To se poczytałem...
Zaczynało się nawet ciekawie.
Wersja do druku
To se poczytałem...
Zaczynało się nawet ciekawie.
Człowieku ja w liceum miał religię, w której rzeczywiście mówiło się o wszystkich religiach, pomimo tego że katecheta był katolikiem. Nawet z księdzem przerobiliśmy różne religie. ;)Cytat:
A religia lekcją w szkołach, finansowana zresztą z budżetu?
O tak lewica jest wielkim piewcą demokracji :lol: :lol: :lol:Cytat:
W przeciwieństwie do Zachodu, te "ścierwa" (jak je nazwałeś) to (pomijając RPP i radykalny odłam SLD) obrońcy demokracji, którzy nie chcą dyktatury w stylu obranowskim, armii z poboru, kary śmierci czy państwa wyznaniowego. Polska lewica, choć wywodzi się z PZPR, jest obrońcą demokracji - w przeciwieństwie do narodowosocjalistycznego PiS i KK.
Mam z tego wnioskować, że też tak miałem? Bo nie wiem co o tym sądzić...Cytat:
Człowieku ja w liceum miał religię, w której rzeczywiście mówiło się o wszystkich religiach, pomimo tego że katecheta był katolikiem. Nawet z księdzem przerobiliśmy różne religie. ;)
Mi chodzi raczej o to, że adriankowaty wszystko do jednego wora wrzucił.Cytat:
Mam z tego wnioskować, że też tak miałem? Bo nie wiem co o tym sądzić...
Za Wikipedią
Jak widać chyba różne religie mają możliwość nauczania :)Cytat:
Katecheta – to nauczyciel zajmujący się nauczaniem religii. Katechetą może być osoba duchowna albo osoba świecka. Kwalifikacje zawodowe nauczycieli religii w szkole państwowej określają władze zwierzchnie kościołów lub innych związków wyznaniowych – w porozumieniu z Ministrem Edukacji Narodowej[1].
Podobno Hitlera też wybrali w demokratycznych wyborach ;)Cytat:
APolska lewica, choć wywodzi się z PZPR, jest obrońcą demokracji - w przeciwieństwie do narodowosocjalistycznego PiS i KK. A taka anegdota historyczna: zgadnij, kto przez wiele lat zwalczał NDSAP i komuchów? Kto stłumił pucz monachijski? Kogo obalił pucz von Pappena z '32? Socjaldemokraci Adenauera. O czym to może świadczyć - domyśl się.
Normalnie wypuściłeś takiego bałea jak wampir, który zobaczył krzyż :lol:Cytat:
Jak cię czytam (a śledzę dyskusje na agorze od dawna), to się mi robi niedobrze. Wszystko można zrozumieć/zaakceptować/tolerować/uznać, ale jak ktoś popiera instytucję, która chce zrobić z Polski drugi Egipt i nazywa jej przeciwników "lewactwem", to taki ktoś budzi we mnie wstręt. Niby jesteśmy państwem, w którym panuje wolność wyznania, niby żadna religia nie jest faworyzowana przez państwo, ale jednak. Ty narzekasz, że lewica dobiera się do pieniędzy publicznych - a Fundusz Kościelny? A religia lekcją w szkołach, finansowana zresztą z budżetu? A KUL, i inne tego typu "katolickie" uczelnie? Ciekawym, czemu Tatarzy z Suwalszczyzny, Prawosławni, Luteranie czy inne mniejszości religijne obecne w naszym kraju mają takie uczelnie, opłacane przez państwo? Czemu mam płacić 500zł za mszę? Czemu kleruchy co roku w styczniu wchodzą do mojego mieszkania i żądają kasę za tzw. "obchód"? To prawica w sojuszu z Episkopatem Polski od lat próbuje założyć państwo wyznaniowe, to widać. To, że działa razem z "kibolstwem" i takimi rewelacjami, jak ONR, NOP, MWP też widać. [
W przeciwieństwie do Zachodu, te "ścierwa" (jak je nazwałeś) to (pomijając RPP i radykalny odłam SLD) obrońcy demokracji, którzy nie chcą dyktatury w stylu obranowskim, armii z poboru, kary śmierci czy państwa wyznaniowego.
Wiadomka. Przecież od komunizmu do demokracji jest tak niedaleko. Wystarczy pstryk i komunistyczny kacap jest już demokratą. Ciekawa teoria, skoro Kaczyński wielokrotnie powtarzał, że w swoich poglądach nawiązują do Piłsudskiego zaś narodowcy do Dmowskiego. Jak to podciągnąłeś pod nazizm :roll:Cytat:
Polska lewica, choć wywodzi się z PZPR, jest obrońcą demokracji - w przeciwieństwie do narodowosocjalistycznego PiS i KK.
O tym, że lewica to nic dobrego?Cytat:
zgadnij, kto przez wiele lat zwalczał NDSAP i komuchów? Kto stłumił pucz monachijski? Kogo obalił pucz von Pappena z '32? Socjaldemokraci Adenauera. O czym to może świadczyć - domyśl się.
Ciekawe jakie wnioski pani pisarka zaproponuje. Pewnie takie jak zwykle. że jedyne co nam przeszkadza na drodze do nieskończonego postępu to Kościół, który trzyma nas w średniowieczu ;)Cytat:
Ten artykuł najlepiej oddaje sytuację w kraju.
http://www.polityka.pl/kraj/1547987,1,j ... iowym.read
Wszyscy bystrzejsi ludzie jakich znam głosują na PiS albo nie głosują w cale. Więc z tym ciemnogrodem to bym nie przesadzał. W końcu konserwatyzm zawsze będzie dla tych bardziej ogarniętych, lewica dla biedniejszych, co się swoim zyciem nie lubią zbytnio zajmować. To już kwestia poglądów.Cytat:
To, że PiS ma wyborców głównie wśród słabo wyedukowanych przeciwników demokracji, też widać.
Oj tam, wiadomo, że to prawicowcy byli. Lewica robiła co mogła by tego diabła nie dopuścić. Na próżno stawali, nie dali rady szerokiemu poparciu wśród prawicowców dla Hitlera. Podobnie z komunizmem.Cytat:
Podobno Hitlera też wybrali w demokratycznych wyborach
Ja też i była spoko. Jak komuś nie pasowała to przynosił zaświadczenie, że chce być postępowcem i zabobonów nie będzie słuchał i nie musiał przychcdzić.Cytat:
Człowieku ja w liceum miał religię, w której rzeczywiście mówiło się o wszystkich religiach, pomimo tego że katecheta był katolikiem. Nawet z księdzem przerobiliśmy różne religie.
Tak np na Podlasiu, w gminach, gdzie zdecydowana większość mieszkańców to prawosławni - lekcje religii prowadzi batiuszka a nie ksiądz.Cytat:
Jak widać chyba różne religie mają możliwość nauczania
Adriankowaty- primo, kto każe ci płacić za mszę? Skoro nienawidzisz KK to i tak nie jest twój problem, ale tak już działa lewa strona że lubi decydować o pieniądzach innych ludzi.
drugie primo rozumiem że do ciebie wpadali księża w styczniu z żądaniem pieniędzy? Dość to niekonwencjonalne, bo przeciez z tego co wiem to łomów ze sobą nie noszą, jak to ładnie nazwałeś ,,kleruchy". I po trzecie primo ultimo narodowy socjalizm a PiS....a zresztą.
Hhmmm już nie oglądam z takim zacięciem nie oglądam studiów wyborczych ale wydaje mi się, że PIS raczej wygrywał w mniejszych miastach i na wsi oraz wśród gorzej wykształconych... te pierwsze nie oznacza braku inteligencji/"ogarnięcia", te drugie też nie musi ale jednak już jest lepszym drogowskazem... Trochę chyba "pojechałeś za daleko". Nie wiem też czy w dzisiejszych czasach w ogóle konserwatyzm może dominować wśród tych "bardziej ogarniętych"...szczególnie młodych.Cytat:
Wszyscy bystrzejsi ludzie jakich znam głosują na PiS albo nie głosują w cale. Więc z tym ciemnogrodem to bym nie przesadzał. W końcu konserwatyzm zawsze będzie dla tych bardziej ogarniętych, lewica dla biedniejszych, co się swoim zyciem nie lubią zbytnio zajmować. To już kwestia poglądów.
Akurat słowo "pijawka" bardziej pasuje do instytucji Krk, ten pan natomiast ma po prostu pożyteczne hobby :)Cytat:
Zamieszczone przez odi.profanum
Pewnie zaproponuje mniej wyznaniowy model. Słusznie zresztą.Cytat:
Za wąski wycinek, by budować na nim tendencję. Wg sondaży po wyborach do PE z 2009 r. PiS miał ponad 2.5 krotnie większe poparcie wśród osób z wykształceniem podstawowym względem tych z wyższym.Cytat:
Od razu prawicowcy. Powiedzmy wprost, byli wśród nich katolicy z Niemieckiej Partii Centrum ;)Cytat:
Faktom zaprzeczyć nie sposób - Socjaldemokratyczna Partia Niemiec głosowała przeciwko specjalnym pełnomocnictwom dla Hitlera.Cytat:
Bo generalnie tak to w Polsce niestety wygląda. Przez 11 lat obowiązkowej nauki rok w rok na lekcjach religii tłucze się o katechizmie (co i tak większość uczniów totalnie zlewa). Zupełnie niepotrzebnie marnuje się publiczne pieniądze i czas dzieci, który można by wykorzystać w znacznie bardziej efektywny oraz wartościowy sposób. Na lekcje religii (mam tu na myśli nauczanie o wszystkich większych systemach religijnych) można by przeznaczyć spokojnie 2-3 lata edukacji, resztę zastąpić logiką, ekonomią, naukami przyrodniczymi, sportem itp, albo czasem wolnym.Cytat:
Mi chodzi raczej o to, że adriankowaty wszystko do jednego wora wrzucił.
Katechizm won do kościoła.
Chadecje gdzie byś w tym umieścił? Polityczna doktryna krk jest o krok od socjalizmu. Zresztą PiS jest bliżej właśnie chadecji niż poglądów konserwatywnych.Cytat:
Więc z tym ciemnogrodem to bym nie przesadzał. W końcu konserwatyzm zawsze będzie dla tych bardziej ogarniętych, lewica dla biedniejszych, co się swoim zyciem nie lubią zbytnio zajmować. To już kwestia poglądów.
Tak szczerze to mimo, że jestem katolikiem ale mam bardzo liberalne poglądy społeczne, to widzę w szkole więcej bzdurniejszych rzeczy niż nauczanie religii, a jeśli chodzi o wydatki państwowe to już tu o wiele łatwiej wskazać jeszcze więcej takich przypadków... Akurat religia chrześcijańska niesie za sobą pewne wartości, dobre wartości i nauczacie tego w szkole "do złego nie prowadzi".Cytat:
Bo generalnie tak to w Polsce niestety wygląda. Przez 11 lat obowiązkowej nauki rok w rok na lekcjach religii tłucze się o katechizmie (co i tak większość uczniów totalnie zlewa). Zupełnie niepotrzebnie marnuje się publiczne pieniądze i czas dzieci, który można by wykorzystać w znacznie bardziej efektywny oraz wartościowy sposób. Na lekcje religii (mam tu na myśli nauczanie o wszystkich większych systemach religijnych) można by przeznaczyć spokojnie 2-3 lata edukacji, resztę zastąpić logiką, ekonomią, naukami przyrodniczymi, sportem itp, albo czasem wolnym.
Katechizm won do kościoła.