Ale podobno tylko generał tak sie zachowuje albo nie doczytałem :champagne:
Wersja do druku
Ale podobno tylko generał tak sie zachowuje albo nie doczytałem :champagne:
Historia już nie raz pokazała, że wystarczy jeden generał aby ... całą sprawę;)
Przetestowałem małą ilość sprzętu. Ai miało tylko 3 drabiny (tyle chyba minimalnie jest w kampanii) i korzystało tylko z nich. Wszyscy sie tak na nie rzucili, że pojawiło się to zacinanie animacji. Jestem jednak zadowolony.
Czyli ostatecznie AI nauczyło się, którą stroną ma przystawić drabiny do murów.
Interesujące :)
Z tego co czytałem na oficjalnym forum to AI w kampanii teraz ładnie oblega itd, ale nie produkuje winet (tych ruchomych osłon dla piechoty). Poza tym ludzie od razu zaczęli próbować psuć AI atakując za wszelką cenę jednostki pchające machiny oblężnicze po czym uciekają. Ponoć AI się nie dało i po dłuższej chwili dezorientacji postanawia wrócić do uprzedniego zajęcia. Za sprawą tej zmiany jednostki już rzadko kiedy korzystają z pochodni, ale też niestety/stety z bram (koniec z smażeniem całych armii na oleju).
Jeśli jest tak dobrze jak się wydaje to punkt dla CA. Teraz mogliby zasiąść do polityki wewnętrznej (nie chce mi się wierzyć, że dalej będą łatali oblężenia), a marzenie moje ostatnie - zrobić coś z bitwami morskimi...
Pozdrawiam
P.S - Słonie podczas szarży stosują teraz częściej rzadką animację, w której słoniątko podnosi trąbą ludzika i ciska nim w eter. Ponoć animacja była od startu ale bardzo rzadko używana.
Ja poczekam mimo wszystko na wydanie tej łatki w całości. Wygląda to za dobrze aby mogło doczekać końca prac, i boję się że jakiś krytyczny błąd spowoduje wycofanie zmian. O co chodzi z tymi jednostkami? Będą one do Radiusa czy co? Bo uciekł mi chyba kawałem lub sens tego co pisaliście.
Człowiek człowiekiem pozostanie i nie przestanie kombinować bo to było by sprzeczne z naszą naturą. Ciekawe czy programiści darzą radę nauczyć komputer przeciwdziałać takiemu zachowaniu.
Panowie... ;)
https://www.youtube.com/watch?v=s11_hBc7scw
Pobrałem patcha pograłem i napiszę swoje pierwsze wrażenia...
Czytałem, że łatka poprawia SAI, ale najpierw postanowiłem sprawdzić inną rzecz, freezowanie animacji, odpalam bitwę ok. 3000+3000vs3000+3000 ludzi i myślę: jest fajnie, przed patchem przy nawet nie aż tak dużych bitwach animacje potrafiły nieco freezować, w tej bitwie miałem zaledwie kilka krótkotrwałych freezów. Po bitwie chciałem sprawdzić te oblężenia, które są z resztą chwalone na tym forum i jeżeli chodzi o AI to jest dobrze, jeśli nie bardzo dobrze, komputer potrafi używać drabin więcej niż jednym oddziałem, ale było to pisane już wcześniej, konny generał próbuje palić bramę, ale, z tego co zauważyłem, tylko konny, z pieszym jest OK. Wszystko byłoby ładnie, pięknie gdyby nie to, że podczas oblężeń dostaje teraz niesamowitych freezów, o których wcześniej nie było mowy (i to nawet przy niezbyt dużej ilości ludzi w oblężeniu). Jest to jednak wersja beta patcha i mogą ten szczególik poprawić. Jestem zadowolony z tego patcha, tylko nasuwa się pytanie: Dlaczego nie było tak od razu? :)
Co do tych freezów. Jest to spowodowane tym zbijaniem się oddziałów w kupki, na oficjalnym forum CA mówiło że już nad tym pracują. Pochodnie u generałów tez mają być poprawione z tego co pamiętam. Wiadomo że nad SAI siedzi teraz sporo ludzi w CA, sami sie chyba przyznali xD Może dokonali jakichś zmian personalnych, kto wie xD