Re: Divide Et Impera - Dyskusja ogólna
Cytat:
Zamieszczone przez marchlew
Mam pytanie ..ile trzeba przejsc reform zeby dojsc do ,reformy Mariusza ? prosze o odpowiedz bo mialem juz dwie reformy
Fragment przewodnika po reformach
Restrykcje dla gracza (po kolei - nazwa reformy, poziom imperium (Imperium level) konieczny do jej wystąpienia oraz minimalna wymagana liczba tur)
Rzymianie:
Polybiańska - Imperium level 3, minimum turns 40
Mariańska - Imperium level 5, minimum turns 100
Imperialna - Imperium level 7, minimum turns 210
Kartagina:
Późne Reformy - Imperium level 5, minimum turns 90
Królestwa sukcesorów Aleksandra Wielkiego:
Thureos - Imperium level 3, minimum turns 40
Thorax - Imperium level 5, minimum turns 110
Barbarzyńcy (Germanie, Celtowie, Galowie, Celtyberowie)
Neitos - Imperium level 5, minimum turns 80
Restrykcje dla komputerowego przeciwnika (AI) - wymagana jest tylko liczba tur
Rzymianie:
Polybiańska - Turn 50
Mariusza - Turn 130
Imperialna - Turn 240
Kartagina:
Późne Reformy - Turn 110
Królestwa sukcesorów Aleksandra Wielkiego:
Thureos - Turn 55
Thorax - Turn 130
Barbarzyńcy (Germanie, Celtowie, Galowie, Celtyberowie)
Germanie - Turn 117
Iberowie - Turn 120
Celtowie - Turn 115
Dziekuje jak zawsze mozna liczyc na twoja pomoc odnosnie modyfikacji :-)
Bez modów, prowadzenie kampanii pojedynczego gracza w jakimkolwiek total warze od czasów Rome 1 jest dla mnie posunięciem bezsensownym :)
A tu w ramach ciekawostki, okręgi rekrutacji rzymskich legionów:
http://i.imgur.com/lxpjO1K.png
oraz oddziałów pomocniczych
http://i.imgur.com/sxzCC2m.png
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... travaganza
Warto rzucić okiem na to, co przygotował dla nas Meneros za zgodą twórców Roma Surrectum 2 :) Chyba czas będzie zacząć nową kampanię jakąś frakcją helleńską.
Wyszła wersja 0.82d zawierająca kilka poprawek:
Fixed bug on some Rome naval units not being recruitable correctly on Marian and Imperial reforms
Fixed wrong reform placement of White Shield Pike and Kleruchoi Agema Pike (thorax instead than thureos or immediately for successor states)1
Further polishing on scripts (a new important improvement is that from now on changes to restricted units for the reforms will not require a new start for those restrictions to fully take place and are fully retro-compatible)
Dlaczego na forum tak mocno zakorzeniła się angielszczyzna? To niezgodne z jego regulaminem, poniżające dla języka polskiego i zatrważające. Dzisiaj na Krymie trwa referendum którego wynikiem będzie jego oderwanie od Ukrainy, za kilkanaście lat podobne będzie w Polsce a młodzi ludzie opowiedzą się za rezygnacją z polskośći i oddadzą z radością w szpony potomków ciemiężycieli swoich dziadów i pra-pra-pra dziadów. Już dzisiaj choć pewnie nieświadomie przykładacie do tego rękę wypierająć nasz język z naszego forum. - Nie będę tego komentował.
DeI chyba osiągnęło już w poprzednim patchu swoje szczytowe stadium rozwoju, kolejne zmiany będą dotyczyły wprowadzenie kolejnycj jednostek, zmiany na mapce bitewnej "przypasania" mieczy ze strony lewej do prawej dla konkretnych oddziałów i podobnych drobnostek. Kto pogra te + 600 tur w zasadzie nasyci się już na tyle, żę niczego atrakcyjnego w kolejnych patchach nie znajdzie. Sami moderzy chyba zapętlili się w swoich pracach bo ilość wychodzących w szybkim tempie poprawek jest niezliczona. Póki co grało mi się w moda wyśmienicie, teraz jednak obserwuję spadek jego atrakcyjnośći i przesyt niczego nie wnoszących drobnostek. Czekam na kolejny krok w stronę uwiecznienia tego moda ale chyba bez dobrej woli a nawet przyzwolenia C.A w postaci udostępnienia kolejnych narzędzi moderskich nic z tego nie będzie. Jeżeli bęzie jakaś akcja bombardowania C.A. prośbami, żadaniami o udostępnienie moderom tych narzędzi to dajcie proszę znać a z radością się do nich dołączę.
Mogliby w łatce 8.5 zlikwidować motłoch z mieczami co jest garnizonem w miastach, bo ani to historycznie ani te jednostki do niczego się nie nadają!
Z tego co czytałem, w wersji 0.9 dojdą okręgi rekrutacji dla pozostałych frakcji. Pracę nad 1.0 będą szlifowaniem wprowadzonych do gry zmian, a później dopracują kolejne frakcje, lecz nie wszystkie i dalej będą przeobrażać grę w skali na jaką pozwoli ewolucja moddingu Rome 2.
Czy wiecie coś na temat systemu posiłków podczas bitwy? Czy są możliwe jego zmiany?
Mam serdecznie dosyć tego pojawiania się armii wroga nie wiadomo skąd już na początku bitwy, to strasznie bezsensowne, czy atakujący czekał by z rozpoczęciem bitwy na pojawienie się posiłków wroga?
Byłoby świetnie gdyby już na początku można było rozmieścić swoje jednostki na polu bitwy, a jeśli nie to wprowadzić ograniczenia czasowe posiłków.
Wprowadzanie posiłków też jest do zmiany. Mam dwie armie co mają 30 oddziałów, Klikam że chce mieć tylko 20 od razu. Komputer ma trzy armie, które mają w sumie 40 oddziałów. Dochodzi do bitwy i zdziwienie, komputer ma wszystkie oddziały a ja 20 bo sobie kliknąłem ograniczenie ilości oddziałów. Ale komputera to nie dotyczy i atakuje mnie pełną siłą od razu.