karta graficzna NividiaGeforce gtx 295
procesor AMD Athlon(tm) 64 x2Dual Core 6000+ 3,00 Ghz
5 gb ram ddr 2
Windows 7 Ultimate 64 bitowy
co powiecie o tym sprzecie który posiadam?? ruszy?
Wersja do druku
5 gb ram ddr 2
co powiecie o tym sprzecie który posiadam?? ruszy?
Medival 2 działa bez problemu na najwyższych tury idą szybko nawet na modzie takim jak Third age albo Call of warhamer.
Empire i Napoleon na średnich bez cieni działa bez problemu chociaż przewijanie się tury trwa ok 1 min lub 2 min
Nie wiem czy chodzi o mnie czy o kogo innego
Nie porównuj Medievala II do nowego dzieła Panów z CA to są 2 różne gry, które dzieli ładnych parę lat. Wątpie czy pograsz... :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Pelgren
A ja korzystając z wolnej chwili zainstalowałem Shoguna 2
więc : wszystko co tylko mogłem ustawić na ultra - ustawiłem plus antyanali. itd itd
max rozdzielczość wszystko ultra , a komputer czasowy :)
:
- Intel Pentium Dual Core E2140 1,60 GHZ
- 2 GB RAM DDR 2
- Radeon HD 4850 1 GB
- Windows XP service pack 3
tak jak wspomniałem na Shogunie wszystko Ultra ( aż się dziwie ) nic nie tnie , tura to komedia trwa ze 5-6 sekund .
Rome 2 Total War ?
hahaha - tu jest parodia .
minimalne ustawienia , minimalna rozdzielczość + 3 patche .
Na benchmarku wyskakuje mi ze 30-35 FPS'ów . Na kampanii niby to chodzi choć wkurzające jest , że przy np. kliknięciu na armię chwilę to trwa .
I teraz pytanie ; jak bardzo Rome 2 musi być nie dopracowany :)
Czego Ty oczekujesz po tym kompie, cienki procesor, mało ramu, karta grafiki też młoda nie jest. Nie wiem jakim cudem Ci w Shogunie chodzi wszystko na Ultra.
Minimalne wymagania sprzętowe Total War: Shogun 2:
procesor dwurdzeniowy 2 GHz lub jednordzeniowy 2,6 GHz lub odpowiednik AMD
1 GB RAM (XP) lub 2 GB RAM (Vista, Windows 7)
karta graficzna z 256 MB VRAM z DirectX 9.0c i Shader Model 3.0
minimalna rozdzielczość ekranu 1024 na 768 pikseli
20 GB wolnego miejsca na dysku twardym
odnośnie Shoguna ( jak chcesz to nawet specjalnie Ci nakręcę filmik na YT byś uwierzył )
A TERAZ ROMEK :
Minimalne:
System operacyjny: Windows XP, Vista, 7 lub 8
Procesor: dwurdzeniowy Intel taktowany zegarem 2 GHz lub jednordzeniowy Intel taktowany zegarem 2,6 GHz
RAM: 2 GB
Karta graficzna: kompatybilna z DirectX 9.0c i z 512 MB pamięci RAM oraz wsparciem dla shader model 3.0 i vertex texture fetch
HDD: 35 GB
DirectX: 9.0c
Rozdzielczość ekranu: 1024x768
Pytałeś czego oczekuje :) ? odpowiedz sobie sam na to pytanie .
No to Twój procesor nawet minimalnych wymagań sprzętowych nie spełnia do Shoguna, więc nie wiem jakim cudem to na Ultra ciągnie.
Kolega tylko udaje czy na prawdę nie rozumie o co mi chodzi :) ?
Wymagania Shogun 2 i Rome 2 są praktycznie IDENTYCZNE
rozumiesz ? to tak jakbyś miał dwa maluchy tylko z innymi kolorami ? tak ?
na Shogunie 2 wszystko zapierdziela aż miło , na Romku ledwo ledwo
rozumiesz moja pierwsze pytanie ?
Jak BARDZO Rome 2 musi fatalnie zoptymalizowany ?
Miłego wieczoru i czytamy ze zrozumieniem : )
Ja rozumiem ze plynnosc to rzecz wzgledna, ale ja na swoim poprzednim sprzecie ktory byl lepszy od Twojego mialem w shogunie ustawienia srednio-wysokie zeby to jakos hulalo, a tu z takim sprzetem przyjacielu masz wszystko na ultra? Szczerze mowiac zobaczylbym jakim cudem to dziala. A do romka bez 4-rdzeniowca nie ma co podchodzic praktycznie.
Przestań wymyślać bajki o ultra grafice w takim razie. Minimalne wymagania są po to aby gra ruszyła i można było pograć na najniższych ustawieniach. Obie gry dzieli 2 lata i sporo patchy. Ja tak samo jak kolega dawid miałem sprzęt lepszy od Twojego i mogłem zapomnieć o ultra detalach. Dlatego nie wierze w to co mówisz.Cytat:
Zamieszczone przez Marcincicko
Proszę :
http://www.tinypic.pl/fw5ad1wnq724
nie wrzucę filmiku bo nie mam na to czasu
średnio około 35-40 fpsów na ustawieniach które macie na zdjęciu wyżej
więc nie dziwcie się , że jeszcze raz stwierdzę , że CA dało dupy w kwestii optymalizacji : )
jak znajdę jutro czas to skręcę Wam filmik jeżeli to nadal za mało ..
5 gb ram ddr 2
co powiecie o tym sprzecie który posiadam?? ruszy? Ponawiam poraz hmm 3 pytanie uparcie ale oczekuje odpowiedzi w końcu :D
no ruszy , ale na średnich , może wysokich , tylko będzie zacinać czasami bo gra jest w wersji beta...
[quote="Scooter"]no ruszy , ale na średnich , może wysokich , tylko będzie zacinać czasami bo gra jest w wersji beta...
Dzięki ! masz racje z ta beta ale no musze czekać jak inni na optymalizacje :)
Procesor: Intel(R) Pentium (R) CPU P6200 @ 2.13GHz
Pamięć RAM: 3.00GB
Windows 7
64-bitowy system
Karta graficzna: GeForce 310M
Całkowita dostępna pamięć: 1755
Dedykowana pamięć wideo: 512MB
Laptop
Co o tym sądzicie, niby minimalne wymagania są no ale.. Proszę o rade czy warto kupić.
Dodam ze w Shoguna 2, Napoleona i Empire grałem na średnich.
Pozdrawiam.
@UP z takim sprzetem na Twoim miejscu bym nie kupowal, bedzie to chodzic, ale w czasie bitwy, bedziesz mial pokaz slajdow kiedy jednostki zaczna ze soba walczyc. CPU przydaloby sie mocniejsze do tej gry.
W shogunie 2 bitwy bez scin na wysokim smigaly, wiec moze w romku na najnizszych jakos by chodzilo, ale z tego co wiem na lepszym sprzecie niektorym bitwy tez tna moze to poprawia optymalizacje, a ja bede czekal i sledzil wydarzenia. Jeszcze raz dzieki za pomoc.
nie ma szans , kup lepszy laptop ....
Ale mimo wszystko nie ma co porownywac Rome 2 do shoguna pod tym wzgledem, tu optymalizacja, szczegolnie w kulminacyjnym momencie bitwy jest o wiele gorsza.
A jeśli chodzi o płynność na mapie kampanii i jakbym wgrał moda polepszającego optymalizacje + nowe patche również poprawiające płynność, dało by się coś ugrać wtedy, chociaż na totalnym minimum ? :D
Pozdrawiam. :)
i5 750 2,67gHz
4 GB DDR2
Radeon 4600 HD z 1 GB pamięci
Ustawienie: wszystko średnie z wyjątkiem antyaliasingu (wyłączony), efekty cząsteczkowe na niskim (bo moja karta słabo sobie radzi z takimi bajerami) ale za to jakość modeli jednostek na wysokim poziomie.
Komp nie powala ale obecnie (betapatch 4) mam te 24 klatki na mapie kampanii na maksymalnym oddaleniu nie poruszając. Podczas poruszania, przybliżania stała liczba 16-20 klatek. Podczas bitwy z kolei już od patcha 2 miałem te 21-24 klatki więc nie narzekam. Nie grałem jeszcze naprawdę wielkich bitew, ale liczebność oddziałów ustawiona na średni pomogła mi uzyskać płynność podczas bitwy historycznej o kartaginę. Mogłaby niby zostać na tym poziomie co jest ale na razie wolę zostawić te ustawienia w spokoju bo długo nad nimi już siedziałem a nie widzi mi się co patch-dwa znowu poświęcać 1-2h na sprawdzanie wszelkich ustawień i ich opłacalności.
Jestem już całkiem zadowolony bo mój złom już swoje lata ma i choć Shoguna mogłem uruchomić na najwyższych lub prawie najbliższych ustawieniach (single/kampanie multi) to byłem przygotowany, że już na najwyższych Roman 2 nie pójdzie.
Jedyne co spędza mi sen z powiek to płynność gry podczas nagrywania. Wiadomo - większe obciążenie et cetera ale chciałbym mieć przynajmniej te 18 klatek jak w szogunie podczas nagrywania, a nie 12. Z nowszymi patchami jest coraz lepiej ale chyba będę musiał trochę jeszcze zmodernizować swój sprzęt. Dlatego też chciałbym zapytać co waszym zdaniem byłoby najlepszym zakupem pod względem cena/wydajność:
-> zakupienie pasty termo przewodzącej i nowego wentylatora na procesor w celu jego podkręcenia tak do 3,0 gHz (to by wyniosło ~12%),
-> dokupienia 4 GB Ramu (posiadam 64 bitowy system i ten komputer był kupowany z myślą o dokupieniu drugiej kości pamięci),
-> wymienienie karty graficznej z małym dołożeniem do niej i zakupienie czegoś do 200zł (Problem bo karty graficzne to dla mnie czarna magia i nie za bardzo się orientuje co byłoby lepsze, a co gorsze. Myślałem nad zakupem jakiegoś Radeona z serii 5000 bo widziałem iż najnowsze sterowniki z optymalizacją pod R2 zaczynają się od tej serii. Ktoś może coś poradzić?)
Pozdrawiam
@ Sanvone
Krecic na 3.0 niema sensu,te procki spokojnie robia 3.6-4.2 przy rozsadnych temperaturach,oczywiscie nie na boxowym coolerze.Ram - przydaloby sie 8 gb ddr3 1600mhz jesli zdecydujesz sie krecic procka.Co do twojej grafy to nie wiem ile mozna za nia dostac,nie widzialem takich na allegro ani na ebay.Polecam ten portal : www.purepc.pl najlepiej zarejestruj sie tam,udziela Ci rzetelnych porad.
Moze i zagrasz ale rome 2 wtedy wyglada gorzej niz rome 1 na full detalach, a pokaz slajdow w czasie bitew bedziesz mial mimo wszystko bo na to ustawienia graficzne maja akurat niewielki wplyw. Takze to juz Twoj wybor czy chcesz tak grac czy nie.Cytat:
Zamieszczone przez przemoxdlol
i7 2600k 3,4
Radeon HD 6870 1GB
8GB ram
Mam pytanie. Kombinuję nieco z ustawieniami grafiki i nie mogę dojść do sensownego optimum. Może coś podpowiecie. Mapa kampanii i bitwy działają w zasadzie tak jak trzeba 20-30 klatek, niemniej w bitwach, zwłaszcza sporych, takich pow. 5000 ludzi, dochodzi do tego, że w momencie starcia się oddziałów, następuje straszne spowolnienie działania gry, w zależności od przybliżenia dochodzę nawet do wartości poniżej 10 klatek, a to już jest bardzo nie miłe.
Gram na ustawieniach bardzo wysokich, efekty cząsteczkowe i cienie ustawione na średnie, wielkość oddziałów 120 ludzi. roślinność alfa wyłączona, antyaliasing x8, głębia obrazu niska. Pytanie co tak spowalnia, co wyłączyć a co może być na wysokim poziomie.
Cześć mam problem z klatkowaniem gry. Na początku bitwy w ultra mam 70-90 fps potem przy zoomowaniu jak jednostki maszeruja mam ponad 40fps ale gdy dochodzi do starcia gra zaczyna mi niemiłosiernie klatkować i przy zoomowaniu spada mi do marnych 15 fps.... przy ustawieniach minimalnych jest to samo prawie może z 5 klatek więcej. W benchamrku gry mój minimalny fps wynosi 51.... system mam świeżutki a mój pc to:
4 jajowiec core i5 3350p 3.1GHz
4GB RAM DDR3 1333MHz (póki co, potem będzie 8 :))
grafa sapphire hd 7870 GHz Edition 2GB/256bit
HDD 500GB samsung 7200 rpm
system windows 7 x64 home premium.
Wszystkie inne tytuły latają mi w 60fps albo i więcej a rome 2 jak na złość nie. W msi after burner zauwazylem ze moja grafa w ogole sie nie meczy z rome bo obciazenie siega 60%. Jakies pomysly????
Witaj , niestety problem jaki masz dotyczy około 95% wszystkich użytkowników tego forum posiadających Rome 2 a wynika on bezpośrednio ze złej optymalizacji gry , jedyną rzeczą jaka możemy zrobić to uzbroić się w cierpliwość i czekać na kolejne patche ;)
Jeśli poczytasz dogłębniej forum znajdziesz kilka tematów w których ludzie starają się przez różnego rodzaju mody poprawić wydajność lecz cudu nie ma niestety....
Witam,
Jeszcze nie kupiłem gry i zastanawiam się czy mój komp ją uciągnie, oto mój już nie pierwszej świeżości zestaw.
Procesor Intel Core i3 530, 2,93 GHz
Karta graficzna Radeon HD 5750 512 MB
4 GB RAM
Windows 7, 64 bit
W Shoguna 2 grałem bez większych problemów na wysokich ustawieniach (w rozdzielczości 1680x1050, taki mam monitor).
Kartę graficzną zamierzam zmienić na lepszą Radeon HD 7770, a procka trochę podkręcić (z tego co czytałem ten model kręci się bardzo dobrze).
I teraz mam pytanie do Was, jak ważny jest procesor? Czy podkręcenie wystarczy i na nowej karcie pogram w miarę komfortowo na średnich ustawieniach?
Bo jeśli nie to nie ma sensu jej zmieniać.
Witam, choć poczytałem o konfiguracjach i ustawieniach, to jednak chciałbym się poradzić czy któryś z tych laptopów ma szanse podźwignąć Roma II, a jak nie to może coś do 2500zł się znajdzie?
Lenovo G780 (59-377146)
przekątna ekranu LCD 17.3 cali LED
nominalna rozdzielczość LCD 1600 x 900 pikseli
model procesora i5-3230M (2.6 GHz, 3 MB Cache)
ilość rdzeni 2 szt.
wielkość pamięci RAM 4 GB
karta graficzna NVIDIA GeForce GT 635M
http://www.hidbox.pl/pl_PL/p/s/17663
Lenovo - IBM :: G500H i3-3110M
Procesor Intel Core i3-3110M (2 rdzenie, 2.40 GHz, 3 MB cache)
RAM 4 GB
Przekątna ekranu 15,6"
Nominalna rozdzielczość 1366 x 768 (HD)
Karta graficzna AMD Radeon HD 8750M
http://www.x-kom.pl/p/157570-notebook-l ... 564d5d5a5a
Dzięki za poświęcony czas i pozdrawiam.
Nie wiadomo,co udźwignie Roma II.To czysty strzał,niczego nie można być pewnym.
leszy :
http://allegro.pl/asus-x550vb-i5-3230m- ... 66730.html
Do 2500 najlepszym wyborem jest laptop z GF740 , na tym pograsz na bardzo wysokich/wysokich , mam podobny z GF650GT ;)
http://allegro.pl/laptop-msi-ge60-i5-32 ... 53822.html , ten wydajniejszy .
Witam, ja gram na ustawieniach średnich na sprzęcie:
- Intel Quad q8400 2,66 GHz (oc na @3,2 GHz)
- Radeon hd 6870 1 GB (915/4200 oc na 970/4800 MHz)
- 8 GB ram 1600 MHz
W benchmarku odpalonym również na ustawieniach średnich 62 fps. Mapa kampanii laguje jedynie po oddaniu tury, podczas ruchów AI (20 fps).
Duże bitwy dość płynnie (45-65 fps). Można naczytać się testów że karta graficzna nie musi być wypasiona. R2 potrzebuje mocnego CPU, no i właśnie to jest dla mnie lekki problem bo już przy oddawaniu 1 tury odczułem że dość długo trzeba czekać (w porównaniu do M2). Teraz przy 86 turze mogę iść spokojnie zrobić sobie herbatę, im więcej frakcji odkrywam i czym wyższa tura tym dłużej trwa jej oddawanie, ciekawe co będzie przy ok. 200 :roll:
Pokazywanie ruchów komputera mam wyłączone.
Jak to u Was z tym jest ? Jakie macie procki i ile mniej więcej zabiera czasu oddanie tury ?
Grasz na sejvie od jakiego patcha? Mi na sejvie z patcha 1.0 tury trwały dosyć długo, a obecnie nie więcej niż kilka sekund. Procek i7 3.4 Ghz.
Nie bój się tur koło 200, wtedy już prawie państw nie ma na mapie ;P
"Procek i7 3.4" i wszystko jasne :)
Musze powoli zmieniać sprzęt.
Witam : )
mam pytanie może ktoś mi pomoże .
chciałbym wydać około 2000 tys złotych na komputer ( bez monitora oczywiście )
Jakieś porady ? gotowe modele ? moja wiedza na temat składania komputerów tudzież wyczytywania informacji typu GT GTX etc etc jest znikoma .
Dziękuję za ewentualne porady , miłego : )
p.s
w miejscowości obok znalazłem taki oto model :
http://www.komputeryolawa.pl/pl/p/Kompu ... TRA-II/206
opinie ? warto nie warto ? karta 1GB wystarczy ? : )
Nigdy nie kupuj gotowych zestawów.
To czy karta ma 1 czy 2gb to najmniej istotniejsza rzecz w niej. A kartę akurat dali w zestawie beznadziejną.
http://forum.pclab.pl/topic/725124-FAQ- ... -12012013/
Wybierz coś sobie.
Ewentualnie napisz tam temat to ktoś ogarnięty ci złoży zestaw.
Kolega wyżej ma rację, złóż coś sam, albo poproś o pomoc kogoś kto trochę zna się na tych sprawach, na forach i portalach masz mnóstwo informacji, porównań testów itp. a sprawa tylko na początku wydaje się trudna.
Nie robisz takiego zakupu co miesiąc czy nawet rok, więc nie śpiesz się, daj sobie tydzień czy dwa, poczytaj, porównaj, zastanów się a na pewno złożysz sobie lepszy zestaw, i nie dostaniesz w pakiecie np. badziewnego zasilacza.
Jeśli chodzi o karty to bardziej liczy się model, niż to ile ma pamięci, są karty z 512 MB wydajniejsze niż te z 2GB, tu masz (może nie najdokładniejszy, ale prosty w odbiorze) ranking kart:
http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych
A tutaj również aktualne na ten miesiąc propozycje gotowych zestawów:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerow ... ernik_2013
Na tych portalach jest dużo poradników, poczytaj trochę a wiele Ci się rozjaśni.
Jak ja 3 lata temu składałem swój sprzęt to też bylem całkiem zielony, ale jak trochę zgłębiłem temat, to było to całkiem fajne :)
W zestawie do którego dałeś link, na pewno zmieniłbym kartę graficzną i zasilacz, być może też RAM, to tak na szybko, trzeba by się wgłębić w temat.
Dziękuje , już coś powoli łapię : )
ewentualne opinie o tym modelu :
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerow ... 3?page=0,8
dziękuję wszystkim za pomoc : ) !
Parametry mojej skrzynki:
Zalman Z5 PLUS
Thermaltake ATX SMART 530W 120mm 80+
MSI Z77A-GD65 Intel Z77
Intel Core i5-3570
SilentiumPC CPU Spartan LT HE912
Gigabyte GeForce GTX660 wer. OverClock
Corsair Vengeance Low Profile 2x4GB 1600MHz
Western Digital Caviar Green 1TB 64MB Cache
Samsung SH-224BB BULK
Monitor: Samsung 24" LED S24B300H.
Rozdzielczość: 1920x1024.
Ustawienia: wszystko na full, wyłączona roślinność alfa oraz wszystkie opcje po prawej stronie.
FPS: 30-35 klatek przy wersji 1.7, w poprzednich dobijałem zaledwie do 25.
Po formacie PC, najnowszym patchu i zainstalowaniu modyfikacji R2-TW-GEM gra zaczęła wreszcie działać! Po premierze Rome II była na moim komputerze niegrywalna nawet na minimalnych ustawieniach, obecnie działa nawet na wysokich w full hd i to w miarę płynnie, chociaż dla większych bitew gram na średnich, czyli dzięki aktualizacją mamy pozytywny progres. W chwili obecnej najgorzej chodzi mapa kampanii, ale jeżeli kolejne patche będą nadal optymalizować grę to może w przyszłości wreszcie Rome II dorówna optymalizacji Shoguna 2. Screenów benchmarku nie daje bo one po prostu nie oddają rzeczywistości.Cytat:
Zamieszczone przez Ensis