Re: Frakcje w TW:R2 - dyskusja (Preview frakcji nr 8 - EGIPT
Cytat:
Zamieszczone przez tomciopogromcio
Może i to się nie wyklucza, ale mimo wszystko jest postęp. Mimo wszystko lepiej mieć 8 świetnie dopracowanych grywalnych nacji na 100, które to również będą dość dobrze odwzorowane, i można z nimi dyplomatyczne interakcje prowadzić. Niż mieć 11 beznadziejnych grywalnych frakcji na 20 i mnóstwo bezsensownych "buntowniczych" miast.
Naprawdę wierzysz w 100 dobrze odwzorowanych frakcji? Proszę Cię, nie rozśmieszaj mnie.
CA nie jest wstanie zrobić dobrze 100 frakcji. Wątpię, czy chociaż te 8 grywalnych będzie naprawdę zrobione jak trzeba, nie mówiąc już nic o frakcjach składających się z jednej prowincji.
Zależy co rozumiecie pod pojęciem dobrze odwzorowana frakcja? Bo jeśli chodzi o jednostki, to sprawa wygląda tak, że w grze będzie pewnie z 20 plemion celtyckich, które zbytnio się między sobą nie różniły jeśli chodzi o jednostki. Tak więc jeśli dobrze zrobią jednostki dla Arwernów, to reszta plemion też będzie miała ładnie zrobionych wojowników. Analogicznie z plemionami germańskimi.
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Pasowały według Ciebie... Mi tam nie przeszkadza, że zamiast samych potomków Diadochów do dyspozycji są frakcje barbarzyńskie, które zapewnią inny rodzaj rozgrywki i inne cele (zjednoczenie plemion itd). Twoja statystyka jest już w ogóle z czapy, bo jak rozumiem lepiej by było, jakby wszystkich frakcji było 20 jak w Rome 1, masa buntowników i 11 grywalnych? Wtedy mamy piękną liczbę 58%, ależ się CA postarało! :lol: Ja wolę jednak 8 grywalnych od początku, masę potencjalnych konkurentów na mapie (a nie szarych buntowników), pewnie kolejne 6 frakcji z DLC i kilkadziesiąt odblokowanych modami... No ale pewnie CA mnie przekupiło, żebym tak pisał. ;)
Aha... Czyli według Ciebie większa liczba grywalnych frakcji wyklucza brak buntowników i dużą liczbę pomniejszych frakcji?
Ciekaw jestem w jaki sposób. Proszę, wyjaśnij mi to, bo mój ptasi móżdżek tego nie ogarnia.
A gdzieś tak napisałem? Większa liczba grywalnych frakcji co najwyżej może wykluczać potencjalny większy zysk ze sprzedanych DLC. Jasne, że najlepiej by było, jakby wszystkie kilkadziesiąt(-set?) frakcji było grywalnych i na tym samym poziomie, ale to chyba trochę nierealne? Śmieszy mnie po prostu porównywanie procentowe ilości grywalnych frakcji przed i po Empire, skoro wzrosła kilkukrotnie liczba frakcji w ogóle. Chyba porównywać powinniśmy po prostu samą liczbę grywalnych? To Wy mi wytłumaczcie, jak to możliwe, że 9 (Rzym liczę jako jedną, bez przesady) frakcji grywalnych na szesnaście wszystkich jest w jakiś sposób lepsze niż 8 (a będzie więcej) na ponad sto? Bo tego z kolei mój nieptasi móżdżek nie ogarnia. ;)
Po jednej stronie postawiłeś to, co ma być w Rome 2 a po drugiej To, co było w Rome 1 tak, jakby nie można było osiągnąć lepszego efektu, tj. więcej frakcji grywalnych przy większej ilości frakcji ogólnie.
Ja nie mówię, że to porównywanie procentowe jest sensowne, ale mimo wszystko, R2 powinno mieć znacznie więcej grywalnych frakcji. Różnorodność jest tak duża, że jej niewykorzystanie jest grzechem. Oj, chwila, zapomniałem. Przecież oni ją wykorzystają. W DLC.
Mam tylko nadzieje, że szybko powstaną jakieś mody poprawiające buble i odblokowujące frakcje.
Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
Zależy co rozumiecie pod pojęciem dobrze odwzorowana frakcja? Bo jeśli chodzi o jednostki, to sprawa wygląda tak, że w grze będzie pewnie z 20 plemion celtyckich, które zbytnio się między sobą nie różniły jeśli chodzi o jednostki. Tak więc jeśli dobrze zrobią jednostki dla Arwernów, to reszta plemion też będzie miała ładnie zrobionych wojowników. Analogicznie z plemionami germańskimi.
No dokładnie, ja rozumiem dość dobrze odwzorowana, czyli nie, że każde 100 frakcji czymś się rożni. Tylko są dobrze odwzorowane i skopiowane ileś razy. Zwłaszcza, że nie będą grywalne, to po co im rozróżniać drzewka technologiczne itp rzeczy, zwłaszcza, że większość będzie miała 1 prowincję na start i dość szybko będzie upadać.
Mówcie co chcecie, ale nie danie jako frakcji grywalnej Seleukidów, to chamstwo. Najważniejsi gracze w latach 264-242 p.n.e (bo już sam się gubię kiedy ma się ta gra zaczynać) to Rzym i Kartagina na zachodzie i Macedonia, Seleukidzi i Ptolemeusze na wschodzie. Reszta to druga liga.
To tak jakbyście kupowali grę o II wojnie światowej i okazałoby się że zamiast grywalnych Wielkiej Brytanii, Niemiec, USA, ZSRR i Japonii, otrzymujecie tylko trzy pierwsze frakcje a do tego Włochy i Rumunie :shock: . ZSRR i Japonię musicie kupić sobie w DLC :?
Z Seleucydami racja, powinni wywalić Icenów (choć chętnie nimi zagram) do DLC zamiast nich. Z drugiej strony jeszcze nie wszystko stracone, poczekajmy na Rally Point to się coś niecoś wyjaśni.
Kuroi: Ja tylko skorzystałem z porównania przedmówcy, który na szali stawiał właśnie poprzednie części gry (przed Empire) i Rome 2. Jasne, że można osiągnąć lepszy efekt, ale nie ma co liczyć na dobrą wolę twórców, którzy chcą zarobić, ile się da. Obstawiam, że co najmniej 4 frakcje dojdą w DLC i pewnie je kupię, co w żaden sposób nie znaczy, że nie wolałbym ich dostać w podstawce. To chyba oczywiste. ;) Sporo frakcji powinno zostać odblokowanych w modach, z tego co się orientuję, to od Empire w górę powstały szybko all-factions mody.
Cytat:
Zamieszczone przez Poliorketes
To tak jakbyście kupowali grę o II wojnie światowej i okazałoby się że zamiast grywalnych Wielkiej Brytanii, Niemiec, USA, ZSRR i Japonii, otrzymujecie tylko trzy pierwsze frakcje a do tego Włochy i Rumunie :shock: . ZSRR i Japonię musicie kupić sobie w DLC :?
No jak mnie to wkurza w grach 2WŚ.... dostaję do dyspozycji UK, Niemcy, USA, ZSRR i Japonię a Włochów nie..... cholernie mi ich brakuje w takich grach....
Ale sorry za off-top : P
W najlepszych grach o 2WŚ czyli HoI, możesz grać każdym.
Poliorketeksowi i mi chodzi raczej o RTS typu Men of War :P