Re: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej
Cytat:
Pytanie na ile system takie rozwiązania promował i wspierał...
Z tego co wiem, to pracownicy likwidowanych PGR-ów mieli pierwszeństwo i fory w dzierżawie ziemi, mogli też zawiązać spółdzielnię. To ostatnie jednak, ze względu na ich mentalność było bardzo trudne. Dzierżawa ziemi zaś powodowała problemy z parkiem maszynowym - bo trzeba by ją jakoś uprawiać. A park maszynowy dostosowany był do gospodarstwa wielkopowierzchniowego. Ludzie powinni więc zawiązać coś w rodzaju kółek rolniczych przejmując wspólnie park. ale nie potrafili się zorganizować. Generalnie, rozwiązania systemowe wspierające byłych pracowników PGR-ów były. Wymagały jednak od nich wysiłku, do którego ci nie byli zdolni. To co zrobiono, było więc (w tej sytuacji) naturalne.
Cytat:
Sęk w tym, że akurat nawet w moim regionie znam przypadki PGR-ów, które nie były jakimiś tam zapyziałymi firrmkami, które żyły dzięki dofinansowaniu przez podatnika, ale były nowoczesnymi i dużymi przedsiębiorstwami, z dużym majątkiem, które miały wszelkie predyspozycje, by przetrwać, nawet jako spółdzielnia pracownicza. Niestety zostały zlikwidowane praktycznie "z dnia na dzień".
Nie oceniaj pochopnie, bo wygląd firmy nie musiał świadczyć o jej kondycji. Firma mogła tak wyglądać dzięki kredytom, których nie mogła spłacić. Pomimo wyglądu mogła nie być w stanie funkcjonować na rynku. Na moim terenie też były PGR-y. Też je polikwidowano. Też były narzekania, że zniszczono coś co niby dobrze funkcjonowało. Ale miałem okazje poznać z grubsza kulisy jednego z tych upadków i powiem ci, że ten PGR nie miał szans na istnienie.
Cytat:
Zresztą dużo łatwiej przełknąć byłoby nawet ludożerce fakt, że przedsiębiorstwo kupiono za grosze, ale działa, daje prace, płaci podatki, zarabia, inwestuje i ISTNIEJE.
Jakiś czas temu czytałem, że jakiś cudzoziemiec wydzierżawił (lata 90) gdzieś stawy rybne po byłym PGRze. Zainwestował trochę pieniędzy, zatrudnił miejscowych i wyjechał na bodajże dwa miesiące. Gdy przyjechał, stawy były zapuszczone a narybek wyłowiony do cna - przez ludzi których zatrudnił. Gdy zapytał dlaczego to zrobili skoro przecież mogli mieć pracę i niezłe zarobki, tylko wzruszyli ramionami.
Cytat:
Cena nawet kiepskiego przedsiębiorstwa, które jednak ma potencjał, jest dużo wyższa, niż sprzedawanie "padliny"
Pytanie, jaki PGR-y miały potencjał. Pamiętaj, że były to firmy nie nastawione na funkcjonowanie na rynku, o specyficznej strukturze. Dla ciebie firma to firma, tymczasem firma z czasów PRL-u ma się nijak do firmy obecnej. To są inne światy. Po prostu nie uwzględniasz różnic ustrojowych. Zauważ, że wielu przedsiębiorców, którzy w czasach PRL-u doskonale sobie dawali rady padli po wprowadzeniu rynku.
Cytat:
Odwracasz kota ogonem - sam piszesz, że "nie ma prostej recepty", a się okazuje, że III RP jak chce, to i drakońskie posunięcia zrobi bez wahania
To co zrobiono, to nie była recepta na to by było lepiej, tylko stworzenie warunków do normalnego działania. Recept było wiele. Tyle, że trzeba było wiedzieć do jakich warunków je pisać.
Cytat:
Zamieszczone przez glaca
niestety istnieje. Nawet niewolnik może być przekonany, że jest wolny. Prawda jest subiektywna ^^
Tak to można wszystko relatywizować i dodawać różne fajne przymiotniki ;)
Cytat:
po prostu razi mnie takie podejście. Dlaczego inną jedyną opcją jest eksmisja pod most? A gdzie pomoc różnych organizacji? Caritas czy PCK? Drażni mnie takie pseudo-cyniczne podejście. Może nawet bym pomógł, ale wolę gdy ludzie sami sobie radzą. Ci ludzie radzili sobie dzięki tej kobiecie.
Jak sobie radzili? Mieszkając za darmo w nienależących do nich mieszkaniach?
Znowu syn Wałęsy w kryminałkę się bawi, kiedyś za czasów prezydentury ojca udało mu się wywinąć. Teraz wraz z kolega po fachu (eurodeputowany)przenosi pewne zachowania na forum międzynarodowe, a może chciał ożywić dawną legendę? ;)
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... ymala.html
.
Cytat:
Będąc w tym miejscu postanowiłem sprawdzić stan kościołów, czy rzeczywiście są w złym stanie - mówi Jarosław Wałęsa. - Wraz z towarzyszami przeskoczyłem przez płot strefy. To odgrodzony teren, miasto widmo. I tam zostaliśmy zatrzymani.
:lol:
Cytat:
Zamieszczone przez Elrond
http://www.tvn24.pl/-1,1696410,0,1,potokowosc--czyli-autobusowy-absurd,wiadomosc.html - ;)
Nie narzekajcie tam w Polsce, bo tu w Niemczech chca wprowadzic nakaz wsiadania jedynie i wylacznie przednim wejsciem przy kierowcy :D Tyczy sie to rowno matek z wozkami i niepelnosprawnych na wozkach inwalidzkich :D
http://www.tvn24.pl/12691,1697552,0,1,s ... omosc.html
brak mi slow. od zawsze wiedzialem jakie metody maja zydzi. mam nadzieje, ze rzad nie ugnie sie pod zydowskim naciskiem.
niech w** z Polski, ja nie bede plakal ze nas bojkotuja :lol: wiecznie poszkodowani zawsze haha. ciagle gadka o holocauscie, ciekawe ze o swoich wystepkach w Palestynie zapominaja.
niestety mają sporo racji... bez żydowskiego kapitału przed wojną nie mielibyśmy ekonomii ;]
jednak nie nasza wina, że ich okradziono. Jak zwykle za wszystko odpowiada polityka, a my płacimy...
Pretensje amerykańscy żydzi niech mają do amerykańskich żydów, którzy wpompowali w nazistowski przemysł zbrojeniowy miliony dolarów. Może mam się z chaty wynieść bo przed wojną jakiś żyd miał morgi na miejscu gdzie stoi?