-
Re: Jaka wersja gry po patchu?
No właśnie być może to jest wina moda, którego chciałem przetestować. Ale wcześniej zanim tu pisałem, to usuwałem wszystkie te pliki od moda i przywróciłem oryginalne tam gdzie to trzeba było zrobić. Ale dalej jest ten sam problem czyli wszystko na czerwono w multi. Być może ten mod nie działa na oryginalnej grze :) To mod odblokowujący wszystkie frakcje. Jak to jego wina to chyba czeka mnie reinstalka bo sprawdzenie spójności plików nic nie daje.
-
Re: Patche - temat zbiorczy
Raczej wina, że część ludzi ma betę patcha 3/ma tylko patch 2 lub/i mody, których nie masz Ty.
-
Jaki jest numer najnowszego patcha ?
Numer z górnego prawego rogu jak jesteś w menu gry !
Rano zanim wyszedłem do roboty włączyłem kompa i zaczęło mi ściągać patcha ale musiałem wyłączyć bo kierowca autobusu ma w dupie czy w nim jestem czy nie :/
Mam wrażenie że wersja się zmieniła ale pewności brak więc pytam.
-
Po wgraniu tego patcha 3 beta masz wersję 1.3.0. Natomiast u mnie po jego wgraniu w multi fakt kilka gier jest gdzie mogę zagrać, ale malutko. Bez tego patcha to wszystko jest na czerwono. Co gorsze podczas szybkich bitw cały czas mam desynchronizacje albo ten drugi koleś. Muszę ponownie zainstalować tę grę bo nie pogram. Same problemy. W Empire nie przypominam sobie żeby tak było. Z resztą do tej pory gram na multi i jest ok.
-
Mam wersje v1.3.0 Build 7275.458729 -choć nie mam pojęcia kiedy się zainstalowała skoro wyłączyłem komputer w połowie instalacji ?
-
Jak nie jesteś pewien, zrezygnuj z beta testów, gra wróci do ostatniego pełnego patcha. Po czym wróć do beta testów, steam ściągnie betę na nowo.
-
Ciekawa ile jeszcze musi musi wyjść patchów, aby rozgrywka była pozbawiona bugów, a grafika zoptymalizowana. Kiedy pojawi się patch 3 wersji finalnej (nie beta)?
-
To gra dalej jest niezoptymalizowana wedlug was? Ja zaczalem dwa dni temu kampanie Rzymem i jest to niebo a ziema w porownaniu do kampanii ktora prowadzilem od wyjscia gry, osobiscie nie mam juz nic do zarzucenia optymalizacji.
-
Mi jakieś 28mb zassało. Trzeciego beta mam, dziwne.
-
ja mam cały czas ogromne zastrzeżenia do optymalizacji. i7, 16 gb Ram, GTX660 a dalej tnie w 1440x900 (NIE NIE LAPTOP), dlatego koniec z Rome aż do grudnia przynajmniej. A jak dalej nic nie ruszy to ja już podziękuję CA, ale więcej razy się nie dam zrobić na frajera.
-
@Pampalinex tak z ciekawosci, tnie Ci na mapie kampanii czy w bitwie? Pytam bo mamy bardzo zblizone konfigi.
-
W sumie mnie tez to interesuje, albowiem, też pracuję na i7, co prawda kartę mam radeona 6870, ale ponoć i tak decyduje procesor.
-
@Pampalinex
U mnie na gtx 770 jest juz o niebo lepiej,oczywiscie w porownaniu do tego co bylo.Mapa kampani ok 35-40 fpsow,bitwy dalej kuleja,np : mam 50 fpsow,ale kiedy przyspiesze bitwe zaczyna klatkowac strasznie,nawet po powrocie do normalnej predkosci.Ale grac sie da,najwazniejsze zeby jakosc jednostek i cinie nie brac wyzej niz wysokie.Zauwazylem ze lepiej dziala na sterach 327.23 niz na betach.
-
Mapa kampanii działa jak trzeba, bitwy tną na każdym ustawieniu :| czy bym dał najniższe czy najwyższe różnica jest 4 fps. Dodam że Shogun 2 działał na wszystkich ustawieniach wymaksowanych z bardzo dobrymi fps ;)
-
Oni jak zwykle coś nagrzali z tymi ustawieniami, mam duuużo gorszą kartę od was, bo gtx 560, który jeszcze w dodatku się cholernie grzeje, procek i7 3,4Ghz i 8gb ram, a ustawienia mam wysoko-ekstremalne (jednostki i cienie na ekstremalne) i mam minimum 25 klatek i max ponad 50. Nie tnie się na przyśpieszeniu. Mapa zatnie tylko na sekundę jak kliknę turę, ale to w każdym TW. Wy macie pecha z Rome, a ja np z Napkiem, który u mnie przestaje klatkować dopiero na średnich, przez co mam tak mało godzin w tą część nabite.
Wgrany Radious graphic mod (usuwa np chmury na mapie kampanii) i najnowsze stery beta.
Pampa, masz na bank wszystko w kompie zaktualizowane? Wiem, że pewnie tak i głupio pytam, ale wolę mieć pewność :)
-
No tez mnie wlasnie zastanawia czy kolega ma napewno wszystko ok z kompem, albo poprostu ma pecha co do tej gry. U mnie gra scina jedynie kiedy w bitwie biora udzial 4 pelne/prawie pelne armie. a gram na ustawieniach w wiekszosci wysokich, cienie mam na srednich, a tekstury, efekty czasteczkowe i jakosc jednostek na najwyzszych ustawieniach i zdaje to egzamin. Zauwazylem tez ze duzy spadek fps powoduje wlaczenie glebi pola. Tak swoja droga to o dziwo jedyna czesc TW ktora potrafi naprawde mocno przyciac to... Empire:D mapa kampanii tnie sie tam o wiele bardziej niz w romku.
-
Czy u Was nadal patche ściąga tak wolno? Betę 3 patcha - 80MB ściągało mi 45 minut, mimo dość dobrego łącza. Zmieniałem serwery (Polska, Rumunia, Niemcy), ale nic to nie pomogło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Gibril
Czy u Was nadal patche ściąga tak wolno? Betę 3 patcha - 80MB ściągało mi 45 minut, mimo dość dobrego łącza. Zmieniałem serwery (Polska, Rumunia, Niemcy), ale nic to nie pomogło.
Mam dokładnie taki sam problem, pomimo łącza i maksymalnych ustawień.
-
Przy ściąganiu patcha lub przy jego cofaniu zauważcie jak wam mieli twardy dysk. Patch najwyraźniej na bieżąco zmienia coś w plikach gry - wiec dlatego to trwa tak długo a nie tylko podmienia to i owo. Szybkość łącza nie ma z tym nic wspólnego
-
Powiem wiecej: wgrywanie patcha zabiera mi ponad 10 gb na dysku, ciekawe czym jest to spowodowane wlasnie.
-
mam wszystko zaktualizowane, nawet po formacie jest komputer. No cóż, ja liczę że coś naprawią, a jak nie to ja już podziękuję CA, i każdemu będę odradzał.
-
Pojawiły się nowe sterowniki od AMD 13.10 BETA 2 coś usprawniają w Rome 2 TW, próbował ktoś instalować już?
-
Problem z 3 aktualizacją Patch 3 gra nie odpala
Witam chciałbym się was zapytać dlaczego po wgraniu trzeciej aktualizacji tj. Patch 3 do Roma II gra nie chce odpalić też tak macie?.
Po drugiej aktualizacji Patch 2 gra odpalała normalnie.
EDIT:Dajcie znać czy macie podobny problem z Romkiem :( czy tylko ja mam ten problem?
-
Zauwazyliscie jakies zmiany na lepsze po Patchu 3?U mnie narazie steam go wogole nie widzi.
edit
juz jest,build powinien wygladac tak: 7319.4591
Pogralem chwile,wiecej fpsow ale potworne sciny po tym patchu.
Romek dalej niegrywalny jak dla mnie,a juz prawie miesiac minal od premiery.
Gdybym kupil Domestos i tampony dla zony to bylyby to lepiej wydane pieniadze 8-)
-
Witam ponownie. Tak długo czekałem na Rome 2 i tak samo się zawiodłem. Nie wiem co jest z tą grą. Czy tylko ja mam ciągle z nią problemy? Cały czas wszystkie gry na multi są na czerwono. Nieważne czy wczesniej bez patcha 3 beta czy teraz z tym patchem 3 już finalnym. Nie mam żadnych modów, sprawdzałem spójność plików (coś pobrało), ale dalej nic. Ciągle mam inną wersję gry jak pozostali i nie mogę grać na multi. Kampanie już ukończyłem. Teraz był/jest czas na multi. Wcześniej Shogun 2, Empire, Napoleon i żadnych problemów. Wszystko zaczęło się od momentu jak musiałem kupić Rome 2 ponownie jak mnie lekko pewien sprzedawca zrobił. Ale to nie powinno mieć żadnego znaczenia. Przecież to inna gra w sensie inny klucz itd. Ale po jej instalacji/reinstalacji cały czas jest problem z multi.
-
Bardzo możliwe, że właśnie inni grają na modach i dlatego nie macie jednakowej wersji, jednak fakt, że wszystkie gry masz na czerwono jest dziwny.
-
ma ktos jakis pomysl z problemy ze scinkami na mapie kampanii?
irytuja spadajace fps czy ciagle sciny przy wchodzeniu w widok mapy czy dyplomacje...
-
Jaki komp? Polecam wgranie Radious Graphic Mod, usuwa np chmury na mapie kampanii, które trochę biorą FPS.
-
Asus g74sx
i7
gtx560m
12 gb ram
full hd
nie widze sensu w kasowaniu czegos z gry - nie widze w tym sensu...
ma moze ktos podobna konfiguracje i poradzil sobie z doborem odpowiednich ustawien?
-
Czyli lapek?
Jak nie widzisz sensu? Przecież właśnie to Ci zabija FPS! Do czego Ci potrzebne chmury które zasłaniają Ci mapę kampanii? Nawet nie zauważysz ich braku, a gra będzie lepiej chodzić. Ja mam podobny sprzęt, ale mniej ramu, jednak stacjonarka, chodzi płynnie na wysoko-ekstremalnych i full hd. Jak klikasz na dyplomację, czy mapę globalną to jest zwiecha na ćwierć/pół sekundy, bo gra musi zmienić tryb wyświetlania i wprowadzić nowe menu, nawet w medku 2 dyplomata łapie taką zwiechę.
-
@Mnil
Probowales moda next gem?u mnie niweluje przycinki w bitwach
-
Mi ścina jedynie w niektórych stolicach prowincji... ale i tak jest lepiej - bo wcześniej często miałem tam zwiechę, wywalenie na pulpic i komunikat "Towal War: Rome 2 przestał działac"...
Oczywiście musieli jednak coś spierniczyć - po najnowszym patchu kontynuacja bitwy nie kończy się gdy wyrżnę wszystkie niedobitki wrogów, ani gdy uda się im uciec, ani po upływie czasu bitwy... pozostaje jedynie ręczne wyjście z potyczki :?
-
[quote="Asuryan"]Mi ścina jedynie w niektórych stolicach prowincji... ale i tak jest lepiej - bo wcześniej często miałem tam zwiechę, wywalenie na pulpic i komunikat "Towal War: Rome 2 przestał działac"...
Oczywiście musieli jednak coś spierniczyć - po najnowszym patchu kontynuacja bitwy nie kończy się gdy wyrżnę wszystkie niedobitki wrogów, ani gdy uda się im uciec, ani po upływie czasu bitwy... pozostaje jedynie ręczne wyjście z potyczki :?[/quoteU mnie
U mnie akurat wszystko zaczęło chodzić płynnie i na stacjonarce i na laptopie.Na laptopie ekstremalne ,PC ultra .
Laptop:
i-5 3 gen 8gb ram GeForce GTX 660M 2 gb direct 11
PC:
Phenon 4* 3200 , 4gb ram geforce 9800 gt 1gb direct 10.
Tylko bitwy dalej są za łatwe gram na bardzo trudnym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Asuryan
Oczywiście musieli jednak coś spierniczyć - po najnowszym patchu kontynuacja bitwy nie kończy się gdy wyrżnę wszystkie niedobitki wrogów, ani gdy uda się im uciec, ani po upływie czasu bitwy... pozostaje jedynie ręczne wyjście z potyczki :?
U mnie taka sytuacja występuje od samego początku do teraz włącznie z patch 3 beta.
Z fps znacznie lepiej, z crashami też chyba ok. Spieprzyli natomiast znowu alt + tab do windowsa. Po powrocie gra ma sekundowe przywieszki. Działało to zaraz po wypuszczeniu patcha 3. Potem dali jakieś łatki do niego i znowu jest tak samo.
Problem jest również z określaniem ścieżki przejścia jednostki na mapie bitwy. Określając punkty przejścia z przyciskiem shift, jednostka dochodzi do punktów pośrednich i zatrzymuje się w każdym z nich na 2-3 sekundy więc funkcja stała się bezużyteczna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez marchel
Cytat:
Działało to zaraz po wypuszczeniu patcha 3. Potem dali jakieś łatki do niego i znowu jest tak samo.
Czy ja dobrze rozumiem? Najpierw wypuszczają beta patche, potem pełne patche a potem łatki do pełnych patchy?
-
olac chmury, najbardziej mnie irytuje przechodzenie do okna dyplomacji i mapy.
ten mod next gem - co zmienia ogolem? jaki ma wplyw na gre? mozna go bezpiecnzie usunac, bez reinstalla?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Bojaki
Cytat:
Zamieszczone przez marchel
Cytat:
Działało to zaraz po wypuszczeniu patcha 3. Potem dali jakieś łatki do niego i znowu jest tak samo.
Czy ja dobrze rozumiem? Najpierw wypuszczają beta patche, potem pełne patche a potem łatki do pełnych patchy?
Nie do końca. Patch 3 nie został jeszcze oficjalnie chyba wydany i funkcjonuje jako beta. Jak pobrałeś betę 3 i wypuszczają do niej łatkę to też Ci ją pobierze(łatkę do beta patch 3, a nie do patch 2).
-
Po pierwsze patch 3 został oficjalnie wydany wczoraj. Po drugie, nauczcie się poprawnie cytować :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez Furmann1
Cytat:
Mi ścina jedynie w niektórych stolicach prowincji... ale i tak jest lepiej - bo wcześniej często miałem tam zwiechę, wywalenie na pulpic i komunikat "Towal War: Rome 2 przestał działac"...
Oczywiście musieli jednak coś spierniczyć - po najnowszym patchu kontynuacja bitwy nie kończy się gdy wyrżnę wszystkie niedobitki wrogów, ani gdy uda się im uciec, ani po upływie czasu bitwy... pozostaje jedynie ręczne wyjście z potyczki :?[/quoteU mnie
U mnie akurat wszystko zaczęło chodzić płynnie i na stacjonarce i na laptopie.Na laptopie ekstremalne ,PC ultra .
Laptop:
i-5 3 gen 8gb ram GeForce GTX 660M 2 gb direct 11
PC:
Phenon 4* 3200 , 4gb ram geforce 9800 gt 1gb direct 10.
Tylko bitwy dalej są za łatwe gram na bardzo trudnym.
Na PC to chyba te ultra to 3 fps z takim kompem :roll: a jeśli to prawda to wyczuwam mały skandal dlaczego cały czas ja i wiele innych osób ma problemy na dużo lepszym sprzęcie :|
-
Cytat:
Po pierwsze patch 3 został oficjalnie wydany wczoraj. Po drugie, nauczcie się poprawnie cytować :P
Co nie zmienia faktu, że łatka do patcha 3 beta została pobrana w zeszły czwartek (26.09.2013) i wtedy też znowu rozwalił się alt+tab, a po czystym beta patch 3 działał.
PS. Na forum PL jakoś info o wydaniu brak :)
@Pampalinex
U mnie na i5 2400 skręconym do 3,8GHz, 8 GB ram i GTX560 na ustawienia ultra (cienie i efekty cząsteczkowe zmienione na bardzo wysokie, pamięć karty bez ograniczeń) mam w trakcie bitwy średnio około 27fps, jeśli pali się coś na mapie i wjadę kamerą w dym spadam mi do 6-7.