A to Ty masz jakiś problem z asertywnością?Cytat:
Aha, i nie czujesz przymusu widząc innych wrzucających do tacy?
Wersja do druku
A to Ty masz jakiś problem z asertywnością?Cytat:
Aha, i nie czujesz przymusu widząc innych wrzucających do tacy?
Uczucie dyskomfortu w takich sytuacjach jest zupełnie normalne. Jeżeli wszyscy w kościele wstają, klękają, machają rękami zgodnie z wymogami obrządku, to nawet ludzie niewierzący, a będący z jakichś przyczyn w tym gronie będą zachowywać się podobnie. Ja na przykład tak mam.Cytat:
A to Ty masz jakiś problem z asertywnością?
Wyciąganie łapy z tacą to jeszcze nic. Kler jest na tyle bezczelny, że chodzi po domach oczekując datków.
Może to nie kler tylko naciągacze ?Cytat:
Wyciąganie łapy z tacą to jeszcze nic. Kler jest na tyle bezczelny, że chodzi po domach oczekując datków.
Dla mnie kler to nic innego jak naciągacze.
To w takim razie ja jestem jakiś nienormalny :DCytat:
Uczucie dyskomfortu w takich sytuacjach jest zupełnie normalne. Jeżeli wszyscy w kościele wstają, klękają, machają rękami zgodnie z wymogami obrządku, to nawet ludzie niewierzący, a będący z jakichś przyczyn w tym gronie będą zachowywać się podobnie. Ja na przykład tak mam.
AchaCytat:
Dla mnie kler to nic innego jak naciągacze.
Generalnie nie uważam żeby za zbieranie datków należało sie rozstrzelanie dopóki będzie to opodatkowane ale uważam, że szczytem chamstwa i obłudy jest zbieranie datków na pogrzebach... Ostatnimi czasy byłem na trzech katolickich pogrzebach i było to dla mnie żenujące:/ Dosyć, że ktoś wykładał spore pieniądze ( tzw. co łaska od 1000 zł) to jeszcze na koniec pojawiło się zbieranie kasy. A kosciół się dziwi, że ludzie uciekają od religii i KK.Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Bardziej zamiast słowa zwykle pasowałoby czasami.Cytat:
Zamieszczone przez odi.profanum
Dolicz do tego ile księża żądają za swoje usługi.Cytat:
Ja podpisuję się pod akcją łódzkiego artysty i jego hasła, które pokazał w Boże Ciało:
http://www.expressilustrowany.pl/artyku ... l?cookie=1
[/quote:17xhl71e]Cytat:
Nigdy się tym nie interesowałem w sumie ( nie mam w zwyczaju się interesować cudzymi pieniędzmi ;) ). Można tylko przypuszczać, że sporo, zważywszy na to, że Kościoły przeważnie są budynkami o dużej powierzchni, którą trzeba dogrzać albo naświetlić. Z resztą kościoły to jedno a przecież w koszty wlicza się utrzymanie plebanii itd.Cytat:
Tak samo jak utrzymanie rodziny z jednej pensji, zasiłku, renty czy emerytury, Kościół to tylko budynek, nic więcej tak naprawdę. Kaplan jakby chciał mógłby równie dobrze odprawić msze na łące i mogę się założyć, że przyszłoby więcej wiernych niż normalne. Bóg (jeśli jest) to nie mieszka w świątyniach - nie stworzył ich - tylko wokół nas tak naprawdę.
Kolejne ścierwo, pijawka która nie ma nic innego do roboty jak pójść i irytować ludzi. Taki remi Gaillard polskiej lewicy ( tylko Remi był śmieszny ) - dostaje hajs za to, że gdzieś zrobi z siebie idiotę i przy okazji ośmieszy kościół. Wspaniały artysta, w sumie sam nie wiem kto lepszy: on czy ta laska co wystrugała penisa na krzyżu. Albo ci postępowi katolicy, którzy wierzą w Boga a nie wierzą w Kościół z tego pisma "Fakty i mity'. Żenada. Jak takie ścierwo propsujesz to nawet nie mamy o czym gadać. :roll:Cytat:
Dolicz do tego ile księża żądają za swoje usługi.
Ja podpisuję się pod akcją łódzkiego artysty i jego hasła, które pokazał w Boże Ciało:
http://www.expressilustrowany.pl/artyku ... l?cookie=1
Hasła jak na lewaka przystało. Wszystko za darmo tylko skąd na to wziąć? W sumie to jedyna instytucja do której lewackie rządy się jeszcze nie dopchały. Trudno się dziwić, że tak im zależy na kasce.
?Cytat:
Tak samo jak utrzymanie rodziny z jednej pensji, zasiłku, renty czy emerytury,
No nie. Ponoć to Dom Boży.Cytat:
Kościół to tylko budynek, nic więcej tak naprawdę.
Zwłaszcza w zimie.Cytat:
Kaplan jakby chciał mógłby równie dobrze odprawić msze na łące i mogę się założyć, że przyszłoby więcej wiernych niż normalne. Bóg (jeśli jest) to nie mieszka w świątyniach - nie stworzył ich - tylko wokół nas tak naprawdę.
Sejm jakby chciał to też mógłby obradować w szczerym polu - jak to robił Sejm Walny. Przecież można. Dlaczego muzułmanom budowanie kolejnych meczetów nie przeszkadza, nie przeszkadza też katolikom zbieranie na utrzymanie już istniejących kościołów ( chociaż nowe kościoły zwykle są paskudne ) - czyli wyznawcom zaś najwięcej do powiedzenia mają ci, których to nie powinno dotyczyć :roll: Mnie jak coś nie obchodzi to się nie wypowiadam.
?Cytat:
No nie. Ponoć to Dom Boży.Cytat:
Kościół to tylko budynek, nic więcej tak naprawdę.
Zwłaszcza w zimie.Cytat:
Kaplan jakby chciał mógłby równie dobrze odprawić msze na łące i mogę się założyć, że przyszłoby więcej wiernych niż normalne. Bóg (jeśli jest) to nie mieszka w świątyniach - nie stworzył ich - tylko wokół nas tak naprawdę.
Sejm jakby chciał to też mógłby obradować w szczerym polu - jak to robił Sejm Walny. Przecież można. Dlaczego muzułmanom budowanie kolejnych meczetów nie przeszkadza?[/quote:2jzr0z16]
Jak cię czytam (a śledzę dyskusje na agorze od dawna), to się mi robi niedobrze. Wszystko można zrozumieć/zaakceptować/tolerować/uznać, ale jak ktoś popiera instytucję, która chce zrobić z Polski drugi Egipt i nazywa jej przeciwników "lewactwem", to taki ktoś budzi we mnie wstręt. Niby jesteśmy państwem, w którym panuje wolność wyznania, niby żadna religia nie jest faworyzowana przez państwo, ale jednak. Ty narzekasz, że lewica dobiera się do pieniędzy publicznych - a Fundusz Kościelny? A religia lekcją w szkołach, finansowana zresztą z budżetu? A KUL, i inne tego typu "katolickie" uczelnie? Ciekawym, czemu Tatarzy z Suwalszczyzny, Prawosławni, Luteranie czy inne mniejszości religijne obecne w naszym kraju mają takie uczelnie, opłacane przez państwo? Czemu mam płacić 500zł za mszę? Czemu kleruchy co roku w styczniu wchodzą do mojego mieszkania i żądają kasę za tzw. "obchód"? To prawica w sojuszu z Episkopatem Polski od lat próbuje założyć państwo wyznaniowe, to widać. To, że działa razem z "kibolstwem" i takimi rewelacjami, jak ONR, NOP, MWP też widać. To, że PiS ma wyborców głównie wśród słabo wyedukowanych przeciwników demokracji, też widać. W przeciwieństwie do Zachodu, te "ścierwa" (jak je nazwałeś) to (pomijając RPP i radykalny odłam SLD) obrońcy demokracji, którzy nie chcą dyktatury w stylu obranowskim, armii z poboru, kary śmierci czy państwa wyznaniowego. Polska lewica, choć wywodzi się z PZPR, jest obrońcą demokracji - w przeciwieństwie do narodowosocjalistycznego PiS i KK. A taka anegdota historyczna: zgadnij, kto przez wiele lat zwalczał NDSAP i komuchów? Kto stłumił pucz monachijski? Kogo obalił pucz von Pappena z '32? Socjaldemokraci Adenauera. O czym to może świadczyć - domyśl się. Ten artykuł najlepiej oddaje sytuację w kraju.
http://www.polityka.pl/kraj/1547987,...znaniowym.read
Miłej lektury.