Klikasz na 1 pierwszym parcie, wypakowujesz winrarem albo 7 zipem i otrzymujesz folder MXL, folder tek kopiujesz do mods, tyle. 2 partu nie trzeba wypakowywać, skrót i podmianę ikonki trzeba zrobić samemu.
Wersja do druku
Klikasz na 1 pierwszym parcie, wypakowujesz winrarem albo 7 zipem i otrzymujesz folder MXL, folder tek kopiujesz do mods, tyle. 2 partu nie trzeba wypakowywać, skrót i podmianę ikonki trzeba zrobić samemu.
Dzięki za poświęcenie uwagi mojemu problemowi, ale jest on nadal aktualny. Zrobiłem jak poradziłeś - wypakowałem pierwszy plik win RAR-a i zrobił mi się plik MXL w 7zip SFX. Ten plik wyładowałem do folderu "mods" do M2TW. No i ... nic. To znaczy to samo co było. Żadnej ikony startowej nie ma. Co prawda poza folderem "mods" pojawiła się ikona MXL (pod nazwą icon) ale nie uruchamia gry (pojawia się tylko mała ikonka z jeźdźcem z sztandarem z oznaczeniem XL). Grę jestem w stanie uruchomić przez plik wsadowy MXL w folderze MXL znajdującym się w folderze "mods" ale tak jak poprzednio nie jestem w stanie uruchomić ani bitew ani kampanii - pojawia się informacja o błędzie. Gdzie coś sknociłem?
Hmm mi się robi od razu folder MXL po wypakowaniu pierwszej części (a nie MXL w SFX, nawet nie wiem o co chodzi:(), a co do odpalania to robisz to dobrze, skrót trzeba sobie samemu utworzyć, skopiować na pulpit i podmienić na ikonę owego rycerza zamiast tej brzydkiej jaką daje skrót.
Po wypakowaniu MXL part 1 tworzy się plik MXL do otwarcia programem 7zip, dopiero gdy on wypakuje pliki, (możemy od razu wskazać lokalizację medieval2/mods) pojawia się nam folder z modem MXL :)
"Po wypakowaniu MXL part 1 tworzy się plik MXL do otwarcia programem 7zip, dopiero gdy on wypakuje pliki, (możemy od razu wskazać lokalizację medieval2/mods) pojawia się nam folder z modem MXL"
Dokładnie tak się dzieje. Plik 7zip (to jest ów SFX - tak jest określony) ma objętość równą mniej więcej objętości obu plików winRAR (pierwszy ma jakieś 600, drugi trochę ponad 400). Plik MXL do otwarcia 7zip rozpakowuję do folderu "mods" w M2TW. Tworzy mi się tam folder MXL. Ale to tyle - dalej coś mi się chrzani.
"...skrót trzeba sobie samemu utworzyć, skopiować na pulpit i podmienić na ikonę owego rycerza zamiast tej brzydkiej jaką daje skrót."
??? Jak to zrobić? Czy to może mieć w przypadku moich problemów jakieś znaczenie? Wydaje mi się, że nie, ale diabli już wiedzą.
EDIT: !!! A jednak ruszyło! Nie wiem dlaczego, ale wczoraj mi nie odpaliło a dziś odpaliło! Z tym, że bitwy nadal nie działają (jest to co opisywałem wcześniej) - tak ma być?
No i pytanie kolejne. Zajrzałem sobie do plików tekstowych określających charakterystyki jednostek i budynków. Jest ich kilka. Które są istotne? W przypadku pliku dot. oddziałów jest np. "export_descr_unit - Kopia" i "export_descr_unit". Który ma znaczenie? Przy budynkach też pliki się powtarzają.
Aktualne pozostaje też pytanie jak zmienić ten fatalnie wyglądający plik wsadowy na ikonkę z rycerzem.
I jeszcze jedno. Mam M2TW w starszej wersji i w nowszej na steamie. Zamontowałem w tej starszej, którą jednak na Kingdoms odpalić mogę tylko z płytą. Czy mod MXL będzie działał na wersji steam-owej?
Trochę tych pytań mam ale mam nadzieję na wyrozumiałość. Reasumując:
1) Jak zamienić na ikonkę pliku startowego na ikonę rycerze?
2) Czy bitwy mają nie działać?
3) Które pliki dot. jednostek i budowli są istotne dla gry?
4) Czy MXL będzie działał na steamie?
1) klikasz prawym na ikonę skrótu pliku wsadowego na pulpicie, dajesz właściwości i na dole po środku jest Zmień ikonę, klikasz i dokopujesz się do folderu z modem i wybierasz owego rycerza, akceptujesz i gotowe
2)chyba działały, ale ręki nie dam sobie uciąć, a teraz nie mam moda zainstalowanego to nie sprawdzę
3)gra korzysta z tych bez dopisku "kopia"
4)http://forum.totalwar.org.pl/showthr...a-wersji-steam post nr 2
Bitwy jak najbardziej powinny działać, zarówno własne, jak i te podczas kampanii. Być może wybrałeś do bitwy jakąś niedziałającą jednostkę?
Wielkie dzięki za pomoc. Sposób na podmianę moda pod jednego z czwórki modów z kingdoms działa! Przy okazji zamontuję tak sobie także mod PDR. Gra chodzi ale od czasu do czasu się zacina tak, że trzeba resetować komputer (co 20-30 tur, przynajmniej jak na razie). No i bitwy nie chodzą (nie z powodu jednostek - po prostu nie chodzą).
W każdym razie wielkie dzięki za pomoc!!!
W takim razie coś się źle wypakowało. Co to za przyjemność grania bez bitew? ;) Dawno nie instalowałem MXL, aż z ciekawości sprawdzę, jak to wyglądało.
Mam chyba pecha do tego moda. Im dalej "w las" tym gorzej - teraz już zacina się po 2-3 turach. A kilka razy rozpakowywałem i montowałem pliki - za każdym razem to samo. Czyli chyba ściągnięte pliki były wadliwe. Bo mogłem coś sknocić, ale raz lub dwa - tyle razy to już chyba nie! Więc mam pytanie czy zna ktoś inną możliwość pozyskania plików z MXL?
Co do moda zaś, to nie jest zły. Głownie z tego powodu, że "wschód" i Europa środkowa nie zostały potraktowane po macoszemu (trochę kosztem "Zachodu"). Więc do gry Polską jest bardzo dobry. Nie wiem tylko dlaczego stolicą jest Wrocław (?!), zastrzeżenia miałbym też do jednostek. Generalnie większość moderów tworząc swe działa zachowuje się tak jakby punktem honoru było stworzenie jak największej ilości jednostek. Więc się je mnoży zupełnie niepotrzebnie - ani są one historyczne ani potrzebne. Tu też z tym mamy do czynienia. Można się do tego przyzwyczaić, choć mnie się to nie podoba. Reszta jest OK.
Byłbym więc wdzięczny za podanie jakieś inne "źródła" jeżeli jest.
Twoja konfiguracja sprzętowa i oprogramowanie, wyjątkowo obdarzają Cie tym nieznanym zjawiskiem zawieszania się Medievala i destabilizacji całego systemu. Ściągnę, spróbuje zainstalować poprawnie i w ostateczności uploaduję gotową wersję. Nie może być to tak trudne, nie sądzę przy tym aby twórca przygotował uszkodzoną wersję.
Mówisz? Gram na Windows 8.1. Ale inne mody (PDER, EB II czy Regions and Provinces) chodzą bez zastrzeżeń. Wszystkie pod RTW też. Więc trudno mi to pojąć... Ale może masz rację. Niebadane są koleje losu i humory komputerów tudzież ich oprogramowań...
A twórcę o przygotowanie uszkodzonego moda nie podejrzewam. Raczej sądziłem, że nastąpił jakiś wypadek przy pracy.
Modyfikacja jest niestabilna dla dysku twardego, nie zawiesza systemu, ale wyjątkowo przytłacza, obciąża ten podzespół. Problem towarzyszy w ograniczonym natężeniu nieustannie ( powierzchowne wrażenie ). Podczas ładowania silnika i kampanii szczególnie intensywnie. Zauważyłem zepsuty interfejs. Wykonałem kilkanaście tur, rozegrałem testową potyczkę z Rusią Kijowską - uwzględniając moje maksymalne ustawienia graficzne, brak uwag dotyczących stabilności.
Instalacja uniemożliwia popełnienie błędu ( zakładając podstawową wiedzę na temat rozróżnienia silnika medieval2 i kingdoms ). Przygotowany został instalator, który wykonuję automatycznie całą procedurę.
Rekomenduję: M2:TW GEM - Graphic Enhancement Mod
Rzecz w tym, że bugi mam od samego początku - nie mogę grać w tworzone przez siebie bitwy (gdy wybieram z menu opcję bitew otrzymuję do wyboru tylko machiny miotające - jednostek innych nie ma; gdy wybrałem bitwę losową dostałem katapultę, która stała na morzu i oczywiście natychmiast zatonęła). Stąd jednak będę obstawał przy zdaniu, że chyba jest coś nie tak z plikami, które ściągnąłem.
Taki stan rzeczy jest konsekwencją świadomego porządku twórców. Standardowy dla podstawowej wersji podział na okresy, nie został wzięty pod uwagę. Wszystkie jednostki są w zakładce "wszystkie".
Nie mogłeś popełnić błędu Napoleonie. Chyba, że majstrowałeś przy plikach na własną rękę.
Bitwy losowe z natury rzeczy są niedopracowane przez moderów. Któż by się nimi interesował.
Witam. Mam taki mały problem. Mianowicie przez całą grę w dużej kampanii nie ma inwazji mogolskiej. Na początku gry pojawia się okno z ostrzeżeniem, natomiast wojska "fizycznie" nigdy się nie pojawiają. W pliku strat.txt. jest informacja o dochodach frakcji. Moje pytanie brzmi , dlaczego tak się dzieję? Czy istnieją jakieś warunki, żeby do tej inwazji doszło. Pozdrawiam
Mod był grywalny, ale niedokończony. sprawdź w campaign_script czy tam jest Inwazja Mongołów. Możliwe, że nie została dodana nim Twórcy zaprzestali ulepszania tego moda, nie pamiętam a moda sam już nie mam.
W pliku campaign_scropit są tylko komendy do konsoli i przyznawaniu funduszy poszczególnym państwom. W pliku descr_strat są na liście nacji, a w pliku descr_evant jest wpis: mongols_invasion_warn 128 144. Są jeszcze pliki descr_strat.moje.txt i descr_strat.old.txt i w tych dwóch plikach nie ma wzmianki o mongołach.
Więc będzie tylko info o Inwazji a wojska się nie pojawią, bo nie ma ich w campaign_script.
Jest jakiś sposób ( w miarę nie skomplikowany) aby samodzielnie dodać przybycie wojsk, np. poprzez skopiowanie odpowiednich linijek z podstawowej wersji gry? Czy to będzie działać?
Możesz spróbować wkleić skrypt Mongols Invasion z podstawki do pliku campaign_script moda, usuń map. rwm z katalogu base i zobzcz czy gar odpali. Zrób kopię pliku campaign_script. Nawet jak odpali dograj do Inwazji i zobaczy czy się wojska pojawiają Mongołów. Dodatkowo nawet jak to się uda to pytanie czy w modzie są zmodyfikowane statystyki wojsk jak inne czy sa jak w oryginale. Mod jest fajny ale niedokonczony. Zagraj ew. w Bellum Crucis 7.0 z Megasumodem najnowszym
Skrypt z podstawki najprawdopodobniej nie będzie działać, koordynaty mapy nie będą się zgadzać. Może wywalić Mongołów na środku Morza Kaspijskiego, albo całkiem poza mapą :) Do tego nazwy jednostek pojawiających się w podstawce mogą się różnić od tych z MXL. Mimo wszystko spróbuj, może chociaż część armii się pojawi.
Koordynaty można by ustawić. Może się uda na oryginalnych. Szansa mała, ale spróbować można.
Witam chciałbym wypróbować tego moda. Czy będzie on działal z Beellum Crucis 7.0?
Proszę o aktualne linki do pobrania i instrukcje instalacji.
Oba mody (jak zresztą zdecydowana większość) mają swoje własne foldery, więc możesz spokojnie instalować ich ile chcesz ;)
Mod nie jest rozwijany już chyba ponad 2 lata, linki były tutaj, http://forum.totalwar.org.pl/showthr...NKI-10-12-2012, ale pewnie wygasły, jak sam pewnie sprawdziłeś. Nowych linków brak, szukaj w necie, czasem ludzie wstawiają mody na chomiku. Ja instalki tego moda nie mam. Mało prawdopodobne by Ktoś wrzucił aktualny link.
Aktualizacja pierwszego posta, dzięki HellVard za reupload plików :D
Pomoc dobrej duszy mile widziana!
Po pierwszym wywaleniu podczas wczytywania kampanii wywaliłem cały folder, rozpakowałem raz jeszcze i znów pojawia się to samo. :/
Krótki wycinek z loga:
Spoiler:
Zapis log - https://mega.nz/#!hNtEVSxa!3IVgBtlXN...OdEuxO8nAk3j4M
Ktoś ma pomysł, jak temu zaradzić? Bo wina nie leży po stronie komputera z tego, co wyczytałem na necie, a propo ostatniego komunikatu, ale z faktu, że gra "zapętla" się nie mogąc odnaleźć odpowiednich tekstur.
Takie błędy oznaczają, że coś źle zainstalowałeś, może trzeba dwa archiwa wypakować, folder źle wybrany, wszystko masz dobrze na pewno?
Z tego, co wyczytałem wątkach wystarczy wybrać jedno archiwum, aby automatycznie rozpakowało się drugie. Dostałem po tym 1 plik ważący 1,01 GB i wypakowałem je do folderu mods.
Wywaliłem stary folder i wypakowałem plik jeszcze raz o dziwo tym razem podczas wypakowywania pojawiło mi się okienko diagnostyczne, które pokazało 1976 błędów - nieobsługiwana metoda kompresji dla .... Głównie tyczy się plików tga, texture, mesh, dds oraz sprite.spr.
Ściągnę raz jeszcze moda z mega oraz zainstaluję nowszą wersję 7-zipa i może wówczas pójdzie.
.................................................. .......................
Ściągnąłem raz jeszcze moda, zainstalowałem nową wersję 7-zipa.
Oba pliki rozpakowałem WinRarem, archiwum 7-zipem (nie pojawił się komunikat o błędach), odpaliłem moda i znów to samo. :/
Gdy odpaliłem za pierwszym razem z pliku wsadowego w pliku log. nie nic było, gdy odpaliłem przez skrót pojawił się plik i te same, co wcześniej zapisy.
Zauważyłem, że choć podaję ścieżkę do wypakowania do folderu mods to w pliku Medievala utworzył się folder MXL, a w nim są dwa foldery - packs i preferences.
Pliki w folderze - http://i.imgur.com/Yw6B8Rr.jpg
Waga - 3,33
Hej. Wiem że pewnie znowu ktoś nominuje mnie do złotego szpadla, ale czy jest ktoś w stanie wrzucić jeszcze raz pierwszy part? Niestety pobiera się 4,5mb i transfer staje. Czy ktoś miał może jeszcze ten problem? + Czy opłaca się w to bawić czy poszukać innych modów? Bellum z submodem mam ograne wzdłuż i wszerz. Zastanawiam się nad SS i Broken Crescent. Jeżeli XL odpada to polećcie coś :P
Jakby ktoś jeszcze szukał to proszę bardzo ;)
MXL part 1
part 2
Ma może ktoś tego moda na dysku i wstawiłby mi AI bitewne z niego? Chciałbym wrzucić do Last Kingdom gdzie by pasowało idealnie, jako że to właśnie tu AI fajnie formowało defensywę wraz z murkami tarcz.
Nie wiem czy to nie było moje http://forum.totalwar.org.pl/showthr...kr%C3%B3lestw)
Żeby AI bitewne działało musisz też wgrać kampanijne, bo one na siebie wpływają wzajemnie, jak tylko bitewne wgrasz to nie będzie tak samo działać, a to właśnie dzięki zapisom w kampanijnym bot "fajnie" formuje defensywę.
Ok dzięki wielkie. A o tym, że na siebie wpływają nie miałem pojęcia, zwłaszcza jak kiedyś wgrałem AI bitewne z MXL jak jeszcze miałem na dysku do 1648 i poprawa w tym drugim była bardzo widoczna :)
Ale jaja, w sobotę odpaliłem sobie MXLa-a, bo WWmWE 3 mnie wkurzył, a tu proszę temat się poruszył.
W razie czego służę pomocą z plikami pd XMLa, tylko nie wiem które to mają być ;)
A które to pliki są konkretnie ? :)
I jak to ? To to AI Pitera jest jednym z najlepszych i pasuje do innych modów ? Nawet 1648 ? Ogniem i Mieczem 2 też ?