Czy submod muzyczny można samodzielnie zainstalować bez megasubmoda ? Rozumiem, że pliki rmv trzeba usunąć...
jesli tak , to jak sprawdzić ,czy się poprawnie zainstalował ?
Wersja do druku
Czy submod muzyczny można samodzielnie zainstalować bez megasubmoda ? Rozumiem, że pliki rmv trzeba usunąć...
jesli tak , to jak sprawdzić ,czy się poprawnie zainstalował ?
Poprawiam to.Cytat:
Zamieszczone przez wino
tomrwt submod muzyczny w wersji instalacyjnej nie zadziała poprawnie bez instalacji megasubmoda. Jeśli chcesz mieć sam submod muzyczny musisz wziąć ten z osobnego wątku. Tam jest instrukcja jak się go instaluje.
Kam2150 ja mogę sprawdzić plik.
Eutyches zgłoszenie Włochom, ew. Darius_d może zrobić ale ostatnio zrezygnował z tej opcji pogadam z nim.
Też się zgłaszam Kam.
Instalka.... - nie lubię słowa profesjonalizm ale to co zrobiliście jest zawodostwem - nie jedna gra nie ma takiej instalki jak ten megasubmod i te opcje wyboru... - 10/10.
Pograłem dość ostro ostatnie dwa i pół dnia i napiszę Wam o wrażeniach i napotkanych problemach.
Gra działa jakby płynniej, nowe kursory są świetne, tury przewijają się też jakby szybciej choć mogę się po prostu zapędzić w takiej opinii.
Trafiają mi się dość często artefakty ale przed tą wersją megasubmoda też je miałem.
W turze 137 niestety zniknęła mi możliwość rekrutacji Braci Dobrzyńskich i księżniczek. - Wróciłęm do wcześniejszego sawa i rekrutacja była ale w 137 niestety już tych jednostek nie ma. Potem dograłem ponownie do tej tury i nic się nie zmieniło. Wiązałem to na początku z pojawieniem się zarazy w Pradze ale po zarazie rekrutacja już nie powróciła. Bez Braci gra się jakoś mniej swojsko ale można jeszcze kontynuować plany, niestety bez księżniczek moje rody skazana są na wymarcie. - Kto wie jak przywrócić rekrutację proszę o pomoc bo mam już 146 turę i szkoda mi rozgrywki.
Teraz kilka uwag odnośnie samej rozgrywki - sojusze na starcie znacznie ułatwiają grę, trzeba tylko mądrze wydawać za mąż księżniczki i mamy zabezpieczone granice a przynajmniej ich część. Na AI Pitera komputer nie rzuca się na gracza jak sfora psów, według mnie teraz można sobie pograć, choć przez kilka - kilkanaście tur nadal miałęm kradzieże pieniędzy (opisywałęm problem wcześniej). Polecam to AI - zwłaszcza dla początkujących w Bellum choć czytałęm na forum opinię odwrotną, ja jednak wolę grać Polską na AI Pitera bo nie mam pozamiatane w pięćdziesiątej którejś turze i wojen na wszystkich granicach. Bywa jednak, że komputer nawet z b. wysokim współczynnikiem relacji z sojusznikiem zaatakuje - ja miałem tak z Węgrami. Rada na to jest taka - nie kuście lusu i nie przebywajcie w pobliżu wojsk sojuszniczych z malutką armią własną a jak widzicie, że szwędają się przy granicy to obsadzajcie mocno miasta. Dużo dzieje się w dyplomacji - wojny, sojusze, zawieranie pokoju, wasalizacje.
Bizancjum jest za mocno osłabione - pada a w zasadzie upada szybko, przed całkowitą zagładą ratuje je to, że ma 2 miasta na wyspach. Póki co u mnie zostało jeszcze tylko przy nich.
Miałem chyba jakieś buga z Pisą i Papiestwem bo przez kilka - kilkanaście tur miałem w każdej raporty o zawarciu pokoju, pod spodem o wojnie i jeszcze o wasalizacji - nie wpływało to jednak na moją rozgrywkę.
Mongołowie póki co zachowują się dziwnie - wysypali się jak zwykle i łażą po stepowych częściach mapki, oblegną jakieś miasto i... po kilku turach je odstępują choć przewaga oblegających był często olbrzymia. Mają wojnę z Chanatem Połowców i Węgrami, już myślałęm, że będę z nimi sąsiadował bo oblegli Halicz Madziarom ale porzucili oblężenie ku mojej uldze.
Czasami wyrzuca mnie z bitew na mapkach - już się wczutuje bitwa i nagle - ciach i CTD. Jest to jednak rzedka przypadłość i podobnie jak z Pisą i Papiestwem nie psuje rozgrywki.
Trochę rozczarowała mnie rekrutacja Braci bo czytałęm, żę mają być z 3-go poziomu kaplic i kościołów a tutaj przychodzi rok i... - są obie jednostki w stajniach. Za szybko mam też jednostkę gwardii konnej w Krakowie. To pełna płyta i jeszcze w dodatku z opancerzeniam dla koni, chyba za wcześnie o jakieś 150 lat.
Kto może pomóc w odzyskanie rekrutacji Braci i księżniczek niech proszę napisze co zrobić bo bez tych rodzicielek moi Piastowie wymrą jak dinozaury i gra straci urok. Braci chyba mogę dopisać do jakiegoś budynku bez konieczniśći zakładania gry od nowa ale z księżniczkami nie wiem co zrobić.
Póki co wrażenia są więcej niż dobre a problemy chyba będzie można rozwiązać, ja dopiszę Braci do kapitularzy bo to jednaostak zakonna a więc związana z religią - możę dam rady to zrobić.
Oj... - nie mam sprawdzania pisowni w przeglądarce a piszę w pośpiechu więć nie napadajcie na mnie za błędy.
Megasubmod Panowie - mistrzostwo świata, dajcie go Włochom - jeżeli nie skorzystają choćby z poprawionej mapki to będą frajerami, reszta też powinna im się przydać.
Z księżniczkami może nie wydałeś ostatniej za mąż, wtedy nie da się rekrutować niekiedy kolejnej. Bracia dobrzyńscy powinni być dopiero od 1216 roku i w trakcie trwania krucjaty tylko. Jak nie ma krucjaty, to i Braci nie da rady rekrutować. Będzie krucjata wrócą Bracia.
Edit: Czy uważacie, że Bracia powinni być rekrutowani bez krucjaty?
Jeśli chodzi o to że zanika możliwość rekrutacji księżniczek to w moim przypadku pomaga wyjście z gry i ponowne uruchomienie i księżniczki znów dostępne:) a jeśli nie chce mi się znów odpalać Bellum to rekrutacja powraca po kilkunastu turach. Co do Braci nie mam zdania gdyż przywracam potęgę Bizancjum
Araven, pisałeś, że przerzuciłeś dobrzyńców do kaplic, więc jak to jest? Co do rekrutacji (krucjata/bez krucjaty)- powinni być rekrutowani tak samo jak mają to inne frakcje.
Dobrzyńcy są w kościołach i w kaplicach. Obecnie są rekrutowani jak w innych frakcjach. No ale się zastanawiam bo region bałtycki, to też region stałych krucjat i dlatego myślę, czy nie dać Polsce stałej rekrutacji Dobrzyńców, bez trwającej krucjaty. Już miałem tak zrobić w Instalce nr 2, ale zapomniałem.
to słowa Gnejusza 4 posty wyżej.Cytat:
Trochę rozczarowała mnie rekrutacja Braci bo czytałęm, żę mają być z 3-go poziomu kaplic i kościołów a tutaj przychodzi rok i... - są obie jednostki w stajniach. Za szybko mam też jednostkę gwardii konnej w Krakowie. To pełna płyta i jeszcze w dodatku z opancerzeniam dla koni, chyba za wcześnie o jakieś 150 lat.
Kto może pomóc w odzyskanie rekrutacji Braci i księżniczek niech proszę napisze co zrobić bo bez tych rodzicielek moi Piastowie wymrą jak dinozaury i gra straci urok. Braci chyba mogę dopisać do jakiegoś budynku bez konieczniśći zakładania gry od nowa ale z księżniczkami nie wiem co zrobić.
Dzięki za odpowiedź Aravenie - Dobrzanie są dostępni w czasie krucjat i rekrutowani ze stajni (sądziłem że jest to rekrutacja stała). W opisie kaplicy zamkowej 3-go poziomu i katedry miejskiej (4poziom) jest informacja o możliwośći rekrutacji ulepszonych oddziałów, jeżeli są to Bracia to ok. Póki co jeszcze nie wybudowałem tych budynków ale za jakieś 5 tur będę miał już we Wrocławiu możliwość przekonania się czy będą Bracia. Teraz pytanie czy będzie to rekrutacja tylko podczas krucjat czy stała?
Księżniczki wróciły tak jak pisałeś, musiałem wydać za mąż panią ambasador i rekrutacja została odblokowana.
Ta rekrutacje Braci ze stajni... - możę warto przemyśleć zlikwidowanie tego? Zkościołów będą ok, mało kto trudzi się i ma do 200-tnej tury kilka katedr i kaplic 3-go poziomu. Niech teraz gracze budują te świątynie i mają z tego profity.
Mieli być z kościołów III poziomu i kaplic II poziomu Bracia Dobrzyńscy i taki plik miał być w instalce nr 2. Może coś się pomieszało. Bo zmienialiśmy nieco plików na końcu. Ja gram na ograniczonej rekrutacji i tam są z kościołów, nie ze stajni. Wstaw na sendspace ten plik buildings na jakim grasz, zobaczę co w nim jest. Obecnie, co już pisałem powinni być rekrutowani w czasie trwania krucjaty.
EDIT : Sprawdziłem i rekrutacja w Megasubmodzie nr 2 Braci dobrzyńskich jest z kaplic II i III poziomu oraz kościołówIII poziomu i wyżej i nie wymaga krucjat. W wersji z ograniczoną rekrutacją werbowanie Braci dobrzyńskich wymaga krucjat, i jest nadal ze stajni w wyniku niedopatrzenia. Plik export_descr_buildings w wersji podstawowej (bez ograniczonej rekrutacji) ma datę 18.04.2013. W wersji z ograniczoną rekrutacją 21.04.2013.
Gram na ograniczonej rekrutacji. Napiszę za kilka tur jak jest w grze z tą rakrutacją w kościołach i kaplicach.
viewtopic.php?f=367&t=12871 w tym temacie dałem w poście nr 2 skorygowaną ograniczoną rekrutację wszystkich jednostek w tym Braci Dobrzyńskich do Megasubmoda nr II , są oni w kaplicach II i III poziomu oraz w kościołach III i IV poziomu, oraz nie wymagają krucjat. Wymaga to jednak nowej kampanii.
Nowej już prędko nie zagram - to jest już chyba ósma od kiedy wychodziły te wszystkie kommpilacje. Jeżeli dopiszę Braci ręcznie to nowa kampania mus?
Jakakolwiek zmiana w pliku od budynków to nowa kampania, ja ich dopisałem, po co sam masz to robić?
Ja nie mam czasu grać ostatnio i sprawdzać każdego wariantu rekrutacji w grze. To graj ze stajniami i tyle. Jak za jakiś czas zagrasz ponownie to zmień plik.
Edit: Niedługo będą nowe statystyki jednostek od Kama2150, to i tak będę zaczynał kampanię od nowa.
Staty będą wysłane do testów we wtorek wieczorem, w sumie zostało mi jeszcze pobawienie się z cenami tu i tam oraz bonusami i atrybutami ;)
Napiszę to teraz, bo potem zapomnę jak to często mam ;P
Atak strzelców nie jest wyznacznikiem ich realnej siły! Tak samo długi zasięg w opisie nie jest równy długiemu zasięgowi w opisie.
Największy zasięg i największą celność mają oczywiście Angole. Jest kilka jednostek łuczników o podobnym ataku do nich, ale oczywiście przez słabszą celność i zasięg wciąż strzelają gorzej od Anglików.
Ok, to poczekamy, jestem ciekaw tych zmian i ich wpływu na bitwy.
Nie będzie to też wierna kopia statów z MXL, bo przyznam że chciałem trochę poeksperymentować, ale mogą te zmiany wyjść na dobre ;)
K A M 2150, to w jak i sposób oceniać siłę łuczników? Druga sprawa to jest chyba bałagan w szybkość jednostek, np. mają move_speed_mod na ileś tam, a w opisie jednostki jest "szybki ruch", tyle że jedno często nie gra z drugim (np. niektóre jednostki mają opis szybki ruch, a w EDU szybkość jest normalna i odwrotnie).
W ogóle teraz EDU będzie miało o kilkadziesiąt kilobajtów mniej, bo było pełno syfu jak wspomniany move_speed, który był ustawiony na 1.0 lub samo 1, a przecież jak się go nie dopisze to domyślnie tyle jest. Pousuwałem też masę niedziałających linijek, które miały znak ; przed sobą.
Jakość strzelców pozna się po cenie ; ) Działa to też tak, że sporo oddziałów strzelców robi się mordercza z bardzo bliska, czyli wtedy gdy celność nie ma już takiego znaczenia. Angielscy łucznicy strzelając na granicy zasięgu zadają małe straty, ale im bliżej tym im skuteczność rośnie znacznie bardziej niż w innych modach.
Niektóre jednostki miały move_speed inny niż 1.0 ich nie ruszałeś mam nadzieję?
Oczywiście, że ruszałem, ale zostawiłem to tym, które faktycznie ten 1.1 mieć powinny. Jazda w medku ma prędkość już uzależnioną od modelu, czyli taki fast pony i tak wyprzedzi ciężką jazdę bez dodawania mu 1.1 szybkości. Jednak część lekkiej jazda, która nie ma dopisanego konia jako pony lub fast pony to dalej ma modyfikator do prędkości.
No właśnie chyba nie do końca. Zauważyłem to grając Norwegią. Miałem konnych kuszników, którzy mają opis "szybki ruch". Tymczasem nie mogłem nimi uciec przed duńskim gienkiem. Pomijam fakt, że te ich kusze g... mu robiły :) W EDU niby mają "fast pony", a jednak nie byli fast. Dodałem więc im move_speed_mod na 1.1 (choć i tak to chyba za mało).
Mogli być już zmęczeni, gienek ma dużo wytrzymałości, a kusznicy chyba w ogóle nie mają cechy hardy ;D Tak czy siak oni dalej mają 1.1 prędkość.
Wywaliłem to po prostu jednostkom, które tego mieć nie powinny, bo po co lekka jazda jak katafrakci mają bonus do prędkości ;)
Pamiętam, że dla próby wziąłem wszystkie oddziały konne Norwegii i odpaliłem bitwę. Puściłem ich do przody i wszyscy biegli z niemal identyczną szybkością.
A orientujesz się jak w EDU zobaczyć która jednostka ma w opisie "szybki ruch"?
W EDU tego nie ma, te cechy są przypisane do animacji.
Czy najbliżej będzie wypadało porównanie ze statami z SS RC?
Ja mam zawsze bzika na punkcie statystyk. każdy ma taki swój "mały pokoik" u mnie są to właśnie staty. Mam zamiar dograć tą kampanię bo to już 8 a możę nawet 9-ta w krótkim czasie ale jak wypuścisz staty to... W zestawieniu z poprawioną rekrutacją Braci warto będzie zagrać. teraz takie pytanie a w zasadzie kilka;
-Czy można wprowadzić opóźnienie rekrutacji do konnej Gwardii, najlepiej żeby pojawiała się w końcowej fazie gry bo jest opancerzona jak XVI w. kopijnicy i tak z resztą wygląda.
-Czy w wersji z opóźnioną rekrutacją zmieliście zasięg ruchu księżniczek bo jakoś tego nie mogę zauważyć?
-Na jakiej zasadzie funkcjonuje uczony? - Wykradłem już techonologię szpiegiem ale uczony nie ma możliwośći interreakcji z żadną postacią ani zamkiem/miastem - przynajmniej na takie nie trafiłem.
-Ponownie nie mam księżniczeh choć wszystkie poprzednie są już wydane od 4-5 tur a ikonka rekrutacji zniknęła mi ze stolicy - to normalka czy mam buga?
-Czy można doinstalować muzykę do 160 tury bez konieczności nowej kampanii?
Trójkąty które można zauważyć przy wybrzeżach zupełnie nie przeszkadzają, szkoda sobie zawracać nimi głowy.
Komputer fajnie prowadzi politykę, gra przeciw nacjom a nie tylko przeciw graczowi.
Komputer nało gra flotą, mordercami i szpiegami.
Nadal po kliknięciu na postać będącą członkiem Rady często traci ona w niej miejsce.
Nie udało mi się jeszcze nigdy doprowadzić do poddania osady pomimo tego że spałniałem wszystkie warunki - czy ten skrypt działa w megasubmodzie?
Będę się starał pisać regularnir o problemach czy zauważonych nowinkach, będę też pewnie dużo pytał ale może inni też na tym skorzystaja, póki co dam kilka wskazówek dla początkujących.
-Spróbujcie wyłączyć z podbojó na kontynencie Danię i Norwegię na samym początku gry. - Wystarczy zablokować flotą przejście z wysepek na stały lą pod Lund lub pod zamkiem ale nie pamiętam teraz nazwy. Wyłączycie oba kraje z wyścigu po interesujące Was prowincje a ja dzięki temu wziąłem jeszcze Visby. Ta izolacja spowoduje, że wcześniej czy później Dania i Norwegia wezmą się za łby i któryś kraj dostanie ekskomunikę.
-Poczekajcie spokojnie aż będziecie mieć przyzwoity skarbiec i papież ekskomunikuje Cesarstwo - wtedy zwołajcie krucjatę na interesujące Was miasto lub zamek, odczekajcie kilka tur obserwująć sytuację i gdy będą już skonfliktowani z sąsiadami weźcie im kilka prowincji armiami krucjatowymi. U mnie w kilka tur HRE stało się kopciuszkiem a było najpotężniejszym państwem w grze.
-Nie żeńcie księżniczek w początkowej fazie gry z własnymi generałami - zawrzyjcie sojusz małżeński lub wzmocnijcie już istniejący - relacje 10/10 na długo powinny zabeżpieczyć granicę choć komputer czasami robi niespodzianki. - Pisałem wcześniej jak się przed nimi zabezpieczyć.
-Nie budujcie mająć nikłą dochody placó turniejowych w zamkach - spadają bardzo znacznie przychody na turę w każdym zamku z placem.
-Misje z braniem prowincji od gildii odkrywców są nieopłacalne - dają 1000 bizantów a bywa, że chcą ataku na neutralne państwo.
-Kierunek eksansji po zdobyciu wszystkich prowincji buntowniczych doradzam na Novogród. Warto opanować całe południowe wybrzeże Bałtyku a papież nie wtrąca się w tą wojnę.
-Kupcy i mordercy to podstawa, trzeba chronić swoich kupcó przed konkurencją ale nie przesadźcie z rekrutacją zabójców. Wystarczy dobrze ich ulokować tak, żeby ich sektory działania nie zazębiały się a pokrywały całą Waszą mapkę prowincji. Nie polecam wysyłania kupców daleko na samym początku gry - obcy kupcy ich wykopią szybko z interesu.
Czy byłaby możliwość uefektywnienia wpływów gildii?
Do K A M 2150 i innych twórców submoda:
Zainstalowałem najnowszego megasubmoda ze wszystkimi opcjami jakie były do wyboru w istalatorze i rozegralem nieco ponad 30 tur Sycylią. Czas dorzucić parę uwag:
1) Kusznicy - są bezużyteczni wobec oddziałów ciężkozbrojnej jazdy. Bełty nie robią im żadnej szkody, zero. Jak dla mnie to niewybaczalny błąd, który należałoby poprawić. Druga rzecz to ograniczenie formowania - nie więcej niż 2-3 szeregi dla wszelkich strzelców.
2) Głębokie szarże - dzięki tej zmianie walka w zwarciu wygląda bardzo dobrze, bo od początku rycerze dobrze mieszają się ze sobą. Jedna z lepszych zmian na polu walki.
3) Spieszeni polscy rycerze (okres późny) - moim zdaniem nie powinno ich być. Rycerstwo to była wyłącznie jazda, a piesi to byli poza giermkami głównie kusznicy, pikinierzy, berdyszowcy, - w tym załogi grodów. W naszej części Europy na polu bitwy dominowała jazda.
4) Bracia dobrzyńscy - opowiadałbym się za formowaniem ich wyłącznie na czas krucjat jak inne zakony, bo występowali rzadko, było ich wszystkich 35 braci, więc jaki jest sens robienia całych oddziałów na zawołanie?
5) Sprawa ogólnego balansu rozgrywki - tu mam najwięcej uwag. Gram Sycylią, jestem po ponad 30 ruchach i nadspodziewanie dobrze mi idzie - zająłem większość wolnej ziemi w Italii (przejmowałem je, gdy wpierw wojska innych krajów połamały sobie zęby na obrońcach), podbiłem większość Wenecji, zdobyłem w krucjacie Rzym. Jestem trzecią potęga ogółem, mam najlepsze (najnowocześniejsze) wojska z kimkolwiek się stykam - sporo jazdy normańskiej i pieszych, dużo dobrej piechoty i strzelców. AI ma kiepskie armie, same dziady. Nie będę miał problemów, by dobić Pizę i Wenecję i zabrać się za słabnące Biznacjum, na które spadł dżihad na Konstantynopol. Nagle gra przestała być wymagająca. Problemy mam by zawierać sojusze, udaje się to głównie w przypadku propozycji małżeńskich, ale z taką siłą jaką mam, nie są mi one tak potrzebne.
Od początku rozwijam się poprzez rozwój gospodarczy, tak samo jest w ustawieniach podatków (danin i grzywien). To mój domyślny styl gry. Oceniam, że zbyt łatwo uzyskuję przewagę, np w SS lubiłem grać Wenecją i prawie zawsze moi przeciwnicy byli bardziej zaawansowani ode mnie jeśli chodzi o nowoczesne wojska. Tu w BC to ja jestem najnowocześniejszy, łatwo zbudowałem sobie przewagę na resztą, jedynie ładując pieniądze w niezliczone gospodarcze budynki. Wolałbym mniej budynków, ale trudniejszy poziom bogacenia się względem AI. Jedynie pierwsze ruchy były trudne, bo szachowała mnie duża armia Bizancjum, która nie chciała odejść, ale potem szło mi łatwo.
Obecnie gra nie jest zbalansowana i uważam, że drzewo technologiczne jest do przemyślenia, bo wydaje mi się, że obecnie wygląda mi to na zbyt łatwą rozgrywkę. W którymś momencie jacyś rebelianci zajęli mi Trypolis, ale inna jeszcze większa armia nie uderzyła na Mahdię, tylko łazi bezcelowo od jednej strażnicy do drugiej. Może trzeba trochę osłabić Sycylię?
Darius_d, 30 tur to o jakieś 80 za mało by ocenić balans. Na początku wszyscy mają śmieciowe armie, potem ai robi sporo lepsze, ale musi mieć czas. Sycylia jest łatwa, ma wielki potencjał, dlatego nią nie gram. Usuwanie pieszych rycerzy każdy może zrobić sam, ale trzeba by dla wszystkich nacji, czemu zabierać ich tylko Polsce? Tak samo z Braćmi można dodać wymóg trwania krucjaty albo go usunąć. Startowo Sycylia ma wojnę z Bizancjum, to powód, że trudno o sojusze. Na początku, zawrzyj pokój z Bizancjum to i sojusze będziesz mógł zawierać. Drzewko można przemyśleć, jakieś propozycje?
Gnejusz zmiana tekstury Gwardii Królewskiej na nowocześniejszą co Marko1805 niedawno uczynił to nie problem, ani powód by ją usuwać z gry. Nie chcesz ich mieć usuń z export_descr_buildings wpis dotyczący Polish_Guard z corte z obu poziomów i po problemie. A jak chcesz opóźnić to daj w corte (trybunał królewski, w obu poziomach) taki wpis dla Polish Guard jaki jest w stajniach, wtedy Gwardia będzie dopiero od 1270 albo 1280 roku, ale nowa kampania i usunięcie map.rwm konieczne wtedy.
Księżniczki mają teraz ruch jak dyplomaci, miały dużo wolniejszy. Ich ruch nie zależy od rodzaju rekrutacji, jest w innym pliku niż ten od rekrutacji. Uczony albo sam wymyśla technologie, albo możesz dać wykradzioną technologię uczonemu.
Sprawdź w zakładce agentów, może w jakimś zamku masz nieochajtaną księżniczkę.
Jedynie z kusznikami się zgodzę.Szarża jest poprawiona fakt i szacun dla miśka za to ale kawaleria nadal gdy na siebie wpadnie to zatrzymuje się i walczy jak piechota.
Ja uważam że kusznicy powinni miec dodana ceche premię przeciw panczerzom.Cytat:
Zamieszczone przez EliminatorT
No zatrzymuje sie ale to nie wyglada tak jak na czystym medku gdzie 2 odzialy kawaleri szarzujace na siebie staja w momencie zderzenia, zamiast jechac dalej jak na moim pliku.
Kusznicy obędą się bez tej cechy jeżeli sprawdzą się moje obawy co do jednej rzeczy (przez którą nawet z cechą skuteczności przeciwko pancerzom nic się nie zmieni), ale to już jutro sprawdzę, bo dziś nie mam dostępu do mojego growego kompa ;)
Grałem wcześniej sporo w SS, tam kusznicy robią przesiew w jeździe jak należy.
Dziś miałem takie beznadziejne oblężenie, że po wielkich stratach z obu stron na koniec została ciężkozbrojna jazda jakiegoś niezależnego wodza, ok 18 ludzi, okuta w zbroję od stóp do głów wraz z końmi, broniąca placu zamkowego, przeciw moim 36 kusznikom i 16 łucznikom nubijskim. Kusznicy mieli prawie caly zapas bełtów, wystrzelili wszystko i zdołali położyć dwóch, góra trzech jeźdźców, strzelając wszystkim w plecy, stojąc na murze. Z tego samego miejsca ta garstka łuczników położyła kilkunastu jeźdźców, zostało zaledwie pięciu. Komentarz zbędny.
Co do pieszego rycerstwa, to oni występowali w Europie Zachodnie, może też południowej, ale nie w naszym regionie. Tu dominowała jazda, a w piechocie byli strzelcy pikinierzy itp. Nie chcę zabrać ich tylko Polsce ale właściwie wszystkim w Europie Wschodniej. Zamiast nich wolałbym jakąś jazdę.
To zepsuje balans.Poza tym sam przecież możesz ją sobie usunąć.
Bywało nierzadko i tak. że rycerstwo stawało do walki pieszo:
-oblężenia zarówno w ataku jak i obronie
-nie sprzyjający dla jazdy teren - las, podmokłę grunty, góry...
Myślę, że ponieważ nie można śpieszyć na potrzeby bitwy jednostki konnej lepiej zostać przy tych spieszonych rycerzach. Polska nie ma zbyt wielu takich jednostek a Bracia Dobrzyńscy... - Cóż to jest gra i choć sam przepadam za urealnieniem wolę zagrać z Braćmi, przecież tez zakon mógł rozróść się do potęgi przypominającej Krzyżaków gdyby okoliczności temu sprzyjały. nie dokładałbym już jednak Polsce żadnych jednostek pieszych. Znalazłem ostatnio na chomiku fajną książkę o wczesnośredniowiecznym uzbrojeniu Polaków - pancerni wyglądają nieco inaczej ale mają łuki więc raczej bardziej podchodzą pod konną drużynę książęcą, większość jednostek powinna być pozmieniana... To jednak jest gra i nie można w 100% trzymać się faktów. Chłopaki zrobiły światną robotę a jak znam życie to ulepszenia jeszcze do submoda będą.
Z tymi kusznikami rzeczywiście jest problem, powinni dziurawić jazdę i w ogóle ciężkie jednostki, kusza była śmiertelną bronią - z minusów chyba głównie czas przeładowania.
Panowie, ja tak tylko bezstronnie napomknę. Sracie się z tą historycznością, bez przesady!!! To jest tylko gra i uważam, że grając każdą nacją osiągnięcie sukcesu powinno być w miarę zbliżone. A jak zrobimy z tej gry podręcznik historii, to podbicie całej Europy rusią byoby niemożliwe? Pytam się why? To jest gra i chcę tego dokonać, czemu mi tego ktoś zabrania? Czy np. Węgrami? Mamy z nich zrobić chłopców do bicia przez Europejczyków, a jedynie mają być silni przeciwko Bizancjum? Opamiętać się...IT IS ONLY A GAMEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!
Bywało, że się polskie konnictwo zesrało...
bywało, że się niemieckie zesrało...
bywało, że się wikingom łódź połamała...
no żesz do motylej nogi, nie spinajmy taj dup, to ma być gra która umożliwi każdej nacji podbicie świata a nie oglądanie się za historią świata, gdzie Polska wąchała dupę zachodowi czy wschodowi... co mamy obecnie przez naszych genialnych polityków... czy z tego względu jakbyście robili współczesną grę to byście z Polski zrobili taką pospolitą europejską ladacznicę jaką jest obecnie??? Bo ja nie chciałbym taką nacją, jaką jest obecnie nasz kraj, grać w jakąkolwiek grę...
Dokładnie, to gra. Bazujemy na świetnym modzie jakim jest Bellum Crucis. Nie jesteśmy cudotwórcami, nie przerobimy kilkuset tekstur bo w tej czy innej książce, tak wyglądały dane jednostki. Historycy też się spierają co do wielu czasem istotnych kwestii. A usuwanie jakiejkolwiek jednostki z puli rekrutacji rozwali balans. Zmiany w export_descr_buildings są proste, każdy może je zrobić u siebie indywidualnie. I tak dzięki Wino, Mietkowi77, Aramegilowi i Marko1805 oraz Miśkowi1205 i dariusowi_d (poprawki spolszczenia) mamy polską wersję Bellum dzięki Megasubmodowi, masa poprawek dla Polski, nowe jednostki, zmiany na mapie (Grodno do zdobycia) i Szczecin na starcie oraz super muzę i porządną szarżę od Miśka. Zejdźcie na ziemię.
Edit: Jak ktoś nie ogarnia jak zmienić rekrutację mogę pokrótce wyjaśnić, ale są poradniki moderskie. Ja gram na ograniczonej rekrutacji.