo zadbac o to wczesniej, np. zawierajac samemu sojusz z kompem ;)
Cholera, trochę to element losowy, bo nie wiadomo co może takiemu kompowi odpalić.
No cóż będę pamiętał o tym następnym razem :) .
Czy wy też teraz macie ze speedyshare problemy?
Wczoraj wieczorem knecht wrzucił mi ture i miałem prędkość 300b/s i w 30 minut miało mi się ściągnąć, dzisiaj też chciałem coś sprawdzić i znowu taka prędkość :D
Nie. Takie prędkości (albo i mniejsze) mam tylko na sendspace.
Speedyshare hasa prawidłowo.
A u mnie to bez znaczenia bo ogólnie neta mam słabego :P
U mnie wszystko normalnie, widać wina twojego internetu.
Mam pytanie.
Na których modach (i kampaniach w kingdoms) balistami nie da się bram otwierać? Wiem że na bc 1.05 się nie da, ale chyba jeszcze gdzieś też się nie da
ja wiem, że w Krucjatach i Krzyżakach na pewno się da.
z tych na ktorych gramy, to tylko w bc jest taka niespodzianka.
można zawierać unię realną tzn. ja grając np. Hiszpanią, podbiłem Francję i mam sojusz z Portugalią, która podbiła Maurów? Czy po wymianie haseł, mogę połączyć się z Portugalią, oddając jej wszystkie prowincje i za stolicę wybrać sobie jedną w środku kraju, by Hiszpania nie została zniszczona?
Nie można.
ok dzięki za szybką odpowiedź ;)
pakt o nieagresję obowiązuje również w przypadku agentów? Tzn. jeśli ja mam pon z jakimś graczem, to mogę zabić mu szpiega, który nie jest na jego terytorium? Co z kupcami- mogę przejmować majątek kogoś, z kim mam pon czy nie?
Pakty nie dotyczą agentów. Można zabijać jak i przejmować.
nie wolno zabijać członków rodziny- to co z Zakonem Krzyżackim, tam nie ma rodziny, za to każdy może zostać Wielkim Mistrzem, tak więc można zabijać wszystkich albo nikogo to jak?
Ja osobiście zawsze nie krępowałem się przed zabijaniem wszelkich generałów.
Nie pamiętam jak to w przypadku zakonu jest, ale jeżeli poza Wielkim Mistrzem to tylko generałowie, śmiało można zabijać ;)
Mam pytanie-gdzie jest III Krucjata ?
a co Ty mnie sie pytasz? ja tylko wpisuje :P
III krucjata wylądowała w pustelni.
Co myślicie o takiej historyjce - multi aar przy każdej KO?
Co jakieś ważniejsze wydarzenie, każdy by opisywał, paroma zdaniami, może więcej, coś tam podkoloryzować itd.
Oczywiście w tych KO w których większość by zgodziła, brak czasu, brak umiejętności pisania, ale nawet z połową aktywnych graczy z KO powstawałby niezły AAR, w dodatku reszta miałaby pojęcie co się dzieje na danym KO, kto wygrywa, a kto dostaje baty ;d
Z nudów takie coś już piszemy w krucjacie :)
Swego czasu na starym forum raz była taka KO robiona ale upadła jak wiele wtedy z powodu przedłużających się mocno kolejek.
cytuję z V krucjaty
ostatnia linijka zrzuciła mnie z krzesła :lol:Cytat:
-Panie, pod antalyą rozbiła się flota pielgrzymów, obozują teraz wokół zamku.
-No nie, tego mi jeszcze brakowało, gorzej być nie mogło!
-Nie chce pana bardziej denerwować, ale pod Adaną również wylądowali.
-Cholerni pielgrzymi, wysłać ich do egiptu.
-Dobrze, ale przybył tu ich przywódca, uważany za błogosławionego.
-Dawać mi go tu
-Ta jest. WSZEDŁ!
-Witaj czcigodny panie! Przybywam z propozycją, mógłbym rzec nie do odrzucenia.
-A cóżto za propozycja której nie śmiałbym odrzucić?
-Chcemy dołączyć do waszej armii i razem bić tych greków przeklętych!
-Ha Ha Ha, tylko takiej hołoty mi tutaj brakowało. Wiesz z czego słynie Antiochia? Z najbardziej zdyscyplinowanej i najlepiej wyćwiczonej armii na świecie. Wasi ludzie wprowadzili by mi tylko zamęt w szeregach. Idźcie mi stąd pieruny. Moi ludzie wiedzą już gdzie mają was oddelegować. Za pare dni żadnego już tu nie będzie!
-Hmpf, zobaczymy jeszcze!
A idź mi w cholere. A tym razem kto to idzie? Może posłaniec od Guiota z bordeaux, dawno nie słyszałem od niego wieści.
-Książe, przynosze wieści z zamku Antalyi oraz wiadomośc od Króla Filipa. Pierwsza wiadomośc to taka że nasze wojska wykryły wrogą balistę w górach na północy, może zająć nasz fort, chociaż do fortecy raczej nie sięgnie.
-No świetnie, akurat gdy ci przeklęci pielgrzymi przybyli. Druga wiadomość?
-Król Filip melduje gotowość do ataku na cezareę.
-Tylko tyle?
-Była jeszcze druga część listu, chyba z pozdrowieniami czy coś, ale się urwała.
-A co z Guiotem z Bordeaux, żadni posłańcy nie dotarli?
-Ponoć dotarł jeden do Adany i ponoć spotkał się tam z tymi pielgrzymami i ponoć został tam na dłużej bo ponoć mają tam świetny bimber, teraz ponoć nie jest w stanie chodzić...
-Dobra dobra, mówisz dobry bimber mają?
-No ponoć
-A czy to są ci sami pielgrzymi co tutaj?
-Tak z tej samej floty
-NO TO DAWAĆ MI TAMTEGO JEŁOPA I POWIEDZIEĆ MU ŻE WSTĘPUJĄ DO ARMII, TYLKO NIECH MI 20 BARYŁEK BIMBRU ODSTĄPIĄ!
Nie sądziłem, że kogoś to rozśmieszy :P
w innych krajach też grają w KO? Był kiedyś jakiś turniej międzynarodowy w KO, typu Mistrzostwa Świata w Medievala II (ale nie bitwy)?
Tak, pamiętam jeszcze ze starego forum że CA coś w tym stylu organizowało razCytat:
Zamieszczone przez Matisek
Mam pytanie co do zasady o nie wykonywaniu ruchu armią pobitą, Co się dzieje w sytuacji , w której jedna armia (pobita) dołącza do armi która udziału w walce nie brała ( obie znajdują się obecnie w mieście) i zostanie to miasto/fort oblężone? Nie da się wydzielić wojsk które mają próbować się wyrwać, więc czy cała armia z "niepobitą" częścią ma zakaz ruchu, czy jak?
Tak, nie moga sie ruszyc. Masz to samo, jakbys byl w kolejce pozniej, wtedy fizycznie nie moglbys odbic takiego oblezenia.
Jedynym wyjsciem jest usuniecie tych jednostek, ktore przegraly poprzednia bitwe. Jesli przegral tez general - Twoja strata ;)
Można komturów w krzyżakach mordować? Oni nie są jako tako rodziną ;p
Ta, najlepiej odrazu usunąć wszystkich i zostawić tylko władcę oraz jego następcę :P .
Cholera, ja nawet nie będę miał się jak przed twoimi zbójami bronić :lol: .
sobie zrekrutuj zabójcę...
Zanim by to zrobił wymordowałbym wszystkich :D
A wielki mistrz należy do rodziny? Też nie, dlatego komturów nie wolno zabijać.
Zakon nie moze rekrutowac szpiegow i zabojcow. Wiec zabijanie komturow jest chyba niezbyt fair ;) Choc z drugiej strony oni co ture maja nowego komtura, bez ograniczen 4 dzieci, bez spadku lojalnosci. No ale chyba rzeczywiscie lepiej zabronic.Cytat:
Zamieszczone przez Matisek
Jak widzicie, przepadly posty od 3 lutego. Prosze by w kolejkach gracze umiescili ostatnie savy, jakie sie pojawily w ostatnich dniach.
Mam pytanie. Czy jeśli pokonałem statek, na którym była pełna armia to zakaz ruchu ma tylko statek czy armia też ?
Mechanika gry pozwala na desant z pokonanego statku nieatakowaną wcześniej armią więc myślę że armia może się ruszać.