-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Modowanie jest nielegalne, jeżeli na nim zarabiasz. Wątpliwości miałbym też co do odblokowywania frakcji wydanych już w DLC (jak Sparta). Co do reszty - póki co te odblokowane frakcje nijak się mają do tych, które będą w DLC, bo wtedy dojdą nowe jednostki, misje, niewykluczone, że także jakieś mechanizmy gry. Więc jak ktoś chce grać, niech gra, mi na razie wystarczą 'oryginalnie' grywalne frakcje. ;)
-
Mnie też, jeszcze mam 3 kampanie: Spartą z preorderu, Arvernami, Rzymem do zakończenia. Co mi zajmie tyle czasu, że wyjdzie chyba pierwszy expansion pack. :lol:
Niemniej jednak skusiłem się aby spróbować tego frakcyjnego moda w celach poznawczych i zanosi się na olbrzymi wysyp oficjalnych dlc frakcyjnych w przyszłości, niektóre nieobecne w podstawce (z preorderem) zakładki (typu: greek states etc, british tribes no te główne od góry) są zupełnie nowe i zawierają od 4 do 8 frakcji:) także czysta radość ogarnia człeka na samą myśl jak wielki potencjał ma ta gra już teraz (zwłaszcza jak sobie odzuumujemy mapę kampanii na max na radarze w kampanii) . Do tego plemię Gutonów zaczyna w ujściu naszej Vistuli i aż sie prosi o położenie solidnego fundamentu pod przyszłych Wenedów a dalej Polan. Sam mod jest dosyć ciekawy, choćby dla miłośnika Egiptu , który chciałby "odrodzić" tradycyjną egipską kulturę poprzez interwencję wiernym tradycji królestwem Meroe na zanieczyszczony najazdem Persów, potem hellenizmem greckim i wpływami Rzymu Egipt.
A z kolei genrałowie Scytów wyglądają zaprawdę BADASS :D
Także ma on sporą wartość historycznego Roleplay o ile jesteśmy w stanie przełknąć brak misji (u extra frakcji) , niemniej jednak takie plemię Gutonów konfederacje tworzyć może tak samo jak Swebowie, a i jeszcze smaczek mod działa także w kampanii multi ;) .
Osobiście proszę jakiegoś sprawczego ducha panującego nad weną CA aby jeden z przyszłych expansion packów obejmował podzielone już na wschód i zachód cesarstwo, wczesne królestwa barbarzyńskie i bardzo bardzo wczesne średniowiecze .
-
A jeszcze pytanko - da się ustawić JEDNOLITĄ falangę, jak w Rome1? Z tymi które próbowałem na razie, jednostki pikinierów(sic!) mimo włączenia muru wciąż stoją oddzielnie.
-
Ustaw przed bitwą wszystkie oddziały falangi w jedną linię, stwórz grupę i już masz linie falangi. Nic trudnego :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez bachuxd
@2up
steam - prawym na total war - zakładka beta - wybierz "brak-anulowanie(...)"
@up
Gra aktualizuje się automatycznie. Wgrywałeś jakieś mody albo coś ?
, potem zaktualizowalem i wiekszosc
stala sie czeewonaNie wgrywalem zadnych modow. Mowie, gre mam trzeci dzien, najpierw mialem na liscie z dwa serwery
-
Cytat:
Zamieszczone przez Yarden
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Dla urozmaicenia :
Wszystkie frakcje poza Rhodos odblokowane modem
Czy to jest legalne? Chętnie bym sobie pograł Wenedami właśnie (sentyment z
Lilli Wenedy :P) ale nie chciałbym pewnego dnia odpalić Steama by zobaczyć, że zablokowali mi Romka. Albo najlepiej całe konto. ;>
Modding jest w pełni legalny.
Ba, powiem dodatkowo, że samo CA pomagało ludziom w odblokowaniu reszty frakcji.
-
O większej ilości luda w jednostce słów kilka i inne tweaki zrób sam w domu - "modowanie" na chłopski rozum:
Jeszcze pare postów temu odpisywałem komuś, już nie pamiętam komu jak można sobie zwiększyć ilość chłopa na oddział edytując record mnożnika (np. z domyślnych 160 na 320 itd.) .
Ale teraz się zorientowałem, że może to było mało dokładnie.
W połączeniu z ostatnim Radious Battle Modem (link wyżej i ficzery też), daje naprawdę długie i "filmowe" bitwy.
No to tak:
za pomocą programu SFEditor 1.0.7 (link zapodałem stronę czy dwie temu) otwieramy sobie sejwa (najlepiej z początku kampanii)
[na pliku starpos.esf globalnym z folderu data nie próbowałem, ale pewnie można także tam w podobny sposób ustawić ten mnożnik "na stałe"]
potem kolejno otwieramy compressed_data/campaign_env/campaign_setup/campaign_setup_options
i w tabelce po prawej w ostatniej z listy na górze otwartej zakładce zmieniamy drugą od góry wartość z 1 na np. 1,5 lub 2 czy 3 (to jest ten mityczny mnożnik :) (tylko wciśnijcie ENTER po zmianie , sama zmiana i save nic nie dadzą :) ).
Wada jest jedna, przy bitwach morsko lądowych, kiedy wojska wroga lądują na plażach, nie wszystkim się to udaje bo coś nie do końca działa z uwagi na zdwojenie liczby okrętów ALE user Magnar z TWCenter już to rozwiązał, problem że jeszcze musi to zostać jaśniej opisane odnośnie lokalizacji potrzebnego do zmiany recordu wtedy i bitwy łączone nie będa już problemem.I każdy sobie to zmieni wedle upodobania at home. Jak się dowiem co i jak wkleję w tym poście, PW do Magnara już wysłałem.
Ok naprawione bitwy lądowo-morskie (kłopot z lądowaniem wojsk AI na plaży przy mnożniku zwiększonym).
Ściagamy program PFM (do edycji m.in. PACKÓW czyli serca TW) stąd: http://forums.totalwar.com/showthread.p ... bd9669119c
- otwieramy w folderze steamowym rome 2 , folder data a w nim plik data_rome2.PACK (otwieramy programem zlinkowanym wyżej)
- znajdujemy record main_units (w kategorii db po lewej) , w którym będą kolumny dla recordów Num_Men i Max_Men_Per_Ship wpisujemy w obu tą samą liczbę
Ogólnie to tutaj można właśnie ustawić wedle życzenia, także dokładnie ilość ludzi w każdej jednostce z osobna (nie za pomoca multipliera) sic! ile chcemy w każdej z osobna.
I jeszcze w zasadzie większość innych zmiennych ale to już jak komu pasuje.
Jeśli chodzi o bug z ładowaniem zmnożnikowanych oddziałów na 2 okręty i jego poprawienie w tym miejscu:
Chodzi o to aby wartość danej jednostki opisana w kolumnie Num_Men była taka sama w kolumnie Max_Men_Per_Ship.
czyli jak mam 480 osób w jednostce to statek ma pomieścić 480 osób etc.
Jeżeli ilość luda ustawiata na szybko dla wszystkich jednostek za pomocą mnożnika (opis wyżej) to obliczacie se odpowiednią wartość i wpisujecie w kolumnie Max_Men_Per_Ship, albo jeszcze prościej dla np mnożnika 1, 1,5, 2 i 3 dajecie max luda wszędzie w tej kolumnie (co by było szybciej) np. 600 (najwięcej przy mnożniku 3 ludzi bedzie w jednostkach z 200 ludzmi czyli 200x3 więc 600) jak damy 600 to się upchną na jednej łajbie nawet ze zwierzątkami i panienkami.
No to se za jednym zamachem znaczymy wszystkie recordy w tej kolumnie z góry na dół i zmieniamy na 500.
UWAGA żeby PFM prawidłowo czytał nam recordy w zakładce DB gdzie znajduje się wspomniany wyżej record main_units
musimy zupdejtować schemę dla PFM do RTW2 aktualna z dziś jest tutaj (najprościej rzec umjując bez aktualnej schemy niektóre recordy będą w PFM czerwone i pupka z łatwej ich edycji:
https://raw.github.com/PietroMicca/r2tw ... a_R2TW.xml
wbijamy i kopiujemy text i wklejamy go w miejsce istniejącego w pliku tekstowym o nazwie schema_R2TW.xml w katalogu z programem PFM i zapisujemy.
Z tą schemą ,która zalinkowałem main_units będzie już prawidłowo widoczne dla PFMa (na czarno) i gotowe do edycji.
PS najnowsze schemy dla R2TW do PFMa są w tym linku co jakis czas:
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... 92c6ab5a2a
najlepiej za pomocą programiku Notepad++ , który linkowałem parę postów wcześniej.
Dla ciekawych dodam , że w tym samym pliku data_rome2.PACK możemy sobie zcustomizowac np. misje dla frakcji i dość łatwo zrobic np. z 50 własnych fixów :)
Niektóre rzeczy jest wręcz ultra łatwo zmodować. Przekonajcie się sami, ja na modowaniu TW nie znam sie wcale (mam jedynie praktykę z serii ES, głównie do Skyrim) a bawię się w małe modowanie Romcia już od 4 godzin w najlepsze ;). Jak się troche otrzaskam to se walnę moda z plemieniem Polan ;) w miejsce Gutonów a co :)
Próbujta, proste modowanie to żadna tajna wiedza dla wybranych (no może poza skryptami) a masa funu ;)
voilla!
Wszystko wygląda spektakularnie.
Same floty też przy ustawieniu z 1 na 2 zwyczajnie sie dublują i zamiast jednej np. triermy mamy 2 jako jedna jednostkę morską, działają jednak dobrze.
Więc podsumowując bitwy morsko-lądowe na takiej modyfikacji gramy przez autoresolve najlepiej a resztę (stricte lądowe i morskie) bez żadnych problemów normalnie.
To jest dość prosta zmiana i chyba lepiej zaczekać na bardziej dokładne mody tego typu, zwiększające liczebność wojsk indywidualnie dla każdej jednostki (choć wątpię czy ktoś taki zrobi, biorąc pod uwagę liczbę jednostek).
Przy ustawieniu mnoznika np na x 3 mamy załóżmy jednostkę 160 więc wyjdzie po zmianie 480 luda w oddziale. Jeżeli cała armia (20jednostek) będzie z unitów po 480 wojów to w sumie mamy po naszej stronie 480x20 czyli 9600 żadnych krwii wojów! A to już niezły widok. (I niezła rzeźnia po bitwie o niewolnikach nie wspominając - teraz branie niewolników po dużej bitwie naprawdę wpływa na ekonomię , nie wspominając o możliwości złożenia np 4000 Rzymian w ofierze Wodanowi albo stanąć okoniem Rzymowi jako Helweci (z modem wyżej) ;) ).
Z perspektywu Rzymu można dzięki miksowaniu tym mnożnikiem zyskać nieco bardziej zbliżoną do reala liczebność legionu wraz z wojskami pomocniczymi etc.
A no i koszty są proporcjonalne do jednostek więc o jakimkolwiek ułatwieniu nie ma mowy.
Na marginesie dodam że, zwiększając mnożnik trzeba mieć mocny sprzęt i sporo ram i vramu. Tak ku przestrodze ;) Spróbować warto a jednym ruchem można to odkręcic potem także wielkiego kłopotu nie ma. Poza tym kilka tysięcy żołnierzy w linii falangi wygląda jak milion dolarów ;)
UFFF mam nadzieje że pomogłem. Dla świętego spokoju zróbta se backup modyfikowanych plików.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Cytat:
Zamieszczone przez Tom4shCK
Z tego co zauważyłem, to protektoraty są niekorzystne dla nas. Lepiej podbić dane miasto i zgarnąć je dla siebie, niż tworzyć protektorat, który tak naprawdę nic nie daje poza wciąganiem się w większą ilość konfliktów.
Niestety , muszę się z Tobą zgodzić , w sh2 jakoś to lepiej wyglądało.
EDIT. Z Tego co widzę to u niektórych graczy , a przede wszystkim tych co maja rozdzielczość 1920x1080 karty jednostek są w czasie bitwy w jednej lini , u mnie natomiast jak mam więcej niż 12 pozostałe wskakują do 2 linii co niestety powoduje dość znaczące przysłanianie pola (około 1/3 monitora) , znalazł juz kto jakiś sposób by to naprawić? Przecież nie wszyscy maja fullHD kurna chata!
Karty jednostek możesz chować tym czerwonym kółeczkiem z minusikiem po prawej stronie od kart.
-
Ja ich nie chcę chować tylko mieć w 1 linii jak wszyscy!!! Czytaj ze zrozumieniem proszę :evil:
-
Lub po prostu wcisnąć ,,i". Nie jest to takie trudne a ułatwia rozgrywkę ;)
-
Pampalinek - facepalm :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Pampalinek - facepalm :shock:
KUp sobie 1900 na 1000 ;)
-
Myślałem, że ustawiając poziom legendarny komputer zacznie grać w stosunku do mnie agresywnie. Gram kampanię Arwernami, 40 tura, kilka plemion wypowiedziało wojnę i... stoją pełnymi armiami przy stolicach. Nikt nawet nie przekroczył moich granic. Od 10 tur celowo nie mam dodatkowych armii w osadach, po prostu już testuję grę przed konkretniejszą kampanią na legendarnym poziomie Rzymem. Nic.. dalej kompletna bierność.
Jedyna aktywność to ataki na moich dowódców. Co kilka tur wymiana wodza. Ja w odwecie też morduję ich wodzów. Mam championa z umiejętnościami opartymi na sile na 8 i szansa dokonania rzezi wynosi ponad 80%. Prawie każdy atak to sukces. Więcej, nawet nieudane zamachy powodują przyrost doświadczenia.
-
adi daj mi pieniądze to sobie kupie :)
-
W przyrodzie nic nie ginie. Migracja z shoguna 2 potwierdzona.
Trakowie z Anthie zajęli Pulpudeva.
Macedończycy w odpowiedzi zdobyli stolice tych pierwszych.
Pele zajęli moi Ateńczycy.
Komp ładnie broni 1 prowincji. Schody zaczynają się gdy zaczyna podbój.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Sethinify
adi daj mi pieniądze to sobie kupie :)
Moze lepiej bys sobie zarobil;)
-
jesli ktos nie ma DLC-Grecja:
QCRY9-K4EMA-8R6Q4
nie wiem czy zadziala,dostalem kod dwa razy inny,warto sprawdzic.
-
Działa! Dzięki :). [spoiler:2ya4yrqu]http://img21.imageshack.us/img21/540/5a46.png[/spoiler:2ya4yrqu]
-
Gdzie znajdę info o wszystkich frakcjach, np. kto z kim jest w stanie wojny itp.
-
W momencie rozpoczęcia gry na campaign map planner
W trakcie gry, tylko swoją i sąsiadów na mapie dyplomacji.
-
Dzieki za mapę powyżej, jest doskonała i bardzo ułatwia wybór jednej z frakcji odblokowanych przez moda dodającego wszystkie frakcje.
Właśnie rozpoczynam unifikację terytorium nad Vitsulą Gutonami ;)
-
Też nie możecie grać 3v3 multiplayer, bo tak zacina, że można usnąć (przy 2v2 jako tako działa)? Normalnie samemu gram na ustawieniach grafiki "extremalna" i nic nie zacina. Net 6MB/s.
-
Czy u was też komputer praktycznie nie rekrutuje bardziej zaawansowanych jednostek? Bo mnie, kim bym nie grał, to spamuje podstawowymi jednostkami(o ile atakuje)... Gram Kartaginą na bardzo trudnym i takie mam kwiatki:
- Jakieś plemię oblega mojego sojusznika, kiepska sytuacje ale widzę u sprzymierzeńca pełną armię w mieście także okej. Klikam koniec tury i co robi mój sojusznik? Wycofuje całą armię z miasta i daje je sobie podbić... :roll:
- Armia jakiegoś afrykańskiego plemienia atakuje moje słabo bronione miasto. 20 jednostek vs. 5 jednostek. Wygrywam praktycznie bez strat bo komputer wysyła spam baaardzo kiepskich włóczników
- Zbuntowali mi się niewolnicy, wyskoczyła cała pełna armia(ciekawe skąd ich tylu). Stanęli sobie pod miastem i powoli giną z głodu...
- Nie widzę, żadnej armii gdzie jednostki byłyby drugiego poziomu
- Ateny ni stąd ni zowąd wypowiedziały wojnę i nawet nie podchodzą...
-
AI póki co żenada...moje miasto stało puste, mieli armię z 20 jednostkami...zaczęli oblężenie. Inna sytuacja, pewna frakcja atakowała drugą przez 10 tur...ruszali statkami, gdy byli pod ich terytorium to statkami wracali i tak w kółko. Mam sojusz z inną frakcją, kazałem im zaatakować pobliskie terytorium...zgodzili się po czym miotają się przy swoich miastach i nie ruszyli nawet tyłka by pomóc. Pytanie...na wyższych poziomach też jest taka żenada?
-
Również mam wrażenie że AI praktycznie nie atakuje, jedyną frakcją z jaką miałem problem był senat z wojny domowej. Byli w stanie zająć mi całą południową Italię(nie wiem czemu ale ,,zrespili" się w Kartaginie, całe 6 pełnych armii) Sycylię, Sarydnię. Nawet oblegali Rzym, ale tam to już gładko poszło. Z barbarzyńcami pratkycznie żadnych bitew w polu tylko siedzą i czekają 3 pełnymi armiami pod swoim miastem przez co ciężko ich wytłuc. Teraz ruszam na wschód, może z Grekami będzie ciut ciężej :mrgreen:
BTW bardzo spodobało mi się że po wyborze pomiędzy republiką a cesarstwem, jak się wybierze to drugie to nazwa państwa zmienia się na Imperium Rzymskie :D
-
A cokolwiek innego się zmienia? ;p
-
Grajcie kampanie multiplayer. Nie bedziecie narzekac na Ai:)
-
adi kolejna genialna propozycja -.- niby w kampanii multi nie gramy z komputerem ? dodatkowo nawet gdyby była możliwość żeby wszystkie frakcje były kontrolowane przez człowieka to pomyśl ile czasu trwała by jedna runda 10 - 20 min ?
-
Cytat:
adi kolejna genialna propozycja -.- niby w kampanii multi nie gramy z komputerem ? dodatkowo nawet gdyby była możliwość żeby wszystkie frakcje były kontrolowane przez człowieka to pomyśl ile czasu trwała by jedna runda 10 - 20 min ?
W kampanii MP grasz z czlowiekiem. Ty masz jedna frakcje i on. A AI owszem jest ale jest tlem niezauwazalnym. W zaleznosci od skillu graczy AI znika tez dosc szybko. Ja gram tylko Mp i nie marudze na AI bo z nim nie gram;)
Z tego co napisales wyciagam wniosek,ze kampe MP na oczy nie widziales a sie wypowiadasz;)
-
100 ileś frakcji, średni czas tury 30s do 1min. Czyli Pierwsza tura by trwała od 50 do 100 minut + bitwy. Ja swoją drogą ciągle nie mogę się porządnie zabrać do kampanii, no i brakuje multi jak w shogunie2 :/
-
adi poprzez dodanie jednej nawet super ogarniętej osoby do pomocy przestanę zauważać ponad 100 frakcji kontrolowanych przez tępe AI ? hmm brzmi to zbyt wspaniale.
adi po pierwsze jak już piszesz skrótami to pisz takimi które można zrozumień bo np kampa to dla mnie miejsce w którym noobki siedzą całą mapę i wbijają sobie staty przykład bf3
po drugie nie wiem skąd bierzesz swoje rady dla przykładu tę z monitorem myślisz że jak ktoś mógłby sobie kupić monitor 1920x1080 to by tego nie zrobił już dawno ? tak samo ta z kampanią niby jak pomoże nam ktoś do multi ? ułatwi nam tylko grę bo AI dalej nie będzie wiedziało co ma robić co tylko ułatwi nam podbój całej mapy nie wiem jak ty ale ja chce się trochę pomęczyć żeby wygrać bo co to za rozrywka iść jedną super armią od prowincji do prowincji i zdobywanie ich bez najmniejszego wysiłku ?
-
Cytat:
adi poprzez dodanie jednej nawet super ogarniętej osoby do pomocy przestanę zauważać ponad 100 frakcji kontrolowanych przez tępe AI ? hmm brzmi to zbyt wspaniale.
Ano przestaniesz. Twoja uwaga skupia sie na tym co robi gracz. A ze kazdy sie spieszy by zajac najlepsza pozycje na mapie wiec Ai ze swoim geniuszem pada jak muchy.
Poza tym tez w zaleznosci jak ustalicie mozesz rozgrywac bitwy za AI wiec czujesz sie jakbys ciagle gral z genialnym AI:)Bo bitwy ciagle masz z graczem a nie z AI.
Grajac kampe w Szoguna2 rozegralem do 1562 tylko trzy bitwy i byly to bitwy z graczem(zamiast AI). Bitwy w ktorych jedna ze stron ma przygniatajca przewage to z automatu. A ze AI malo kiedy robi porzadna armie wiec...
Do 1562 bez narzucania kosmicznego speedu AI juz prawie nie istnieje. W S2 oczywiscie.Poziom Hard.
Pamietam swoja pierwsza kampe MP gdy narobilem ponad 20 tys woja i ruszylem na gracza. Mialem kampanie jak historyczna;)Niestety te 20 tys woja to nic jesli gra sie przeciw graczowi bo on tez tyle bedzie mial i bedzie sie bronil wiadomo jak:)
Tutaj link z bitwy graczem i na trzeciego sie wbilo AI jako moj sojusznik. Razem z 20 tys woja jak dobrze pamietam;
http://www.youtube.com/watch?v=q1Rcxcen9Tw
-
Przydałby się jeszcze mod poprawiający AI i w końcu gra byłaby grywalna :).
-
Na chwilę obecną z uwagi na AI gra jest niegrywalna.
Po prostu komputer nie potrafi rozwijać prowincji, zaś w samych bitwach jest równie cienki.
Czy powstały już jakieś mody poprawiające AI ?
-
Nie ma.Czego narzekacie,a nie gracie w multi?
-
Jak to nie ma ? Radious Total War mod.
[spoiler:2jzlt6xu]http://www.twcenter.net/forums/showt...ed-9-9-2013%29[/spoiler:2jzlt6xu]
-
Cytat:
Zamieszczone przez Kijkowaty
Na chwilę obecną z uwagi na AI gra jest niegrywalna.
Po prostu komputer nie potrafi rozwijać prowincji, zaś w samych bitwach jest równie cienki.
Czy powstały już jakieś mody poprawiające AI ?
Jak kazdy tytul z serii Total War;) Jestem pelen nieszczerego podziwu dla graczy SP.Pomimo beznadziejnego Ai potrafia z radoscia przechodzic kolejne kampanie. Ja niestety nie jestem w stanie zagrac dluzej sp niz to konieczne.
Odpalilem ten mod Radoius na starym sejwie i nie zauwazylem jakis szczegolnych zmian w bitwie. Za to moj dochod wzrosl ponad dwukrotnie, nie wiem czy to na plus.
Moze jeszcze zagram na nim od poczatku.
-
viewtopic.php?f=579&t=14000 nowy beta patch i oświadczenie CA.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=579&t=14000 nowy beta patch i oświadczenie CA.
To taka cudowna wiadomość! ... żyć ze świadomością, że jest się frajerem za darmo testującym grę, która zasługuje na miano przedwczesnej Bety. :D
-
Jedna rzecz mnie dziwi czemu po premierze rome2 nikt nie narzeka jak to miało miejsce przed premierą, że majtki albo zarost jednostek jest nie takki jak być powinien :lol: gdzie ci wszyscy specjalisci sie nagle podziali. Czyżby to po premierze przestało być ważne.