Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
zmiana systemu flag na polach bitew (zbyt często prowadzi do idiotycznych sytuacji)
Jeśli nie ma floty podczas bitwy lądowej, to flag poza stolicami prowincji już nie uświadczysz. Szkoda tylko że osad również - bo podczas walki czysto lądowej w osadach nie ma już flag, ale również i budynków - tylko w oddali widnieją zabudowania jako tło walki.
Przerwa w meczu, więc mogę się skupić i jednak odpowiedzieć na Twoje ataki Umbrecht.
Po pierwsze primo - nie znasz mnie sprzed crashu forum. Znasz tylko ciemną stronę Księżyca i widać że mocno mnie nie lubisz - po wysiłku jaki sobie zadałeś żeby mnie "pogrążyć".
Tak, od roku 2008 jestem krytycznie nastawiony do serii, ponieważ od ERROR TW seria próbując dźwigać się po zapaści ciągle jest w gorszej kondycji niż w pierwszych latach. Nie przeszkodziło mi to jednak pozytywnie ocenić zmian i wysiłków deweloperów przy premierze NTW, który choć nadal nie dorastał jako tytuł do pięt poprzednich odsłon (MTW2 czy RTW/RTWBI) grywalnością na Multiplayer, to jednak był krokiem ku poprawie, co skutkowało później jeszcze lepszą w ocenach graczy grą STW2.
Przed ETW byłem tu jednym z najbardziej zagorzałych fanbojów, sędzią w międzynarodowych turniejach, beta testerem modów Multiplayer na MTW2, Szachistą i myślę, że w ogólnym rozrachunku pozytywnie wpływałem na rozwój tego serwisu i polskiej community MP, pomimo że rzeczywiście moje posty często przypominały występy stetryczałego dziada z balkonika Muppet Show.
Od roku 2008 czekam na grę z serii TW, która znowu usadzi mnie przed kompem na długie godziny, da głębię, radość zabawy. Czekam, czekam i zżymam się na radość optymistów, którzy cieszą się byle czym.
Ty rejestrujesz się na forum 4 dni przed premierą, w miesiąc tłuczesz ponad dwieście postów i dowcipnie budujesz teorię na temat mojego podejścia do gry, czy serii, choć raczej niewiele o tym wiesz, pomimo deklaracji że "od zawsze" forum czytujesz.
Cytat:
Przez takich ludzi jak Ty Nieśmiertelniku, część zwykłych userów olewa aktywność na tym forum lub całkiem rezygnuje z obecności na nim.
Sam przez wiele lat tylko przeglądałem to forum a jednym z powodów dla którego postanowiłem się w końcu zarejestrować na nim był okresowy brak Twoich wypocin.
Przez takich ludzi jak ja "stara wiara" z Multi cieszy się, że wie co w trawie piszczy, a że wiedzą o moich prawdziwych intencjach więcej niż Ty, to niejednokrotnie dają swoimi wpisami wsparcie dla tego co robię.
Co do powodów swojej rejestracji to po prostu kłamiesz, bo akurat zarejestrowałeś się w czasie mojej reaktywacji spowodowanej powrotem nadziei na lepsze czasy w Multiplayerze 8-)
Cytat:
I tak ogólnie czy kupiłeś grę skoro o niej się wypowiadasz głosząc ostateczne prawdy?
A łoisz w Rome 2 już 35 godzin
Możesz się zdecydować jakie tezy chcesz dopasować do przeprowadzanego dowodu? Bez odrobiny zdecydowania wyglądasz mało autentycznie, szczególnie gdy piszesz
Cytat:
Szczerze polecam zainteresowanym
Bo przy takiej niekonsekwencji jak Twoja nie ma miejsca na szczerość.
W rewanżu ja zadedykuję Tobie Twój cytat, pod którym podpisuję się rękami i nogami.
Cytat:
Nie wiem co robisz zawodowo ale chyba miałeś naciąganą tróję z logiki, a Twe "filozowania" pachną jakimś narcystycznym bełkotem nieopierzonego absolwenta.
Np. Ja bym Cię osobiście nie zatrudnił, bo już nie chodzi o Twoje prawdopodobnie marne kwalifikacje ale o bijący z niektórych Twoich wypowiedzi charakter
Pozdrawiam.
I chyba już po meczu........
Nikt nie ma pomysłu dlaczego nagle straciłem możliwość w kampanii Egiptem rozgrywanie ręcznie bitew?
Zacząłem nową kampanię Arwernami i wszystko jest dobrze...
Nie wiem czy mogę tu coś takiego wrzucić, ale zajrzy tu więcej osób niż do "wasze wideo", a mam do pokazania ciekawą sytuację :D
Obejrzyjcie bitwę od 23:45 :D
[youtube:1bpj4qhq]http://www.youtube.com/watch?v=tsxCCBJ27uw[/youtube:1bpj4qhq]
I w formie bonusu ;)
-No dobra bronimy się na tych dwóch placach, zablokujcie wszystkie ulice prowadzące tutaj.
-Panie, ale to my szturmujemy to miasto...
-No to co? Będziemy walczyć do ostatniej kropli krwi!
@Shane , Bojaki ;)
Nie wiem czy zauważyliście ale od początku twierdziłem że gra jest świetna i dalej tak twierdzę POMIMO wad.
Tak samo wielokrotnie pisałem , że ma wady ALE nie psują mi one rozgrywki do tego stopnia żebym nie chciał grać.
Trochę wyolbrzymiacie bo nigdzie nie napisałem że to jest wszystkomająca i najlepsza gra na świecie, także nie popadajcie w ADIZM :)
- NUDA - Bojaki napisałem w odniesieniu do drzewka rodu nie do całej gry ;).
Rome 2 to dla mnie dalej sam miód z niewielką ilością dziegciu.
@Nieśmiertelnik
Wiedziałem że się nie powstrzymasz , pruj się dalej :lol:
Spokojnej nocy
Jedyne co możesz zrobić, to starać się mnie obrazić.
Na argumenty będzie trudniej, przykro mi, musisz to niestety zaakceptować.
Pozdrawiam pomimo prucia i marszczenia.
Jedną z najlepszych zmian jest właśnie to, że walki w prowincjach z osadami toczą się jako zwykłe walki lądowe. Mnie odrzucało właśnie to, iż zdecydowana większość bitew to były oblężenia i walki w osadach. Teraz jest ufortyfikowana stolica i to w zupełnosci wystarcza. Mam nadzieję,że nie wrócą do pierwotnej wersji.
Jednak to tak nie działa. Na próbę zaatakowałem inne prowincje nie bedace stołecznymi, tym razem Arwernami (wcześniej grałem Rzymem) . I jednak atak na normalną osadę był. Może od wielkości osady to zalezy. Trudno.
@Niesmiertelnik, doceniam Twe wiekopomne zasługi dla sceny, całego community oraz wszechświata.
Mój argument jest prosty, nazywasz kogoś płatnymi pachołkami, obrażasz twórców serii, grasz w coś ponad dobę łącznie i nazywasz to "gównem". Ja Cię nie chcę obrażać i bynajmniej tego nie uczyniłem.
Chciałem Ci jedynie pomóc, wiesz nie jesteś sam, zawsze możesz pogadać z kimś.
A fakt, że czujesz się obrażony po tym jak ktoś Ci bardzo grzecznie (w stosunku do Twojej wcześniejszej wypowiedzi) zasugerował, że coś jest jego zdaniem nie do końca ok jak nazywasz kogoś "płatnym pachołkiem pocącym się aby ukręcić z gówna bicz" [pożegnanie jesieni normalnie], mówi sam za siebie.
Wiem, że odczuwasz potrzebę m.in. rywalizacji słownej i odwetu,mitologizowania swego ego,pochłania cię wyjaśnianie wydarzeń , porównania do księżyca i cały ten jazz,to jest całkiem normalne w tej jednostce, spoko.
Niemniej jednak postaraj się nad tym zapanować bo jakiś moderator w końcu się wkurzy i wszyscy dostaniemy warny.
Przecież zamiast gadać sobie na luzie o Rome 2 rozprawiamy o Twoim podłym zachowaniu.
Po cholerę robić jakieś bagienko? Przez neta można tylko spekulować, empiryczne poznanie to jedyna trafna metoda diagnozy problemu.
Co do tych "tez" , które wspomniasz, to wybacz ale pisałem na szybko i przed ujrzeniem Twego profilu na Steam, potraktuj fragment z 35h w R2 jako właściwy bo mi się nie chce edytować tamtego posta.
Co do ilości postów, to fakt ogólnie za dużo tu pisuję i obiecuję poprawę, tym bardziej że jak widzę zdecydowałeś się aktywniej tutaj udzielać.
Co do wysiłku, żaden wysiłek akurat te sprawy mozna znaleźć w np. paru książkach Zimbardo ładnie opisane, a ich znajomość w pewien sposób jest pokrewna mojej branży.
I żeby było jasne, wcale nie czuję się urażony Niesmiertelnik tym co napisałeś, myślę że inni też nie.
Rozumiemy z czym się zmagasz i trzymamy kciuki.
Ponownie dobranoc
Dawno mnie tu nie było, ale widzę że nic się nie zmieniło :lol: Wojna domowa pomiędzy zwolennikami a przeciwnikami CA trwa dalej, zmienili się tylko przeciwnicy.
Ja nie będę się zbytnio rozpisywał o plusach i minusach gry, wszystko zostało już napisane. W nowym Rome uderzają mnie dwie kwestie, pierwsza to fakt że po raz kolejny na rynek został wypuszczona gra niedokończona, a gracze charytatywnie robią za beta testerów. Druga moja uwaga jest nawet bardziej niepokojąca, oczywiście to tylko moje subiektywne odczucie, ale Rome jest po prostu nudny :( Nawet w tak nieudanym Empire czułem jakiś dreszcz emocji, a tu nic. Może to przez jesień, a może to już starość, ale pograłem parę godzin w grę na którą czekałem latami i po prostu mnie nie zainteresowała.
A to jest fakt, że z biegiem lat gry coraz słabiej przyciągają, zwłaszcza współczesne tytuły. Ale jest parę pozycji niezmiennie chwytających się powierzchni, seria TW jest jedną z nich, przynajmniej dla mnie.
Może ktoś kiedyś zmiksuje EU z TW i wyjdzie coś blisko strategii idealnej.