Niech ktoś mi wyjaśni, czym się różni rozbudowa warsztatu żelaznego, oprócz tego, że przy kowalu pancerz jest na 5% do końca, a przy wytwórcy tarcz oba współczynniki (pancerz i zwarcie) lecą w górę..... bug?
Wersja do druku
Niech ktoś mi wyjaśni, czym się różni rozbudowa warsztatu żelaznego, oprócz tego, że przy kowalu pancerz jest na 5% do końca, a przy wytwórcy tarcz oba współczynniki (pancerz i zwarcie) lecą w górę..... bug?
Widzisz... nie zwróciłem uwagi na grę słów, obrona/walka w zwarciu... Tylko, czy 20 % z III poziomu tarcz dodaje się do tych 20% z pancerza i mamy 40%? Do tego mamy jeszcze 20 % obrony w zwarciu. Bo jak tak to wytwórce tarcz o wiele korzystniej jest rozwijać...
No tak, powinno się to sumować. ;) Więc pełna zgoda, że wytwórca tarcz jest lepszym wyborem :D
Czy to normalne, jeśli każda frakcja oferuje mi wszystkie możliwe traktaty za małe ceny? Ogólnie to mam jako projektorat m.in. Kartaginę, Libię i Nową Kartaginę. Dodam że mam zysk na poziomie 14 tys. Na turę przy stanie skarbca 120 tys. Data to 180 r. P.n.e.
Tak.
To trochę do luftu z taką grą. Jest o wiele za łatwo :D
A jaki masz poziom trudności?
Ja mam jeszcze parę pytań, na które nie wiem gdzie szukać odpowiedzi.
1. Czy dla kogoś, kto nie ma wprawy w tą grę możliwe jest odnieść zwycięstwo ( grając Rzymem ) w tych ustawowych 300 turach, czy trzeba więcej czasu? Albo też to samo pytanie, ale zadane trochę inaczej - po upływie powiedzmy 100 tur, ile prowincji powinienem mieć już zdobytych, żeby 'wyrobić rzymską normę' :P i nie być noobem ;) - jak mi na to odpowiecie, uwzględniając moje wciąż słabe umiejętności, będę mógł w miarę sensownie spojrzeć na moje postępy w grze.
2. Kiedy warto używać w trybie marszu armią plądrowania? I czy warto plądrować wioski/miasta po ich przejęciu dla zdobycia pieniędzy, czy najlepiej tylko stosować okupację?
3. Czy to, co zrobię z armiami buntowników w prowincjach z dużym niezadowoleniem ma jakoś wpływ na dalszy rozwój nastrojów społecznych? Typu - jak wyrżnę jeńców po zniszczeniu takiej armii buntowników to innym odechce się buntować i nastroje wracają do normy, czy lepiej robić na powrót z takich prowodyrów niewolników?
4. I raz jeszcze - która wygrana jest łatwiejsza do osiągnięcia Rzymem, kulturowa czy ekonomiczna?
5. Co ma wpływ na wytyczne jakie dostajemy, od czego się one zmieniają? Na początku udało mi się wypełnić całą pierwszą partię wytycznych, po czym zacząłem wypełniać następne z drugiej, nowej partii, ale nie zdążyłem bo po wypełnieniu kilku założonych tam punktów dostałem nową rozpiskę z innymi wytycznymi... O co w tym chodzi?
Wróciłem niedawno do gry (z okazji EE) i wybuchła mi wojna domowa, mimo że wskaźnik ryzyka był równy 0, a nie miałem żadnego powiadomienia o ryzyku wybuchu takowej. To nowy "ficzer" czy jakiś bug?
1. Po jakimś czasie masz tyle armii i agentów że rozjeżdżasz wszystkich jak Niemcy nas w 1939.
2. Ja nie korzystam armiami z trybu plądrowania, tylko ruch zwykły i szybki marsz na własnych ziemiach. Nie wiem czy jeszcze tego nie zmienili ale po podbiciu miasta najlepiej było je zniszczyć (kara tylko na jedną turę i od razu można wybierać swoje budynki). Z łupienia rzadko korzystam (jak naprawdę kasy brakuje) i nie chce tej osady. Okupacja średnia jest, przydawała się na poprzedniej wersji jak chciało się zachować konkretny budynek.
3. Nie ma znaczenia. Jak pojawi się taka armia to w każdej turze zadowolenie rośnie o 20, więc dobrze trzeba się zastanowić czy niszczyć ich od razu, czy pozwolić urosnąć im trochę w siłę za polepszenie zadowolenia.
5. http://www.twcenter.net/forums/showt...ated-5-30-2014