Raczej gravitas to zdolności polityczne postaci, a nie przywódcze. I najbardziej gravitas rośnie po zapewnieniu awansu w polityce.
Wersja do druku
Raczej gravitas to zdolności polityczne postaci, a nie przywódcze. I najbardziej gravitas rośnie po zapewnieniu awansu w polityce.
Szkoda że miejsca na budynki w prowincjach nie są oznaczone jakoś, np. że w tym miejscu można stawiać tylko rolnicze albo przemysłowe budynki. Oczywiście jak stawiamy od zera to problemu nie ma ale jak chcemy usunąć już istniejący budynek i w jego miejsce dać inny to się robi zgadywanka
A JA NIENAWIDZĘ NIESPODZIANEK :twisted: !!!
Faktycznie, kolega bobr ma racje :D przydaloby sie to poprawic, bo w niektorych slotach mozna budowac dowolny typ budynku, a w innych scisle okreslony i czasami dochodzi do sytuacji ze burzymy jakis budynek by za chwile znowu go zbudowac, bo nie bylo mozliwosci w tym miejscu wzniesienia czegos co bylo nam potrzebne.
Naprawdę tak ciężko zapamiętać, że niektóre rodzaje budynków można budować tylko w stolicach prowincji? :mrgreen:
.........nie jestem pamiętliwy :D
Nie trzeba mieć bardzo dobrej pamięci. Początkowo też miałem z tym problemy ale po pograniu trochę wbiłem sobie to do głowy i bardzo mi to pomogło zoptymalizować budowanie prowincji pod poszczególne zadania :).
W regionach nie będącymi stolicami budować możemy naprawdę mało:
- farmy,
- świątynie,
- porty (bez wybrzeży wojskowych; tylko jeżeli prowincja jest nabrzeżna. Jest to slot który tylko może być zagospodarowany na port),
- budynek do rekrutowania wojska,
- warsztat.
Warto jest aby wiedzieć, że świątynie budowane w tych regionach różnią się bonusami od tych budowanych w stolicy i mogą osiągnąć maksymalnie 2-gi poziom. W stolicach zaś możemy budować też świątynię, porty, budynki do rekrutowania wojska, warsztaty oraz dodatkowo:
- place ćwiczebne,
- centra miast (agory),
- budynki sanitarne (akwedukty),
- budynki przemysłowe,
Pozdrawiam
4 poziom, chyba że któryś patch coś zmienił, albo barbarzyńcy różnią się pod tym względem od cywilizowanych narodów.Cytat:
Zamieszczone przez Sanvone
Dobrze, że wytknąłeś mój błąd :D Sprawdziłem z ciekawości i po pierwsze: tak walnąłem się. Nie 2-gi, a 3-ci poziom (zapomniałem, że o 1-wszym poziomie). Ale wszystkie kultury mają te same możliwości i w pomniejszych osadach/regionach można budować maksymalnie 3-ci poziom, w ty 2-gi i 3-ci poziom ma nieco inne bonusy niż ich odpowiedniki w stolicy. 3-cio poziomie świątynie w mniejszych regionach posiadają już bonus do edyktów :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Pozdrawiam
Czy blokada portu może trwać w nieskończoność ?
Zablokowałem port Insubrom flotą i nic..... jak oblegam stolice lub osadę to pokazuje mi ilość tur do końca czyli jak się poddadzą.
Więc morał z tego taki że flotą nie można zaatakować portowego regionu ( no tak żeby była bitwa ) mogę go tylko zablokować czy tak ?
1. Tak, może trwać w nieskończoność.
2. Jest to tylko blokada, a nie oblężenie.
3. Nie, możesz zamiast blokować, po prostu zaatakować flotą i rozegrać normalną bitwę połączoną z desantem.
Ekhm, wiesz w ogole czym jest blokada portowa kolego? :D to nie jest oblezenie, tylko uniemozliwienie handlu morskiego danej osadzie
dziękuję dobrzy ludzie, zbadam kwestie ataku na flotę która właśnie cumuje w tej osadzie
już rozumiem, pogubiłem się gdzieś .........
Conajlepiej rozwijać u generała nastawionego na walkę a co u tego co nadzoruje miasto?
Ale zdajesz sobie sprawę, że w trakcie blokady można zrobić atak i zająć miasto portowe swoją flotą?Cytat:
Zamieszczone przez dawid621
kolego kraven, czytaj ze zrozumieniem. Pisze ze sama blokada nie jest oblezeniem, a nie ze nie mozna jej przeksztalcic w szturm na osade.
Kolego Dawidzie ale to się wiąże. To jest oblężenie i blokada w jednym.
nie jest to oblezenie bo nie mozemy w ten sposob zmusic osady do poddania sie odczekujac dana ilosc tur, poza tym mozna dowolnie wprowadzac i wyprowadzac armie z miasta. Wiec tak jak mowie, nie jest to stricte oblezenie, bo blokada portowa nie ma za glowny cel zdobycia osady jak to jest w przypadku oblezenia.
Ostatnio wybuchła u mnie wojna domowa, po której zniknęły mi wszystkie opcje we frakcji tzn. nie mam juz opcji adoptuj, zabij itd. Wie ktoś w jaki sposób to przywrócić? Myślałem, że to właśnie przez wojnę domową, ale ona już dawno się skończyła, podbijam nowe tereny moimi generałami i nadal nic :/
Nie da się tego przywrócić. Po wybuchu wojny domowej drzewko to staje się całkowicie zbyteczne.
To znaczy, że popracie we frakcji jest już bez znaczenia? Bo wcześniej to się starałem zabijać wrogich generałów,a teraz juz nie wiem czy jest sens, po tym co powiedziałes :D
Tak, zupełnie bez znaczenia. Wojna domowa wybucha tylko raz w przeciągu całej kampanii.
co mam robić ( budować ? ), żeby unikać ciągłego niezadowolenia ludności i zbliżającej się rebelii ?? i co oznacza, że potrzebuję "4 nadwyżki ludności" ?? jak mam to zrobić ?
stawiaj budynki które dają punkty rozwoju
1. Świątynie z bonusem do zadowolenia, centra miast - ostatecznie okresowo wyłączyć zbieranie podatków w danej prowincji i trzymać w jej regionach wojska. Przede wszystkim robić przerwy w zdobywaniu nowych regionów jednej prowincji.
2. Nadwyżka ludności oznacza nadwyżkę ludności - zdobyć ja można przez odpowiednie edykty, nadwyżkę jedzenia, bodajże duże zadowolenie mieszkańców. Jej liczba znajduje się na ekranie budynków prowincji, na górze po lewej stronie.
Cytat:
i tutaj chyba pies pogrzebany ;/
p.s. dlaczego mając 4 prowincje, mogę mieć tylko 3 wodzów ? Muszę zdobyć kolejne, żeby mieć ich więcej, ale mi właśnie brakuje tego jednego jak jasna cholera ;/
Ilość wodzów zależy od poziomu imperium 1poziom-3 generałów 2-6, 3-9, potem 12 i ostatecznie 15, poziom możesz sprawdzić w oknie z danymi o twoim państwie chyba wciśnięci 5 go wywołuje i tam jest zielony pasek z poziomem imperium a pod nim info o ilości dostępnych generałów, flot i agentów.
Uważam że jest ważniejsza kwestia niż przerwy - mianowicie planowanie podbojów.Cytat:
Trzeba spojrzeć na to jaką kulturę posiada prowincja/nacja którą chcesz podbić.
Jeżeli podbijasz nacją Hellenistyczną greków to zaraz po podboju łatwiej jest ich trzymać w ryzach - poziom niezadowolenia zazwyczaj nie jest zbyt wysoki. Nie trzeba wtedy robić długich, a czasem nawet żadnych przerw.
Jeżeli natomiast podbijasz nacje z zupełnie innego kręgu kulturowego (np. wschodnie plemiona) to automatycznie po zdobyciu prowincji masz większy problem z ładem publicznym.
A to fakt, ale kary za zdobycie regionu też robią swoje. Przy okupacji niby tylko 30, ale kary do zadowolenia w prowincji się kumulują, tak samo jak bonusy - więc przy dużych prowincjach przynajmniej jedna tura przerwy jest koniecznością.
Oczywiście że robią swoje :) Dlatego takie przerwy też są wskazane - zgadzam się.Cytat:
Tylko to temat dla nowych graczy i chciałem zwrócić ich uwagę na planowanie swoich podbojów.
Warto patrzeć nie tylko na to gdzie jest więcej ziem do podbicia ale także na potencjał danych krain (gospodarczy, przemysłowy i militarny), dostęp do morza, krąg kulturowy ich mieszkańców, otaczających tą prowincję sąsiadów (czy są wojowniczy czy nie) itd.
Ja zostawiam (oszczędzam) nacje z mojej kultury by z nimi później handlować.
Jak pozawierałem porozumienia z nacjami obcymi. A później podbiłem choć jeden region z ich prowincji, to bez problemu byłem w stanie narzucić tam moją kulturę.
Tak że moi partnerzy handlowi szli do piachu z powodu niepokoi i buntów. :?
Dlaczego dziewczę o takim ładnym imieniu i tak chlubnej pasji jak Total War ma taki mało oględny nick "garbata_stonoga"Cytat:
Zamieszczone przez garbata_stonoga
To pytania początkujących graczy więc nikt nie powie że to zły dział.
To jest zły dział, bo pytanie nie ma nic wspólnego z myślą przewodnią tematu. Nie kontynuować offtopu, nie prowokować aparatu represji ze strony władz.
.....aparat represji ..... a żeby cię :) dobre jak cholera jak za komuny ....
Powinni ci da podwyżkę !! i parę czystych gaci - to tak prywatnie ode mnie takie tam....
Który agent i która to opcja co powoduje zwiększenie (wydłużenie) czasu wznoszenia budowli? Jedna moja świątynia zamiast powstać w 3 tury, miała się budować 22.
to jakiś błąd albo któryś z wrogich emisariuszy ma taką moc.
ale osobiście nie spotkałem się z takim czymś
Mi to wygląda na sabotaż - zniszczenie wszystkich budowli. Miałem to kilka razy, na poprzednim patchu - ale nie zwróciłem uwagi który dokładnie wrogi agent to robił. Wydaje się mi że to bug, bo maksymalnie działanie agenta powinno objąć jeden budynek, a nie wszystkie.
Wie może ktoś jakie są różnice, po wojnie domowej w Rzymie, między republiką, a cesarstwem?
Gosciu pisze Ci to przeciez podczas dokonywania wyboru....
Czempioni powodują uszkodzenie wszystkich budynków w osadzieCytat:
Dzięki. To będę wiedział kogo kasować w pierwszej kolejności :twisted:
Choć moi agenci mają raczej marną skuteczność.