I jak się posuwają prace?
Wersja do druku
I jak się posuwają prace?
Coś się tam posuwa do przodu, ale nie jest to zawrotne tempo.Cytat:
Zamieszczone przez Pampalinex
Na twitterze mało informacji ostatnio się pojawia. Coś o dokończeniu prac nad rosterem pierwszej bety dla hellenów.
Cały czas trzymam rękę na pulsie, więc jak coś nowego się pojawi, to od razu wrzucam do tematu :)
A był już może previev Syryjskich Katafraktów (Hellenika Kataphraktoi)? Czy będą tacy sami jak poprzednio (przesadzony barding na koniach) czy też są... inni? Chcę sobie złożyć Seleukidów - figurkową armię, przeglądam teraz oferty i większość z miniaturek ma zgoła inny barding (a czytałem jeszcze Woźniaka i Mielczarka dział o tychże jeźdźcach. Sam Polibiusz mi nie pomógł za wiele)
Większość wygląda tak.
wtf is barding..? ^^
Niestety, ale nie było zapowiedzi helleńskich jednostek, poza tymi pierwszymi z 2008 i 2009 roku, w których prezentowali piechotę.Cytat:
Zamieszczone przez Herod
Na Katafraktach się niestety nie znam ;) i tak jak Glaca, nie mam zielonego pojęcia co to jest barding. Jakiś pancerz na konia ?
BTW. Szykuje się jakaś mini-zapowiedź w niedługim czasie. Jak będę wiedział coś więcej, to wrzucę na forum.
Barding to Ladry po angielsku, czyli koński pancerz. Przedstawieni przeze mnie katafrakci mają stosowny tylko na przedniej części konia, głównie to co jest na płaskorzeźbie w Pergamonie. A ten z EB I jest zupełnie inny, więc to mnie intrygowało... ekipa ma przecież dużą wiedzę historyczną (i nie lubi żydów), a tu takie coś...
Dzięki za odpowiedź. ;)
- katafrakci Old Glory, najbardziej podobni do tych z Pergamonu.
1st Corps, ci mają barding większy (zadnia część).
Zajrzyj do Sekundy "The Seleucid Army", tam jest próba rekonstrukcji. Jeździec na modłę wschodnią (w łuskach), podobnie koń opancerzony cały - prócz szyi. Barding nie przekraczający jednak lini brzucha.
Co do źródeł, to zdaje się, że Asklepiodotus w Tactica pisał, że zarówno jeździec jak i koń byli opancerzeni ze wszystkich stron. Niestety to informacja z drugiej ręki, Tactica Asklepiodotusa owszem jest dostępna w necie, ale ... w oryginale. A ja po grecku nie bardzo, właściwie wogóle :? A o polskim tłumaczeniu to pewnie nie ma nawet co marzyć.
Liwiusz (XXXVII, 40) pisząc o armii Antiocha pod Magnezją twierdził, że Companions bylli lżej opancerzeni od katafraktów, niestety chyba nie bardzo jest z czym to porównać. Ja w tej chwili nie kojarzę jakiś archeologicznych źródeł, z których można by wywnioskować jak opancerzony był koń w przypadku Companions.
Jeżeli chodzi o mnie, to skłaniał bym się jednak ku twierdzeniu, że koń katafraktów mógł mieć pełne opancerzenie. Pytanie tylko czy była to reguła. Oczywiście raczej nie takie jak w EBI, czyli nie takie długie i z odkrytą szyją. Ale to tak na gorąco. Jak będę miał chwilę (choć euro mi w tym przeszkadza :) ) to rzucę okiem na literaturę jaką mam. Może znajdą się jeszcze jakieś wskazówki.
Mnie właśnie ta rekonstrukcja nie przekonuje, autor sam przyznaje iż tutaj się kierował opisami walk Rzymian z Armeńczykami i Partami (czyli dobre 100 i więcej lat po Dafne, a katafrakt katafraktowi nie był zdecydowanie równy, co pokazują chociażby walki Partyjsko-Sassanidzkie), a także znaleziskiem z Baktryjskiej zbrojowni (nie dość, że daleko od Syryjskiego centrum to jeszcze tamci, jak i Partowie, zmagali się z pancernymi koczownikami. Nawet zostali przez nich podbici, więc to może być koczownicza zbroja z późniejszych czasów) Inny kraniec świata.Cytat:
Zajrzyj do Sekundy "The Seleucid Army", tam jest próba rekonstrukcji. Jeździec na modłę wschodnią (w łuskach), podobnie koń opancerzony cały - prócz szyi. Barding nie przekraczający jednak lini brzucha.
Też bym poczytał, mogłoby być po angielsku lub niemiecku. Greki ledwo liznąłem i to raczej tylko koniugacje II samą, bez czasów.Cytat:
Asklepiodotus w Tactica pisał, że zarówno jeździec jak i koń byli opancerzeni ze wszystkich stron. Niestety to informacja z drugiej ręki, Tactica Asklepiodotusa owszem jest dostępna w necie, ale ... w oryginale. A ja po grecku nie bardzo,
Jednak z drugiej strony autor "The Seleucid Army" przy rekonstrukcji wspomniałby o tym, już nie mówiąc o Woźniaku, który samej pancernej konnicy poświęca jakieś 100-130 stron (głównie partyjska i stepowa, ale i 20 stron przypadło jeździe Królów Syryjskich). Mielczarek też w tym rozdziale o nich o tym nie wspomniał. Pomijam producentów figurek.
Aczkolwiek Woźniak nie wykluczył iż mogły też wątpić kapy na boki w stylu achmenidzkim na bokach leżeć. O Achemenidach rozdział opuściłem, ale ze znanych mi rekonstrukcji i tak te kapy dochodziły do połowy konia.
Mnie też to intryguje, i nie tylko mnie. - ile basilike było lżejsze i zwrotniejsze i to jest pewne, ale w jakim stopniu było lżejsze, czy tylko koń czy też jeździec? Do samej konnicy władców syryjskich mamy świetne źródło w postaci fryzu ze świątyni Ateny Polias, mamy figurkę odnalezioną w Syrii, to daje nam wgląd w hellenistycznych katafraktów... o ile to faktycznie byli katafrakci (bądź co bądź jedna z liczniejszych formacji jazdy Seleukidów w tym okresie) czy - jakimś cudem - pancerz towarzysza. W przypadku Ptolemeuszy III/II raczej już takich problemów nie mamy.Cytat:
Liwiusz (XXXVII, 40) pisząc o armii Antiocha pod Magnezją twierdził, że Companions bylli lżej opancerzeni od katafraktów, niestety chyba nie bardzo jest z czym to porównać. Ja w tej chwili nie kojarzę jakiś archeologicznych źródeł, z których można by wywnioskować jak opancerzony był koń w przypadku Companions.
Nie jest mi też łatwo sobie wyobrazić, że Antioch III pod Magnezją wystawił 7 tyś. w pełni opancerzonych jeźdźców i ich konie. Chociaż miał te kilkanaście lat wcześniej nagły przypływ gotówki z Wyprawy Wschodniej, odzyskał Celesyrię, a sama Imperium było bogate to jednak to byłby przerażający wynik. To prawie cała konnica (odliczmy sprzymierzeńców)... gdyby to było w stylu Medyjskim (a stamtąd rekrutowała się Agema), achmenidzkim, czyli half-barding... przy xystonach... to owszem.
Polibiusz i Dafne też nie pomagają, bo autor nie określa stopnia opancerzenia.
Mi bardzo pasowała wizja tego z EBI, ale teraz, gdy trochę się zapoznałem z tematem to zbladłem...
dwa dość nowe wpisy w twittera z czego jeden bardzo ciekawy:
czyli Lugiowie będą mieli coś na wzór demokracji plemiennej :)Cytat:
Now scripting Lugia's FL mechanics: no family-tree, 1 chieftain/tribe, 6 tribes, only chieftains gain Authority to become next FL.
Trochę piszą tych skryptów ostatnio. Ciekawy skrypt będzie miała Taksila. Płacimy wysoki trybut i należymy do imperium Maurjów, a co za tym idzie w razie ataku wrogów Cesarz wysyła nam posiłki, z tym że będziemy mieli mało kasy i wybudujemy tylko podstawowe budynki. Możemy też ogłosić niepodległości i czerpać z tego korzyści, ale do naszych bram zapukają dość spore siły Maurjów chcących stłumić bunt :)
NO to wygląda, bardzo ciekawie, tylko mam nadzieję że nie będzie się tura zmieniała pół godziny ...
Nie powinno być źle. Gdzieś na ich forum ten temat był kiedyś poruszany i o ile mnie pamięć nie myli, to raczej nie powinniśmy się zawczasu martwić.
To ciekawe co będzie pierwsze Rome II czy EB II ;). Co do rozgrywania tur to faktycznie muszą zwrócić na to uwagę. Zbyt długi czas może psuć zabawę.
Jak tam Sarmaci Nazgool? :)
Mam ogromną nadzieję, że jednak EB . Jak wyjdzie Rome II, to też nie będzie źle, będę miał "czasoumilacz" ;).Cytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
Sarmaci rodzą się w bólach, tak jak mój model tarczownika. W pracy siedzę po 10-12h i brakuje mi doby na wszystko :)
Do końca sierpnia powinienem mieć całość :)
Ok. Mi pasuje :) , bo w te upały nie mam głowy do myślenia.
Swoją drogą, myślę że informacja o pracach nad Rome II wpłynie mobilizująco na ekipę EB II.
Ja wierzę iż nie wpłynie skrajnie demobilizująco - po co robić, skoro zaraz wyjdzie nowe? Wypadałoby aby chociaż te Wojny Syryjskie wyszły.
Panowie, będzie dobrze :).
Nie widziałem, żeby ekipa była zniechęcona wiadomością o tworzeniu Rome II. Prace trwają i właśnie jest tworzony zupełnie nowy voicemod dla którejś frakcji.
Poza tym, EB jest adresowane do innego segmentu graczy niż tytuły serwowane przez CA. Każdy zna markę EB i choćby się CA spięło najmocniej jak potrafi to i tak nie przebiją EB. Chodzi mi o esencję tego moda, o zaawansowanie w zarządzaniu prowincjami ( słyszymy już, że w Rome II zarządzanie prowincjami będzie jeszcze łatwiejsze, tak aby dzieci nie musiały się zbytnio tym trudzić) o historyczność, o te wszystkie ciekawe rzeczy których się dowiadujemy grając w tą grę, o postacie i ich rozbudowane cechy i świty. Wszystko to wpływa na grywalność tego moda, która jest wręcz epicka :). Rome II nam tego nie zaserwuje. Dostaniemy kupę fajerwerków i zajebiście nudną i łatwą kampanię, która mi osobiście znudzi się po kilkunastu godzinach. Z tego też powodu, pomimo iż wychodzi Rome II oferujący dużo więcej nowych możliwości, to takie produkcje jak EBII mają dalej rację bytu, ponieważ bardziej wymagający gracze nie zadowolą się czystą kampanią w Rome II. Jedyne czego żałuję, to bitwy morskie. Jakże piękny byłby to mod, gdyby moderzy dostali możliwość zaimplementowania walki na morzu :)
Ja się właśnie nie martwię. To Herod szerzy defetyzm :evil:
O tak! Starożytność bez bitew morskich trochę kuleje. W kwestii Rome II to nie wiele wiem. Jeżeli faktycznie idą w kierunku gry akcji to wielka szkoda. Najwyraźniej taki target obecnie dominuje. Słyszałem też, że nie będzie łatwy do modowania. To już chyba strzał w kolano.Cytat:
Zamieszczone przez nazgool
Z EB2 jest ten kłopot, że nic nie wiadomo. Pracują nad nim już chyba 4 lata, a nie wiadomo, czy są bliżej końca, czy gdzieś w połowie drogi. Ja rozumiem, że chcą mieć spokój, wydać dopracowaną wersję, ale mogliby uchylić rąbka tajemnicy i zdradzić ile tak właściwie zrobili. Podobno przy produkcji Roma 2 zatrudnieni są byli moderzy, więc może nie będzie tak banalnie. Z tych paru screenów, które rzucili widać, że przynajmniej zapoznali się z topografią Kartaginy. Od przybytku głowa nie boli, a dzięki temu, że produkują nowego Roma mamy przynajmniej pewność, że w przyszłym roku będzie można pograć w grę osadzoną w antyku.
Poliorketesie, od dawna wiadomo co się dzieje w temacie EBII. Swego czasu pisałem nawet newsa na główną i do tego tematu aby pozyskać chętnych do pracy nad ta modyfikacją. cała akcję zainicjował Tux, były członek ekipy. Niestety raczej nikt nie wykazał zainteresowania. Pracują tak długo nad tym modem nie dlatego, że mają taki kaprys, ale brakuje im rąk do pracy. Jak wiesz musza stworzyć wszystko do podstaw. W tej chwili mają 90% jednostek dla pierwszej bety tj. jakieś 162 jednostki już gotowe (modele i skiny). Brakuje im ludzi znających się na skryptach oraz na modowaniu statystyk tychże jednostek i ich testowaniu. Ciągle działają i prą do przodu. EB jeszcze nie umarło i nie wydaje mi się, żeby tak się miało stać. Podejrzewam, że Rome II da im trochę świeżego paliwa. Znajdzie się może kilak nowych osób do wzmocnienia ekipy.Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
A jeśli chodzi o Rome II, to bardzo dobrze że zatrudnili moderów, ale gra od CA jest przeznaczona pod pewien segment graczy i ma przynieść kasę. EB jest przeznaczona pod zupełnie inny segment graczy, taki który wymaga więcej niż tylko dużo światełek i wodotrysków. To, że jednostki będą w miarę historyczne i miasta będą jako tako wyglądały, nie znaczy jeszcze że ta gra będzie posiadała "głębię'. Sorry, ale prócz napoleona mam od Romka I wszystkie gry z serii i jakoś żadna podstawka nigdy mnie nie przyciągnęła do gry single an dłużej niż kilkanaście godzin. Te gry są ładne, ale nudne. Oczywiście, nie pogardzę i grą Rome II, ale obawiam się, że kampania szybko mi się znudzi, a mody będą rodzić się w dużych bólach. I dalej będę czekał na kolejne wersje EBII :)
nazgool, nie podejrzewam ekipy moderskiej EB2 o lenistwo, tylko uważam, że mają słaby public relations. Skoro mają już około 160 jednostek, to mogliby co jakiś czas rzuć na zachętę z jedną - dwie jednostki z poszczególnych frakcji , tak jak to robią chociażby ludzie z The Great Conflicts. Nie muszą przecież całych frakcji prezentować. Lud miałby igrzyska i zainteresowanie byłoby podtrzymane.
Słaby PR mają od czasu kiedy odeszło od nich kilku moderów. Tak naprawdę, to oni wrzucali ciągle do sieci pojedyncze screeny i rendery z nowymi jednostkami i dużo takich jednostek zostało już zaprezentowanych.
Zobaczymy co przyniosą kolejne tygodnie, bo z tego co wiem szykują jakiś minipreview.
Czy widomo kiedy wyjdzie?I czy ktoś podjemie się soplszczenia
Co do daty wydania nikt tego nie wie, ale szlachetny nazgool trzyma rękę na pulsie i jak pojawią się jakieś informacje na pewno nas poinformuje. A jak już będzie EB II to i do spolszczenia chętni się znajdą.
Interesuje się tym ponieważ grałem w EB 1 na Rome Totl war i wie jak świetym była modem.A na medku II powinna być jeszcze lepsza.
Może tak a może nie, nawet nie wiesz ile pracy przed twórcami, to że ogarnęli większość jednostek to pokuś. Prawdziwa praca przyjdzie z nowymi modelami budowli, cechami i kurde wszystkim co ma zabić MTWII w grze na 100%!Cytat:
Zamieszczone przez maxcezar5
Gorzej raczej nie będzie, na pewno inaczej :)Cytat:
Zamieszczone przez BlackWood
Oby, kiedy w drodze RTWII i wszelkie z nim obawy, EBII na silniku MTWII może okazać się tym, czego ten nowy RTW nie będzie miał. Jeszcze wspomnicie moje słowa...Zobaczycie ;)
Ależ oczywiście, że tak będzie :). EB jest adresowana do zupełnie innego segmentu graczy, dla których historyczne zarządzanie państwem jest tak samo istotne jak prowadzenie wojny i bitwy itp. Obawiam się, że nowe RTW będzie ładne pod względem graficznym i będzie się podobał całej rzeszy ludzi, ale takiemu maniakowi jak ja, co poznał już EB I, to nie wystarczy na długo :). Tak jak wspominałem kilka postów wyżej, żałuję że w EBII nie będzie bitew morskich i drzewka technologicznego.
wielu też graczy nie posiada nowoczesnych komputerów, które wymagane będą do rtw2.
a mi medek2 na przykład chodzi i nie potrzebuję nowszego komputera :)
Ja zbieram na nowego blaszaka już, bo nawet jak nowe RTW będzie do życi, to powstaną fajne mody po jakimś czasie i wtedy się przyda nowy blaszak :)Cytat:
Zamieszczone przez glaca
NA twitterze pojawił się nowy obrazek. Ikona handlu lądowego
[spoiler:1elb0c3m]http://img407.imageshack.us/img407/3...0722191143.jpg
http://p.twimg.com/Aya8s8UCIAAQJi2.jpg:large[/spoiler:1elb0c3m]
Super!! Oby im praca szła jak po maśle, silnik MTWII daje w miarę dużo do zaoferowania, szczególnie z tej graficznej strony. Co z tego będzie, czas pokarze ;)
dlaczego CA nie zrobi RTW właśnie w stylu EB1 skoro jest to o wiele bardziej udana gra pod każdym wzgledem , skoro na tworzenie gry wydaje setki tysiecy dolarów to dlaczego nie moga zrobić podządnej gry z systemem budynków, realiami chistorycznymi i ogółem wszystkim lepszym niż właśnie w EB1 czy niż wspomnianym EB2. Po cholere robia zła gre na siłe w której watków historycznym prawie nie ma pewnie jednostek też mało bedzie i nie beda historycznie realistyczne no i oczywiście struktura budzowania i zarzadzania państwem bedzie pewnie na poziomie przedszkolaka , to żeby jakiś niedorozwój który pierwszy raz gra w RTW nie rozpłakał sie od razu jak mu na easy poziomie trudności miasto sie zbuntuje albo bitwe przegra bo ci jego łucznicy wogóle sobie z centurionami nie radzą i jak to tak może być, przyjemność z gry opartej na historii to własnie historycznie zachowane realia i duża trudnośc gry w końcu zarzadzanie państwem nie powinnobyć w grze proste bo to bułka z masłem w tamtych czasach nie była. CI nam EB za darmo robia a twórcy RTW jak by chcieli to by stworzyli tak zaje..... gre z realiami historycznymi i super grafika że EB1 przy tym bo byłby pikuś!odpowiedz ktoś na posta bo ciekaw waszego zdania o tym jestem!
Z tego co szlachetny Riko podaje odnośnie Roma 2, będzie to znowu zwrot w stronę Simsów i Europy Universalis, a nie normalnego Total War, dlatego trzymam kciuki za ekipę by zrobiła moda i nie patrzyła na medialną wrzawę kolejnej odsłony CA...Tacy gracze jak ja którzy grają w serię już z 12 lat, mają problem z ostatnimi wypustami Segi, ale mam znajomych z reala co są podobnego zdania...
W pełni zgadzam się z tym co napisał szlachetny Eutyches i też czekam na EB II. Co z tego, że w RTW II będą fajerwerki jeśli chodzi o grafikę, a poziom trudności pewnie będzie na poziomie przedszkolaka.
Na wstępie Witam Kotołaka ;) po dłuższej nieobecności. Wszyscy macie rację odnośnie nowej odsłony, jest wiele niewiadomych, a co za tym idzie kolejne części nie przypominają klasycznych serii(choćby powrotu do jakiejś). Niby to rozwój, dla mnie komercyjna papka., ratunek jest w EBII i nowszym silniku jaki ma MTW2, gdyż jeszcze przypomina TW. Tylko aby przerobić go na realia starożytne, będzie to wymagało sporo, sporo pracy! Pozdrawiam
Co do Rome 2 ciekawię mnie ci moderzy którzy są ponoć zaangażowani w produkcję... nie wiecie o tym czegoś konkretnego?
A wracając do EBII to myślę, że za niedługo, być może po wakacjach będzie głośno o becie, która mogłaby <nie przesadzając> wyjść jeszcze w tym roku. Taki prezent pod choinkę :) ... ktoś kto uważa, że Rome 2 przepije EB2 jest w błędzie... wystarczy popatrzeć na EB1 które po tylu latach nadal jest aktualne! W Rome 1 czyste nikt by z nas chyba już nie zagrał.. nawet nie popatrzył... a EB? I owszem.
Druga sprawa... popatrzcie na Bellum Crucis, Third Age i warhammera :) Popatrzcie ile można zrobić na silniku MTW... EB2 to będzie objawienie, mówię wam!
A właśnie... czy poszczególne frakcje będą mieć korzyści w poruszaniu się na mapie? Np. Kartagińczycy przy płynięciu statkiem, Ptolemeusze i Numidia na pustyni, Grecy w górach, Germanie w zimie, Galowie w lasach itd? Co o tym myślicie?
btw. pisząc ten post można by zrobić takiego niezbyt historycznego submoda, wykorzystującego zjawisko krucjaty i dżihadu :lol: ... nie wiem... może Inwazja Barbarzyńców albo Hellenów? :D
Cieszy mnie, że info o Rome II spowodowało trochę większy ruch w interesie EBII :). Już dawno tu tyle osób nie dyskutowało :).
Dwie ciekawe informacje. Pierwsza i to jak dla mnie najważniejsza, twórcy moda w końcu zmienili politykę i mają zamiar publikować info odnośnie postępów prac. To jest chyba skutek tego, o czym ktoś tutaj wczesniej pisał. Przyszłoroczna premiera Rome II podziałała na nich motywująco :)
Poniżej oryginalne info od jednego z liderów teamu
Druga mniej ważna rzecz, screen z widokiem na Kartaginę :). Można sobie pooglądać jak twórcy zmienili modele zasobów, miast itp. :)Cytat:
We are going to start posting info about dev progress through a dev's "blog" at ORG and TWC EB2 forums. Expect this very soon. ~JMRC
[spoiler:1qh7ypj2]http://img12.imageshack.us/img12/3401/76931690.jpg[/spoiler:1qh7ypj2]
Dobra robota. Mapa ładnie się prezentuje, te porozrzucane po prowincji budynki urozmaicają i ożywiają mapę. Kopalnie, farmy, winnice (?), drogi - mapa tętni życiem. Zastanawiam się co to za budynki położone nad i pod Kartaginą? Modele miast jak dla mnie ok. Figurka generała świetnie wygląda. Ciekawe czy będą w grze kupcy?
Osobiście bardziej już pokładam swe nadzieję w Rome II niż EB II (zwłaszcza ze względu na możliwość prowadzenia rodu, co ma niebagatelne znaczenie zważywszy iż mamy antyk. Z kolei jednak iw EB II miało być coś podobnego więc nie jest źle), ale mimo wszystko czekam. Choćby na tą betę o wojnach syryjskich.