Cytat:
Ten człowiek od happeningu nie wyciągał ręki po publiczne pieniądze, jak ma to w zwyczaju Krk.
Ale wyciągał łapy po pieniążki Kościoła ( w swoich hasłach sugerował o tym, by było wiele rzeczy za darmo ). Co go to obchodzi?
Cytat:
No przecież robią takie "wjazdy", może nie w przebraniu penisa tylko narodowca, ale jednak.
Pytanie nie było z kategorii robią czy nie, tylko czy takie coś jest spoko. Powiedziałeś, że jak ten koleżka zrobił taką akcję przeciwko Kościołowi to jest git, więc pytam czy równie spoko są akcje narodowców?
Cytat:
A dlaczego nie? Model wahabickiej Arabii Saudyjskiej nie jest tym czego nam potrzeba w Polsce.
Przecież wiesz dobrze, że różnice są zbyt ogromne, by te 2 modele porównywać.
Cytat:
Każdy z tych przedmiotów niesie ze sobą pozytywy.
we wszystkim można doszukać się pozytywów.
Cytat:
A niektóre mają długą tradycję w systemie nauczania, również chrześcijańskiego (vide muzyka).
Podobnie jak religia w szkołach.
Cytat:
Religia nie jest nauką, religioznawstwo jeśli już.
Ministerstwo ma w tej kwestii inne zdanie, skoro ów przedmiot, który de facto - według Ciebie nie jest przedmiotem jest wykładany w placówkach oświatowych na zasadach ogólnych.
Tym lepiej.
Cytat:
Szkoła, która z zasady powinna opierać się na racjonalizmie jednocześnie wykłada mity jako prawdę.
Szkoła zajmuje się realizowaniem zadań, które MEN na nie nakłada. Realizacja celu jest w zasadzie związana wytycznymi 'z góry' + swoboda działalności placówki.
Cytat:
Nie wiem o czym opowiada Biedroń i gdzie. Ale chyba nauczycielem on nie jest.
Jak to, nie słyszałeś o pingwinach? jak Robek wybrał się do jeden ze szkół i wciskał dzieciom, że pingwiny to też pedały i to zupełnie jest normalne. Wrzucałem kiedyś w temacie o gejach.
Cytat:
No tak, bo przecież dogmat o jednym bogu ale w trzech odrębnych osobach jest zrozumiały dla przedszkolaka. Ach, zapomniałem.
Wydaje mi się, że tak.
Cytat:
On tego nie musi rozumieć, on ma w to ślepo wierzyć.
raczej nie
Cytat:
Ale co prosto tłumaczy? Pochodzenie człowieka? Jak powstał - mówiąc w uproszczeniu - świat?
Właśnie tak.
Cytat:
Jak dziecko zapyta się skąd biorą się błyskawice to wystarczy mu odpowiedzieć - Perun je ciska i załatwione?
zajrzy do podręcznika z fizyki i będzie wiedział. Jak jak się chciałem dowiedzieć skąd się biorą chmury to nie pytałem katechetki tylko pykałem książki z geografii. Widzę, że nie jesteś w stanie pogodzić świata nauki z religią.
Cytat:
Wola rodziców (nie wszystkich dodajmy), zresztą poddana presji, jest wtórna wobec zapisów Konstytucji.
Możesz rozwinąć?
Cytat:
Jeśli wolą rodziców jest, by dziecko uczyło się o aniołach to nie ma sprawy, ale nie w szkole publicznej. Ta niech lepiej nie marnotrawi czasu dziecka i publicznych pieniędzy.
Az takiego wpływu na nauczanie rodzice nie mają. Program dydaktyczny wymyśla MEN.
Cytat:
mają wpływ? W ogóle obywatele decydują o kształcie budżetu państwa?
Pośredni tak. skoro wybierają zwycięską partię o chadeckich poglądach, to wiadomka, że RM w projekcie ustawy budżetowej kwestie finansowania religii w szkołach w jakimś sensie uwzględni.