Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
Gry np.: ze Steama polecam "zabezpieczać" funkcją wbudowaną w ten program.Później tylko te gry spakowane wrzucasz do danego folderu ze Steamem i cieszysz się grami :P
Co do samego problemu...ja tam ci nadziei nie dam.Te gówniane funkcje Windowsa mają tendencje do psucia się.Mi np.: partycjonowanie się zepsuło te z poziomu windy i zostałem zmuszony do używania jakiegoś innego programiku.Darmowe nie są dobre,spróbuj,popróbuj ale jak dla mnie to za dużo nimi nie zrobisz.
Z antywirusów to polecam:
-Avira(darmowy,w j.angielski,nie ma polskiego),dba o komputer tak "lokalnie"jak i w sieci.
-Comodo,kolejny darmowy,już w polskim języku.Dba o komputer "lokalnie" i w sieci.Ma tendencje do sapania się o każde exe. także trzeba w nim to poprzestawiać.
-MalwareBytes,darmowa wersja zapewnia usuwanie wirusów tylko,ochrony nie zapewnia,no chyba,że kupisz premium.Polecam go do skanowania kompa,tamte to do zatrzymywania wirusów itp.
Czy już miał ktoś problem z com surrogate w Win7? U mnie antywirus Comodo wykrywa go, jak żąda pełnego dostępu do komputera... Irytujące to jak diabli. Jak popatrzyłem w necie, to opinie o tym programie (?) są niejednoznaczne. Jedni sugerują, że to rodzaj wirusa... (ale ja nie sądzę), inni że, to problem wynikający z sterowników graficznych... ja sprawdziłem u siebie ich aktualizacje i wydają się one w porządku. Jeszcze inni sugerują, że to po prostu integralna, upierdliwa część Windowsa :geek: -rodzaj niedoróbki Microsoftu... A może ktoś z was orientuje się do czego to w Windzie potrzebne? lub jak się tej aplikacji (?) pozbyć?
Ja tam tyle powiem,że Comodo sapie się do wszystkiego.W trybach pogrzeb i sprawdź czy nadal ci będzie się darł,jeśli to jest aż na tyle irytujące to polecam zmiane antywirusa.
Avira + Malware Bytes do skanowania kompa.Ta Avira do pilnowania go.
To dobre antywirusy i nie będą się sapać tak jak Comodo,czyli co chwila :P ja nie wiem jak to usunąć ani jak to inaczej naprawić.
Ostatnio borykam się z kilkoma problemami związanymi z dostępem do internetu.
Ani na komputerze, ani na laptopie nie mogę połączyć się w praktycznie żadnym programie z netem, nawet na wyłączonej blokadzie problem pozostaje.
Mogę zainstalować Steam-a, lecz przy pierwszej próbie włączenia kiedy to pobierane są aktualizacje Steam nie widzi dostępu do neta. W przypadku gier, (Warframe) nie mogę się połączyć z siecią. Nie wiem z czym to jest związane.
Posiadam Liveboxa ZTE 2.0, na laptopie mam Avire, na komputerze nie mam żadnego antywirusa. Problem na obu sprzętach jest ten sam. :evil:
Edit:
W liveboxie mam ustawione zabezpieczenia WPA/WPA 2 Mixed, lecz nawet jeśli ustawię brak zabezpieczeń problem pozostaje.
Nie poprzestawiałeś czasami czegoś w liveboxie? Może ci się schrzanił czy coś,nie jestem sieciowcem to za wiele nie pomoge :D
WAP nie wyłączaj bo to chyba zabezpieczenie LANu. Strony normalnie działają? Nie masz przypadkiem włączonego firewalla? Może być tak, że zapora blokuje porty steam i gier.
To był problem jednak z liveboxem, przywróciłem fabryczne ustawienia i wszystko działa jak należy. Widocznie gdzieś musiałem grzebać ;)
Strony normalnie działały, jedynie w programach był problem.
Padła karta graficzna,czym ją zastąpić?
Witam. :D
To moje pierwsze kroki na tym forum, za bardzo się nie znam na sprzęcie komputerowym stąd moje (śmieszne dala niektórych pytania)
Mam starego kompa z Ge Force 8800 GTS 320 MB, a rczej miałem , bo właśnie padła na pysk. I szukam zamiennika. Gram głównie w Medivala II.
I tu mam dylemat. Czym ją zastąpić , aby nie wymieniać innych podzespołów. I żeby grało się płynnie.
Kupić używkę. (jeśli tak to czy brać tą 521, czy 640 MB? Czy mój komp to pociągnie?) czy pozostać na 320 MB?. Allegro 80-150 zł. Czy coś innego używanego.
Do tej pory moja karta radziła sobie z każdą grą.
Jeżeli nową, to jaką byście proponowali, żeby parametry były takie same lub ciut lepsze. Cenowo nie ma szału, max 200-250 zł. Żeby się dało grać płynnie w Medivala II.
Bo teraz czasem jek było więcej jednostek w bitwie, to się trochę cieło :evil: Nie wiem czy to wina karty, czy procesora? E 4500 2.2 GHz Intel Core 2 Duo. 2 GB RAM-u.
System XP.
Re: Padła karta graficzna,czym ją zastąpić?
Nie znam się na kartach w tym segmencie cenowym, ale na twoim miejscu nie kupował bym używki - nie wiadomo ile pociągnie. Za 250 zeta na pewno kupisz nową dobrą kartę do M2. Nie znam za bardzo ludzi na forum, ale lepiej zapytać o to np. na pclab.pl, tam na pewno dadzą ci precyzyjną odpowiedź co do rodzaju karty i firmy, czasem nawet sklepu. Inne fajne portale to benchmark.pl, purepc.pl, pcfoster.pl.
Edit: widzę, że się myliłem - strasznie dużo postów w tym temacie ( teraz to zauważyłem ), czyli w sumie jest szansa na odpowiedz także tutaj.
No to tak.To nie wina procesora samego,sam procesor to nie problem ze ścinami itp.
Co do karty,to nie kupuj używanych przez internet,jakieś gówno jeszcze kupisz i stracisz mamone.
http://allegro.pl/nvidia-geforce-gtx260 ... 75549.html
Np. coś takiego sobie kup,polecam geforce,ze względu na lepsze osiągi itp. od Radeonów.Dla większego komfortu w graniu jeszcze mógłbyś dokupić z 2 gb ramu albo 1,ale lepiej 2.Tylko wtedy XP by tych 4 nie wykorzystał,3 jeszcze tak.Jak byś chciał mieć 4 gb to wtedy byś musiał zmienić system na np.: Windowsa 7.Ew.sobie załatw Win XP 64 bit i tyle.