Czy mi się zdaje czy Polska ma za słabą jazdę, w porównaniu do sąsiadów?
Wersja do druku
Czy mi się zdaje czy Polska ma za słabą jazdę, w porównaniu do sąsiadów?
Ściągnąłem - zainstalowałem (+ spolszczenie) i gra :)
Mod ładny, estetyczny, dużo, bardzo dużo poprawek kampanii jeszcze nie rozkręciłem ale zobaczymy niedługo.
P.S.
Takie małe pytanko: zima w zachodniej Europie (Tereny dzisiejszej Francji) nie występuje? Bo nie zauważyłem żeby śnieg spadał w tym okresie (chodzi o to, że nie ma go na mapie w trakcie zimy).
Nie zdaje Ci się, rycerze w płytówkach słabsi, pocztowi czyli odpowiednik feudalnych słabsi i kusznicy konni również słabsi :) coś nas Włosi nie lubią ;)Cytat:
Zamieszczone przez HellVard
Ano właśnie, w takim razie trzeba będzie naszych konnych trochę podrasować. Prosiłbym o podpowiedź w jakim pliku to pozmieniać.
/mods/BellumCrucis6/data/export_descr_units i to odpalamy notanikiem.Cytat:
Zamieszczone przez HellVard
(Przed edycją najlepiej zrobić kopię pliku bo wystarczy jeden znak błędnie wpisany by mod przestał się odpalać :D )
Wyszukujemy wpisy np. polish_knights, polish_retainers, itp.
Dla polish_knights
stat_pri 12, 8, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 25, 1
w tej linijce możemy zmienić wartości ataku, 12 to będzie atak kopią, 8 to premia z szarży ale proponuję tutaj nic zmieniać. Podobnie można zmienić atak mieczem w stat_sec 14 to atak mieczem, 2 to szarża itd.
Bardziej interesujące jest to:
stat_pri_armour 7, 10, 4, metal
Jest to pancerz, sumarycznie wychodzi 21 i jest to niestety kpina ze strony Włochów :evil: dla porównania Angielscy Rycerze (których rycerstwo nigdy nie było jakieś wybitne) tak samo wyposażeni mają już pancerz wynoszący 27 po dodaniu tarczy, wprawy i zbroi. Aby to zmienić trzeba skopiować albo ręcznie zmienić te wartości na takie jak Anglików, czyli:
stat_pri_armour 13, 10, 4, metal
To tak w skrócie, nie będę się rozpisywał na temat atutów, kosztów rekrutacji, utrzymania itp. bo wszystko jest opisane na początku edytowanego pliku, wystarczą podstawy angielskiego ;)
Ok, wielkie dzięki za pomoc. Zmienię te staty i zacznę tworzyć Polskę od morza do morza ;)
O, nie...Cytat:
Zamieszczone przez Blood_187
Pamiętam jak pod koniec zabawy z M:TW, w modzie XL 3.0. podkusiło mnie, żeby podrasować Polish Retainers :lol:
Zawsze w takim momencie idę w megalomanię i robię z nich jakiś nieśmiertelnych. Pamiętam, że jedną flagą samych tych jednostek rozwalałem 3-4 dobrze uzbrojone flagi AI :lol:
Tutaj, w 6.3., zrąbani są moim zdaniem konni strzelcy - rozumiem, że może nie byliśmy wybitni, ale do cholery walka podjazdowa, partyzantka już była naszą specjalnością w średniowieczu. Zawsze zapraszaliśmy Niemców na swoje terytorium i kluczem do sukcesu było nie wydawanie im walnej bitwy, póki nie będą znękani do ostateczności. Tymczasem Ruscy mają pełen wachlarz, jestem przekonany, że Kijowem pozamiatałbym mapkę znacznie szybciej.
A co do "zwykłej" kawalerii to uważam, że powinniśmy pamiętać, że AI bitewne jest zazwyczaj gorsze od nas. Zawsze jest szablon na rozczłonkowanie nawet najsilniejszej armii, gdzie kawalerią śmiało ładujesz nawet od frontu, by drugą jednostką spowodować ucieczkę uderzając od tyłu. Także póki co nie odczuwam słabości naszej kawalerii.
Inna sprawa, że zastanawia mnie słabość Niemców i Francuzów na mapce, zawsze w moich kampaniach są do tyłu, nawet jeśli Szkopów nie biję.
A nie wie ktoś jak zmienić, żeby każdy punkt doświadczenia dodawał po +1 w ataku i obronie? Moim zdaniem doświadczenie zawsze powinno podnosić umiejętności, wtedy takie jednostki strzelające mogłyby się "uczyć" walki na polu bitwy...
Witam Strunin. Poradniki do Bellum poczytaj: viewtopic.php?f=367&t=8785Cytat:
Zamieszczone przez Strunin
Dunkel: Z tym doświadczeniem jeden za jeden to z tego co wiem nie da tak rady bo to jest zakodowane w silniku gry. Zgadzam sie z tym, że poprawa naszych jednostek idzie często za daleko. Ja jak wielokrotnie pisałem gram na pliku export_descr_units z submoda tam jednostki są dobrze zbalansowane, a polskie jednostki nie sa gorsze od innych.
Jest to gdzieś pokrótce opisane? Co jest mocniejsze, słabsze, droższe, tańsze? Czy lepiej ściągnąć i przeczytać plik?Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Nigdzie to nie jest opisane. Trzeba sobie samemu porównać staty z tego nowego pliku unit z oryginalnym unit. Nowy unit na jakim gram ja viewtopic.php?f=367&t=10087 pierwszy link od góry. Jak chcemy mieć darmowe jednostki na nowym unit to poza nowym unit z pierwszego linku od góry, pobieramy submod na free_upkeep ale z tego submoda bierzemy tylko export_descr_buildings . Czyli z submoda na darmowe jednostki pobieramy tylko plik export_descr_buildings, dołaczamy do niego plik na nowe statystyki export_descr_unit z submodów najwyższy link od góry i oba te pliki do data Bellum i nadpisujemy i nowa kampania konieczna.
Nowy unit jest super. Większe różnice między elitą a hołotą . Polskie jednostki wcale nie odbiegaja od tych innych nacji. porządna robota szkoda, że tylko 114 Osób na nim gra.