Co środę o północy leci teraz:
Wersja do druku
Co środę o północy leci teraz:
Ano i są "Vikings":
Mam nadzieje że Ivar zdechnie już na samym początku, tak mnie on irytuje. Już walić to że wszystko mu uchodzi na sucho bo wow wow taki straszny jest. Sam dobór aktora to dla mnie postrzał w nerę.
Co do GoT to większość tego co uznajecie za głupoty i dziury fabularne to tak naprawdę jest wyłącznie wasza nieznajomość serialu i tego uniwersum. Dla przykładu ktoś tam wyżej pisał, że czemu biali wędrowcy nie przekraczają jeszcze muru, na co czekają itd, to ponoć mur jest obłożony jakimiś zaklęciami które uniemożliwiają im przejście, dlatego postanowili go chyba obejść i Ogar z swojej wizji zobaczył miejsce gdzie się pojawią.
Co do Eurona i tego skąd miał statki, to Euron powiedział, że Yara i jej ludzie zabrali najlepsze statki, a nie wszystkie statki. Lud który skupia się na walce na morzach z pewnością ma bardzo dużo statków w zanadrzu i Yara ze swoimi ludzmi nie obsadziłaby wszystkich, przecież Yara nie ma ze sobą jakieś wielkiej armii, tylko garstkę wiernych ludzi.
A do tego dlaczego Euron od tak postanowił ruszyć na siły Daenerys, zamiast porządnie rozegrać do dyplomatycznie i coś sensownego ugrać na Cersei itd to Euron nie jest strategiem ani dobrym dowódcą. To typ oprycha, a nie władcy ani dyplomaty i to jak się zachował do niego pasuje.
W tym serialu jest naprawdę bardzo niewiele głupot i niedopatrzeń. Dwa największe jakie kojarzę z całego serialu to zniknięcie psów gończych (w scenie w zimowym lesie z Brienne i Sansą, po tym jak Sansa uciekła Ramseyowi) które prowadzili żołnierze w momencie gdy Brienne ich zaatakowała. Psy nagle zniknęły na czas walki i już się nie pojawiły. To było chyba w poprzednim sezonie jesli dobrze pamiętam.
A drugą to olbrzym podczas bitwy bękartów. Jego potencjał został tak kretyńsko zmarnowany, że zepsuło to dla mnie całą bitwę i była ona rozczarowaniem. Gdyby dali temu olbrzymowi jakiś pień powalonego drzewa czy inną prowizoryczną broń to siałby spustoszenie w szeregach wroga i nie udaloby się tak łatwo otoczyć murem żołnierzy sił Jona bo po prostu olbrzym by tych żołnierzy porozwalał na boki i utorował drogę, albo zmusił wroga do cofnięcia się.
A tymczasem jedne co olbrzym robił to wyrywał tarczę wrogim żołnierzom co było mało skuteczne i nie wpłynęło w znaczący sposób na bitwę.
Nie pokazali też wtedy żadnych reakcji żołnierzy Ramseya ani jego samego na olbrzyma, żaden paniki, a przecież to byli ludzie którzy nie wierzyli w istnienie olbrzymów podobnie jak tamci z Czarnej Straży gdy Jon o nich opowiadał więc pojawienie się takiego wielkoluda powinno być dla nich szokiem.
Btw Tak jak ciekawostkę powiem, że uwaga potencjalny spoiler: Podejrzewam, ze Euron chyba wygra z Danerys i opóźni jej kampanie bo wyciekł gdzieś jakiś nowy trailer drugiego odcinka GoT i była tam z tego co pamiętam scena jak ludzie z Królewskiej Przystani nosza Eurona na rękach na ulicach miasta.
Jego zwycięstwo może być możliwe dzięki temu, że podobno posiada jakiś róg który może kontrolowac smoki. Będzie ciekawie.
W poprzednim sezonie było wyraźnie powiedzianie że Euron musi budować flotę od zera. Dla przegrańców takich jak ci wyspiarze zbudowanie nowej floty, bez drewna to absurd.Cytat:
Co do Eurona i tego skąd miał statki, to Euron powiedział, że Yara i jej ludzie zabrali najlepsze statki, a nie wszystkie statki. Lud który skupia się na walce na morzach z pewnością ma bardzo dużo statków w zanadrzu i Yara ze swoimi ludzmi nie obsadziłaby wszystkich, przecież Yara nie ma ze sobą jakieś wielkiej armii, tylko garstkę wiernych ludzi.
Masa niedopatrzeń, braku logiki i wymysłów scenarzystów.Cytat:
W tym serialu jest naprawdę bardzo niewiele głupot i niedopatrzeń.
Kilka zostało wymienionych wcześniej do samego pilota. Z głowy dorzucam jeszcze: wycieczka Jaimiego do Dorne, CAŁY wątek Sansy od zabicia ciotki przez Littlefinger, postać tej dziwki Rose/Rosy (była, pomachała cyckami przez kilka odcinków i zginęła).
Także spoko, oglądam GoT, lubię ją - nieukrywam, ale dla machiancji politycznych to wolę House of Cards. Teraz została mi sympatia do kilku postaci.
Mur padnie jak przekroczy go Wronie Oko ;)Cytat:
Co do GoT to większość tego co uznajecie za głupoty i dziury fabularne to tak naprawdę jest wyłącznie wasza nieznajomość serialu i tego uniwersum. Dla przykładu ktoś tam wyżej pisał, że czemu biali wędrowcy nie przekraczają jeszcze muru, na co czekają itd, to ponoć mur jest obłożony jakimiś zaklęciami które uniemożliwiają im przejście, dlatego postanowili go chyba obejść i Ogar z swojej wizji zobaczył miejsce gdzie się pojawią.
Lud, który dostaje generalnie w walnych bitwach morskich manto raczej nie ma zbyt wielkiej floty ;)Cytat:
Euron to taki dodatek aby wyrównać siły, z tym, że u Martina ma tylko róg właściwie a w serialu wyjęte z nosa 1000 okrętów. Import drewna to chyba od Białych Wędrowców :rolleyes:Cytat:
A do tego dlaczego Euron od tak postanowił ruszyć na siły Daenerys, zamiast porządnie rozegrać do dyplomatycznie i coś sensownego ugrać na Cersei itd to Euron nie jest strategiem ani dobrym dowódcą. To typ oprycha, a nie władcy ani dyplomaty i to jak się zachował do niego pasuje.
Niedopatrzeń nie było dopóki w miarę wiernie trzymali się książki...Cytat:
W tym serialu jest naprawdę bardzo niewiele głupot i niedopatrzeń.
A ta rudowłosa ladacznica nie zginęła czasem w komnacie Gofreya ,podczas zabawy z kuszą?
Możliwe że wtedy to było, tak czy inaczej zbędny wątek który scenarzyści uznali za ważniejszy niż parę innych z książki.
@Presidente:
Możesz podać źródło tej informacji o upadku muru? Czy to tylko domysły? :) Książke czytałem dawno, nie jestem pewny czy była tam jakaś wzmianka.
@Caothri
Nie, to nie jest nieznajomość serialu tylko właśnie niedociągnięcia. Po upadku Rebeli Greyjoyów zostali oni zobowiązani do zaprzestania wypadów łupieżczych na ziemie Westeros, flota została zniszczona możemy przypuszczać, że Euron zdobył na swych wyprawach własną flotyllę, lecz 1000 okrętów, tak jak wspominali przedmówcy to przesada. Podobnie rzecz się ma do czarów jakimi obłożony został Mur, jestem ich świadom, pytałem o to w jaki sposób mogłyby zostać one zdjęte by mogli Oni przejść przez mur, gdyż na razie jedynie błądzą w kółko. Obejście go byłoby chyba jedną z większych "głupot" tego serialu jak i fabuły książki. Mur został wzniesiony po to by chronić ludzkość przed Białymi Wędrowcami, jeśli można go zwyczajnie obejść po zamarzniętym morzu to równie dobrze można było postawić tabliczki ostrzegawcze, "Białym Wędrowcom wstęp wzbroniony". Sensowniejsze byłoby zdjęcie właściwych zaklęć chroniących jak mniemam nie tylko sam Mur ale ziemie, na południe od niego i jeśli kujon ma rację to właśnie opuszczenie północy przez Wronie Oko powoduje zaprzestanie działania czarów. Jest to sensowne, gdyż nie jest możliwe by Dziewczynka i Kaleka uciekli przed armią niestrudzonych nieumarłych. Wygląda na to, ze Bran był po prostu pędzony jak bydło za mur :)
Nightking naznaczył Brana w czasie jednego z transów - generalnie to tylko teoria. Znając życie jednak to DDeki wymyślą coś głupszego.Cytat:
Możesz podać źródło tej informacji o upadku muru? Czy to tylko domysły? :) Książke czytałem dawno, nie jestem pewny czy była tam jakaś wzmianka.
Edit: A i nie Wronie Oko tylko Trójoka Wrona. Sorry. Euron to Wronie Oko
Edit2 (do odcinka 2): Bitwa bardzo spoko, Euron zmiażdżył system, ale te boczne żagle to totalny rak. Oczywiście kolejne niedociągnięcia i głupoty: wiadomość, że Bran jest na Murze do Winterfell jeszcze nie dotarła mimo, że wiadomość ze Smoczej Skały czy Królewskiej Przystani do Jona dotarła bardzo szybko. Podobnie o Aryi, która pokazała twarz w bliźniakach, Cersei nic nie wie, ale o ranie zadanej Drogonowi tysiące mil dalej to już tak. I jeszcze to, że Varys nie dowiedział się o wypłynięciu wielkiej floty z Królewskiej Przystani.
Załącznik 2253